in ,

Επιμέλεια τέκνων: Μητέρα ή Πατέρας

Ρωγμή στη νομολογία

Πολλές φορές σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου το ζευγάρι δεν μπορεί να βρει κοινό κώδικα επικοινωνίας και να ρυθμίσει τις σχέσεις του σε αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο για όλη την οικογένεια. Τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα εάν υπάρχουν παιδιά και οι  γονείς δεν συμφωνούν για την άσκηση της επιμέλειας. Τα ανέκδοτα από τις δικαστικές διαμάχες διαζυγίων πολλά και πικρά! Η αντιδικία κατά κανόνα σφοδρή κυρίως ως προς τα περιουσιακά και την επιμέλεια των τέκνων. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8593835093 7b0602e081 b

Πολλές φορές σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου το ζευγάρι δεν μπορεί να βρει κοινό κώδικα επικοινωνίας και να ρυθμίσει τις σχέσεις του σε αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο για όλη την οικογένεια. Τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα εάν υπάρχουν παιδιά και οι  γονείς δεν συμφωνούν για την άσκηση της επιμέλειας. Τα ανέκδοτα από τις δικαστικές διαμάχες διαζυγίων πολλά και πικρά! Η αντιδικία κατά κανόνα σφοδρή κυρίως ως προς τα περιουσιακά και την επιμέλεια των τέκνων. Συνήθως, τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως κτήμα και όχι ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα και ο κάθε γονιός θέλει να τα πάρει με το μέρος του. Είναι με το μέρος μου! Δεν θέλουν να τον/την δουν! Δεν τα αγαπάει! Μόνο εγώ τα αγαπάω και θέλω το καλό τους! Να δίνει τη διατροφή και να μην μας ενοχλεί… Και άλλες τέτοιες εκφράσεις είναι συχνές…

Μέχρι πρόσφατα τα ελληνικά δικαστήρια σχεδόν πάντα ανέθεταν την επιμέλεια στη μητέρα, καθώς την θεωρούσαν κατά κανόνα  καταλληλότερη για την ανατροφή  τους. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται στροφή της νομολογίας καθώς τα δικαστήρια πλέον σταθμίζουν τα γεγονότα και κάποιες φορές (λίγες είναι η αλήθεια) η επιμέλεια δίδεται στον πατέρα. Σταδιακά αναγνωρίζεται ο ρόλος του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Από την de facto ανάθεση της επιμέλειας στη μητέρα σταδιακά η νομολογία, ορθά κατά την άποψή μου, προσπαθεί να προασπίσει το συμφέρον του παιδιού. Έτσι σε μία δίκη για την επιμέλεια πρέπει να αποδείξει ο γονιός (μητέρα ή πατέρας) τις σχέσεις του με αυτό, το χρόνο που δύναται να του αφιερώνει, το συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί, τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που μπορεί να του προσφέρει, τις ώρες, τις δραστηριότητες που έκανε και το χρόνο που περνούσε με το παιδί κατά τη διάρκεια του γάμου. Η ύπαρξη υποστηρικτικού περιβάλλοντος (γονείς, αδέλφια) που μπορούν να συνδράμουν στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι παράγοντας που συνεκτιμάται από το δικαστήριο. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι και η γνώμη του τέκνου πολλές φορές λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο, ιδίως αν αυτό είναι σε κατάλληλη ηλικία γιατί ο δικαστής το ακροάζεται.

Το γυναικείο οχυρό της επιμέλειας των τέκνων αρχίζει να έχει ρωγμές… Παραδοσιακά στην κοινωνία μας έχει ανατεθεί ο ρόλος της ανατροφής τους στη γυναίκα και μόλις τα τελευταία χρόνια δειλά δειλά εμφανίζεται και ο πατέρας. Κατά την άποψή μου η στροφή αυτή έγινε προς τη σωστή κατεύθυνση, που πρέπει να είναι το συμφέρον του τέκνου.  Η προστασία κοινωνικών προτύπων και στερεοτύπων οδηγεί σε αδιέξοδα και όχι σε λύσεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε στο άλλο άκρο και ότι τα δικαστήρια θα επιλέγουν χωρίς στάθμιση τον πατέρα. Επιλέγεται ο καταλληλότερος γονιός ανεξαρτήτως φύλλου, που θα στηρίξει το παιδί και θα βοηθήσει στην καταλληλότερη ανάπτυξή του. Και κάτι τελευταίο το βλέμμα του γονιού (μαμά ή μπαμπάς) που αγωνίζεται για την επιμέλεια των παιδιών του  είναι βλέμμα προσμονής, αγωνίας είναι κραυγή. Η ισότιμη αντιμετώπισή τους λοιπών με αντικειμενικά κριτήρια  σε αυτό το ζήτημα κατά την άποψή μου αποτελεί κατάκτηση του νομικού πολιτισμού μας.

