in ,

“Αγαπητή Μαρίνα”: Τι να μαγειρέψω σε φίλους που είναι δύσκολοι με το φαγητό;

Ποια είναι τα “ασφαλή” πιάτα;

Ποια είναι τα “ασφαλή” πιάτα; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

spencer davis vJsj hgOEG0 unsplash
https://www.instagram.com/marinachro/

Αγαπητή Μαρίνα τί να μαγειρέψω σε φίλους που είναι δύσκολοι με το φαγητό; Για παράδειγμα δεν τρώνε κρεμμύδια, άνηθο – μαϊντανό και γενικά δεν τρώνε μυρωδικά, καπνιστά, μπαχάρια, ψάρια και από γλυκά δεν συμπαθούν τη σοκολάτα.

Μπορείς να μου προτείνεις μερικά “ασφαλή” πιάτα για να τους μαγειρέψω; 

Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Από αυτά που περιγράφεις μου φαίνεται μια πολύ ασφαλής επιλογή το ψητό κρέας. Μπορείς, αν θέλεις να τους προσφέρεις μια έξτρα φιλοξενία και περιποίηση, να αναζητήσεις ένα καλό κρεοπωλείο με κοπές ωρίμανσης.

Το ψητό κρέας έχει τα εξής θετικά: Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, μιας και ψήνεται λίγο πριν σερβιριστεί, θέλει ελάχιστη έως μηδαμινή επεξεργασία και ο περισσότερος κόσμος το λατρεύει. Διάβασε και αυτό για σίγουρη επιτυχία. 

Αν έχεις αμφιβολίες και δεν θες να φανεί πως τους ξεπετάς, επιλέγοντας μία πιο εκλεκτή κοπή, όπως picanha, flank ή rib-eye, μαζί με 2-3 ωραία συνοδευτικά όπως πουρές πατάτας, πολέντα, ένα ωραίο ρύζι με αμύγδαλα ή το κλασικό, ψητές baby πατάτες και μερικές έτοιμες σάλτσες θα τους ευχαριστήσεις όλους. 

Επίσης, κάτι που μου αρέσει να κάνω εγώ στα τραπέζια μου, και πίστεψε με δημιουργεί πολύ θετική ατμόσφαιρα, είναι να αφήνω στη θέση του κάθε φιλοξενούμενου, όμορφα χαρτάκια ή κάρτες που περιλαμβάνουν το μενού που θα σερβίρω στη συνέχεια, δίνοντας του και ένα τίτλο όπως πχ καλή ώρα “dry aged bbq dinner”.

Η διαδικασία αυτή, τους δημιουργεί ένα όμορφο συναίσθημα ανυπομονησίας, τους προετοιμάζει θετικά για οτιδήποτε ακολουθήσει και φυσικά τους κάνει να αισθάνονται έξτρα περιποίηση, χωρίς εσύ όμως να έχεις ξοδέψει πάνω από 10 λεπτά από το χρόνο σου. 

Μια αρκετά ασφαλής επιλογή επίσης, που θα βοηθήσει να γίνει και λίγο σούσουρο, αν φυσικά το σηκώνει το κλίμα της παρέας, εσύ ξέρεις καλύτερα, είναι να στήσεις έναν μίνι μπουφέ με μπιφτέκια, ψωμάκια μπέργκερ και διάφορες σάλτσες που θα συνοδεύονται από βραχάκια πατάτας στο φούρνο και μια απλή σαλάτα, ώστε να στήσει ο καθένας το δικό του μπέργκερ ή αν τα μπέργκερ σου φαίνονται κάπως απλοϊκά, μπορείς να στήσεις κάτι παρόμοιο με ένα ωραίο σιγομαγειρεμένο brisket στο φούρνο.

Διάλεξε μια ωραία στηθοπλευρά, βάλε την στο φούρνο μόνο με αλάτι και πιπέρι και άφησε τη να λιώσει από το σιγανό μαγείρεμα. Συνόδεψε τη στο μπουφέ με τορτίγιες, τα συνοδευτικά που σου ανέφερα παραπάνω και διάφορες σάλτσες όπως bbq, γλυκόξινη, guacamole κτλ, και παρότρυνε τους καλεσμένους σου να φτιάξει ο καθένας τη δική του τορτίγια, με τα υλικά που προτιμά. Αν τώρα βρεις ωραίες μπύρες, ένα καλό κρασί ή μια κανάτα με παγωμένο κοκτέιλ, πιστεύω πως οι καλεσμένοι σου θα μνημονεύουν για καιρό αυτό το γεύμα.  

