in

Αναμέτρηση

Ένα χαρούμενο ποίημα & ερωταπαντήσεις για τη γυναικοκτονία

22 Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Είχα γράψει αυτό:   Αναμέτρηση Να μετρηθούμε. Πόσες είμαστε; Να μετρηθούμε. Να μετρηθούμε. Πόσες λείπουν; Να μετρηθούμε. Το 2018, χάσαμε δεκατρείς. Τις θυμάσαι; Ίσως την Ελένη. Δεν είχε δώσει δικαιώματα. -Ο θύτης; -Όχι, το θύμα. Τις άλλες τις θυμάσαι; Δεν τις θυμάσαι. Εγκλήματα πάθους, εγκλήματα τιμής. Ακόμα μια […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

femicide

22 Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Είχα γράψει αυτό:

 

Αναμέτρηση

Να μετρηθούμε. Πόσες είμαστε; Να μετρηθούμε.

Να μετρηθούμε. Πόσες λείπουν; Να μετρηθούμε.

Το 2018, χάσαμε δεκατρείς. Τις θυμάσαι;

Ίσως την Ελένη.

Δεν είχε δώσει δικαιώματα.

-Ο θύτης;

-Όχι, το θύμα.

Τις άλλες τις θυμάσαι; Δεν τις θυμάσαι.

Εγκλήματα πάθους, εγκλήματα τιμής.

Ακόμα μια οικογενειακή τραγωδία.

Ακόμα μια δολοφονία.

Η Αγγελική, η Κατερίνα, προχτές η «Βουλγάρα» -ή μήπως ήταν Ρωσίδα;

Του ΄χε κάνει τη ζωή κόλαση. Τυφλώθηκε απ’ τη ζήλια του. Ήταν η κακιά στιγμή.

Αυτό το ταξί είναι βαμμένο με αίμα.

-Όσο κι αν ξεπλυθεί.

Πόσες θα είμαστε άραγε αύριο το πρωί;

Μόνο που δεν ήταν δολοφονία.

Ήταν γυναικοκτονία.

Να μετρηθούμε.

Να αναμετρηθούμε.

Με την πατριαρχία.

 

Ένας άγνωστος έρχεται σε σχόλιο να δηλώσει την ακριβή του διαφωνία. Ρωτάει:

-Τι σημαίνει «γυναικοκτονία»;

(Νόμιζα ότι είχαμε ξεμπερδέψει μ’ αυτή την επιχειρηματολογία).

Απαντάω ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η βία κατά των γυναικών περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πράξεων, από λεκτικές παρενοχλήσεις μέχρι την καθημερινή κακοποίηση, και στην άκρη αυτού του φάσματος βρίσκεται η γυναικοκτονία.

 

-Δεν υπάρχει τέτοιος όρος. Γιατί χρησιμοποιείτε όρους που δεν υπάρχουν;

Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 1976, γιατί παρουσιάστηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί. Κάθε μέρα δημιουργούμε νέους όρους, γιατί τους χρειαζόμαστε για να περιγράψουμε νέα πράγματα, νέα φαινόμενα, νέες έννοιες που ως τώρα ή δεν υπήρχαν ή δεν είχαμε αντιληφθεί.

 

-Γιατί δεν τη λέτε απλά ανθρωποκτονία;

Γιατί έχει δικό της όνομα. Γιατί ο σαφής χαρακτηρισμός ενός προβλήματος και ο διαχωρισμός του από τα άλλα, βοηθάει να δεις το πρόβλημα πιο καθαρά. Βοηθάει να ψάξεις να βρεις τι το προκαλεί, ώστε να πάρεις τα σωστά μέτρα για να αντιμετωπιστεί. Είναι ο ίδιος λόγος που μιλάμε για ισότητα μεταξύ των φύλων ή για ρατσισμό, και δεν είμαστε απ’ αυτούς που λένε «εγώ πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι» και «όλες οι ζωές μετράνε». Όταν εξισώνεις τα προβλήματα, δεν λύνεις κανένα.

 

-Και δηλαδή όποτε ένας άντρας σκοτώνει μια γυναίκα, είναι γυναικοκτονία;

Όχι. Γυναικοκτονία είναι όταν ένας άντρας σκοτώνει μια γυναίκα από πρόθεση, ακριβώς επειδή είναι γυναίκα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, γυναικοκτονία διαπράττει σύντροφος, πρώην σύντροφος ή πατέρας. Πριν φτάσει στη γυναικοκτονία, συνήθως απειλούσε, κακοποιούσε ή εκφόβιζε τη γυναίκα για χρόνια.

 

-Τι σημαίνει «τη σκοτώνει επειδή είναι γυναίκα»; Αν τη σκότωνε γι’ αυτό, θα σκότωνε οποιαδήποτε γυναίκα, όπως μπαίνουν οι άλλοι στους ναούς των αλλόθρησκων και πυροβολούν.

