• Αυτό το θέμα έχει 11 απαντήσεις, 7 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 2 έτη, 2 μήνες πριν από τον χρήστη Stef.
Επισκόπηση 12 δημοσιεύσεων - 1 έως 12 (από 12 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #86462

    Nonameface
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα στην ομάδα. Υπάρχει κάποια ή κάποιος που να ζει και να εργάζεται στον Καναδά; Αυτό το διάστημα εργάζομαι, είμαι γενικά ευχαριστημένη από την δουλειά μου αλλά ενδιαφέρομαι για το ενδεχόμενο μετακόμισης εκεί στην παγωμένη χώρα και συγκεκριμένα στο Τορόντο. Ευελπιστώ μετά το τέλος της πανδημίας. Ιδανικά νομίζω θα ήθελα να φύγω για κάποια ευρωπαϊκή χώρα αλλά το βρίσκω τρομερά δύσκολο, υπό την έννοια ότι δεν τολμάω πολύ εύκολα, πόσο μάλλον να φύγω εντελώς μόνη σε μία ξένη χώρα. Ίσως η μόνη επιλογή που έχω για μία ευρωπαϊκή χώρα να είναι η Ολλανδία, μιας και έχω κάποια άτομα που μπορούν να με φιλοξενήσουν και να με βοηθήσουν το πρώτο διάστημα. Ο Καναδάς από την άλλη, είναι πιο εύκολος για εμένα διότι πέρα από συγγενείς, έχω γεννηθεί εκεί και έχω την υπηκοότητα. Έχω μόνο καναδέζικο διαβατήριο και σε ένα ταξίδι μου όπου έμεινα 6 μήνες έφτιαξα και όλα τα απαραίτητα που χρειάζομαι (photo ID, heath card, social insurance number). Το ταξίδι το έκανα κυρίως για βόλτα αλλά δεν θα έλεγα όχι αν έβρισκα κάτι καλό. Πήγα και σε ένα κολλέγιο να ρωτήσω πληροφορίες κλπ γιατί σκεφτόμουν ότι χρειάζομαι καναδέζικο πτυχίο. Η εμπειρία μου για τους Καναδούς πολίτες είναι αρκετά θετική μιας και με υποδέχτηκαν με χαρά. Πολύ ευγενικοί και δεκτικοί, πολύ χαμόγελο, τόσο που αναρωτιόμουν τι συμβαίνει κι αν έχω καταλάβει καλά, μέχρι που το συζήτησα με μία ξαδέρφη μου εκεί και μου το επιβεβαίωσε. Είχα μείνει έκπληκτη. Τόση θετικότητα πρώτη φορά συναντώ. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι μάλλον είναι εθνικιστές(;) γιατί έβλεπα παντού σημαίες ακόμα και στα αμάξια. Εντάξει δεν νομίζω να είναι σαν τους δικούς μας. Γενικά όμως πιστεύω θα μπορούσα να ζήσω στο Τορόντο, άσχετα αν έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ με τους ουρανοξύστες κλπ. Αυτό που δεν μου αρέσει εκεί είναι φυσικά ο καιρός, μέχρι και τον Μάιο έχουν χιόνια, και επίσης δεν μου αρέσει που νοικιάζουν σπίτια στα υπόγεια, που είναι και τα πιο φθηνά. Για να μην τα πολυλογώ, εργάζομαι στο κομμάτι του IT και γενικά έχω ψάξει τα πάντα, αγγελίες εργασίας (ευτυχώς είναι αρκετές) ακόμα και για ενοικιάσεις κατοικιών, περί νομοθεσιών κλπ. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω και με προβληματίζει είναι η αναγνώριση πτυχίων αλλά και προϋπηρεσίας. Και γενικά θα ήθελα οτιδήποτε πληροφορίες για την χώρα και την ζωή στον Καναδά (ψυχαγωγία, δουλειές, οικονομικά κλπ) από ένα τρίτο άτομο. Εσείς θα κάνατε το βήμα σε μία τέτοια χώρα; Υ.Γ: Θα εκτιμούσα και μία απάντηση από την Λένα μιας και μένει ΗΠΑ (NYC? αχ δεν θυμάμαι καλά) νομίζω έχουν πολλά κοινά ως προς τον τρόπο ζωής και νομίζω συγκρίνουν Toronto VS NYC.

