• Αυτό το θέμα έχει 5 απαντήσεις, 5 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 3 έτη πριν από τον χρήστη NoInspiration.
Επισκόπηση 6 δημοσιεύσεων - 1 έως 6 (από 6 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #85834

    Sigma Sagittarii
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα σας.
    Αναρτώ αυτό το ποστ γιατί έχω απορίες σχετικά με τα διδακτορικά σε Ευρωπαϊκές χώρες. Θα προτιμούσα να βρω κάτι στη Γερμανία, αλλά θα κοιτάξω και στην Αυστρία και τις Σκανδιναβικές χώρες.
    Έχουμε και λέμε. Πήρα το πτυχίο απο Ελληνικό πανεπιστήμιο και σε λίγο καιρό τελειώνω το μεταπτυχιακό μου απο ένα πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Το αντικείμενό μου είναι στον ανθρωπιστικό κλάδο.
    Έχει κάποι@ από εσάς εμπειρία από διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό και τη Γερμανία; Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω και με ποια κριτήρια επιλέγουν υποψήφιους διδάκτορες;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    #89635

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Καλησπέρα,
    δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να σε βοηθήσω μα θα σου δώσω κάποιες συμβουλές. Ξεκίνησα ένα χρόνο πριν το διδακτορικό μου στην Ιταλία, σε κλάδο θετικών επιστημών. Αυτό που στα δικά μας βιογραφικά μετράει πολύ είναι οι δημοσιεύσεις, δεν ξέρω ειλικρινά καθόλου εάν αυτό ισχύει και για τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Σε περίπτωση που ναι χρειάζεσαι δημοσιεύσεις θα σου έλεγα να παροτρύνεις τ@ καθηγητ@ του μεταπτυχιακού σου να δημοσιεύσετε σε επιστημονικό περιοδικό τη δουλειά σου. Αυτό θα έκανε το βιογραφικό σου πολύ δυνατό για το ακαδημαϊκό περιβάλλον.
    Υποθέτω ότι δεν θες να παραμείνεις για διδακτορικό με τ@ καθηγητ@ του μεταπτυχιακού σου? Ρωτάω γιατί εάν δεν το απορρίπτεις είναι ίσως ο πιο εύκολος δρόμος.
    Εάν όμως δεν θες και θες να δοκιμάσεις κάτι καινούριο ένας άλλος τρόπος είναι να ψάξεις καθηγητές μέσα από τη δουλειά τους, να σε ενδιαφέρει το αντικείμενό τους και να επικοινωνήσεις με ένα μειλ. Μπορείς να τους ζητήσεις πληροφορίες πάνω στον τομέα τους και να δείξεις το ενδιαφέρον σου.
    Γενικά θέλει πολλή τύχη, πολύ ψάξιμο και πολλή δουλειά γιατί θα χρειαστεί ίσως να γράψεις και project για να κάνεις αίτηση. Και δυστυχώς εδώ πρέπει να πω ότι η Ελλάδα δεν μας ετοιμάζει καθόλου για ερευνητικό περιβάλλον και τα βιογραφικά μας δεν συγκρίνονται με παιδιών από ξένα πανεπιστήμια γι αυτό και δυσκολευόμαστε να βρούμε διδακτορικά.
    Δεν ξέρω αν σε βοήθησα έστω και λίγο. Ξαναγράψε μου εάν θες κάτι πιο συγκεκριμένο που θα μπορούσα να σου απαντήσω. Καλή τύχη!

    #90032

    Sigma Sagittarii
    Συμμετέχων

    Σπούδασα στην Ελλάδα κι έκανα μεταπτυχιακό στην Ολλανδία. Αν και είμαι ευχαριστημένη πολύ από την εμπειρία μου εδώ δυσκολεύτηκα να βρω θέμα πτυχιακής και επόπτη. Για αυτό τον λόγο θα ήθελα να πάω κάπου αλλού. Στα ανθρωπιστικά βοηθάνε μεν οι δημοσιεύσεις αλλά δεν είναι τόσο συνηθισμένο, οπότε δεν με θεωρώ εντελώς “καμένο χαρτί”. Τώρα όσον αφορά αυτό που λες για την Ελλάδα δυστυχώς ισχύει. Δυστυχώς κατέβαλλα τεράστιες προσπάθειες κι ακόμα θεωρώ πως είμαι σχετικά ανεπαρκής σε σχέση με τους Ολλανδούς συμφοιτητές μου. Ελπίζω όμως πως μείωσα αρκετά τη διαφορά και ότι θα μπορέσω να μπω κάπου.

