in ,

Θέλετε να μάθετε το παιδί σας να τρώει όσπρια και λαχανικά;

Συμβουλές έξυπνης μαγειρικής και μια συνταγή με κουνουπίδι από τη Μαρίνα Χρονά

Συμβουλές έξυπνης μαγειρικής και μια συνταγή με κουνουπίδι από τη Μαρίνα Χρονά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μου κάνουν μετά το “ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου” είναι “πως να πείσω το παιδί μου να φάει φρούτα, όσπρια και λαχανικά που με θα με πεθάνει το άτιμο, θα με πεθάνει” Η απάντηση μου είναι πάντα η ίδια: Αν δε πείθεται με τα λόγια τότε ξεγέλασε το. Συνήθως, οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές. Οι νέοι γονείς θέλουν να χτίζουν μία σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους.

 

Εντάξει, το παραδέχομαι, μπορεί να μην ακούγεται εντελώς παιδαγωγικός ο τρόπος που προτείνω, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πιστεύω πως υπερισχύει η ανάγκη για την ολοκληρωμένη διατροφή του παιδιού. Άσε που αν το πάμε έτσι, ούτε Άγιος Βασίλης υπάρχει. Καταλαβαίνετε που το πάω.

 

Ας είμαστε ρεαλιστές. Ένα παιδί, ειδικά προσχολικής ηλικίας είναι πολύ δύσκολο να πειστεί με επιχειρήματα του τύπου “είναι πολύ θρεπτικό, συμπεριλαμβάνει όσο σίδηρο και ασβέστιο χρειάζεσαι σε ημερήσια βάση, αναπτύσσει τα οστά σου καλύτερα”. Αυτά είναι για τους γονείς και επειδή οι γονείς είναι απόλυτα υπεύθυνοι για το μεγάλωμα ενός παιδιού, δεν είναι δα και τόσο κακό να λένε κανένα ψεματάκι που και που στα παιδιά τους για τα συστατικά που περιέχει το φαγητού που τους ετοίμασαν.

 

Τα παιδιά στέκονται κυρίως στην όψη, στο χρώμα και στην υφή. Δεν θέλουν μπερδεμένες γεύσεις, δεν αρέσκονται να τρώνε κάτι που δεν αναγνωρίζουν και εντυπωσιάζονται από τα έντονα χρώματα.

 

Όταν έχουμε να κάνουμε με ένα “δύσκολο” παιδί στο φαγητό, προσωπικά προτείνω, να εστιάσουμε περισσότερο σε αυτά που του αρέσουν παρά σε αυτά που δεν του αρέσουν. Αν δηλαδή το παιδάκι συμπαθεί περισσότερο τα γλυκά, τότε μπορούμε να “κρύψουμε” όλα αυτά που αποστρέφεται μέσα σε γλυκές συνταγές.

 

Για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε γρανίτες σε ειδικές παιδικές φόρμες, πολτοποιώντας φρούτα, όπως φράουλες, κεράσια, μήλα, καρπούζι, βανίλιες κ.α., χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Μπορούμε τα ίδια φρούτα, να τα αναμείξουμε ακόμα και με γάλα ή γιαούρτι, αρωματισμένο με καρύδα, βανίλια ή κακάο. Τώρα που είναι χειμώνας και οι γρανίτες δεν ενδείκνυται για καθημερινή κατανάλωση, την θέση τους μπορούν να πάρουν οι κρέμες που φτιάχνονται με γάλα, πάλι σε διάφορες διάφορους συνδυασμούς φρούτων με ό,τι άλλο βάζει η φαντασία σας.

 

Όταν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, μπορούμε να μετατρέψουμε το γιαούρτι σε μια γρήγορη κρύα κρέμα στιγμής χτυπώντας το στο μούλτι μαζί με ό,τι φρούτα έχουμε εύκαιρα. Λίγο μέλι μαζί με κακάο, καρύδα, μπαχαρικά, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, αβοκάντο. Οι επιλογές άφθονες για να δώσουμε ένα θρεπτικό γεύμα, κάνοντας το να νομίζει πως τρώει πραγματικό γλυκό. Ακόμα και κανονική πλάκα σοκολάτας μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα σπίτι, έτσι ώστε να μην αρκούμαστε στις κοινές του εμπορίου, που συχνά είναι πολύ κακής ποιότητας.

Δεν χρειαζόμαστε πολλά.

Λίγη κουβερτούρα κλασσική, γάλακτος ή λευκή, λίγο λάδι καρύδας ή απλό ελαιόλαδο μαζί με κόκκους αποξηραμένου ρυζιού κάνουν θαύματα. Μέσα σε 10′ μπορείτε να έχετε μία από τις πιο δημοφιλής σοκολάτες εμπορίου έτοιμες απ’ τα χεράκια σας. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να γίνει και με όποιους ξηρούς καρπούς τραβάει η όρεξη σας αλλά και με αποξηραμένα φρούτα όπως φράουλα, κράνμπερι, μπανάνα και άλλα πολλά.