    #87642

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Τώρα διάβασα την ερώτηση, Penny Black! Zω και εργάζομαι στο Τορόντο από Αυγούστο 2018 αλλά η εργασία μου εδώ έχει ημερομηνία λήξης (2023). Θεωρώ πολύ μεγάλο πλεονέκτημα το γεγονός πως έρχεσαι με καναδικό διαβατήριο, αριθμό κοινωνικής ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης. Θα βρεις λοιπόν μια στρωμένη κατάσταση από γραφειοκρατικής πλευράς. Φαντάσου ότι για να κάνει κάποιος αίτηση για απόκτηση καναδικής ιθαγένειας, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 5 χρόνια μόνιμης διαμονής στον Καναδά και να πληροί μια σειρά προϋποθέσεων. Λοιπόν, πάει το πρώτο.
    Το δεύτερο: έκανες πολύ καλά που ενδιαφέρθηκες για κάποιο master σε καναδικό πανεπιστήμιο, μετράει ΠΑΡΑ πολύ στην επιτόπια αγορά εργασίας και στο συνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να χτίσεις ένα γερό, ανταγωνιστικό βιογραφικό. Η πρώτη κουβέντα που θα σε ρωτήσουν στις εδώ συνεντεύξεις είναι “canadian experience” και με αυτό εννοούν προϋπηρεσία με καναδική εργοδοσία σε συνδυασμό με καναδικά ακαδημαϊκά προσόντα. Οσο πιο πολλά διαθέτεις από τα δύο, τόσο το καλύτερο.
    Το τρίτο: ο καιρός. Ναι, πράγματι κάνει πολύ κρύο στο Τορόντο από μέσα Νοεμβρίου μέχρι και μέσα Μαρτίου, με χιονοπτώσεις που φτάνουν στην κορύφωσή τους τον Φεβρουάριο, τον πιο παγωμένο μήνα του έτους. Από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο το κλίμα είναι πολύ ευχάριστο και θα έλεγα ότι στο Τορόντο μπορεί κανείς να δει ευδιάκριτα τις 4 εποχές: πολύ χιόνι το χειμώνα, πολύχρωμη ανθοφορία Απρίλιο-Ιούνιο, υγρή ζέστη Ιούλιο-Αύγουστο και φθινοπωρινές αλλαγές χρωμάτων Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Για τους λάτρεις της φύσης, η πόλη προσφέρει υπέροχες ημερήσιες αποδράσεις, όπως στους καταρράκτες του Νιαγάρα, στις παραλίες της λίμνης Οντάριο, στα πολύ όμορφα ποτάμια και δάση της περιοχής.
    Το τέταρτο: η ακρίβεια. Ναι, η ζωή είναι ακριβή εδώ με τις παράλογα υψηλές τιμές των ακινήτων (ενοίκια, αγοραπωλησίες) να σέρνουν την άμαξα του τιμάριθμου.Η συγκατοίκηση είναι πολύ διαδεδομένη πρακτική για όσους δεν θέλουν να ζουν σε ημιυπόγεια διαμερίσματα (στην ουσία είναι το ημιυπόγειο μονοκατοικίας με ξεχωριστή είσοδο, κουζίνα και μπάνιο).Επίσης, πολλοί τώρα τελευταία λόγω της πανδημίας και της τηλεργασίας έχουν φύγει από την πόλη του Τορόντο προς φθηνότερες περιοχές, χωριά ή μικρότερες πόλεις της επαρχίας του Οντάριο. Επίσης, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι ως σπουδάστρια μπορείς να χτίσεις ευκολότερα πιστωτικό ιστορικό (credit history) γιατί σε βοηθούν οι τράπεζες με πιστωτική κάρτα, δάνειο κλπ. Το να χτίσεις credit history είναι προαπαιτούμενο για μια σειρά μελλοντικών οικονομικών κινήσεών σου στη χώρα αυτή, όπως αίτηση δανείου για αγορά αυτοκινήτου ή σπιτιού κλπ.
    Το πέμπτο: σχέσεις-κοινωνική ζωή. Οι διαδικτυακές γνωριμίες αποτελούν σχεδόν μοναδική επιλογή για τους νέους 20-30 ετών που θέλουν να επεκτείνουν τον κύκλο τους. Γνωριμίες, πάντως, κάνει εύκολα κανείς και εκτός οθόνης, λόγω της ανοιχτής και φιλόξενης νοοτροπίας των κατοίκων.
    Το έκτο: η πολιτική ορθότητα. Βρίσκεσαι στον παράδεισο της πολιτικής ορθότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας.Καμία διάκριση δεν γίνεται ανεκτή, καμία, τουλάχιστον στη δημόσια σφαίρα.Τώρα στο σπίτι του ο καθένας τί λέει είναι άλλη υπόθεση, γιατί πολλοί μακρινοί απόγονοι των πρώτων αποίκων δεν έχουν ακόμη ξεφύγει εντελώς από την προτεσταντική ηθική (και υποκρισία, θα έλεγα). Ομως, οι κάτοικοι γενικά είναι σε πολύ καλό δρόμο.
    Το έβδομο: οι Καναδοί δεν είναι εθνικιστές. Είναι εκ των πραγμάτων και εκ του νόμου (de facto et de jure) πολίτες του κόσμου, αφού σε κάθε δρόμο, μαγαζί και σχολική τάξη θα βρεις ανθρώπους από κάθε μεριά του πλανήτη. Η πολυπολιτισμικότητα προωθείται στα σχολικά μαθήματα, στις εκδηλώσεις του Δήμου, στις γιορτές των κοινοτήτων (της ελληνικής, της ιταλικής,της κινεζικής κοινότητας, των χωρών της Καραϊβικής κοκ).Πάνω από όλα όμως νιώθουν ως πολίτες υπερήφανοι για τη χώρα τους και τις πολιτισμικές, ιστορικές και κοινωνικές κατακτήσεις της και τιμούν με ιδιαίτερη ευσυνειδησία την Canada Day, ημέρα ανεξαρτησίας του Καναδά. Εξ ου και οι πολλές σημαίες που είδες.Θα δεις και πολλές ελληνικές και καναδικές σημαίες μαζί ειδικά στη Greek Town (προς Danforth μεριά).
    Σε σχέση με την Αμερική και τη Νέα Υόρκη συγκεκριμένα, θα έλεγα ότι το Τορόντο είναι πιο κοντά στον αμερικανικό τρόπο ζωής, από καθαρά καταναλωτικής άποψης, για αυτό και οι υπόλοιποι Καναδοί τους αποκαλούν “Αμερικάνους”!
    Ελπίζω να βοήθησα και ξεκαθαρίζω πάλι ότι η δική μου αφετηρία είναι εντελώς διαφορετική από τη δική σου. Καλή τύχη σε ο,τι αποφασίσεις να κάνεις, θα τη χρειαστείς όπου και να πας 🙂

