in ,

“Αγαπητή Μαρίνα”: Να ξεπλένω τα ζυμαρικά;

Έχετε πέντε λεπτά να μιλήσουμε για το ξέπλυμα των μακαρονιών;

Έχετε πέντε λεπτά να μιλήσουμε για το ξέπλυμα των μακαρονιών; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

sorin popa XAxvKp0tdwU unsplash

Αγαπητή Μαρίνα, θα ήθελα να μου πεις αν τελικά πρέπει να ξεπλένουμε τα ζυμαρικά μετά το βράσιμο ή όχι. Και για ποιό λόγο ; Σε ευχαριστώ!

Ποτέ. Λοιπόν παιδιά προτείνω να ξεκινήσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης στο α,μπά; για τους ανθρώπους που ξεπλένουν τα ζυμαρικά. Ίσως και γι αυτούς που ξεπλένουν το κρέας, αλλά με τα ζυμαρικά γίνεται χειρότερη ζημιά. Οργανωθείτε να τελειώνουμε με αυτό το φαινόμενο. Σταματήστε κόσμο στο δρόμο και πείτε του «Έχετε 5´ να σας μιλήσω για τα ξεπλυμένα ζυμαρικά;» Μπορώ να φτιάξω και φυλλάδια να τα μοιράζουμε.

Αγαπητή φίλη καταλαβαίνω για ποιο λόγο με ρωτάς. Το έχουμε συνηθίσει από τις μαμάδες μας που υποψιάζομαι πως το έκαναν για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του κολλημένου ζυμαρικού. Με το πλύσιμο ξεπλένουμε όλο το άμυλο που έχει πάνω του το ζυμαρικό, το οποίο είναι ο βασικός και κύριος λόγος που κολλάνε τα ζυμαρικά μεταξύ τους. Βέβαια είναι και η αιτία που έχουμε τόσο ωραία δεμένες μακαρονάδες με πηχτή σάλτσα που γίνεται ένα με τα ζυμαρικά.

xΟι μαμάδες μας συνήθιζαν να μαγειρεύουν το πρωί ή καμία φορά και την προηγούμενη μέρα για την οικογένεια τους. Πολύ σωστά φυσικά, διαπίστωναν, πως μέχρι να σερβιριστεί η οικογένεια, τα μακαρόνια είχαν γίνει μια κολλημένη μάζα και εκεί άρχισαν τις πατέντες. Βούτυρο όσο είναι καυτά, λάδι, λάδι μέσα στο νερό οδό βράζουν και αλλά πολλά, αλλά καλύτερη πατέντα από το ξέπλυμα σε συνδυασμό με το λάδι σας διαβεβαιώ πως δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ούτε μισή πιθανότητα να ξεπλύνει κάποιος τα ζυμαρικά, να τους προσθέσει λάδι και μετά να κολλήσουν. Και αυτό συμβαίνει για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω.

Ο μόνος λόγος που δικαιολογώ να τα ξεπλύνουμε, είναι για να φτιάξουμε μια κρύα μακαρονοσαλάτα και αυτό χαριστικά, διότι και σε αυτή ακόμα την περίπτωση θέλουμε άμυλο για να δέσει τα υλικά, αλλά κάπως παλεύεται. Επίσης τα κοντά μακαρόνια είναι συνήθως πιο χοντρά και έχουν μια κάποια μεγαλύτερη αντοχή στις κακουχίες που τα υποβάλουμε.

Για μένα ο μόνος τρόπος να φαγωθούν μακαρόνια άλλη ώρα από την ώρα που μαγειρεύτηκαν, είναι να είναι ανακατεμένα με την σάλτσα τους. Βέβαια αν η σάλτσα είναι με κρέμα γάλακτος και τυριά, πάλι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα μπόγου στο πιάτο όποτε ας συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό που λέω εξ αρχής. Τα ζυμαρικά τα μαγειρεύουμε όταν είναι τα φάμε για να τα απολαύσουμε στο μέγιστο.

Αν σου αρέσουν οι συνταγές της Μαρίνας, ακολούθησέ την στο instagram!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

18 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
jasmin
jasmin
2 χρόνια πριν

οχι απλά δεν τα ξεπλένουμε, αλλά εχω φτασει σε σημείο να μην τα σουρώνω κάν, με τσιμπιδα απο την κατσαρόλα με το νερό κατευθείαν στο μπολ με τη σάλτσα

Εντελβάις
Εντελβάις
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  jasmin

χαχαχαχ κι εγώ, από βαρεμάρα βέβαια όχι ότι ήξερα όλα αυτά που λέει η Μαρίνα 😂

Tawn Tawn
Tawn Tawn
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  jasmin

Εννοείται, έτσι δένουν πιο καλά με τη σάλτσα έχω καταλήξει!

Felizol
Felizol
2 χρόνια πριν

Μαρινα να ξέρεις, είσαι πολύ φίλη μου!

Katrin Tossodoula
Katrin Tossodoula
2 χρόνια πριν

Μαρίνα, ο σύντροφός μου έχει μια άλλη κουλή τακτική. Διακόπτει τον βρασμό ρίχνοντας παγωμένο νερό στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια και τα σουρώνει. Τι λες;
Εγώ συνήθως μόνο τα σουρωνω άνευ ξεπλύματος.