Σε μια δίκη λοιπόν για την επιμέλεια η μητέρα καλείται να αποδείξει κυρίως με μάρτυρες το συναισθηματικό της δέσιμο με το παιδί, τις ώρες που του αφιερώνει, το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μεγαλώσει για να της ανατεθεί η επιμέλεια. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η επιμέλεια θα πρέπει να ασκείται από κοινού και οι γονείς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για συναινετικές επίλυση προκειμένου να μην πληγωθούν τα παιδιά. Η δε προσφυγή στο δικαστήριο να είναι η ύστατη λύση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

11 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Το θέμα δεν είναι να δούμε ποιος είναι ικανότερος ούτε να δίνουμε την επιμέλεια στον πατέρα πιο συχνά. Το θέμα είναι πως μπορεί να βρεθούν τρόποι ώστε να συμμετέχουν και οι δύο γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους μετά το χωρισμό, χωρίς να εντείνεται η αντιδικία τους και πάντα με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών- μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο θέμα διαζύγιο (με αντιδικία αλλά ακόμα και συναινετικά) είναι απόλυτα κακοποιητική για πολλούς γονείς και τα παιδιά τους. Ξεκινά με τη λυσσαλέα μάχη για την επιμέλεια που κρυβει το φόβο ότι θα μας πάρουν τα παιδιά,… Διαβάστε περισσότερα »

Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
5 χρόνια πριν

Γιατί να γεννήσει μια γυναίκα παιδιά εντός γάμου και να διακινδυνεύει την επιμέλειά τους;

Μαριάννα Θ.
Μαριάννα Θ.
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Απαστράπτουσα

Αντιγράφω από το διαδίκτυο γιατί δεν είμαι δικηγόρος και μπορεί να πετάξω καμιά μπούρδα: “[..]από την στιγμή που ο πατέρας θα αναγνωρίσει το τέκνο, είτε με συμβολαιογραφική πράξη (οικειοθελώς), είτε με δικαστική απόφαση, μετά από αίτηση της μητέρας στο αρμόδιο δικαστήριο για την αναγνώριση της πατρότητας, η οποία συντελείται με τον αιματολογικό έλεγχο (έλεγχος DNA), έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει ο κάθε πατέρας προς το παιδί του, σαν αυτό να είχε γεννηθεί κατά τη διάρκεια του γάμου. Δηλαδή, το εξώγαμο τέκνο εξομοιώνεται σε όλα, με το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου. Πιο αναλυτικά,… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Απαστράπτουσα

Γιατί το παιδί δεν ανήκει στην μητέρα, το κυοφόρησε ναι αλλά δεν είναί μόνο δικό της, έχει κι έναν πατέρα. Κι αν ο πατέρας παρέχει την ίδια αγάπη και φροντίδα στο παιδί έχει και τα ίδια δικαιώματα, κι αν το περιβάλλον του πατέρα είναι πιο σταθερό και κατάλληλο για το παιδί γιατί να μην το μεγαλώσει αυτός; Οι γυναίκες που έχουν αυτές τις ιδέες είναι αυτές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους για να εκβιάζουν συναισθηματικά τους άντρες τους μετά το διαζύγιο. Και οι ίδιες που ενώ διατείνονται οτι δεν έχουν ανάγκη τον πρώην σύζυγό τους και μεγαλώνουν ολομόναχες ένα παιδί… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Απαστράπτουσα

Δύσκολο θέμα για να μην πω τζηζ και προσέβλεπα σε λίγο περισσότερο «διάλογο», για να είμαι ειλικρινής 🙂 “Γιατί να γεννήσει μια γυναίκα παιδιά εντός γάμου και να διακινδυνεύει την επιμέλειά τους;” Δεν είμαι σίγουρ@ ότι αντιλαμβάνομαι, πλήρως, την ερώτηση έτσι όπως είναι δοσμένη αλλά θα το επιχειρήσω: Γιατί μπορεί να αποδεικνύεται ότι δεν είναι στο συμφέρον του παιδιού (ή ακόμη και της ίδιας της γυναίκας) να έχει την επιμέλεια του παιδιού. Επίσης σπάνιο, αλλά όχι ανύπαρκτο φαινόμενο είναι αυτό που είχε βγάλει σε κάποια δόση το “ναι είσαι μισογύνης” με μία γυναίκα που ούσα στα χωρίσματα σκεπτόταν ότι τα… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Απαστράπτουσα

Γιατί εξ ορισμού, για τα παιδιά που γεννιούνται εντός γάμου έχει επιμέλεια το ζευγάρι από κοινού. Όταν λύεται το ζευγάρι, αν δεν μπορεί να συμφωνήσει να διατηρήσει την επιμέλεια από κοινού, η αποκλειστική επιμέλεια πρέπει να αποδίδεται στο γονέα που είναι ικανότερος, από κάθε άποψη, να μεγαλώσει το συγκεκριμένο παιδί.