    #87763

    Nonameface
    Συμμετέχων

    Σε ευχαριστώ πολύ Σανάνθη για την απάντηση σου. Πολύ αναλυτικό το σχόλιο σου και αρκετά βοηθητικό. Ωστόσο, οι απορίες δυστυχώς δεν σταματούν εδώ. Μία μικρή περιττή διόρθωση να κάνω, έγραψα κατά λάθος 6 μήνες, ενώ έμεινα 4. Είδα πολλά θετικά στον Καναδά με τους ανθρώπους και μερικές φορές μετανιώνω που δεν το πήρα άμεσα απόφαση να μείνω αλλά ήθελα να το σκεφτώ για να είμαι σίγουρη 101% ότι θέλω να μείνω εκεί. Όσο το σκέφτομαι όμως… Πολύ πιθανό να είχα χτίσει καινούρια ζωή εκεί από το 2015 που πήγα. Δεν ξέρω, απλά θα ήθελα να σε ρωτήσω αν θα ήθελες και εσύ – και σου είναι εύκολο – να επικοινωνήσουμε μέσω email, κυρίως για να μην spam-άρουμε εδώ το forum. Πάντως θα ήταν πολύ ευχάριστο να γνώριζα ένα άτομο από το Α,μπα εκεί στο Τορόντο.