Την ίδια διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε και για καθημερινά ροφήματα. Ακόμα θυμάμαι πόσο λαίμαργα έπιναν δύο παιδάκια που είχα φιλοξενήσει στον παρελθόν, το πρωινό σοκολατένιο τους σμούθι. Μόνο που δεν ήταν ακριβώς σοκολατένιο. Είχε μέσα μπόλικο σπανάκι, αβοκάντο, γάλα κατάλληλο για την ηλικία τους και ελάχιστό κακάο. Εκείνα το έβλεπαν καφέ, άρα και σοκολατένιο. Χαλάω εγώ χατήρι; Δεν χαλάω. Είπαμε, τα παιδιά κυρίως στέκονται στην όψη, άρα φτιάξτε τους ένα ωραίο θρεπτικό σμούθι, κρύψτε μέσα ότι δυσκολεύεται να φάει και φροντίστε απλά να έχει το αγαπημένο του χρώμα ή να κυριαρχεί μια αγαπημένη του γεύση που θα καλύπτει αυτό που αποστρέφεται. Εννοείται με αυτό δεν εννοώ να βάλετε 3 κουταλιές της σούπας κακάο ή ζάχαρη. Όλα με μέτρο.

 

Τώρα ερχόμαστε στα παιδάκια που είναι περισσότερο του αλμυρού. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Σε ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό, το αγαπημένο φαγητό των παιδιών είναι τα μακαρόνια με κιμά ή τα μακαρόνια με σάλτσα. Αυτό που προτείνω είναι να συνεχίσετε να μαγειρεύεται τις συνταγές σας ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, προσθέτοντας απλά, πολτοποιημένα ή πολύ ψιλοκομμένα μπόλικα, φρέσκα λαχανικά. Φτιάξτε τον κιμά ή την κόκκινη σάλτσα με τον γνωστό τρόπο, μόνο που στην αρχή του μαγειρέματος ζεματίστε ή τσιγαρίστε ελαφρά πολτοποιημένο καρότο, σέλερι, πιπεριά, μαραθόριζα, σελινόριζα ακόμα και μελιτζάνα μαζί με κολοκύθι, προσθέστε λίγο πελτέ τομάτας για να γίνει το κόκκινο χρώμα εντονότερο και θα καταλήξετε με μία κατακόκκινη σάλτσα γεμάτη θρεπτικά συστατικά.

 

Με την ίδια κόκκινη σάλτσα, μία αραβική πίτα και λίγο κίτρινο τυρί, μπορείτε να κάνετε και υπέροχες ατομικές πίτσες. Έτσι δεν θα έχετε και πολλούς λόγους να χαλάσετε χατίρι σε αυτά τα μουτράκια που παρακαλάνε να φάνε πίτσα για βραδινό. Μπορείτε ακόμα να αντικαταστήσετε τα κλασσικά σπαγγέτι με σπαγγέτι κολοκυθιού, δηλαδή κολοκύθια ωμά ή ελαφρώς ζεματισμένα, κομμένα λωρίδες για να διατηρούν το σχήμα του σπαγγέτι, ή να χρησιμοποιήσετε ζυμαρικά από όσπρια, κινόα και αρακά και να έχετε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια . Τώρα αν το παιδί σας είναι ακόμα πιο μερακλίδικο και ζητήσει παστίτσιο, έχετε την ευκαιρία να κρύψετε λαχανικά όχι μόνο στον κιμά, αλλά και στην μπεσαμέλ.

 

Θα καταλάβετε στις επόμενες γραμμές τι εννοώ.

 

Τώρα, μια πολύ καλή λύση για τα παιδιά που αγαπούν τις λευκές σάλτσες και τα σουφλέ, είναι το κουνουπίδι μαζί με σελινόριζα ογκρατέν, όπως και το κλασσικό mac & cheese, όπου αντί για λιπαρές κρέμες γάλακτος και τόνους τυριού, μπορείτε να φτιάξετε μία “μπεσαμέλ” από κουνουπίδι. Την ίδια μπεσαμέλ που θα βάλετε και στο αγαπημένο του παστίτσιο.

 

Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται πολύ με τα όσπρια. Αν και είναι η δεύτερη πιο αγαπημένη μου ομάδα τροφών (μην αναρωτιέστε για την πρώτη, είμαι μακαρονού) δεν δυσκολεύομαι να καταλάβω τους λόγους που τα αντιπαθούν, ούτε τα αδικώ. Είναι, ίσως, η πιο παρεξηγημένη διατροφική ομάδα, ακόμα και από πολλούς ενήλικες κυρίως, κατά τη γνώμη μου, γιατί συχνά τα όσπρια δεν μαγειρεύονται σωστά.

