Επισκόπηση 5 δημοσιεύσεων - 1 έως 5 (από 5 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #85544

    Grain
    Συμμετέχων

    Όχι ακριβώς “Eργασία”, αλλά ελπίζω close enough 🙂 Παρακολουθώ αρκετό καιρό το σάιτ και από ότι έχω δει αρκετές από εσάς έχετε κάνει ή κάνετε διδακτορικό και ίσως να μπορείτε να βοηθήσετε με το τι θεωρείτε πιο σημαντικό:

    Είμαι ανάμεσα στο να διαλέξω διδακτορικό με καθηγητή που ξέρω από το πτυχίο και μέχρι τώρα είχαμε καλή συνεργασία, αλλά είναι σε ελληνικό πανεπιστήμιο από τα όχι-στις-μεγάλες-πολείς ή στο να προσπαθήσω να γίνω δεκτή σε πιο γνωστό πανεπιστήμιο της Ευρώπης με καθηγητή που ξέρω μόνο μέσα από τις δημοσιεύσεις του αλλά με τον οποίο δεν είχα ποτέ προσωπική επαφή. All else being equal (που λένε και στο χωριό μου) για κάποια που θέλει να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα

    * Θεωρείτε ότι το όνομα του Πανεπιστημίου (με ότι αυτό συνεπάγεται) παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τη σχετική σιγουριά που προσφέρει το να συνεργαστείς με κάποιον που ξέρεις πως δουλεύει?

    * Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συνεργασία με άλλους διδακτορικούς φοιτητές?

    Καταλαβαίνω ότι το πιο σημαντικό είναι το να αποκτήσεις δημοσιεύσεις, αλλά αυτό μου φαίνεται πιο δύσκολο να το αξιολογήσω από μακρυά και (θέλω να πιστεύω ότι) θα εξαρτηθεί περισσότερο από εμένα.

    #85687

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Κοίτα, κανείς (ούτε εσύ η ίδια) δεν μπορεί να σου εγγυηθεί τι θα βγει καλύτερο σε 4-5 χρόνια. Το θέμα είναι να κάνεις αυτό που με βάση τα τωρινά δεδομένα σου ταιριάζει πιο πολύ.

    Στο δια ταύτα, το θέμα είναι τι δουλειά/έρευνα θα κάνεις στο διδακτορικό σου. Και για να γίνει καλή δουλειά χρειάζεται (1) καλή συνεργασία τον/την supervisor και (2) να έχεις λύσει το βιοποριστικό σου για να μπορείς να κάνεις το διδακτορικό σου (δεν μπορείς να εργάζεσαι 8-10 ώρες την μέρα αλλού και να κάνεις διδακτορικό, εκτός αν είσαι η superwoman).

    Κι εγώ σε ελληνικό πανεπιστήμιο από τα όχι-στις-μεγάλες-πόλεις έκανα το PhD μου και μια χαρά βιογραφικό και προτάσεις για tenure-track θέσεις στο εξωτερικό είχα όταν τελείωσα (δεν θέλησα να μείνω στην Academia, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Δεν χρειάζεται να προέρχεσαι από “καλό” πανεπιστήμιο. Χρειάζεται να έχεις καλές δημοσιεύσεις και να είσαι και “κοινωνικό” άτομο κάπως, με την έννοια ότι όπως σε όλες τις δουλειές είναι καλό να φτιάξεις κύκλο και να διατηρείς επαφές με κόσμο (worldwide) στον τομέα σου. Μέσω αυτών θα κάνεις συνεργασίες και θα βρεις μελλοντικά θέσεις.

    Τέλος, καλή είναι η συνεργασία με άλλους φοιτητές και πολλές φορές βοηθάει να γίνει καλύτερη δουλειά, αλλά να θυμάσαι ότι ο καθένας κάνει το δικό του διδακτορικό και πρέπει να προχωράει. Αν βρεθείς να αναλώνεσαι στο να βοηθάς μια τον έναν και μια τον άλλον και να σε χώνουν για αγγαρείες σε project από δω και από εκεί, τότε αυτό είναι πρόβλημα. Άρα ναι στις συνεργασίες, με μέτρο.

    #85843

    Sigma Sagittarii
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα. Κι εγώ ενδιαφέρομαι για διδακτορικό. Από τα ελάχιστα που ξέρω ως τώρα, θέλουν να έχει 5 έτη σπουδών (για εξωτερικό μιλάμε). Για αυτούς δηλαδή 3 προπτυχιακά + 2 μεταπτυχιακά. Εγώ έχω 4 προπτυχιακά + 1 μεταπτυχιακά. Ελπίζω να μην είναι το μονοετές μεταπτυχιακό κάτι που θα με δυσκολεύσει. Επίσης, δεν ξέρω αν θα δουν τον γενικό βαθμό ή τη πτυχιακή εργασία (βέβαια εξαρτάται από πανεπιστήμιο με πανεπιστήμιο αυτό). Τώρα όσον αφορά τη συνεργασία με άλλους διδακτορικούς, θεωρώ πως είναι κάτι σημαντικό. Γιατί συμβάλλει και στην επαγγελματική δικτύωση και η συναναστροφή με άλλους συμβάλλει στη ψυχική υγεία. Όσο έγραφα τη μεταπτυχιακή εργασία μου έκανε καλό η παρέα με συμφοιτητές. Έβλεπα ότι και οι άλλοι αντιμετώπιζαν τις ίδιες δυσκολίες με μένα και βοηθούσαμε κι ο ένας τον άλλο.

