Τοποθέτηση ετικέτας: 

  • Αυτό το θέμα έχει 14 απαντήσεις, 5 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 4 έτη, 8 μήνες πριν από τον χρήστη Ανώνυμος.
Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 17 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #45985

    Φούστα Κλαρωτή
    Συμμετέχων

    Προτάσεις από/για τους λάτρεις του είδους. Και σκεφτείτε αρκετοί το θεωρούν κατ’ εξοχήν ανδρικό genre

    #46125

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Από τότε που εβαλα Netflix έχω λιώσει στην ΕΦ. Πάντα μου άρεσε το είδος, είμαι Jedi (κανονικός) και βαμμένο Trekkie (O Kirk ήταν ο πρώτος μου έρωτας).
    Έχω δει και διαβάσει σχεδόν ότι κυκλοφορεί (και θελω να μου πέσει το Τζόκερ για να αγοράσω μονοκοπανια και τους 5 τόμους της Ανθολογίας ΕΦ του Εξάντα).
    Αγαπημένα μου όσα αναφέρονται σε δυστοπίες, εναλλακτικές πραγματικότητες και διαστημικά ταξίδια.
    Douglas Adams DOUGLAS ADAMS, μου λείπει απίστευτα ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. Στο netflix υπάρχει η σειρά του Ντερκ Τζεντλι αλλα τη δυλαω για να την καταβροχθίσω στις διακοπές. Το Γυρίστε το γαλαξία (42) είναι μακράν το πιο αγαπημένο μου βιβλίο.
    Ατγουντ εννοείται, πρόσφατα είδα και την σειρά Alias Grace, μου άρεσε πολύ η τριλογία ορυξ και κρεικ.
    Altered Carbon έχει γίνει και σειρά (Θνητοί θεοί) αλλά το βιβλίο ήταν κορυφαίο
    Λε Γκεν (εντάξει και τον τηλεφωνικό καταλογο να είχε γράψει η Λε γκεν θα το διάβαζα)Οπότε όλα.
    Σπίνραντ/χαξλευ/Ντικ/κλαρκ/Λεβιν (αυτος εχει γραψει τις γυναικες του στεπφορντ ΚΑΙ το μωρό της Ρόζμαρι)/ Χενλάϊν/Νιβεν/όλοι οι κλασσικοί και λιγότερο κλασσικοί.

    Η ΕΦ διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα και τις πολιτικές απόψεις μου. Το Star Trek ας πούμε, ο Αναρχικός των δύο κόσμων, η Γαιοθάλασσα, Το DUNE (δεν το διαβασα το έχω δει σε ταινίες), ιστορίες για το μέλλον την πολιτική την θέση των γυναικών.

    Θα επανέλθω με περισσότερα.

    Μακροζωία και ευημερία, είθε η δύναμη να είναι μαζί μας και οι πιθανότητες πάντοτε με το μέρος μας.

    #47013

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Ντερκ Τζεντλι τέλειο και πόσο θύμωσα που το ακύρωσαν δε λέγεται! Προσωπικά αγαπημένο μου είναι το doctor who!!Από βιβλία δεν έχω μεγάλη εμπειρία 🙂

    #47056

    bozonio
    Συμμετέχων

    Διάβασα στις διακοπές το gateway του Pohl και μου άρεσε παρα πολύ. Δε το περίμενα γιατί είναι αρκετά παλιό και συνήθως έχουν πολλά προβληματικά τα βιβλία αυτής της περιόδου. Όμως είχε πολύ πρωτότυπη ιστορία και έθιγε κοινωνικά θέματα και θέματα σχέσεων.

    Origami ταυτίζομαι σε πολλά από το ποστ σου και δεν ξέρω τι να πρώτοσχολιάσω! Να σου πω μόνο διάβασε το Dune, αξίζει. Από πλευράς του πως χτίζει έναν καινούργιο κόσμο για μένα συγκρίνεται μόνο με Tolkien.

    Α και να προτείνω επίσης Octavia Butler! Δεν έχει αναφερθεί και τη θεωρώ απαραίτητη!

    #47175

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Ούτε ο Άρχοντας των δαχτυλιδιων μου άρεσε σε βιβλίο. Είναι η μόνη ταινια που μου άρεσε περισσότερο από το βιβλίο. Το dune προσπάθησα να το διαβασω ΠΟΛΛΕΣ φορές αλλά το βαριέμαι στις 50-100 σελίδες, ίσως προσπαθήσω στα Αγγλικά, μπορεί να με εξιτάρει περισσότερο. Η Μπάτλερ δεν κυκλοφορεί στα Ελληνικά γμτ, θα το ψαξω σε e-book, την ξέρω αλλα δεν έτυχε να διαβασω κάτι δικό της.