    #90331

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Αν και μου φαίνεται ότι έχει περισσότερες θέσεις για θετικές επιστήμες και τεχνολογία, ρίξε μια ματιά εδώ: https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/search/

    #92337

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Καλησπέρα,
    δεν ξέρω αν θα σε βοηθήσει αυτό που λέω αλλά για εμένα διδακτορικό=χρηματοδότηση, οπότε πάνω σε αυτό θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή. Σε κάποιες χώρες δεν νοείται έναρξη διδακτορικού χωρίς συμβόλαιο που να εξασφαλίζει την επιβίωση σου για να διεξάγεις την έρευνα σου σαν αποκλειστική απασχόληση για περίπου 3 χρόνια (πχ στη Γαλλία 80% των πανεπιστημίων δεν έχουν την δυνατότητα να εγγράψουν τον υποψήφιο χωρίς συμβόλαιο). Σε κάποιες άλλες βλέπε Ελλάδα, αυτά τα 2 θέματα είναι τελείως άσχετα. Και στη Γερμανία ακόμα και στις θετικές επιστήμες που (κακώς αλλά) η χρηματοδότηση είναι πολύ πιο εύκολη, δεν είναι δεδομένη, πρέπει να το κυνηγήσεις (καθηγητής που έχει κάποιο πρότζεκτ για να σε πληρώσει ή καταθέτεις μόνη σου για υποτροφία) και ξεκαθαρίσεις (γιατί μπορεί πχ να είναι πολύ μικρή μηνιαία αποζημίωση ή να έρχεται σαν ανταποδοτική υποτροφία δηλαδή με άλλες υποχρεώσεις). Αυτό θέλει ψάξιμο, αλλά αξίζει στον κόπο πριν αρχίσεις την επικοινωνία με καθηγητές να γνωρίζεις το καθεστώς σε κάθε χώρα για να μην βρεθείς ξεκρέμαστη, ή εξαπατημένη.
    Επιπλεόν η Γερμανιά τουλάχιστον στις θετικές επιστήμες έχει κ άλλες ομοιότητες με το Ελληνικό “πρότυπο σύστημα”, αφού δεν υπάρχει η πίεση του συμβολαίου, μάντεψέ! Δεν υπάρχει κ η πίεση του χρόνου, δηλαδή ένα διδακτορικό μπορεί να κρατήσει άνετα 4-5 χρόνια. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά είναι μια παράμετρος που σίγουρα την λαμβάνεις υπόψη.
    Εύχομαι να βρείς αυτό που ψάχνεις!

    #97848

    NoInspiration
    Συμμετέχων

    Hello, εδώ είμαι: διδ. στις ανθρωπιστικές επιστήμες κ Γερμανία/Μόναχο. Θα σου πρότεινα να ψάξεις τι σε ενδιαφέρει, ποια πανεπιστήμια είναι γνωστά στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει και να κοιτάς στα γνωστά site ευρέσεως εργασίας πχ. absolventa, stepstone, LinkedIn, Xing και στο researchgate! –> αυτό έχει αποκλειστικά θέσεις σε πανεπιστήμια. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για διδ. εδώ είναι ο μέσος όρος του μαστερ να είναι πάνω από 2 ή 2,5 ανάλογα το πανεπιστήμιο και το αντικείμενο = 80% και πάνω δηλαδή. Θα σου πρότεινα να κοιτάς περισσότερο απευθείας τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων για διδ. θέσεις. Μην παραξενευτείς αν βρίσκεις θέσεις με 50% η 75% χρηματοδότηση, είναι σύνηθες σε όλα τα αντικείμενα – εκτός των μηχανικών! Μπορείς να συμπληρώσεις μετά με κάποια άλλη θέση διδασκαλίας ή γραμματειακής υποστήριξης ή κάτι άσχετο υπάρχουν πολλές επιλογές. Στη συνέντευξη το τυπικό είναι να σου ζητήσουν να παρουσιάσεις την μεταπτ. εργασία σου και τις σκέψεις σου πάνω στο θέμα του πρότζεκτ που κάνεις αίτηση. Είναι πιο δύσκολο να προτείνεις εσύ θέμα σε καθηγητή χωρίς να έχεις λύσει το θέμα της χρηματοδότησης. Εκτός και αν το ψάξεις για υποτροφία. Αν θέλεις κάτι άλλο πιο συγκεκριμένο, ευχαρίστως να βοηθήσω.

Επισκόπηση 6 δημοσιεύσεων - 1 έως 6 (από 6 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.