Έχεις δίκιο, αυτό είναι κομματάκι σαν λογικό άλμα, κάτσε να δω αν μπορώ να στο εξηγήσω.

Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να ζήσει όπως θέλει τη ζωή της. Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να του αντιμιλήσει. Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να μην τον υπακούσει. Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να διαλέξει εκείνη το σύντροφό της. Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να τον απορρίψει. Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να του πει όχι. Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να τρέξει να ξεφύγει.

Τη σκοτώνει γιατί τολμάει να εξασκήσει δικαιώματα που ονομάζουμε ανθρώπινα.

ΑΛΛΑ, είναι γυναίκα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Leave it to Beaver
Leave it to Beaver
5 χρόνια πριν

Δηλαδή τη δολοφονία του 65χρονου στο Χαλάνδρι από τη σύντροφό του να την ονομάσουμε ανδροκτονία;

Rubia
Rubia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Ναι αν γίνει και αυτό trend και βλέπεις όλο και περισσότερους άνδρες να δολοφονούνται για λόγους φύλου όντως θα παραστεί η ανάγκη να ονομαστεί ανδροκτονία.
Τι σας δυσκολεύει να το καταλάβετε αυτό;

Leave it to Beaver
Leave it to Beaver
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rubia

Δε με δυσκολεύει απολύτως τίποτα. Εσύ μάλλον δυσκολεύεσαι να καταλάβεις οτι τo ‘ανθρωποκτονία ή γυναικοκτονία” παραπέμπει στο “παιδί ή κορίτσι” που λέγοταν παλιά. Το ζήτημα είναι να αντιλαμβανόμαστε τους διάφορους όρους και όχι να τους αναπαράγουμε και να τους μεταφέρουμε στην Ελληνική πραγματικότητα άκριτα, γιατί καμμιά φορά το αποτέλεσμα είναι φαιδρό!

Rubia
Rubia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Δηλαδή εσύ πως θα μετάφραζες τη λέξη “femicide” για να μην παραπέμπει σε ότι νομίζει ότι παραπέμπει; Εκτός αν θεωρείς ότι η ξεχωριστή έννοια της λέξης γυναικοκτονία είναι περιττή και κακώς υπάρχει.

loglady
loglady
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Beaver, μόνο που η διάκριση ανάμεσα σε γυναικοκτονία και ανθρωποκτονία γίνεται για να περιγραφούν αυτές οι πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις δολοφονιών γυναικών, τις οποίες τα Μέσα αποκαλούσαν και αποκαλούν “εγκλήματα πάθους” ή “εγκλήματα τιμής”. Η διάκριση ανάμεσα σε παιδί και κορίτσι αποτύπωνε την κοινωνική αντίληψη ότι το κορίτσι ήταν κάτι λιγότερο (= βάρος) από το αγόρι και την κοινωνική πραγματικότητα ότι το κορίτσι ήταν υποδεέστερο σε σχέση με το αγόρι (δεν συνέχιζε το επίθετο της οικογένειας, απαιτούσε προίκα κ.λπ.). Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην απόρριψη της δεύτερης διάκρισης και αποδοχής της πρώτης. Και οι μόνες “ανδροκτονίες” που γίνονται… Διαβάστε περισσότερα »

Ιζόλδη
Ιζόλδη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  loglady

Δεν αμφισβητώ καθόλου την αναγκαιότητα ύπαρξης του όρου. Θα ήθελα να μάθω αν ο όρος χρησιμοποιείται στο ελληνικό δίκαιο, κι αν ναι, τι ποινές προβλέπονται συγκριτικά με την ανθρωποκτονία. Αν υπάρχει κάποιος νομικός ας απαντήσει

Rubia
Rubia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Συγγνώμη βρε παιδιά αλλά γιατί να μπει ξεχωριστά στην ποινική ορολογία; Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει η συμπεριφορά του νόμου απέναντι στο φόνο λόγω φύλου. Αλλά όταν το “έγκλημα τιμής” ή το ” έγκλημα πάθους” ή “ήρθε η κακιά στιγμή και το παιδί τη σκότωσε” (πάντα είναι παιδί σε αυτές τις περιπτώσεις), ονομασθούν ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ και χρησιμοποιείται αυτός ο όρος, έχει άλλη βαρύτητα κατ’ αρχάς στο μυαλό του κόσμου που ακούει το έγκλημα απ’ έξω. Παύει να έχει την αίσθηση του ελαφρυντικού που είναι επιφορτισμένες οι παραπάνω εκφράσεις. Ο νόμος ελπίζω να αφουγκραστεί την αλλαγή αυτή στην κοινωνία και να… Διαβάστε περισσότερα »