    #47193

    Φούστα Κλαρωτή
    Συμμετέχων

    Ουυυ μου φτιάξατε το καλοκαίρι με τις προτάσεις σας!Ταυτίζομαι κι εγώ σε πάρα πολλά, οπότε θα σας γράψω πράγματα που δεν αναφέρθηκαν ήδη. Επίσης, να πω ότι διαβάζω περίπου 200 βιβλία το χρόνο, να είναι καλά το kindle, οπότε και να προτείνω έχω άπειρα αλλά αυτό σημαίνει κιόλας ότι ξεμένω γρήγορα.

    σχεδόν όλα τα βιβλία του Michel Faber για μένα είναι υπέρτατα- κάποια έχουν μεταφραστεί και σε ελληνικά. Το under the skin εχει γίνει και ταινία, αν και λένε ότι δεν πήρε καλές κριτικές.
    Μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι ο China Melville. Τα βιβλία του πραγματεύονται μεταξύ άλλων τον κομμουνισμό και τη γλωσσολογία. Δεν ξέρω πώς το καταφέρνει, αλλά το καταφέρνει καλά.
    Ο,τι πέσει στα χέρια σας από τον Ted Chiang. Τρομερό μίγμα ευαισθησίας και οξυδέρκειας, γράφει short stories, είναι απο τις ιστορίες που ενώ πέρασαν χρόνια που τις διάβασα ακόμα τις σκέφτομαι.

    Αν και δεν είναι ΕΦ με τη στενή έννοια του όρου, τα διάβασα πρόσφατα και τα προτείνω, γιατί μεταξύ άλλων πραγματεύονται και γυναικεία ζητήματα.
    Night film (M. Pessl) = νομίζω πλέον και στα ελληνικά
    The Power (Naomi Alderman)
    Red Clocks (Leni Zumas)
    You know you want this (Kristen Roupenian)

    Μου αρέσουν πολύ οι ανθολογίες και μια από τις αγαπημένες μου είναι αυτή: About
    The Time Traveler’s Almanac (Ann VanderMeer).

    #47220

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Άσχετο σχετικό, έχει διαβάσει κανείς σας τα χαρτόδετα της Ωρόρα με τις συλλογές ιστοριών; Πχ Ιστορίες φαντασίας με ρομπότ, Ιστορίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας κλπ; Τα πουλούσαν σε ενα παγκο κοντά στη σχολή μου, αγόραζα ενα κάθε δευτέρα, το διάβαζα στο λεωφορείο ως την Παρασκευή και αγόραζα ενα καινουργιο την επόμενη δευτερα. Τα πρώτα 12 είχαν πρόλογο και σχόλια του Μπαλάνου σε κάθε ιστορία και τα αγόρασα όλα, μετά προλόγιζε ο Μαστακούρης που δεν μου πολυ αρέσει και πηρα μόνο 5-6, νομίζω συνολικά ήταν καμιά 40αρια. Τα έχω ακόμα σε κάποιο πατάρι, μισοδιαλυμμένα με τις σελίδες τσακισμένες και ψιχουλα από τυρόπιτες ανάμεσα (με τις ανάλογες λαδιές)
    Επίσης στα 16-17 μου οι γονείς μου μου έκαναν δώρο την κόκκινη σειρά του Μπουκουμάνη με διαφορα βιβλία ΕΦ. Τα έχω ακόμα, από αυτά ανακάλυψα τον Ray Bradbury. Μόλις είδα πως το κάθε βιβλίο ξεκινάει απο 25€ για συλλέκτες Γουαου!

    Επίσης ασχετο σχετικό αλλά ως Δημοσιογράφος ειχα κάνει κάποια θέματα για την Ελληνική ΕΦ, έχω συναντήσει τον Ρωμοσιό, τον Μπαμπούρη, τον Γιαννουλάκη, τον Θεοδοσιάδη (είμαστε και φίλοι με τον Μάκη) και μερικούς….εεεεε λίγο φευγάτους
    Όπως τον Γκιόλβα και τον Φουράκη.

    #47386

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Update, τα χαρτόδετα της Ωρόρα είναι 77 τελικά τι κρίμα που δεν βγαινουν πια τέτοιες συλλογες

    #47432

    Φούστα Κλαρωτή
    Συμμετέχων

    Τα έψαξα το πρωί της Ωρόρα και είδα ότι ακόμα κυκλοφοράνε και είναι και σε καλή τιμή.
    Δεν ξέρω καθόλου από ελληνική ΕΦ, όποια πρόταση δεκτή Origami! Πάντως το Μαστακούρη τον έχω συνδυάσει με τις μεταφράσεις των βιβλίων του Μούρκοκ, τα οποία δε χώνευα, οπότε έχω την ίδια άποψη :/

    #47450

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Μέχρι το 2007 κυκλοφορούσαν. http://wiki.redworlds.gr/tiki-index.php?page=%CE%91%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1+%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82+%CE%A6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82%2C+%CE%B5%CE%BA%CE%B4.+%CE%A0%CE%AE%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%BF%CF%82+-+%CE%A9%CF%81%CF%8C%CF%81%CE%B1+(%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AC)
    Σίγουρα πουλάνε ακόμα τους τόμους σε πάγκους και μεταχειρισμένα.

