Τοποθέτηση ετικέτας: 

  • Αυτό το θέμα έχει 16 απαντήσεις, 16 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 3 έτη, 3 μήνες πριν από τον χρήστη Toστ.
Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 17 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #44627

    flee
    Συμμετέχων

    Μένω Αγγλία και θέλω να ξεκινήσω θεραπεία. Οι επιλογές είναι ή να βρω κάποια/ον ψυχολόγο στην Ελλάδα και να κάνουμε ραντεβού μέσω σκάιπ ή να βρω εδώ. Κι εδώ υπάρχουν Έλληνες αν και λίγοι αλλιώς κάποια/ον άλλης εθνικότητας. Αναρωτιέμαι αν έχετε παρόμοιες εμπειρίες. Ψαξατε αρχικά στο τόπο διαμονής σας ή κατευθείαν Ελλάδα; Κάνει καμία μέσω σκάιπ; Επηρεάζει αυτό την ποιότητα της δουλειάς; Κάνει καμία με ψυχολόγο άλλης εθνικότητας;

    #44674

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Μένω Ολλανδία και για να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία έπρεπε να έχω παραπεμπτικό γιατρού και να μπω και σε λίστα αναμονής, πολύ ψυχοφθόρο και χρονοβόρο. Από τύχη βρέθηκε μια θεραπεύτρια Ολλανδέζα που συνεργαζόταν στον νέο μου οικογενειακό γιατρό, αλλά δεν ήταν ούτε ψυχολόγος, ούτε ψυχίατρος, απλά ήταν μια εξειδικευμένη νοσοκόμα. Αρχικά με βοήθησε, μιλούσαμε αγγλικά, αλλά στο τέλος χαθήκαμε στην μετάφραση. Δεν ξέρω βέβαια πως θα είναι με native englsih speaker. Αυτή την στιγμή βλέπω Ελληνίδα ψυχοθεραπεύτρια μέσω Skype και έχω βοηθηθεί πολύ περισσότερο. Έκανα και κανονική επίσκεψη στο ιατρείο της πριν το skype. Για εμένα έτυχε να βολέψει πολύ γιατί νιώθω ότι διαβάζει τις λεπτές έννοιες που κρύβονται πίσω από το πως συντάσσω τις προτάσεις μου, ξέρεις εκείνα τα πράγματα που δεν τα λέμε ποτέ φωναχτά στον εαυτό μας. Επίσης αν βρεις therapist από το skype και έχειw ασφάλεια στην Αγγλία, δεν χρειάζεται καν ο ασφαλιστικός φορέας σου να ξέρει τι και πως και να γλυτώσεις να αυξηθούν τα ασφάλιστρα, ανάλογα φυσικά τον λόγο που χρειάζεσαι θεραπεία.

    #45050

    BabyDoll
    Συμμετέχων

    Εξαρτάται απ το επίπεδο των αγγλικών σου νομίζω γιατί είναι σημαντικό να καταλαβαίνει η ψυχολόγος πολύ καλά αυτά που λες κι εσύ αυτά που θα σου πει. Δεν είναι όπως οι άλλοι γιατροί που βγάζουν συμπεράσματα από την κατάσταση του σώματός σου, ο ψυχολόγος βγάζει συμπεράσματα από τα λόγια σου. Προσωπικά θα αισθανόμουν πιο άνετα αν μιλούσα στην μητρική μου γλώσσα και το skype που προτείνει ο/η Pannenkoek είναι μια πολύ καλή ιδέα.

    #45035

    Αρνίτσι-μπίτσι
    Συμμετέχων

    Και γω μένω Ολλανδία και έχω πάει σε Έλληνα ψυχολόγο. Την εναλλακτική του Σκαιπ τη σκέφτηκα μόνο σε περίπτωση που δεν έβρισκα κάποιον εδώ, γιατί μου φαίνεται ότι λείπει η αμεσότητα. Γενικά δεν είναι και πάρα πολλοί οι Έλληνες ψυχολόγοι εδώ οπότε ίσως να μην έχουν θέση για να αναλάβουν άλλα άτομα. Φαντάζομαι κάπως παρόμοια θα είναι και η κατάσταση στην Αγγλια. Για μένα προτιμότερο είναι να γίνει η διαδικασία στα Ελληνικά, αφού θα πεις τα εσωψυχα καλύτερα να είναι στη μητρική σου γλώσσα. 🙂

    Επίσης, εγώ πήγα σε ψυχολόγο κατευθείαν, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει ο γενικός γιατρός και η ασφάλεια κάλυψε μέρος των εξόδων.

