Επηρεάζουν τα χειμερινά μπάνια την περίοδο;

Απάντηση από τον γυναικολόγο του ‘Α, μπα’, Νίκο Αθανασόπουλο

Επηρεάζει το παγωμένο νερό τον κύκλο της εμμήνου ρύσεως; Είναι μια πληροφορία που έχω ακούσει από το οικείο μου περιβάλλον και ο γιατρός μου όταν το ανέφερα παλιότερα μου είχε πει ότι καλό είναι να προσέχω. Η απορία μου δημιουργήθηκε από τα εξής: πριν λίγα χρόνια, στα 28 μου, βίωνα μια περίοδο με πολύ άγχος. Εκείνο τον Απρίλη, για πρώτη φορά στη ζωή μου, αποφάσισα να κάνω μπάνια σε πολύ παγωμένη θάλασσα. Από τον επόμενο κύκλο αντιμετώπισα πολύμηνες διαταραχές (καθυστερήσεις ή αδιαθεσία εντός 15 ημερών από την προηγούμενη φορά καθώς και spotting για πολλές ημέρες) που με οδήγησαν στο γιατρό. Οι δυο γιατροί που με είδαν τα βρήκαν όλα φυσιολογικά στον υπέρηχο (δεν έκανα αιματολογικές). Εν τω μεταξύ αυτή η κατάσταση είχε αυξήσει το υπάρχον στρες και εμφάνισα και κάποια ψυχοσωματικά (μόνιμος πόνος στην κοιλιά που επίσης τον διερεύνησα και δε βρέθηκε κάποια αιτία). Σταδιακά η περίοδος ομαλοποιήθηκε και ο πόνος σταμάτησε (χρονικά άσχετα μεταξύ τους). Για το συμβάν αυτό λοιπόν, υποπτεύθηκα ότι έφταιγε το μπάνιο στην παγωμένη θάλασσα και οι δυο γιατροί δε μου το απέκλεισαν, ούτε το επιβεβαίωσαν. Αργότερα, συνειδητοποιώντας σε πόσο στρεσογόνο φάση βρισκόμουν θεώρησα πιο λογικό ότι η ανωμαλία οφειλόταν σε αυτό και όχι στη θάλασσα. Φέτος, αποφάσισα να γίνω χειμερινή κολυμβήτρια. Μέχρι στιγμής (αρχές Δεκέμβρη) συνεχίζω τις βουτιές μου παρά το γεγονός ότι η θάλασσα είναι πλέον παγωμένη (~20οC). Η περίοδός μου όλους αυτούς τους μήνες είναι πιο σταθερή από ποτέ και όταν τύχει να με ρωτήσουν αν φοβάμαι για τυχόν διαταραχές το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι από τη στιγμή που κάνω κάτι που με ευχαριστεί και με κάνει να αισθάνομαι τόσο καλά η περίοδος δεν πρόκειται να επηρεαστεί. Παρόλα αυτά, τώρα που η θερμοκρασία του νερού θα πέσει κι άλλο, αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να σταματήσω και να κάνω υπομονή μέχρι τον επόμενο Μάη..! Ευχαριστώ για οποιαδήποτε πληροφορία!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητή φίλη,

η άποψη ότι το παγωμένο νερό μπορεί να επηρεάσει την περίοδο είναι μάλλον ένας αστικός μύθος από τους πολλούς που κυκλοφορούν. Δεν έχει αποδειχθεί ποτέ και τίποτα που να συσχετίζει το παγωμένο νερό και τα χειμερινά μπάνια με τις ανωμαλίες της περιόδου. 

Από την άλλη, το stress έχει απόλυτη συσχέτιση με τα προβλήματα στην περίοδο. Υπάρχει μια κατάσταση που λέγεται Υποθαλαμική Αμηνόρροια. 

Λόγω του stress προκαλείται διαταραχή στην έκκριση ορμονών από μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται Υποθάλαμος και ρυθμίζει τη λειτουργία των ωοθηκών. Ανάλογα με την ένταση του stress μπορεί να υπάρχει από ελαττωμένη έκκριση ορμονών μέχρι και πλήρης διακοπή της έκκρισης τους. Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να προκαλέσει Υποθαλαμική Αμηνόρροια είναι η απότομη απώλεια βάρους, ή γενικά το πολύ χαμηλό βάρος. 

Στην πρώτη περίπτωση αυτό που γίνεται είναι να μην συμβαίνουν ωορρηξίες. Τόσο ο ορμονικός έλεγχος όσο και το υπερηχογράφημα συνήθως είναι φυσιολογικά και αυτό κάνει και τη διάγνωση αρκετά πιο δύσκολη. Η κατάσταση βελτιώνεται μόνη της όταν απομακρυνθεί ο λόγος που προκαλεί το stress, και συνήθως δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να σταματήσει πλήρως η παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες, με αποτέλεσμα να σταματάει εντελώς και η περίοδος. Εδώ ο ορμονικός έλεγχος δεν θα είναι φυσιολογικός με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ενώ είναι πολύ πιθανόν να φανεί και ατροφία του ενδομητρίου στο υπερηχογράφημα. 

Και αυτή η κατάσταση είναι απόλυτα αναστρέψιμη όταν απομακρυνθεί ο λόγος του stress. Όμως, σε περίπτωση που διαρκεί πολύ καιρό είναι απαραίτητη η χορήγηση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης γιατί η χρόνια έλλειψη οιστρογόνων προκαλεί μεταξυ αλλων σοβαρή απώλεια οστικής μάζας.