    #90830

    Wee Bit
    Συμμετέχων

    Το ονομα του πανεπηστημιου δεν εχει τοσο μεγαλπ ρολο κατα την γνωμη μου. Οταν εκανα διδακτορικο, ειχα γνωρισει μια phd student απο το UCL και ειχε πολυ κακη εμπειρια. Ο supervisor της ηταν απων, δεν ειχε καμια ουσιαστικη βοηθεια, ακομα και τα αποτελεσματα της τα κλειδωνε γιατι στο παρελθον τα ειχαν παρει χωρις εγκριση αλλοι phd students απο το ιδιο group για δημοςιευςη. Μια αλλη φιλη μου εκανε phd στο Cambridge και ο supervisor της δεν ειχε αρκετο funding. Επισης δεν ειχε σημαντικη βοήθεια απο post docs.

    Για μενα, ειναι σημαντικο να σου αρεσει το θεμα γιατι θα αντιμετωπισεις πολλες ηττες μεχρι να δεις φως. Διαβασε προηγουμενες δημοσιευεις του supervisor σου. Καλο θα ηταν να προσεξεις σε τι journals εχουν δημοσιευτει και με τι συχνοτητα. Διαβασε επισης γενικα διαφορα papers σχετικα με το πεδιο ερευνας που σε ενδιαφερει. Ολα αυτα θα σε βοηθήσουν και στην συνεντευξη.

    Επισης σημαντικο ειναι να δεις εαν ο supervisor σου εχει χρηματοδοτηση για την ερευνα. Χωρις λεφτα για ερευνα, θα δυνοπαθησεις. Επισης θα μπορουσες να ρωτησεις πως θα γινει αρχικα to training σου, ποιος θα σε αναλαβει γενικα, πως οργανωνει ο supervisor σου την ομαδα, ποσο συχνα κανει group meetings. Θα βοηθουσε εαν γνωριζες και τα αλλα μελη της ομαδας.

    Δυστυχως ειναι και ο παραγοντας της τυχης. Εγω ειχα την συνεντευξη μου μεσω skype, δεν γνωριζα τον supervisor μου αλλα ολα πηγαν καλα και με αυτον και με ολη την ομαδα.

    Αυτο που μου ειχαν πει οταν εψαχνα ειναι οτι δεν διαλεγουν μονο οι supervisors, διαλεγεις και εσυ εαν σου κανουν. Εχεις και εσυ απαιτησεις! Κανε αρκετες αιτησεις, δεν ειναι ευχαριστο αλλα ειναι αναγκαιο, και ρωτα πολλες ερωτησεις στην συνεντευξη. Καλη επιτυχια!

    #91120

    κόκκινο αυγό
    Συμμετέχων

    Σχετικά με τη πρώτη ερώτηση, το όνομα του πανεπιστημίου παίζει ρόλο αλλά προσωπικά πιστεύω είναι καλύτερο να κάνεις διδακτορικό με κάποιον καθηγητή που είναι σεβαστός στον τομέα της έρευνας του και εσύ ξέρεις τις προσδοκίες του και πως δουλεύει. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι μεγάλο όνομα πανεπιστήμιο και εργασία με καταξιωμένο (έστω και καινούργιο) καθηγητή που έχεις καλή εργασιακή σχέση. Ξέρω περιπτώσεις που υποψήφιοι διδάκτορες ή μάστερς μαθητές μπήκαν σε πανεπιστήμιο με μεγάλο όνομα αλλά ο σύμβουλος καθηγητής ήταν τέλειος μ@λ@κας και τα πράγματα πήγαν πολύ στραβά. Επίσης, μεγαλύτερα πανεπιστήμια συνήθως έχουν περισσότερες επιλογές έρευνας και καλύτερη χρηματική υποστήριξη. Την χρηματική υποστήριξη πρέπει να την ξεκαθαρίσεις πριν αποφασίσεις να αρχίσεις μεταπτυχιακό.

    Για το δεύτερο, εξαρτάται στον τομέα της έρευνας που κανείς. Σε μερικούς τομείς, δημοσιεύσεις έχουν πολλούς συγγραφείς, είτε λόγο πολιτικών, είτε γιατί συνεργάζεσαι με άλλους φοιτητές. Το σημαντικό είναι να έχεις την υποστήριξη του καθηγητή σου για να γράψεις δημοσιεύσεις ως πρώτος συγγραφέας. Αν έκανες την περισσότερη έρευνα και έγραψες το σύγγραμμα πρέπει να είσαι πρώτος συγγραφέας. Ως ένα σημείο, συνεργασία με άλλους φοιτητές, καθηγητές, κτλ είναι εντάξει και καλό public relations ας πούμε, αρκεί να μην σου παίρνει πολύτιμο χρόνο από την έρευνα την οποία πρέπει εσύ να τελειώσεις. Ένα παραπάνω, αν ο σύμβουλος καθηγητής σου δεν δείχνει ενδιαφέρον για την έρευνα σου (και τις δημοσιεύσεις) είναι παρά πολύ κακό σημάδι. Πρέπει να εργαστείς ενεργά να γίνεις προτεραιότητα του καθηγητή σου, γιατί ανεπαρκείς δημοσιεύσεις κάνουν την εύρεση εργασίας με μεταπτυχιακό, και ιδιαίτερα σε διδακτορικό επίπεδο, πολύ δύσκολη. Καλή σταδιοδρομία!

Επισκόπηση 5 δημοσιεύσεων - 1 έως 5 (από 5 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.