Τώρα για γλυκό, οι επιλογές σου είναι πραγματικά αναρίθμητες. Ουσιαστικά μπορείς να επιλέξεις όλα τα γλυκά που δεν έχουν σοκολάτα. 

Πιστεύω πως ταιριάζει μια ωραιότατη πανακότα βανίλια που θα την συνοδεύσεις με ό,τι φρούτα ή μαρμελάδες έχεις στο σπίτι, ή ένα cheesecake, ένα banoffee ή ένα ωραίο red velvet cake, ακόμα και μια μους λεμόνι ή μους γιαούρτι με τριμμένο μπισκότο που γίνεται πανεύκολα και γρήγορα. Οι επιλογές σου είναι πραγματικά ατέλειωτες. 

Το μόνο που προτείνω να προσέξεις για τα επιδόρπια είναι να προσφέρεις κάτι ελαφρύ γιατί θα φαγωθεί μετά από τσιμπούσι και σε αυτές τις περιπτώσεις το γλύκισμα έχει σκοπό να σου αφήσει μια ωραία επίγευση και όχι να σε κάνει να ξεκουμπώσεις παντελόνι.

Άσε που δεν χρειάζεται να σπαζοκεφαλιάσεις και ιδιαίτερα για το γλυκό, γιατί οι επισκέπτες σχεδόν πάντα φέρνουν γλυκά και μετά σχεδόν κανένας δεν τρώει αυτά που έχουν φτιάξει οι οικοδεσπότες, μιας και όλοι θέλουν να φάνε αυτό που έφεραν δώρο. Κάθε φορά έτσι την πατάω και εγώ. Οπότε προτείνω να κάνεις κάτι μικρό, γρήγορο και απλό. 

Καλά να περάσετε! 

Περιμένουμε φωτό στο Instagram!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

29 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
CookieMonster
CookieMonster
5 χρόνια πριν

Γιατί έχεις φίλους ανθρώπους που δεν συμπαθούν την σοκολάτα? Υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμπαθούν την σοκολάτα? 😲😲😲😲😲

psichodelico
psichodelico
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Χρονά

Αυτό λέγεται αποκλίνουσα συμπεριφορά.

dex_
dex_
5 χρόνια πριν

Προσωπικά για αυτούς βαριέμαι απίστευτα να μαγειρεύω, αλλά καμιά φορά πρέπει. Γενικά το κοτόπουλο και μετά το χοιρινό είναι οι πιο ασφαλής επιλογές θεωρώ και όχι το μοσχάρι. Νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι απλά έχουν μάθει στα φαγητά της μαμάς με την κακή έννοια. Της μαμάς που μαγείρευε όχι επειδή ήταν καλή μαγείρισσα και το χε μεράκι, αλλά επειδή απλά έπρεπε κάτι να τρώνε. Οπότε κοτόπουλο (στο φούρνο με πατάτες), μια σαλάτα πράσινη, τίποτα τυριά (φέτα, κεφαλοτύρι), γιαούρτι με όποιο γλυκό του κουταλιού υπάρχει και έξω από την πόρτα. Σημαντικό, καθάρισε το σπίτι καλά και βάλε το καλό σερβίτσιο, αυτά… Διαβάστε περισσότερα »

dasistalles
dasistalles
5 χρόνια πριν

Να ξέρεις ότι αυτοί είναι που τα τρώνε ΌΛΑ, εγω αυτό εχω καταλάβει μετά απο 3 χρόνια συναναστροφη με τέτοιο δύσκολο άνθρωπο . Στο τέλος καταλάβαμε ότι απλά ήθελε να νιωθει ξεχωριστός και έτσι απλά του λέγαμε ότι φροντίσαμε και για εκείνον… έτρωγε τελικά ότι και οι υπόλοιποι…

psichodelico
psichodelico
5 χρόνια πριν

Τι άνθρωποι και αυτοί; δε τρώνε το ένα, δε τρώνε το άλλο.

