amvloseis
in ,

Αυτοσχέδιες αμβλώσεις: Το σκοτάδι σκέπασε πλέον τις ΗΠΑ

Τι λένε γυναικολόγοι και μελέτες για τις “αυτοδιαχειριζόμενες αμβλώσεις, ποιο το ποσοστό ενδεχόμενων επιπλοκών και ποιες οι εναλλακτικές

Ήταν φυσικό επόμενο κι ας το απεύχονταν πολλοί μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταστήσει παράνομες τις αμβλώσεις: εδώ και αρκετές εβδομάδες, σε Πολιτείες στις οποίες έχει απαγορευθεί η άμβλωση, πολλές γυναίκες με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη επιλέγουν να ακολουθήσουν έναν αντισυμβατικό, επικίνδυνο για τη ζωή τους δρόμο, προκειμένου να τερματίσουν την κύηση. Αναζητούν την απαραίτητη τεχνογνωσία στο διαδίκτυο και προμηθεύονται τα φάρμακα χωρίς την επίβλεψη κλινικής ή γιατρού.

Με μια πρώτη ματιά, η πρακτική αυτή μπορεί να θυμίζει τις ημέρες πριν από την υπόθεση Roe v. Wade, όταν οι γυναίκες αναγκάζονταν πολύ συχνά να λάβουν ριψοκίνδυνα μέτρα για να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όμως η έλευση της φαρμακευτικής άμβλωσης – που επιτυγχάνεται με φάρμακα και όχι με διαδικασίες στο ιατρείο – έχει μεταμορφώσει την αναπαραγωγική φροντίδα, θέτοντας μια σημαντική πρόκληση για τη νομοθεσία κατά των αμβλώσεων.

Ακόμη και πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την υπόθεση Roe v. Wade, οι φαρμακευτικές αμβλώσεις αντιπροσώπευαν περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές διευκόλυναν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στα χάπια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καταργώντας την απαίτηση για προσωπική επίσκεψη και επιτρέποντας την ταχυδρομική αποστολή των φαρμάκων στους ασθενείς μετά από ένα εικονικό ραντεβού.

Όμως πολλές πολιτείες δεν επέτρεψαν ποτέ την άμβλωση μέσω τηλεϊατρικής και οι νέοι νόμοι που απαγορεύουν την άμβλωση ισχύουν για όλες τις μορφές της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων. Έτσι, οι γυναίκες σε όλο και πιο περιοριστικά μέρη της χώρας προμηθεύονται τα χάπια με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν, συχνά διαδικτυακά, παρά τις κρατικές απαγορεύσεις.

Αμβλώσεις / ΗΠΑ: Η αρχή του τέλους της δημοκρατίας και οι γυναίκες

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για τον αριθμό των γυναικών που προβαίνουν μόνες τους σε φαρμακευτικές αμβλώσεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, το οποίο ερευνά και υποστηρίζει την πρόσβαση στην άμβλωση.

Με την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade, η άμβλωση απαγορεύεται πλέον σε τουλάχιστον 10 πολιτείες, σύμφωνα με βάση δεδομένων που διατηρούν οι New York Times. Οι ψηφοφόροι στο Κάνσας απέρριψαν την Τρίτη ένα μέτρο που θα καταργούσε την προστασία των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις από το σύνταγμα της πολιτείας…

Ωστόσο, περιορισμοί του ενός ή του άλλου είδους αναμένονται τουλάχιστον στις μισές πολιτείες των ΗΠΑ, και έτσι και οι δύο πλευρές του χάσματος προετοιμάζονται για την αύξηση του φαινομένου που στην Αμερική πλέον αποκαλείται “αυτοσχέδιες” ή “αυτοδιαχειριζόμενες” αμβλώσεις.

Οι επικριτές των αμβλώσεων κάθε μορφής επιμένουν ότι οι φαρμακευτικές αμβλώσεις είναι πιο επικίνδυνες από ό,τι υποστηρίζεται, και μάλιστα χωρίς ιατρική επίβλεψη. Η διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνεται πέραν των 10 εβδομάδων κύησης, σημειώνουν, ή να εκτελείται χωρίς επίσκεψη γιατρού, επειδή η ακριβής χρονολόγηση μιας εγκυμοσύνης δεν είναι πάντα δυνατή.

Επίσης, αναφέρουν διάφορες επιπλοκές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την παρουσία ιατρού και εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, μεταξύ των οποίων και η εξωμήτριος κύηση.