    Επίσης είδα πως ο Μάριος Βερέτας (άλλος ένας φίλος) είχε κάνει την επιμέλεια του πρώτου τόμου και έκανε και μερικούς στο ενδιάμεσο. Αλλά ο Μπαλάνος είναι μάστορας, μερικές φορές ο πρόλογος που έγραφε ήταν εξίσου καλός με την ίδια την ιστορία.

    Φούστα βρες στο Facebook τη σελίδα της ΑΛΕΦ (Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας) . Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και το περιοδικό/φανζίν τους (Φανταστικά Χρονικά) με Ελληνική ΕΦ, δράσεις εκδηλώσεις κλπ

    Επίσης στο SFF.gr όπου νέοι (και όχι τόσο νέοι) συγγραφείς δημοσιεύουν και συζητούν.

    Τελευταία διάβασα και το βιβλίο του Αργυρίου (Τον έχω γνωρίσει και αυτόν) λεγεται “Το σημάδι” ωραίο βιβλίο αλλά ο Αργυρίου μου αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα ειδικά με όσα γράφει στο διαδίκτυο

    Επίσης στα Comicon και fantasmagoria μαζευονται τα αρρωστάκια σαν και του λόγου μου και ειναι καλό μέρος για ΕΦ συζητήσεις

    #47592

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Ted Chiang, απλά λατρεία. Στην μικρή φόρμα (δεν έχει γράψει ακόμα κάτι μεγαλύτερο από νουβέλα, ενώ το περισσότερα είναι σύντομα διηγήματα), απλά αξεπέραστος. Δεν υπάρχει άλλος συγγραφέας που να συνδυάζει τόσο αρμονικά “εγκεφαλική” γραφή με φιλοσοφικές και υπαρξιακές αναζητήσεις, και συναισθητική και γεμάτη κατανόηση προσέγγιση της ανθρώπινης (και όχι μόνο :P) κατάστασης. Κρίμα που το “The Arrival”, παρά τις αρετές του ως ταινία, κατακρεούργησε το βασικό νόημα του διηγήματος του Chiang. Η συλλογή διηγημάτων “Ιστορίες της ζωής μας” κυκλοφορεί στα ελληνικά.

    Ο Ken Liu στα καλύτερά του, έχει πολλές από τις αρετές του Ted Chiang. Το να βουρκώσω με διήγημα συμβαίνει περίπου μια φορά τη δεκαετία, αλλά ο Liu τα κατάφερε δύο φορές μέσα στην ίδια μέρα, με το Paper Menagerie και το Mono no Aware. Το διήγημα του Good Hunting μεταφέρθηκε στην ψηφιακή οθόνη στη γνωστή σειρά animation “Love, Death and Robots”. Δυστυχώς νομίζω δεν έχει μεταφραστεί ακόμα. Για όσους διαβάζουν αγγλικά, η συλλογή “The Paper Menagerie and other stories” είναι must.

    Φούστα Κλαρωτή, οι ανθολογίες των Ann & Jeff VanderMeer είναι πραγματικά όλες μια και μια, και μόλις κυκλοφόρησε το The Big Book of Classic Fantasy και μάλιστα σε ανέλπιστα καλή τιμή για το paperback (αυτά τα θέλω να τα καμαρώνω στη βιβλιοθήκη, όχι στο Kindle) θα μου το πάρω για τα γενέθλιά μου στο τέλος του μήνα. Μιας και έπιασες το The Time Traveller’s Almanac, διάβασε το Fish Night του Joe Lansdale, και πες μου αν κατάλαβες τίποτα. Και αυτό περιλήφθηκε στο “Love, Death and Robots” και ήταν κατά τη γνώμη μου το πιο αδιάφορο της σειράς, σε πλήρη αντιστοιχία με το διήγημα στο οποίο βασίστηκε.

    #47591

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Υπάρχει φίλος του Φανταστικού που ΔΕΝ έχει διαβάσει τα ωροράκια; Heresy!

    Πολύ καλές και οι συλλογές της Terra Nova, δυστυχώς από καιρό εξαντλημένες. Ότι βρείτε σε πάγκους με μεταχειρισμένα, χτυπάτε άμεσα!