    #45163

    Melia
    Συμμετέχων

    Παλιότερα είχα πάει σε Ελληνίδα εδώ, εν μέρει για να μπορώ να μιλάω με απόλυτη ευχέρεια στη γλώσσα μου, εν μέρει γιατί φοβόμουν ότι μια δυτικοευρωπαία δεν θα καταλάβαινε καθόλου το κουβάρι σχέσεων της προβληματικής ελληνικής μου οικογένειας. Με κάλυψε όντως σε αυτά τα θέματα, σε άλλα όχι τόσο.
    Τώρα σκέφτομαι να ξαναρχίσω, και αυτή τη φορά κλίνω περισσότερο προς τις ντόπιες.

    #45727

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Ειμαι στη Γερμανία και έχω κάνει θεραπεία τέσσερα χρόνια. Είχα γερμανό γιατρό. Μια πτυχή που ειναι ενδιαφέρουσα αν ξέρεις καλά τη γλώσσα ειναι πως στα ελληνικά (αν ειναι η μόνη μητρική σου γλώσσα) η γλώσσα και οι λεξεις της ειναι συνδεδεμένες με τα συνεσθήματα. Να το πως αλλιώς, οταν έμαθες σαν παιδί να ονοματίζεις στο συναίσθημα το έμαθες με την ελληνική λέξη οπότε αυτή ειναι πιο κοντά στο συναίσθημα το ίδιο. Η ξένη γλώσσα ακόμη και αν την ξέρεις καλά σου δίνει μια συναισθηματική απόσταση από τα πράγματα όταν τα εξηγείς και τα αναλύεις. Για μένα αυτό βοηθησε, για άλλους ίσως ειναι δύσκολο. Απλά ειναι ενδιαφέρον να δεις τη σχέση της γλώσσας με τα συναισθήματα σου. Μερικοί άνθρωποι ειναι διαφορετικοί στην προσωπικότητα τους ανάλογα τη γλώσσα που χρησιμοποιούν.

    #45799

    No_one
    Συμμετέχων

    Γεια.. Μενω και εγω αγγλια και Ξεκινησα ψυχοθεραπεια εδω και εναμιση χρονο. Λογω γλωσσας προτιμησα να βγω Ελληνα/ιδα. Οποτε εψαξα στο επισημο σωμα ψυχοθεραπευτων και βρηκα μια Ελληνιδα, η οποια ειναι Λονδινο και κανουμε συνεδριες μεσω σκαιπ (οταν βολευει και ειμαι λονδινο παω στο γραφειο της).

    #46448

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσω τις διδακτορικές σπουδές μου στην Αγγλία στην στην κλινική ψυχολογία, και έχω κάνει θεραπεία και με Έλληνες/ίδες θεραπεύτριες και με Άγγλους ειδικούς. Αυτό που θα έλεγα στο ευρύ κοινό είναι πως το πιο σημαντικό ΑΠΟ ΟΛΑ τα γνωρίσματα ενος θεραπευτή/ιας που πρέπει να γνωρίζουμε είναι η θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί. Μπορεί μια καταπληκτική ψυχοδυναμική ειδικός να μη μας βοηθήσει αρκετά αν ας πούμε μας ταλαιπωρούν καθημερινά κρίσεις πανικού όπως και ένας γνωσιακός θεραπευτής να μη μας βοηθήσει τόσο εάν θέλουμε να ψάξουμε σε βάθος τις αιτίες της συμπεριοφοράς μας.

    Συνεπώς, μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδύκτιο για το πώς λειτουργούν οι διάφορες προσεγγίσεις καθώς και ίσως ποίες προσεγγίσεις έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικότερες για ποίες κατηγορίες προβλημάτων, είναι το βασικότερο βήμα πριν επιλέξουμε ειδικό.