 

Ένας εύκολος και ασφαλής τρόπος να μαγειρέψετε όσπρια για τα μικρά σας, είναι να φτιάξετε με αυτά κεφτέδες, πουρέ και μπέργκερ. Σκεφτείτε τον ενθουσιασμό τους όταν θα τους πείτε πως το μενού της ημέρας έχει τυλιχτό με κεφτέδες και σάλτσα, μπέργκερ με πατάτες, και κρέας με πουρέ ενώ εσείς θα έχετε μαγειρέψει φαλάφελ φούρνου με χούμους, μπέργκερ με μπιφτέκια από φακές, ρεβίθια ή φασόλια με φουρνιστές πατάτες και κρέας με πουρέ ρεβιθιού. Δεν ακούγεται και τόσο μεγάλη απάτη.

 

Μεταξύ μας, όσο γράφω το άρθρο μου άνοιξε η όρεξη. Κάτι μου λέει πως δεν θα ενθουσιαστούν μόνο τα παιδιά σας.

 

ΣΥΝΤΑΓΗ:

Κουνουπίδι και σελινόριζα ογκρατέν

Υλικά

1 κουνουπίδι
1 σελινόριζα
1 πράσο
1 πράσινο μήλο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 λίτρο γάλα πλήρες
100-200 ml νερό
150 γραμμάρια τυριά της αρεσκείας σας
50 γραμμάρια παρμεζάνα ή γραβιέρα ανακατεμένη με λίγη τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι
ανακατεμένη με
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

 

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη σελινόριζα και το πράσο και τα σωτάρουμε μαζί με το πράσινο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κομματάκια. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το νερό μαζί με το γάλα και μαγειρεύουμε για 5’ σκεπασμένο με καπάκι.

Μετά το πέρας των 5’, λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, και μεταφέρουμε σε αυτό τη σελινόριζα με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας. Βάζουμε από πάνω τα τυριά που έχουμε επιλέξει. Το αφήνουμε στην άκρη και κρατάμε την κατσαρόλα με το νερό και το γάλα.

Κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια το κουνουπίδι και το βάζουμε στην ίδια κατσαρόλα που μαγειρέψαμε τη σελινόριζα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και προσθέτουμε λίγο γάλα ή νερό αν χρειαστεί επιπλέον υγρά. Δίνουμε προσοχή στην ένταση της φωτιάς και ανακατεύουμε συχνά για να μην καεί ο πάτος της κατσαρόλας. Μόλις μαλακώσει το κουνουπίδι, το πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ ή μούλτι. Η μπεσαμέλ κουνουπιδιού είναι έτοιμη.

Επιστρέφουμε στο σκεύος με την σελινόριζα και βάζουμε από πάνω την μπεσαμέλ κουνουπιδιού. Προσθέτουμε στο τέλος την παρμεζάνα μαζί με την φρυγανιά ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.

 

Αν θέλετε να δείτε περισσότερες συνταγές της Μαρίνας, δεν έχετε παρά να την ακολουθήσετε στο instagram.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν

Έχω μια απορία! Το τετράχρονό μου είναι ακριβώς το παιδί που περιγράφεις και εφαρμόζω αυτό που έλεγε ο Γιώργος Κωνσταντίνου στο “Καλώς ήρθε το δολάριο”: τον δουλεύω για να δουλεύει (δε γίνεται αλλιώς). Του φτιάχνω βελουτέ σούπες λαχανικών, βάζω τριμμένο κολοκύθι και καρότο στα γιουβαρλάκια, στον πουρέ πατάτας, στις σάλτσες κτλ. Όμως με τόση επεξεργασία και μαγείρεμα, τελικά μένει κανένα θρεπτικό συστατικό στα λαχανικά ή άδικος ο κόπος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε απάντηση!

Marialadelbarrio
Marialadelbarrio
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marialadelbarrio

Ευχαριστώ πολύ!

Ευνοούμενη
Ευνοούμενη
3 χρόνια πριν

Επίσης τα σπιτικά μπράουνι είναι πολύ καλή επιλογή. Μπορούν να “κρύψουν” λαχανικά όπως παντζάρια ή κολοκυθάκια, αλλά και αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες και χουρμάδες.

Marialadelbarrio
Marialadelbarrio
3 χρόνια πριν

Από όσο ξέρω τα παιδιά έχουν πιο ευαίσθητη γεύση και όσφρηση, οπότε όταν κάτι δεν τους αρέσει η πρώτη υποψία είναι ότι πράγματι δεν είναι και τόσο νόστιμο όσο φαίνεται σε εμάς. Επομένως, ίσως να χρειάζεται τροποποίηση ή αλλαγή συνταγής. Ίσως να κάνω προβολή, όμως μικρή δεν μου άρεσαν μην πω με αηδίαζαν οι φακές, μέχρι που μου φάνηκαν εντάξει κάπου στα 20 και πάλι όμως ακόμα και σήμερα για την κλασική ελληνική εκδοχή δεν τρελαίνομαι – νιώθω πολύ έντονα τη φακίλα. Ωστόσο, λατρεύω τις φακές με ινδικά μπαχαρικά, το αφγανικό μαντού με φακές, το αιγυπτιακό φακόρυζο και τα μπέργκερ… Διαβάστε περισσότερα »