“Οι ισχυρισμοί ότι η φαρμακευτική άμβλωση είναι ασφαλής βασίζονται σε ελαττωματικά και ελλιπή δεδομένα, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στην ευκολία και το κόστος έναντι της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών”, δήλωσε η δρ Κριστίνα Φράνσις, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Μαιευτήρων και Γυναικολόγων υπέρ της ζωής, η οποία αντιτίθεται σε όλες τις αμβλώσεις εκτός από εκείνες που αποτρέπουν μόνιμη βλάβη ή θάνατο της μητέρας.

Βέβαια, οι γιατροί που υποστηρίζουν τις αμβλώσεις έχουν να αφηγηθούν μια διαφορετική ιστορία: Υπάρχουν άφθονες αποδείξεις ότι η φαρμακευτική άμβλωση είναι ασφαλής και οι γυναίκες ήδη πραγματοποιούν τη διαδικασία σχεδόν εξ ολοκλήρου μόνες τους στο σπίτι, ακόμη και αν επισκέπτονται γιατρό για να προμηθευτούν τα φάρμακα. Η αυτοδιαχείριση δεν είναι τόσο διαφορετική, επιμένουν επιστήμονες που τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων.

Αμβλώσεις στην Ελλάδα του ’60: Η σκληρή πραγματικότητα μέσα από τα μάτια μιας γυναικολόγου

“Είναι αρκετά ασφαλής και αποτελεσματική με βάση τις μελέτες που έχουμε κάνει, τα εθνικά δεδομένα που παρέχονται από τις πολιτείες και το Ινστιτούτο Guttmacher, καθώς και την εμπειρία άλλων χωρών”, δήλωσε η δρ Beverly Winikoff, ιδρύτρια του Gynuity Health Projects, η οποία πραγματοποίησε μεγάλο μέρος της έρευνας για τη φαρμακευτική άμβλωση που οδήγησε στην έγκρισή της στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Η διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως τη λήψη δύο φαρμάκων: της μιφεπριστόνης, η οποία σταματά την εγκυμοσύνη εμποδίζοντας μια ορμόνη που ονομάζεται προγεστερόνη, και ακολουθείται μία ή δύο ημέρες αργότερα από τη μισοπροστόλη, η οποία προκαλεί τη συστολή της μήτρας.

Περισσότερες από μισό εκατομμύριο γυναίκες έκαναν φαρμακευτικές αμβλώσεις το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες και λιγότερες από το μισό του 1% εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές, σύμφωνα με μελέτες. Ιατρικές παρεμβάσεις, όπως νοσηλεία ή μετάγγιση αίματος, χρειάστηκαν λιγότερες από 0,4 τοις εκατό των ασθενών, σύμφωνα με μια ανασκόπηση δεκάδων μελετών του 2013 που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς.

Μια ανασκόπηση του 2018 από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής διαπίστωσε ότι τα φάρμακα για την άμβλωση τερμάτιζαν τις εγκυμοσύνες σε ποσοστό 96,7% των περιπτώσεων σε κυήσεις έως εννέα εβδομάδων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει την αυτοδιαχειριζόμενη άμβλωση και λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τις 12 εβδομάδες
κύησης.

Η φαρμακευτική άμβλωση “είναι μη επεμβατική, δεν προκαλεί σηψαιμία και δεν προκαλεί ρήξεις εσωτερικών οργάνων”, όπως οι παράνομες αμβλώσεις της προ-Roe εποχής, εξηγεί η δρ. Winikoff.

“Δεν μπορούσα να αντέξω οικονομικά μια εγκυμοσύνη και δεν ήμουν αρκετά καλά, σωματικά ή ψυχικά, για να αντέξω μια εγκυμοσύνη… Η αυτοδιαχειριζόμενη άμβλωση ήταν κάτι όχι χειρότερο από μια κανονική περίοδο για μένα”

“Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται η πιθανότητα αιμορραγίας ή η ανάγκη για ιατρική φροντίδα σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά αυτές δεν είναι οι φρικτές συνθήκες που καλούνταν να βιώσουν οι γυναίκες πριν από 50 χρόνια”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η διακίνηση των φαρμάκων ρυθμίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και προορίζονται για να λαμβάνονται υπό την επίβλεψη γιατρού. Ο οργανισμός αποθαρρύνει τις διαδικτυακές αγορές της μιφεπριστόνης επειδή οι ασθενείς θα “παρακάμπτουν σημαντικές δικλείδες που εγγυώνται την ασφάλειά τους”, ανέφεραν οι αξιωματούχοι σε ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, o F.D.A., o Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων -για την ώρα, τουλάχιστον- δεν απαγορεύει τις ηλεκτρονικές αγορές μισοπροστόλης (εμπορική ονομασία Cytotec), η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ιατρικών καταστάσεων. Και μιλάμε για ένα φάρμακο που σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μπορεί να τερματίσει την εγκυμοσύνη, χωρίς τη λήψη οποιασδήποτε άλλης φαρμακευτικής ουσίας.