Από το μήνυμα σου φαίνεται μάλλον ότι βρέθηκες στην πρώτη περίπτωση με διαταραχή στις ωορρηξίες. Ως αποτέλεσμα δεν έβλεπες τακτικά περίοδο και είχες αιμορραγία στα μισά του κύκλου. Όταν το stress μειώθηκε, επανήλθε και η φυσιολογική σου περίοδος.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χαρείς τα χειμερινά σου μπάνια.

Υ.Γ.: Πλέον υπάρχει λόγος να μην τα χαρείς. Ο κορωνοϊός

Μείνετε Σπίτι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

41 points
Upvote Downvote

12
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
Tawn TawnΓβρμBlobBlobfantasmatakiΙζόλδη Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έτσι εξηγούνται τα «θάλασσα», «μπάνια», «αμηνοροια»!!! Χαχαχα!
ΥΓ διάβασα και την ανάρτηση σου στο φεις βέβαια!

Χορτοφάγος Καρχαρίας
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Καλέ, εμένα η μαμά μου μου έλεγε ούτε μπάνιο να μην κάνω όταν έχω περίοδο. Επίσης, να μην περπατάω ξυπόλητη και να φοράω πάντα φανελάκι, γιατί κρυώνει η κοιλιά μου 😂 Φυσικά, απαγορευοταν το μπάνιο στη θάλασσα αν δεν ήταν σούπα, γιατί θα κρυωνε η κοιλιά μου. Μου πήρε πολύ καιρό να καταλάβω ότι όλα αυτά είναι αστικοί μύθοι…

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Επειδή το μυαλό μου δεν κουράζεται αυτές τις μέρες, θα επιχειρήσω μια ερμηνεία του φτερού γι ‘αυτά. Οι μαμάδες μας μεγάλωσαν σε περιβάλλον άγνοιας και δεισιδαιμονίας, άσχετα αν η πλειοψηφία τους στην πορεία μορφωθηκε. Δεν ήξεραν οι γιαγιάδες μας, που τις μεγαλωσαν, από τι αρρωσταίνανε, οπότε προσπαθούσαν να μαντεψουν τις αιτίες που συνέβαινε αυτό (κρυώνει η κοιλιά, το ρεύμα κλπ). Ο λόγος που επέμεναν σφόδρα για όλα αυτά, μαμάδες και γιαγιάδες, πιστεύω ότι ήταν η καθαρή, αγνή πατριαρχία, η οποία δεν τους επέτρεπε να πάρουν επιβεβαίωση από άλλους τομείς στη ζωή τους, οπότε έπαιρναν επιβεβαίωση της επιρροής τους στις οικογένειες… Διαβάστε περισσότερα »

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Εγώ νομίζω οτι η συγκεκριμένη φάση με το κρύο και την περίοδο έχει προέλθει από εμπειρίες γυναικών που είχαν κάποιο βαθμό ενδομητρίωσης ή κάποιο άλλο πρόβλημα και με το κρύο εντεινόταν ο πόνος.

BlobBlob
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ που είμαι έγκυος, έλεγα σε έναν έλληνα συνάδελφρο (μένω Γερμανία) το Δεκέμβριο, ότι βγαίνω και περπατάω κάθε μέρα, βρέξει χιονίσει. Και μου απάντησε “ναι καλό είναι το περπάτημα αλλά να προσέχεις μην κρυώσεις από κάτω στην κατάσταση που είσαι”. No comment!!

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

…από κάτω; Θα κρυώσει ο Γκιώνης και θα φτερνίζεται; Για να μην πω για το mansplaining ε!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατρέ πολύ θα ήθελα να συζητήσουμε όλους αυτούς τους αστικούς και μη μύθους περί του νερού και της περιόδου. Έχω να θυμάμαι από μικρή τα στάνταρ δεν κάνουμε μπάνιο στην θάλασσα ενώ έχουμε περίοδο, δεν χρησιμοποιούμε κρύο νερό για να πλυθούμε τοπικά και άλλα αντίστοιχα. Βασικό επιχείρημα ήταν οτι όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα (ΑΚΑ-“θα μείνεις στείρα!”).

Εδώ και χρόνια ακόμα το παιδεύω στο μυαλό μου τι ισχύει και τι όχι.

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

…αχ δεν κατάλαβα, ο Covid-19 τι σχέση έχει;;; Η ουσία του μένουμε σπίτι δεν είναι η κοινωνική απομόνωση, κι οχι το πού την κάνουμε πράξη; Έναν χειμερινό κολυμβητή ξέρω όλο-όλο και πάει πάντα μόνος του (κάθε πρωί, και συνεχίζει). Και οικογένειες που πάνε στην παραλία για να παίξουν τα παιδιά (αχανής παραλία, μόνοι τους). Η αστυνομία πάντως δεν είπε τίποτε σε κανέναν απ’αυτούς (σε άλλους στην ίδια πόλη είπε).

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Και στη θάλασσα τόσα μπορεί να συμβούν. Ένας παρ’ολίγον πνιγμός πχ δε θα βρίσκει κρεβάτι για κρεβάτι.

Συγνώμη, είμαστε στο και πέντε. Όταν λέμε μένουμε σπίτι, σημαίνει μένουμε σπίτι, όχι “πηγαίνουμε παραλία”. Δεν πρόκειται για απλή γρίπη. Καλύτερα στο σπίτι να πλήττετε, παρά διασωληνωμένοι