    #87964

    Καλημερα Πεννυ! Ζω στον Καναδα τα τελευταια 5 χρονια, με Καναδικη υπηκοοτητα οπως κι εσυ. Οπως ειπε και η Σανανθη ειναι σημαντικο να εχεις καποιο πτυχιο απο Καναδικο πανεπιστημιο η κολλεγιο. Θελω μονο να προσθεσω πως οι σχολες εδω προσφερουν προγραμματα ενος ετους για πτυχιουχους (πχ advanced diploma) πανω σε πολλα αντικειμενα ενω τα μαστερ συχνα εχουν μεγαλη λιστα αναμονης. Απο τη δικη μου εμπειρια, θα σου προτεινα να ξεκινησεις με ενα advanced diploma, ωστε να σου ειναι ευκολοτερο να βρεις δουλεια στο αντικειμενο σου.
    Επισης μερικες αλλες πληροφοριες που μπορει να σε βοηθησουν:
    Το Ονταριο δε μετατρεπει απευθειας τα ελληνικα διπλωματα οδηγησης. Θα πρεπει να ξαναδωσεις το γραπτο τεστ αρχικα για G1, και αν φερεις μεταφραση ελληνικου διπλωματος οδηγησης, θα σου προσθεσουν εμπειρια ωστε να μπορεις να δωσεις για το G.
    Το Τοροντο εχει ΜΜΜ, αλλα αν μεινεις σε καποια απο τις μικροτερες πολεις του ονταριο θα χρειαστεις μεταφορικο μεσο.
    Τον χειμωνα πιανει πολλους βαθμους κατω απο το μηδεν με πολυ χιονι και παγο, οποτε το περπατημα δε συστηνεται!
    Το καλο credit score ειναι απαραιτητο, πολλοι landlords ζητανε credit check ακομα και για να νοικιασεις σπιτι. Μπορεις να βγαλεις μια μικρη πιστωτικη για αρχη με 500 δολαρια, και να πληρωνεις με αυτην. Μολις γυριζεις σπιτι, την ξεχρεωνεις αμεσως στο online account σου.
    Οταν ερθεις αρχικα, μπορεις να νοικιασεις απλα ενα δωματιο σε σπιτι με ενοικιο που συμπεριλαμβανει ρευμα κ θερμανση. Ετσι θα σου ειναι πιο ευκολο να μαζεψεις λεφτα για να νοικιασεις. Για να νοικιασεις σπιτι οι περισσοτεροι ζητανε 2 φορες το ενοικιο προκαταβολικα, σαν πρωτο και τελευταιο μηνα.
    Η πιο δημοφιλης ιστοσελιδα της περιοχης για αγγελιες ειναι kijiji.ca.
    Οι Καναδοι σε γενικες γραμμες ειναι ευγενικοι και προσεχουν τι λενε. Την πρωτη μου μερα στον Καναδα, σε δημοσια υπηρεσια, δυο κοπελες φιλιοντουσαν ακριβως απεναντι απο εναν παππου. Ο παππους ουτε που κουνησε το βλεφαρο του. Τωρα φαντασου αυτο να συμβει περιμενοντας στο ΙΚΑ στην Ελλαδα!!
    Στειλε αν εχεις αλλες αποριες κι αμα μπορω να βοηθησω!

    #88323

    Nonameface
    Συμμετέχων

    Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου ποντικομαιμού. Αρκετές και χρήσιμες πληροφορίες. Ειδικά για το credit score δεν είχα ιδέα ότι υπάρχει κάτι τέτοιο για να ενοικιάσεις διαμέρισμα. Με την εργασιακή προϋπηρεσία όμως τι γίνεται και πώς αναγνωρίζεται; Έχει διαφορά αν είναι ελληνική ή ξένη; Η εταιρία στην οποία εργάζομαι έχει έδρα τις ΗΠΑ.
    Ένας γνωστός μου ο οποίος είναι επίσης Καναδός υπήκοος έφυγε πριν λίγα χρόνια για Καναδά. Είναι γύρω στα 40 και είναι κι αυτός στον κλάδο της πληροφορικής αλλά δυσκολεύεται πολύ να βρει δουλειά. Δεν ξέρω όμως τι ακριβώς ψάχνει και αν έχει εργαστεί ποτέ πάνω στο αντικείμενο αλλά για να πω την αλήθεια, αυτό με αποθάρρυνε λιγάκι.
    Παραδόξως δεν είδα καμία ομοφυλοφιλική σκηνή αλλά μπορώ να σου πω ότι με φλέρταρε κοπέλα σε μία κηδεία (καθολική) που είχα πάει. Κι όμως!! Μου έκανε τρομερή εντύπωση η άνεση μπροστά σε άλλους. Ήταν και η θεία μου μπροστά και δεν κρύβω ότι ντράπηκα λιγάκι που το είδε, αλλά οκ ήμουν χαλαρή. Δεν ήταν καθόλου χυδαίο ή προκλητικό απλά ένα φλερτ που φάνηκε και όχι όπως κάνουμε εδώ μην τυχόν και καταλάβει ο άλλος ότι είμαι gay και πάθει εγκεφαλικό. Άσχετο, πάνω σε μία συζήτηση  μου είπαν ότι κάνουν γιορτή (και όχι πένθος) για την ζωή που έκανε και πέρασε ωραία ο εκλιπών, και γι αυτό είναι χαρούμενοι, κάπως έτσι δηλαδή το είπαν. Εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης από εμάς.