Σύμφωνα με τη δρα Κάρολιν Γουέστχοφ, μαιευτήρα – γυναικολόγο και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, άμα το πάμε έτσι, καμία θεραπεία άμβλωσης δεν είναι 100% ασφαλής, οπότε, ναι, κάποια μπορεί να πάρει τα φάρμακα μόνη της στο σπίτι και να προχωρήσει σε φαρμακευτική άμβλωση.

Ωστόσο, όπως λέει η αυτοδιαχείριση σημαίνει επίσης ότι η γυναίκα δεν έχει κοντά της έναν οικείο επαγγελματία υγείας για να τον καλέσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή επιπλοκών. Η  δρ Westhoff και άλλοι ειδικοί φοβούνται ότι οι γυναίκες που πραγματοποιούν μόνες τους τις αμβλώσεις μπορεί να είναι απρόθυμες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια σε κράτη που έχουν ποινικοποιήσει τις αμβλώσεις.

Η Κάσι, 20 ετών, η οποία χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες “αυτοί” και “τους” και ζήτησε να χρησιμοποιηθεί μόνο το μικρό της όνομα επειδή κατοικεί στο Τέξας, όπου οι περισσότερες αμβλώσεις απαγορεύονται μετά από περίπου έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης, κατάφερε να κάνει φαρμακευτική άμβλωση μόνη της τον περασμένο Ιανουάριο.

Η Κάσι, η οποία είχε ήδη ένα παιδί και αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, συμπλήρωσε ένα ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης για χάπια άμβλωσης από την Aid Access, η οποία εδρεύει στην Ευρώπη. Τα φάρμακα άργησαν να φτάσουν περισσότερο από το αναμενόμενο, και όταν έφτασαν, η εγκυμοσύνη της Κάσι ήταν ήδη 12 εβδομάδων.

“Απλώς τα πήρα και προσευχήθηκα για το καλύτερο”, δήλωσε η Κάσι. Αντιμετώπισε έντονη αιμορραγία, ναυτία και “τις χειρότερες κράμπες που είχα σε ολόκληρη τη ζωή μου”.

“Έκλαιγα, κουλουριασμένη. Ήμουν ολόκληρη ένας πόνος στη μέση του κρεβατιού μου”, λέει.

Καθώς η αιμορραγία δεν σταματούσε, ο σύντροφός της την οδήγησε στο νοσοκομείο, όπου αφαιρέθηκε ο εναπομείνας ιστός.

“Αυτή ήταν η δική μου τρομακτική εμπειρία, όπου προσευχόμουν να μην το μάθουν ή να μην υποψιαστούν ότι το προκάλεσα εγώ η ίδια”, είπε η Cassie.

Τόσο η τεχνογνωσία όσο και τα εργαλεία για τη διενέργεια μιας άμβλωσης είναι όλο και πιο εύκολα προσβάσιμα.

Οι γυναίκες που ζουν σε κράτη όπου η άμβλωση είναι νόμιμη μπορούν να απευθύνονται σε παρόχους τηλεϊατρικής με έδρα τις ΗΠΑ, όπως οι Abortion on Demand και Hey Jane, οι οποίοι προσφέρουν λεπτομερείς πληροφορίες σε γυναίκες που επιθυμούν άμβλωση και παρέχουν χάπια μέσω ταχυδρομείου μετά από μια επίσκεψη μέσω βίντεο σε κράτη όπου οι υπηρεσίες αυτές είναι νόμιμες.

Το MYA Network παρέχει υπηρεσία γιατρών που απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με την αυτοδιαχειριζόμενη άμβλωση και το Abortion Pill Info προσφέρει συμβουλές για τη διατήρηση της ιδιωτικής διαδικτυακής έρευνας.

Για τις γυναίκες σε πολιτείες στις οποίες ισχύει απαγόρευση της άμβλωσης, το Plan C προσφέρει μια σειρά από λύσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας λίστας διαδικτυακών φαρμακείων που πωλούν φάρμακα για την άμβλωση, τα οποία η οργάνωση έχει τεστάρει, και οδηγίες για τη ρύθμιση της ταχυδρομικής προώθησης σε άλλη πολιτεία για την παραλαβή των φαρμάκων.