Είμαι υπέρ του να εξετάζεται η αποκλειστική επιμέλεια ξεχωριστά για κάθε παιδί, επίσης, μιας και κάθε παιδί έχει διαφορετική σχέση με τον καθένα γονέα. Αλλά μάλλον θα ήταν επιβλαβές στις περισσότερες περιπτώσεις να χωριστούν ανήλικα αδέλφια.

Lenio
Lenio
5 χρόνια πριν

Πριν από λίγο καιρό έμαθα για μία περίπτωση που το δικαστήριο ανέθεσε την επιμέλεια στον πατέρα, συνυπολογίζοντας το γεγονός πως όταν γεννήθηκε το παιδί πήρε αυτός άδεια ανατροφής τέκνου (δημ.υπάλληλος) και όχι η μητέρα. Φυσικά η απόφαση δεν βασίστηκε σε αυτό μόνο, αλλά μέτρησε πολύ.
Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα πολύ και ευχάριστα.
Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω ότι υπάρχουν μπαμπάδες το ίδιο στοργικοί, περιποιητικοί και δίπλα στα παιδιά τους όσο και μία μαμά. Και τα δικά μου τα παιδιά μου έχουν έναν τέτοιο μπαμπά και είμαι πολύ ευτυχισμένη για αυτό!

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lenio

Εντυπωσιακό, και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση! Να συνυπολογίζονται όλοι οι παράγοντες και η έμπρακτη συμπεριφορά αμφότερων των γονέων για αποφάσεις επιμέλειας.

Τσ. Ολιβέρα
Τσ. Ολιβέρα
5 χρόνια πριν

Ζώντας στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια και δουλεύοντας συνέχεια με οικογένειες και παιδιά, θεωρώ πλέον ότι αυτό που βλέπω συνέχεια εδώ είναι τόσο λογικό που εχει γίνει αυτονόητο μέσα μου και με στεναχωρεί – ενίοτε με σοκάρει- η αντιμετώπιση στην Ελλάδα και σίγουρα και σε άλλες χώρες. Εξηγούμαι: σε περίπτωση διαζύγιου ή απλά χωρισμού (γιατί δε χρειάζεται το ζευγάρι να είναι παντρεμένο για να αναγνωρίζεται από την κοινωνία και το κράτος) την επιμέλεια την παίρνουν αυτόματα και οι δύο γονείς 50-50% και μόνο σε εξαιρέσεις που ο ένας δε θέλει ή κρίνεται ακατάλληλος η επιμέλεια δίνεται στον έναν από τους… Διαβάστε περισσότερα »

Macho Pony
Macho Pony
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Τσ. Ολιβέρα

Και στην Ισπανία γίνεται το ιδιο, και συμφωνώ, ειναι πολυ πιο δικαίο και σωστό
αν δε συντρεχει σοβαρός λόγος να ειναι και οι 2 υπευθυνοι και συμμέτοχοι στην ζωη των παιδιών.

Τσ. Ολιβέρα
Τσ. Ολιβέρα
5 χρόνια πριν

Ζώντας στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια και δουλεύοντας συνέχεια με οικογένειες και παιδιά, θεωρώ πλέον ότι αυτό που βλέπω συνέχεια εδώ είναι τόσο λογικό που εχει γίνει αυτονόητο μέσα μου και με στεναχωρεί – ενίοτε με σοκάρει- η αντιμετώπιση στην Ελλάδα και σίγουρα και σε άλλες χώρες. Εξηγούμαι: σε περίπτωση διαζύγιου ή απλά χωρισμού (γιατί δε χρειάζεται το ζευγάρι να είναι παντρεμένο για να αναγνωρίζεται από την κοινωνία και το κράτος) την επιμέλεια την παίρνουν αυτόματα και οι δύο γονείς 50-50% και μόνο σε εξαιρέσεις που ο ένας δε θέλει ή κρίνεται ακατάλληλος η επιμέλεια δίνεται στον έναν από τους… Διαβάστε περισσότερα »