    #88361

    Οντως εδω κανουν celebration of life, δεν εχει τυχει ομως να βρεθω σε καποιο (ευτυχως)!
    Η καναδικη προυπηρεσια μετραει πολυ, αλλα αν φτιαξεις καλο βιογραφικο για την ελληνικη προυπηρεσια σου νομιζω θα μετρησει θετικα. Πολλες εταιριες χρησιμοποιουν προγραμματα που σκανναρουν λεξεις μεσα στο βιογραφικο, οποτε πρεπει να χρησιμοποιεις φρασεις μεσα απο την αγγελια που κανεις αιτηση, και να τη μετατρεπεις ωστε να ταιριαζει με τη δικη σου προυπηρεσια, κρατωντας τις σημαντικες λεξεις.
    Η ευρεση εργασιας ειναι ευκολοτερη απο την Ελλαδα αλλα δεν ειναι και ιδανικη, ειδικα τωρα που πολυς κοσμος εχασε δουλειες λογω κοβιντ.
    Τους τελευταιους δυο μηνες ψαχνω για καινουρια δουλεια και εχω κανει αιτηση σε πανω απο 30 αγγελιες, απο αυτες εφτασα σε συνεντευξη μονο με 2! Την δουλεια που ειμαι τωρα παντως, τη βρηκα με 0 σχετικη καναδικη προυπηρεσια, εκτος απο το work term της σχολης.
    Η πιο ασφαλης επιλογη τωρα με τον covid νομιζω πως ειναι να ξεκινησεις με ενα καναδικο πτυχιο. Αν προσφερουν work term ακομα καλυτερα, και σαν καναδη υπηκοος θα μπορεις να παρεις φοιτητικο δανειο που ξεκινας να αποπληρωνεις οταν ανεβει ο μισθος σου. Επισης οι σχολες προσφερουν μαθηματα για να στησεις καλυτερα το βιογραφικο σου, προετοιμασια για συνεντευξεις κλπ.
    Αν κανεις μαστερ, μπορεις να δεις αμα γινεται να συμμετεχεις σε καποιο WISE προγραμμα ( women in science and engineering) που συνδεουν φοιτητριες με επιχειρησεις για πρακτικη, ωστε να αποκτησεις καναδικη προυπηρεσια.
    Γενικα, δεν ειναι και τοσο ευκολα τα πραγματα αλλα το μονο σιγουρο ειναι πως η κατασταση ειναι καλυτερη απο την Ελλαδα! Ακομα κι αν κατι παει στραβα, η κρατικη προνοια θα σε στηριξει, και δε θα χρειαστει να ψαχνεις τις τσεπες απο ολες τις ζακετες σου για ξεχασμενα λεφτα!
    Αφου εχεις τα χαρτια σου ετοιμα, δε χανεις τιποτα να κανεις αιτησεις σε μερικες αγγελιες να δεις πως θα παει ( μονο με το email σου, χωρις φυσικη διευθυνση). Αν κανεις συνεντευξη μπορεις να πεις οτι πρεπει να μετακομισεις εκει και θελεις 2 μηνες πχ. Πολλοι εργοδοτες ειναι διατεθειμένοι να περιμενουν για αρκετο χρονικο διαστημα αν πιστευουν οτι ταιριαζεις με αυτο που ψαχνουν (μεχρι 2 μηνες αναμονη μου εχει τυχει, δεν ξερω αν υπαρχει περιπτωση για περισσοτερο). Αν δεις οτι δεν παιρνεις απαντησεις, μπορεις να ερθεις οργανωμενα τον Σεπτεμβρη και να αρχισεις μια σχολη. Αν αποφασισεις να κανεις μαστερ πρεπει να αρχισεις απο τωρα τις αιτησεις και επικοινωνια με καθηγητες! Για advanced diploma οι αιτησεις ξεκινανε τη ανοιξη και γινεσαι δεκτη ευκολα.
    Τωρα ριχνω ιδεες, ελπιζω να σε βοηθανε ολα αυτα! Ειναι ενεργειες που ευχομαι να ειχα κανει πριν ερθω, η πραγματα που επρεπε να ειχα ψαξει καλυτερα! Γιατι οταν ηρθα ημουν εντελως απροετοιμαστη, εφαγα 3 χρονια περιμενοντας για ενα μαστερ που τελικα δεν εκανα, δουλευοντας σε εστιατοριο με βασικο μισθο.
    Σορρυ για την ελλειψη συνοχης, ειναι brainstorming session!
    PS: Α! Και αμα στειλεις βιογραφικα τωρα, βαλε στα qualifications “eligible to work anywhere in Canada with no restrictions”
    Hope this helps!