Δελφινάκι
Δελφινάκι
5 χρόνια πριν

Πολύ ωραίες ιδέες αν και δύσκολα να βρεις τρόπο να τους ικανοποιησεις ολους! Το να έχεις εναλλακτικές βοηθάει πολύ! Απ’την άλλη επειδή πρόσφατα την πάτησα σε ένα τραπέζι πασχαλινό (όπου πήγα περηφανη χειροποίητο τσουρέκι σε οικογένεια οπου καποιος έχει αλεργία στα φυστικοειδή ξεχνωντας το γαρνιρισμα απ’έξω), νομίζω καλό ειναι σε κάθε περιπτωση να αναφερομαστε ή να ρωταμε για τυχόν αλεργίες, αντί για παραξενιές που μπορεί να έχει καποιος! Δεν μπορώ να φανταστω ότι θα παω στο σπιτι καποιου και θα αρχισω τα δε μ αρεσει το ενα και το αλλο. Τρως οτι σου αρεσει/θελεις απο αυτο που σου προσφερουν και… Διαβάστε περισσότερα »

Melian
Melian
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Δελφινάκι

Επειδή πολλές φορές από αμέλεια έχω παραλείψει να ρωτήσω για τυχόν αλλεργίες, δεν είναι κακό να το αναφέρει και ο καλεσμένος καθώς υπάρχει πάντα η περίπτωση το αλλεργιογόνο να είναι κρυμμένο μέσα στο φαγητό και να μην το πάρει χαμπάρι ούτε αυτός. Εγώ έχω βρεθεί σε δύσκολη θέση μια φορά με καλεσμένη που έκανε αυστηρή νηστεία και ακόμη και στη σαλάτα εγώ είχα βάλει τυρί. Ομολογώ ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί.

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Melian

Συγγνώμη, αλλά αν κάνεις αυστηρή νηστεία ή δεν πας στο κάλεσμα, ή πας μετά το φαγητό για τον καφέ ή φέρνεις το μέλι με τις ακρίδες σου/τον λαπά σου ή παίρνεις απ’ ό,τι είναι δυνατόν να μασουλήσεις πχ λίγο κρέας, σαλάτα, παραμερίζεις το τυρί και ψιλοτρως.
Αυτή προφανώς ούτε είχε ειδοποιήσει για την αυστηρή νηστεία, έ;
Τότε για ποιο λόγο ήρθες σε δύδκολη θέση; Πού να το ήξερες;

Melian
Melian
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ντέζι Μακρή

Ναι θα έπρεπε κάποιος να με έχει ενημερώσει γιατί ήταν αρχή Σαρακοστής και από τους φίλους μου κανένας δεν έκανε τόσο αυστηρή νηστεία. Η νηστευουσα ήταν κοπέλα φίλου. Απλά ήταν κάπως άσχημο όλοι να τρώνε κι εκείνη τιποτα.

Educated guess
Educated guess
5 χρόνια πριν

Επίσης, εύκολο, γρήγορο, φτηνό και σε βγάζει ασπροπρόσωπη πάντα: ένα μεγάλο ταψί μακαρονάδα φούρνου!! Π.χ. πένες με κρέμα γάλακτος και κοτόπουλο, ή mac’n’cheese.

Melian
Melian
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Educated guess

Θα συμφωνήσω…το σουφλέ μακαρονιών το τσακίζουν όλοι μετα μανίας (εκτός από νηστευοντες και vegan). Δεν το παραλείπω ποτέ από τραπέζια.

Dimosiokafrina
Dimosiokafrina
5 χρόνια πριν

Πατατάκια.