Yasemin
Yasemin
2 χρόνια πριν

Όχι, όχι και πάλι όχι. Όταν είναι μάλιστα μακριά μακαρόνια, ούτε εγώ τα σουρώνω. Απευθείας με την τσιμπίδα στη σαλτσουλα τους. Κρατάνε έτσι λίγο νερό από το βράσιμο τους, που είναι ο καλύτερος σου φίλος στο δέσιμο της σάλτσας. Μάλιστα κατά το βράσιμο κρατώ έξτρα λίγο νερό στο πλάι, χρειάζεται πολύ συχνά.

σταυρουλα κουτσουπα
σταυρουλα κουτσουπα
2 χρόνια πριν

Pay attention please.Το ξέπλυμα είναι μια παρερμηνεία της τακτικής του σταματήματος του βρασμού ρίχνοντας κρύο νερό από τη βρύση στα ζυμαρικά που βράζουν ΜΕΣΑ στο νερό τους.Αυτή η διαδικασία είναι χρησιμότατη αν πρόκειται να φτιάξεις την κλασική άσπρη ελληνική της Πέμπτης η της Τρίτης μεσημέρι μακαρονάδα με βούτυρο που συνοδεύει το κοκκινιστο για παραδειγμα. Τα ζυμαρικά με τον τρόπο αυτό παραμένουν ζεστά χωρίς να κολλάνε ακόμα και την επόμενη μέρα ακόμη κι αν δεν τους βάλεις βούτυρο η άλλη λιπαρή ουσία.Είναι όμως μια επιζήμια η τουλάχιστον αχρείαστη διαδικασία αν θέλεις να φτιάξεις ιταλική μακαρονάδα που πάντοτε χρειάζεσαι τα καυτά ζυμαρικά… Διαβάστε περισσότερα »

Lyra
Lyra
2 χρόνια πριν

Γιατί, ποιος το κάνει αυτό; Δεν το έχω κάνει ποτέ 🤣

koskat
koskat
2 χρόνια πριν

Ένα άλλο ζήτημα είναι πως το άμυλο από το οποίο υποτίθεται πως ξεπλένεις τα ζυμαρικά το έχουν ήδη αφήσει στο νερό που βράζουν.Εκεί μένει το πολύ άμυλο.Αυτος είναι ο λόγος που όταν μαγειρεύεις ιταλική μακαρονάδα τσιμπάς εντελώς σκληρά τα μακαρόνια και τα ρίχνεις στο τηγάνι για να βγάλουν το υπόλοιπο άμυλο εκεί μέσα.Θελω τελικά να πω πως το ξέπλυμα είναι κακό όχι τόσο επειδή ξεπλένει τη γεύση αλλά επειδή χαλάει τη θερμική συνοχή της συνταγής.Αν όσοι ξεπλένουν τα ζυμαρικά καταλάβουν ότι υπάρχει τρόπος να μη σου κολλήσουν χωρίς να τα ξεπλυνεις δεν θα το ξανακάνουν

Ούρσουλα
Ούρσουλα
2 χρόνια πριν

Είμαι φοιτήτρια σε πρόγραμμα Erasmus πριν πολλά χρόνια… κάνω μακαρόνια, τα ρίχνω στο τρυπητό και τα ξεπλενω, και τότε με βλέπει ο Ιταλός συγκάτοικος, γουρλωνει τα μάτια του και μου λέει γεμάτος φρίκη ” αυτό δεν θα το κάνεις ποτέ!”

koskat
koskat
2 χρόνια πριν

Συμφωνώ πως δεν υπάρχει τίποτα σωστό στο ξέπλυμα των ζυμαρικών.Όμως μιας και το post έχει σκοπό το ξεμπερδεμα και όχι τη συνέχεια του μπλεξιματος θέλω να προσθέσω πως το κρύωμα bath η ice bath μπορεί να γίνει και χωρίς νερό η πάγο που προκαλεί ξέπλυμα η αραίωμα του αμύλου απλώς βυθίζοντας κάτι παγωμένο μέσα στην κατσαρόλα.Και σε αυτη την περιπτωση τα ζυμαρικά πάλι δεν θα κολλήσουν και δεν θα είναι ξεπλυμένα ούτε στο ελάχιστο.Παρακαλώ δοκιμάστε το βυθιζοντας ένα παγωμένο μπουκάλι με νερο για παράδειγμα και σουρωστε μόλις πέσει αρκετά η θερμοκρασία.

koskat
koskat
2 χρόνια πριν

Το προβλημα του ξεπλύματος δημιουργήθηκε από εκείνους που δεν μαγειρεύουν με τον τρόπο κατσαρόλα τσιμπίδα τηγάνι και αυτοί είναι που χρειάζονται τη λύση η οποία δεν ειναι άλλη από το κρύωμα μέσα στην κατσαρόλα που βράζει.Ο σύντροφος της Katrin Tossodoula έχει τα δικια του ο άνθρωπος.Ακόμη κι αν πρόκειται να φας αμέσως τα ζυμαρικά που πρόκειται να σωταρεις με το λάδι η το βούτυρο η οτιδήποτε άλλο πρέπει να τα κρυώσεις αλλιώς θα κολλήσουν μέσα στο πιάτο που μόλις σερβιρίστηκε.Όχι να τα ξεπλυνεις επαναλαμβάνω να τα κρυώσεις.