    #88524

    Nonameface
    Συμμετέχων

    Εννοείται ότι βοηθάνε οι συμβουλές σου και σε ευχαριστώ πολύ. Ήδη έχεις απαντήσει κιόλας σε ερώτηματα που ήθελα να κάνω. Η αλήθεια είναι ότι τότε που πήγα να ρωτήσω στο κολλέγιο, ήταν κυρίως για να πάρω πληροφορίες και δεν έψαχνα κάτι συγκεκριμένο. Η θεία μου με πίεζε να πάω στο κολλέγιο να ξεκινήσω μαθήματα αλλιώς δεν νομίζω να το έκανα (δηλαδή να πάω για πληροφορίες). Ομολογώ όμως ότι με φόβιζαν τα δίδακτρα γιατί αφενός δεν είχα την οικονομική δυνατότητα και αφετέρου, ναι μεν θα έπαιρνα εύκολα δάνειο από το κράτος σαν Καναδή υπήκοος αλλά ποιος μου εγγυάται ότι θα μείνω στην δουλειά αυτή και δεν με απολύσουν ή οτιδήποτε άλλο; πως είμαι σίγουρη ότι θα βρω άλλη δουλειά αργότερα και μετά από πόσο χρονικό διάστημα; πως θα πληρώσω αργότερα το χρέος μου στο κράτος; Κι αν δεν το κάνω ποιες θα είναι οι συνέπειες άραγε; Και για να προλάβω δεν είναι καθόλου ακραίο αυτό που λέω αλλά δυστυχώς είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο. Και ήταν ένας από τους κύριους λόγους που αρνήθηκα να ξεκινήσω σπουδές. Αν και οι συγγενείς μου με πίεζαν, δεν παίζει να τους έβαζα σε μία τέτοια διαδικασία και να ξοδέψουν χιλιάρικα για να ξεχρεώσουν το δικό μου δάνειο, άσχετα αν έχουν τα χρήματα. Ίσως το μόνο αισιόδοξο σε αυτό, ήταν ότι θα είχα την δυνατότητα να εργαστώ στο κολλέγιο στο IT Department και οπότε αντί για full time study θα έκανα part time όπως και η δουλειά θα γινόταν επίσης part time και θα πλήρωνα με αυτά τα χρήματα τα δίδακτρα και όχι να έπαιρνα δάνειο, και όπως μου είπαν θα τα βρίσκαμε μεταξύ μας. Δυστυχώς όταν ρώτησα αρχικά για να εργαστώ εκεί στο κολλέγιο μου είπαν ότι δεν γίνεται και συνηθίζουν να απασχολούν μόνο τους φοιτητές της σχολής. Πάντως γενικά έμεινα πολύ ευχαριστημένη με την εξυπηρέτηση. Προς το παρόν θα το ψάξω, ίσως και για online μαθήματα, ίσως επικοινωνήσω με καμία σχολή, θα δείξει. Το advanced diploma από την άλλη, που το έψαξα, παρατήρησα ότι είναι πάνω από ένα χρόνο. Και κάτι τελευταίο, αυτό το καλοκαίρι λήγουν οι κάρτες μου, παίζει η μία να έχει λήξει πέρσυ το καλοκαίρι, δεν θα είναι πλέον σαν να μην έχω; Το social insurance number το έχω σε χαρτί και όχι κάρτα και από όσο θυμάμαι δεν αναφέρει για λήξη. Το υστερόγραφο σου πολύ σημαντικό, κάτι που ήθελα να ρωτήσω και για το eligibility. Ωστόσο, θα ανανεώσω το βιογραφικό μου με αυτή την πληροφορία.