    Πρόσφατα κυκλοφόρησε η ελληνική μετάφραση του πρώτου τόμου της φοβερής τριλογίας ΕΦ της Ann Leckie (The Imperial Radch), “Η Δικαιοσύνη της Τόρεν”, Εκδόσεις Αίολος, μετάφραση Μαστακούρη. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

    Μόλις κυκλοφόρησε δωρεάν σε μορφή ebook το πρώτο τεύχος του Phantasmal, με διηγήματα τρόμου Ελλήνων συγγραφέων. Μπορείτε να το κατεβάσετε από την nyctophilia.gr της Elaine Ρήγας, ιστοσελίδα με μια προτίμηση στο είδος του Τρόμου που όμως δεν θα αφήσει κανέναν φίλο του Φανταστικού παραπονεμένο.

    Ο συγγραφέας Χρήστος Κεσκίνης έχει ξεκινήσει μια φιλόδοξη προσπάθεια για ανθολογίες διηγημάτων στα πρότυπα της Ωρόρα, αλλά με πρωτότυπα διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων, όχι μεταφρασμένα ξένων. Το όνομα της σειράς, “Στα Όνειρα της Φαντασίας”, και αν όλα πάνε καλά, το πρώτο θα κυκλοφορήσει εντός του 2020.

    #47665

    Φούστα Κλαρωτή
    Συμμετέχων

    Chaotic Jester είμαι μόνη στη γραφείο (γιατί όλοι χουν πάρει άδεια) και χορεύω από τη χαρά μου με τα σχόλιά σου.

    ΥΓ. Ted Chiang θα έπρεπε να διδασκουν τα σχολεία

    #47759

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Μερικές φορές σκέφτομαι πόσο τυχερή ημουν που μεγάλωσα σε μια εποχή που η ΕΦ ήταν στα καλύτερά της στην Ελλάδα. Πρόλαβα τον Απαγορευμενο Πλανήτη (Με μεσαιο μεγάλο και μικρό σχήμα αργότερα έχω όλα τα τευχη), τη nova, τις Πλειάδες και το Asimovs Science Fiction. Με κόστος όσο ένα πιτόγυρο διάβαζα κάθε εβδομάδα ένα Ωροράκι. Μπορούσες να βρεις τις εκδόσεις της Ars Longa στα περίπτερα σε βιβλιοπωλεία και αεροδρόμια (και έβγαλαν την πρώτη έκδοση του Γυρίστε το Γαλαξία σαν Ars Longa Nemo σε εξαιρετική μετάφραση). Ο Pratchet εκδιδόταν από τις εκδόσεις Παρα Πέντε (Πόσο τέλειες μεταφράσεις και εκεί και ομορφα εξωφυλλα, πριν τον πάρει ο ψυχογιός και τον κάνει παιδικά βιβλία) Και τα βιβλία των Heinlein, Niven, Vonegut, Van Vogt κλπ βγαίνανε σε χαρτόδετα από τις εκδόσεις Cosmos και μπορούσα να τα καταβροχθίζω σε ρυθμούς οπλοπολυβόλου στις διακοπές.

    Νομίζω πως η πιο ευτυχισμένη παιδική μου ανάμνηση είναι να διαβάζω στο δωμάτιό μου τα μεσημέρια του καλοκαιριού με ησυχία γιατί οι “μεγαλοι” κοιμόντουσαν και να σκέφτομαι πόσο τέλεια θα ήταν να ζούσα στο μέλλον ακόμα και αν τα βιβλία το περιέγραφαν μάλλον ζοφερό.

    #48081

    Φούστα Κλαρωτή
    Συμμετέχων

    Jester, μου άρεσε πολύ το Fish Night, είναι από τις ιστορίες που μου έχουν μείνει από τη συλλογή μάλιστα. Ισως γιατί δημιουργησε πολύ ωραίες εικόνες στο κεφάλι μου…εχω περιέργεια να δω πώς το μεταφέρανε στο ldandrobots! όσο και να μου άρεσε πάντα αναρωτιόμουν τι σχέση έχει με το time travel η αλήθεια είναι.

    Ξέχασα να αναφέρω ένα άλλο αγαπημέρνο, το House of Leaves, για το οποίο είχε γίνει κι ένα μικρό hype οταν βγηκε. Ειναι δύσκολο βιβλίο, αλλά αν επιμείνεις σε ανταμοίβει.

    Origami, δυστυχώς δεν έχω τέτοιες αναμνήσεις παιδικές. Άρχισα να διαβάζω τρόμο αρχικά και μετά γύρισα και στην ΕΦ από εφηβεία και μετά και αφορμή γι αυτό κυρίως ήταν οι εκδόσεις Οξύ. Πολύ ωραίες δουλειές και προσεγμένες.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 17 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.