    Η προσωπική μου εμπειρία μου έδειξε οτι για ΕΜΕΝΑ προσωπικά, η ψυχοθεραπεία στα Αγγλικά με βοήθησε κ σε θέματα πέραν απο αυτά που είχα φέρει σαν αίτημα στη θεραπεία. Με βοήθησε να καταλάβω λίγο καλύτερα τη κουλτούρα του μέρους που ζώ και αυτό είχε ευεργετική επίδραση στην καθημερινότητα μου.

    ´Οποια απορία, ελεύθερα!

    #46581

    Between Worlds (she/her)
    Συμμετέχων

    Χμ, μένω Ελλάδα, αλλά έχω απορίες. Μου έχουν πει πολλές φορές για τις διαφορές στις θεραπευτικές προσεγγίσεις. Δεν καταλαβαίνω τις διαφορές, ούτε θεωρητικά, ούτε στην πράξη. Στην πράξη, η πρώτη μου θεραπευτική προσέγγιση ήταν Λακανική (νομίζω), η δεύτερη προσωποκεντρική. Δεν κατάλαβα διαφορές (για την/τον ψυχολόγο, έχει διαφορά το πως θα προσεγγίσει την πελάτισσα, για τον πελάτη όμως, δεν νομίζω ότι έχει πάντα τόσο μεγάλη σχέση). Μην κοιτάς εσύ που το έχεις σπουδάσει και καταλαβαίνεις δυο πράγματα παραπάνω.

    Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι δεν μιλάω. Ειδικά, για αυτά που με ζορίζουν, πρέπει κάπως να τα έχω επεξεργαστεί μέσα μου για να τα εκφράσω. Παρόλο που θεωρώ ότι με βοήθησε η ψυχολογική θεραπεία δεν αφηνόμουν απόλυτα. Οπότε, κατέληξα ότι θα μου ταιριαζε μια πιο παρεμβατική προσέγγιση. Ίσως υπνοθεραπεία. Δεν ξέρω. Αν έχεις, να προτείνεις κάτι.

    Βέβαια, όλα αυτά, σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί δεν έχω και λεφτά, αλλά ας ξεκινήσουμε την κουβέντα.

    #46599

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    @Between Woods

    Καλημέρα!
    Ας ξεκινήσω με το οτι η Λακανική είναι μια καθαρά ψυχοδυναμική προσέγγιση και ειδικά αν δεν μιλάς πολύ, θα πάρει καιρό και εννοώ ΚΑΙΡΟ, να φτάσεις κάπου. Για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο καλό θα ήταν να σκεφτείς και να γράψεις σε ένα χαρτί τον λόγο ή τους λόγους που θέλεις να ξεκινήσεις θεραπεία. Όπως είπα κ πάνω, αν σε ταλαιπωρεί κάποιο σύμπτωμα άγχους, η επιστημονική βιβλιογραφία δείχνει ξεκάθαρα οτι έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να βοηθηθείς απο την γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία.
    Εάν το αίτημα σου είναι η βελτίωση του τρόπου που σχετίζεσαι με τους άλλους, για παράδειγμα, τότε μια πιο διαλεκτική προσέγγιση θα ήταν ίσως πιο κατάλληλη.

    Μη ξεχνάς οτι πολλοί ειδικοί πλέον δουλεύουν με μια γκάμα “εργαλείων” απο πολλές προσεγγίσεις. Αυτοί που είναι ιδιαίτερα αυστηροί με τη δομή της θεραπείας τους και που έχουν λίγες εμπειρικές μελέτες με το μέρος τους όσο αφορά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους είναι οι ψυχοδυναμικοί (κλασσική φρουδική ψυχανάλυση και λακανική). Αυτό σαν γενική επιστημονική παραδοχή, δεν τσουβαλιάζω κανέναν.

    Αναφέρεις πως έκανες προσωποκεντρική. Οι αρχές της προσωποκεντρικής βρίσκονται σε κάθε θεραπεία, είναι αν θες ο πυλώνας της. Είμαι σίγουρη οτι άν θυμηθείς με λεπτομέρεια τις συνεδρίες σου θα βρείς διαφορές στους θεραπευτές σου. Εμένα προσωπικά, σαν έφηβη, με βοήθησε η συστημική θεραπεία, και τώρα σαν ενήλικας η προσωποκεντρική απο θεραπεύτρια που χρησιμοποιεί ένα κράμμα θεραπειών (integrative approach).