    #93049

    malios
    Συμμετέχων

    Penny Black , καλό κουράγιο!!!! Κ εγώ ήρθα ορεξάτη στην γενέτειρα μου πριν από 7 χρόνια με ελπίδες για εύκολη προσαρμογή. Υπηκοότητα είχα, πτυχία κ επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα, αναγνώριση πτυχίων μόλις πάτησα στο Τοροντο κ μετά σφαλιάρες απανωτές. Η τράπεζα με κατέταξε στους citizens without credit history!!! Ούτε πιστωτική δεν μου δίνανε -στον άντρα μου που ήταν immigrant δώσανε αμέσως. Επειδή ανέφερες ότι έχεις κάρτες νομίζω ότι είσαι safe κ απλώς θα σου τις ανανεώσουν. Όσο για την sin δεν λήγει είσαι ok με το υπάρχον χαρτί. Υπήρχανε bridging programs για πτυχιούχους εξωτερικού κ μετά από 3 μήνες έμπαινες κ στην δουλειά όλα αυτά αν ήσουν μετανάστης. Εγώ ως citizen δεν μπορούσα να συμμετάσχω. Δεν είχα λεφτά για μεταπτυχιακό, κ είπα να δουλέψω για επιβίωση έδωσα βιογραφικό σε οποίο μαγαζί έβλεπα ( στο Tim hortons προσπάθησα πολλές φορές τίποτα)!! Το πρόβλημα ήταν no Canadian experience κ δεν είχα references δεν με ήξερε κανείς να εγγυηθεί για εμένα. Το ότι έχεις συγγενείς είναι μια αρχή για στέγη κ μια δουλειά. Όσο για το politically correct που αναφέρθηκε δεν είναι πάντα έτσι. Έχω πάει σε συνέντευξη -ενθουσιάστηκαν όταν άκουσαν στο τηλ ότι δεν είχα προφορά μου το είπανε!!!- Κάτα πρόσωπο όμως μου είπανε «Ελλάδα, είστε όλοι στην παραλία κ περιμένετε να σας ρίξουν λεφτά» ναι απαντώ, τότε γιατί άφησα την ξαπλώστρα κ ήρθα εδώ στον παγωμένη άκρη του κόσμου να σου ζητήσω δουλειά!!! Τελικά δούλεψα ατελείωτα εθελοντικά, πήρα ένα πτυχίο, πέρασα παγκαναδικες εξετάσεις κ είμαι certified κ έχω βρει μια καλή δουλειά με προοπτικές. Όλα αυτά με δάνειο ευνοϊκο κ σχετικά εύκολη διαδικασία. Το πιο δύσκολο βρίσκω ότι είναι η έλλειψη κοινωνικής ζωής κ ο καιρός. Εννοείται αν θέλεις να επικοινωνήσουμε με email.

    #93050

    malios
    Συμμετέχων

    Όσο για το health card εγώ όταν ήρθα είχα κάρτα αλλά δεν την ανανεώνουν άμεσα. Την ανανεώνουν σε 3 μήνες.

    #106359

    Charlie Tsaplin
    Συμμετέχων

    Γεια σας κορίτσια. Εγώ έχω αυστραλεζικη υπηκοότητα και επειδή είναι δύσκολο να μεταβώ Αυστραλία λόγω της κατάστασης και επειδή έχουν ακόμα τα σύνορα κλειστά θα ήθελα να πάω Καναδά η ΗΠΑ. Πιστεύω ότι έχω κάποιους συγγενείς μακρινους η ξαδέλφια του μπαμπά από Καναδά αλλά κάποια παραπάνω σχέση όχι. Έχω ακουσει πολλά θετικά πράγματα και απλά είμαι πολύ ενθουσιώδης με ότι έχει να κάνει με δουλειά και μάθηση και εκπλήρωση στόχων. Τελείωσα το μεταπτυχιακό μου στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Τιλμπουρχ σε International and European Law, όμως θα ήθελα κάποια στιγμή να το επεκτείνω και σε κάτι πιο συγκεκριμένο αφού το πρώτο μου πτυχίο ήταν Political Sciences. Ίσως σε organisational studies η Master of Laws στο κομμάτι της υγείας που έχω δει κάπου. Πιστεύετε ότι μπορώ να ακολουθήσω τηνν διαδικασία με τα χαρτιά και να αρχίσω να στέλνω αιτήσεις εργασίας και βιογραφικά;

    #119737

    Rania89
    Συμμετέχων

    Καλημέρα.έχω κλείσει εισιτήρια για Μάιο . Σκέφτομαι να μείνω μόνιμα. Τοροντο. Έχω ραντεβού με δικηγόρο για δουλειά κτλ. Θα με βοηθήσει αυτό; Τι πρέπει να μάθω που ίσως αντιμετωπίσατε και δεν είναι γνωστό;

    #123331

    Stef
    Συμμετέχων

    Χαιρετώ την Αμπα-παρέα!