φρουφρού και αρώματα
φρουφρού και αρώματα
5 χρόνια πριν

Αγαπημένα φαγητά για τραπέζια ειναι το οσομπουκο σερβιρισμενο με πουρε μελιτζανας, στηθος μουσχαρισιο γεμιστο και σιγοψημενο στο φουρνο, κοτοπουλο μαριναρισμενο σε χυμο απο ροδι, καρυ με κοτοπουλο, ινδικες πιτες κτλπ, μεξικανικο (σε στυλ μπουφε) ,λαζανια σπιτικα, μακαροναδες με ευφανταστες σαλτσες οπως λεμονι/ανθοτυρο, μελιτζανα, καπαρη και γαριδα, κτλπ κτλπ. Οι σαλατες ειναι κατι που θα πρεπει να δωσεις προσοχη καθως ειναι σημαντικό μερος ενους μενου. Αγαπημενες ειναι με μανγκο, μοτσαρελα και ντρεσινγκ απο πορτοκαλι και μελι, ψητες πατατες και ρόκα ή μαρουλι με ντρεσινγκ γιοαυρτιου με πολλα πολλα βοτανα ψιλοκομμενα, αβοκαντο με ντοματα και φετα, ροκα με κατσικισιο τυρι και ροδι… Διαβάστε περισσότερα »

mariell
mariell
5 χρόνια πριν

Τα μενού σου είναι ακουγονται ονειρικά αλλά δεν μπορούμε ποτε να ικανοποιήσουμε όλους τους ανθρώπους και τις ιδιαιτεροτητες του και ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ κιολας.
Για παράδειγμα:
λαζάνια -μπλιαχ
κάρυ με κοτόπουλο-αμα ήθελα να φάω σκέτα μπαχαρικά μπορώ να φάω και το σακουλάκι δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις
ανθότυρο- αδιάφορο γιαούρτε ξενέρωτο μαλακό ανατριχίλας
ζελατίνη με σάλτσα φράουλες -ουτε να το γράψω δεν μπορώ
πουτίγκα με ροδόνερο και σιρόπι πορτοκάλι-εφιάλτης με άρωμα για ρούχα

φρουφρού και αρώματα
φρουφρού και αρώματα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mariell

Υποθετω δεν δεχεσαι συχνα προκλησεις για φαγητό…

mariell
mariell
5 χρόνια πριν

Αλλο εννοούσα φρουφρου και παρεξηγήθηκες λες και ανακάλυψες εσύ τις πουτίγκες.

φρουφρού και αρώματα
φρουφρού και αρώματα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Χρονά

όποτε θες 🙂 Η μαγειρική υπήρξε ανεκαθεν μια απο τις μεγαλες μου αγαπες οπότε του δινω και καταλαβαινει ! Ενα μονο δνε εχω καταφερει να κανω και δεν ξερω και εγω ποσα αυγα εχω πεταξει.. αυγα ποσε. Εφιαλτης!!!!

Symbolis
Symbolis
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Χρονά

Εγώ πάντως θα ήμουν φοβερή συνδαιτυμόνας. Τρώω τα πάντα.

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
5 χρόνια πριν

Λουκουμάδες με σπιτικό παγωτό!!! Εδώ δεν άντεξα, ευτυχώς μου φέρανε το αγαπημένο μου σπιτικό κανταΐφι, πάω να τσακίσω τα τρία κομμάτια που έμειναν.

Parisios
Parisios
5 χρόνια πριν

Δεν πολυσυμφωνώ με την πρόταση για picanha, flank ή rib-eye, γιατί αυτά πρέπει να γίνουν το πολύ medium-rare, αλλιώς τζάμπα το ακριβό κομμάτι και τζάμπα το dry age, και αν δουν οι δύσκολοι “αίμα” στο κρέας (ΔΕΝ είναι αίμα!), δεν υπάρχει περίπτωση να το φάνε. Πιο safe μου ακούγονται τα σιγομαγειρεμένα.

mariell
mariell
5 χρόνια πριν

Επειδή ήμουν περίεργη με το φαγητό (τώρα καμία σχέση) το καλυτερο μου ήταν να φτιάξουν οτι ήθελαν οι οικοδεσπότες και να με αφήσουν να φάω όσο και απο όπου θέλω. Θα έβρισκα κάτι να φάω σίγουρα αρκεί να μην το κάνουμε θέμα. Γιατί δεν τρώς? Δεν σ αρέσει? Καλά είναι δυνατόν να μην τρως αυτο? ΝΑΙ ειναι….ωχουυυ
Αμα φάω μονο σαλάτα είμαι ευχαριστημένη. Πολύ. Σας ευχαριστώ που με καλέσατε.