Ο ιστότοπος παραπέμπει επίσης τους ανθρώπους στην Aid Access, η οποία ελέγχει διαδικτυακά τις γυναίκες και παραγγέλνει χάπια άμβλωσης από υπερπόντια φαρμακεία που αποστέλλονται σε φακέλους χωρίς διεύθυνση επιστροφής, ακόμη και σε κράτη όπου η άμβλωση είναι παράνομη. Η ομάδα χρεώνει 150 δολάρια ή λιγότερο, ανάλογα με το εισόδημα.

Η Χάνα, μια 26χρονη στην Οκλαχόμα, δήλωσε ότι κατάφερε μόνη της να προχωρήσει σε άμβλωση με χάπια από την Aid Access στα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι τοπικές κλινικές, κατακλυζόμενες από ασθενείς από το Τέξας, δεν μπορούσαν να την εξυπηρετήσουν.

Η Χάνα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή η άμβλωση απαγορεύεται πλέον στην πολιτεία της, δήλωσε ότι υπέφερε από κατάθλιψη κατά περιόδους πριν μείνει έγκυος, και επίσης είχε εκδηλώσει τάσεις αυτοκτονίας.

Rebecca Gomperts: Η γιατρός που τρέμουν οι Ρεπουμπλικανοί για το ζήτημα των αμβλώσεων

“Δεν μπορούσα να αντέξω οικονομικά μια εγκυμοσύνη και δεν ήμουν αρκετά καλά, σωματικά ή ψυχικά, για να αντέξω μια εγκυμοσύνη… Η αυτοδιαχειριζόμενη άμβλωση ήταν κάτι όχι χειρότερο από μια κανονική περίοδο για μένα”, εξήγησε.

Μια φαρμακευτική άμβλωση μοιάζει αρκετά με μία αποβολή και τα ίχνη των χαπιών δεν μπορούν να ανιχνευθούν, εξηγεί η Δρ Ρεμπέκα Γκόμπερτς, η Ολλανδή γιατρός που ίδρυσε την Aid Access.

Εάν μια γυναίκα χρειάζεται περίθαλψη μετά τη λήψη των χαπιών, “λέμε πάντα στους ανθρώπους να λένε ότι είχαν αποβολή”, εξηγεί και συνεχίζει: “Η κλινική εικόνα της ασθενούς εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα και η θεραπεία είναι ακριβώς η ίδια”.

Μια μελέτη σε χιλιάδες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες που έλαβαν χάπια άμβλωσης από πάροχο χωρίς προσωπική επίσκεψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπίστωσε ότι η πρακτική αυτή ήταν ασφαλής.

Οι επιπλοκές αποτελούν τη σπάνια εξαίρεση. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη εξέτασε τις αυτοδιαχειριζόμενες αμβλώσεις στην Αργεντινή και τη Νιγηρία, όπου η άμβλωση απαγορεύεται εκτός από τη διάσωση της ζωής της μητέρας (και, στην Αργεντινή, σε περιπτώσεις βιασμού).

Το 20% των σχεδόν 1.000 γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη αναζήτησαν περίθαλψη σε νοσοκομεία μετά τη διαδικασία, αλλά οι περισσότερες ήθελαν μόνο να επιβεβαιώσουν ότι η άμβλωση είχε ολοκληρωθεί.

Περίπου το 4% ανέφερε συνεχιζόμενο πόνο, πυρετό ή αιμορραγία. Δεκαεπτά χρειάστηκαν επεμβάσεις για να ολοκληρωθεί η άμβλωση, 12 έμειναν στο νοσοκομείο όλη τη νύχτα και έξι χρειάστηκαν μετάγγιση αίματος, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Lancet Global Health στα τέλη του 2021.

Το εκπληκτικό εύρημα ήταν ότι ενώ ορισμένες από τις γυναίκες έλαβαν τον συνδυασμό μιφεπριστόνης – μισοπροστόλης, το ποσοστό επιτυχίας για όσες έλαβαν μόνο μισοπροστόλη – ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο που μπορεί να αγοραστεί σε χώρες όπως το Μεξικό χωρίς ιατρική συνταγή και είναι αρκετά φθηνό – ήταν υψηλότερο από εκείνο του συνδυασμού δύο φαρμάκων.

ΠΗΓΗ: New York Times 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια