Αυτό το θέμα περιέχει 3 απαντήσεις, έχει 4 φωνές, και ανανεώθηκε τελευταία από  Lyra 6 μήνες, 2 εβδομάδες πριν.

Επισκόπηση 4 δημοσιεύσεων - 1 έως 4 (από 4 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #58109

  Entropy
  Συμμετέχων

  Εδώ και καιρό αναρωτιέμαι το κατά πόσο είναι σωστό/λάθος, καλό/κακό, για τους γονείς που έχουν παιδιά στην εφηβεία το εάν είναι θεμιτό ή όχι και υπό ποίες προϋποθέσεις να επιτρέπουν ή/και να παροτρύνουν στα παιδιά τους να είναι ελεύθερα ώστε να φέρνουν την σχέση τους στο σπίτι τους και να απολαμβάνουν εκεί τον έρωτα τους.

  Θα ήθελα πολύ τις γνώμες σας, τα επιχειρήματα σας, ενδεχομένως τα τυχόν όρια, όπως την ηλικία, και ακόμα κάτι πιο ακραίο όπως … σε περίπτωση πειραματισμού με περισσότερα άτομα.

  #59496

  Mrs Dalloway
  Συμμετέχων

  Είμαι 24 και θα μιλήσω εκ πείρας προσωπικής και φίλων.
  Αν ο/η έφηβος θέλει να κάνει σεξ θα κάνει είτε σπίτι του είτε εκτός. Είμαι 24 και φίλες μου έχουν κάνει σεξ σε παγκάκια σε πάρκα, σε εισόδους πολυκατοικιών, σε αυτοκίνητα σε ερημιές, και σε ξενοδοχεία ημιδιαμονής (πιο σπάνια). Ή στο σπίτι του άλλου, που μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο ασφαλές από το δικό τους.
  Πολλοί γονείς θέλουν να προσποιούνται ότι το έφηβο ή και ενήλικο παιδί τους δεν έχει σεξουαλική ζωή. Έτσι όμως το απορρίπτουν, το φορτώνουν ενοχές και φόβο για κάτι απόλυτα φυσιολογικό και σημαντικό, και το αφήνουν αβοήθητο σε μια φάση που ίσως να χρειάζεται μια συμβουλή.
  Ή έχω δει και το εξής: To παιδί αποφεύγει να κάνει ερωτικές σχέσεις, καταπιέζει τα ερωτικά και σεξουαλικά του συναισθήματα και δεν κοινωνικοποιείται ερωτικά μέχρι να βρει δικό του χώρο. Δηλαδή μέχρι να τελειώσει το πανεπιστήμιο και βλέπουμε, αν τυχαίνει να σπουδάζει στην πόλη των γονιών τους.

  #60591

  Marina
  Συμμετέχων

  Καλησπέρα!
  Καλό θα ήταν,να πω αρχικά, να απευθύνεις την ερώτησή σου και σε κάποιον ειδικό ώστε να σε βοηθήσει περίσσοτερο με τα όρια τα οποία ρωτάς.
  Η Mrs Dalloway με βρίσκει σύμφωνη.
  Πρόσφατα στον παιδικό σταθμό-νήπιο της κόρης μου είχαμε μια ομιλία (απο μια πολύ καλη ψυχολόγο του ΔΙΚΕΨΥ http://www.dikepsy.gr/ ) για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και πόσο σημαντική είναι αυτή απο τις μικρές ηλικίες.
  Θεωρώ σωστό να είναι ελεύθερο το παιδι να φέρνει τη σχέση του στο σπίτι του, με τη φυσικότητα που έχει μέσα της η σεξουαλική ζωή του καθενός μας. Και με την ανάλογη ελευθερία και σεβασμό στους υπόλοιπους μέσα στο σπίτι. Δηλαδή, εγώ χωρίς να είμαι ειδικός, θα ζητούσα απο το παιδί να σέβεται απο μόνο του κάποια όρια που έχουν να κάνουν με διακριτικότητα όταν συζείς με τους γονείς σου ή άλλους ανθρώπους. Δηλαδή κι εγώ κάνω σεξ αλλά δεν με ακούς, παιδί μου. Καταλαβες νομίζω.
  Για την ηλικία δε ξέρω τι να σου πώ. Αν 2 παιδιά έχουν σχέση στα 14 τους ας πούμε, το πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα της σεξουαλικής τους επαφής έχει να κάνει με τη δουλειά-συζήτηση που θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει και απο κει και πέρα να είναι ελεύθερα (και να έχουν την εμπιστοσύνης σας) στο πώς θα προχωρήσουν.
  Για τον πειραματισμό με πολλά άτομα με πιάνεις αδιάβαστη.