    Πρόσφατα μετακόμισα και εγώ στον Καναδά και πιο συγκεκριμένα στο γαλλόφωνο κομμάτι, στο Κεμπέκ Σίτι.
    Η δική μου εμπειρία μετανάστευσης – μετακόμισης ήταν στρωτή και θεωρώ ότι στάθηκα αρκετά τυχερή!
    Αρχικά να πω ότι εγώ είχα ήδη βρει εργασία εδώ πριν έρθω οπότε δεν μπορώ να βοηθήσω ιδιαίτερα στο κομμάτι εύρεσης εργασίας από την Ελλάδα. Έκανα το διδακτορικό μου στην Ελλάδα και είχα έρθει σε επαφή με καθηγητή εδώ ο οποίος έκανε αίτηση ότι με ζητάει για δουλειά και εγώ στην συνέχεια έκανα αίτηση για το work permit. Εκείνη την περίοδο ξέσπασε ο κοβιντ οπότε οι 5 μήνες που έκανε να βγει το work permit δεν ξέρω αν είναι ο τυπικός χρόνος. Στο κομμάτι γραφειοκρατίας όλα έγιναν γρήγορα. Την πρώτη μέρα που ήρθα έβγαλα το social insurance number (SIN) που είναι απαραίτητο και την επόμενη άνοιξα τραπεζικό λογαριασμό για να ξεκινήσει η πληρωμή μου. Οι διαδικασίες έγιναν πολύ πιο γρήγορα από ότι στην Ελλάδα σε ένα μισαωρακι νομίζω! Εκανα αίτηση πιο μετά και για την κάρτα υγείας που νομίζω μέσα σε 2-3 μήνες μου ήρθε. Μέχρι να τη πάρω είχα ιδιωτική ασφάλεια από το Πανεπιστήμιο που δουλεύω.

    Ήρθα καλοκαίρι εδώ που ο καιρός ήταν καλός οπότε είχα την ευκαιρία να εξερευνήσω την πόλη που είναι πανέμορφη! Σπίτι βρήκα την δεύτερη εβδομάδα μου μέσω του kijiji ενος σαιτ. Κανεις δεν μου ζήτησε credit history! Γενικά όλοι ήταν και είναι πολύ ευγενικοί και πρόθυμοι να με βοηθήσουν. Σημαντικό επίσης είναι ότι δεν φοβήθηκα ποτέ εδώ σαν μια κοπέλα που ήρθε μόνη της και δεν είχα ποτέ εμπειρία μετακόμισης ή ζωής γενικά σε άλλη πόλη πέρα της πόλης καταγωγής μου! Γενικά υπάρχει μια αίσθηση ασφάλειας, ίσως επειδή και η πόλη είναι μικρή πχ σε σχέση με το Τορόντο. Επίσης θυμάμαι όταν είχα πρωτοέρθει πως μου έκανε εντύπωση ότι σχεδόν σε όλα τα μαγαζιά ζητούσαν προσωπικό, η ανεργία είναι φυσικά πολυ χαμηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα.

    Η αίσθηση που έχω αποκομίσει τους 6 μήνες ζωής μου εδώ είναι ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και σίγουρα οι συνθήκες είναι δραματικά καλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα (σεβασμός, διακριτικότητα, τήρηση του ωραρίου, πολλές δυνατότητες ανέλιξης). Σίγουρα ένα πτυχίο από Πανεπιστήμιο του Καναδά βοηθάει πολύ στην εύρεση εργασίας. Παρόλο που υπάρχουν δίδακτρα ξέρω ότι δίνουν και αρκετές υποτροφίες, τουλάχιστον στο Laval Univeristy και έρχεται πολύς κόσμος από διάφορες χώρες του κόσμου. Σε επίπεδο μεταπτυχιακών και ιδιαίτερα διδακτορικών σπουδών υπάρχει κινητικότητα.

    Ένα θέμα εδώ είναι ότι μιλούν γαλλικά (ειδικά στο Κεμπεκ Σιτι σχεδόν αποκλειστικά) αλλά οι περισσότεροι είναι πολύ πρόθυμοι να σε βοηθήσουν και θα σου μιλήσουν αγγλικά αν δουν μια δική σου προσπάθεια! Επιπλέον το κράτος έχει δομές για να βοηθήσει τους ξένους να ενταχθούν στην κοινωνία παρέχοντας και μαθήματα γαλλικών στα οποία πληρώνεσαι! Το κρύο είναι ένα θέμα αλλά με τα σωστά ρούχα αντιμετωπίζεται και μπορείς να απολαύσεις το χιόνι και το τόσο διαφορετικό τοπίο.
    Η κοινωνική ζωή είναι διαφορετική, σίγουρα πιο ήρεμη ζωή από ότι στην Ελλάδα, οι ντόπιοι έχουν πολλά χόμπι και κάνουν διάφορες δραστηριότητες (πεζοπορίες, χειμερινά σπορ κτλ). Φυσικά εξαρτάται και το σε ποιο μέρος είσαι αλλά ειδικά στις μεγάλες πόλεις νομίζω υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για κάθε γούστο.

Επισκόπηση 12 δημοσιεύσεων - 1 έως 12 (από 12 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.