    Αν πιστεύεις οτι χρειάζεσαι κάτι πιο διαδραστικό, θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις μια γνωσιακή προσέγγιση, ίσως θεραπεία σχημάτων. Και φυσικά εάν μιλάμε
    για έντονο άγχος ή θλίψη, γνωσιακή-στμπεριφορική για να βοηθηθούν τα συμπτώματα κ να μπορείς να δείς πέρα απο αυτά. Κάνε μια γρήγορη έρευνα για το τη πιστεύει κ πως λειτουργεί η κάθε θεραπεία.

    Σαν rule of thumb, οι γνωσιακές προσεγγίσεις στοχεύουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς μέσα απο την αναδιαμόρφωση του δυσλειτουργικού τρόπου σκέψης. Βασίζονται στο εδώ και τώρα και το session είναι πολύ διαδραστικό, με πρακτικές τεχνικές. Στα λέω αυτά γιατί αναφέρεις τη δυσκολία να μιλήσεις κ αυτό είναι το μόνο στοιχείο που έχω.

    Όλα τα παραπάνω είναι η προσωπική μου άποψη και δεν σε παροτρύνω, ούτε εσένα ούτε κανέναν άλλον σε κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Η επιλογή θεραπευτή είναη κ ένα απο τα κομμάτια της θεραπευτικής αλλαγής έτσι κ αλλιώς!!

    #46748

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Εγώ έψαξα και βρήκα ντόπια. Δε θυμάμαι καν να προσπαθώ σκληρά να επιλέξω ανάμεσα στα δύο (ντόπια ή Ελληνίδα). Το θέμα της γλώσσας δε με έχει δυσκολέψει, αν κάτι δεν καταλαβαίνω ρωτάω, αν δεν μπορώ να το εκφράσω επακριβώς το λέω πιο περιφραστικά – κανένα από τα δύο δε γίνεται συχνά. Δεν ξέρω αν χάνω κάτι από το γεγονός ότι τα συναισθήματα συνδέονται με τη μητρική γλώσσα, έχω την αίσθηση ότι με βοηθάει κιόλας να μιλάω σε άλλη γλώσσα, όπως λέει και @ Cloud on Toast. Ακόμα και ανεξάρτητα από τη γλώσσα, παίζει το ότι δεν είναι Ελληνίδα να είναι κι αυτό βοηθητικό.

    #47765

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Εγώ μένω Ολλανδία και προτίμησα να βρω Έλληνα ψυχολόγο. Όχι τόσο για τη γλώσσα όσο γιατί πίστευα ότι θα μπορούσε να κατανοήσει καλύτερα το σύνδρομο της ελληνικής οικογένειας καλύτερα από Ολλανδό. Είμαι πολύ χαρούμενη για την επιλογή μου. Επίσης δεν χρειάστηκε να περάσω το διαδικαστικό του συστήματος. Βρήκα ψυχοθεραπευτή χωρίς να χρειαστεί να πάω στον γενικό γιατρό και έπαιρνα μέρος του κόστους πίσω από την ασφάλειά μου.

    #55277

    Marianna_Mitsi
    Συμμετέχων

    εγώ καθε 6 μηνες αλλαζω χωρα περα απο σκαιπ δεν εχω αλλη επιλογη

    #79222

    Camus
    Συμμετέχων

    Καλημέρα ☀️,

    Γνωρίζεις κανείς στη Βιέννη κάποιον καλό ψυχολόγο/ψυχίατρο που να προσφέρει υπηρεσίες στα ελληνικά ;

    Ευχαριστώ πολύ!

    #82249

    Αφαία
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα! Επειδή μένω κι εγώ Ολλανδία και ψάχνω Έλληνα ψυχολόγο που να καλςύπτεται, έστω μερικώς από την ασφάλιση, μπορείς να μου πεις σε ποιόν ψυχολόγο πηγες; Ευχαριστώ!!

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 17 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.