  #67093

  Lyra
  Συμμετέχων

  Θεωρώ ότι δεν είναι πρόβλημα ένα παιδί να φέρνει στο σπίτι τη σχέση του, η ηλικία εξαρτάται καθαρά από το πόσο έτοιμα είναι και τα δύο παιδιά για κάτι τέτοιο.
  Υπάρχουν τα δύο άκρα:
  1) Οι γονείς να είναι πολύ συντηρητικοί με το θέμα της σεξουαλικότητας σε σημείο το παιδί να νιώθει στρες και ενοχή για τα αισθήματα και το σώμα του, με αποτέλεσμα να αντιδράσει ή απομονώνοντας τον εαυτό του και αργώντας να δημιουργήσει μία σεξουαλική σχέση ή να θελήσει να “πάει κόντρα” στους γονείς του και να αναπτύξει από νωρίς σεξουαλικές σχέσεις, χωρίς να είναι πραγματικά έτοιμο για κάτι τέτοιο και πολλές φορές χωρίς να έχει βρει τα κατάλληλα άτομα.
  2) Οι γονείς να είναι πολύ ανοιχτοί με αυτό το θέμα, σε σημείο το παιδί να παρεμβαίνει τα όρια σεβασμού. Από τη στιγμή που νιώθει έτοιμο για κάτι τέτοιο μπορεί φυσικά να το κάνει στο σπίτι του, χωρίς όμως να ξεπερνάει τα βασικά όρια.
  Όντας παιδί το οποίο έχει γονείς σαν το δεύτερο άκρο, μπορώ λέγοντας σου την εμπειρία μου να σου δώσω μία ιδέα του τι μπορεί να προκύψει αν οι γονείς είναι ανοιχτοί με την σεξουαλικότητα του παιδιού τους αλλά δεν του έχουν βάλει όρια.
  Εγώ λοιπόν, περίπου στα 13 μου, είχα έναν μεγαλύτερο αδερφό ο οποίος ήθελε να φέρνει σπίτι του τη σχέση του και προφανώς να κάνει έρωτα μαζί της, κάτι στο οποίο οι γονείς μου δεν είχαν καμία αντίρρηση. Όμως ακούγονταν υπερβολικά, και όντας μικρή αλλά όχι τόσο ώστε να μην ξέρω για το σεξ, ένιωθα πολύ άσχημα, και αυτό με πήγε πολύ πίσω. Μου δημιούργησε μία απέχθεια, μία αποστροφή για το θέμα του σεξ και ένιωθα πως ήταν κάτι βρώμικο κι άσχημο, με αποτέλεσμα να κάνω την πρώτη μου σεξουαλική απόπειρα πολύ πιο καθυστερημένα από τα άλλα παιδιά της ηλικίας μου.
  Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι οι γονείς πρέπει να είναι ανοιχτοί προς τη σεξουαλικότητα του παιδιού τους, να μην το γεμίζουν ντροπή για αυτή, να μετατρέπουν το σπίτι σε ένα χώρο όπου το παιδί θα νιώθει ασφάλεια να κάνει τις πρώτες του σεξουαλικές απόπειρες, βάζοντας όμως μερικά όρια, γιατί αν οι περιπτύξεις τους ακούγονται, όχι μόνο είναι αντιαισθητικό κι ενοχλητικό αλλά και τραυματικό για τα μικρότερα αδέρφια που μπορούν να υπάρχουν στο σπίτι.
  Δεν είμαι ειδικός, απλά ανέπτυξες αυτό το θέμα και θεώρησα σωστό να θίξω μία πτυχή του την οποία έχω προσωπικά ζήσει από πρώτο χέρι.

Επισκόπηση 4 δημοσιεύσεων - 1 έως 4 (από 4 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.