• Αυτό το θέμα έχει 4 απαντήσεις, 2 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 4 έτη, 1 μήνα πριν από τον χρήστη Ανώνυμος.
Επισκόπηση 6 δημοσιεύσεων - 1 έως 6 (από 6 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #62546

    bozonio
    Συμμετέχων

    Από μία συζήτηση που ξεκίνησε σε άλλο θέμα, και μιά και είμαστε αρκέτα λοατ άτομα που είμαστε/θέλουμε να γίνουμε γονείς ήθελα να συζητήσω το θέμα της αναγνώρισης παιδιών ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα.
    Θα ξεκινήσω με τη δική μου περίπτωση, η γυναίκα μου είναι Αμερικανίδα και είμαστε στη διαδικασία να αποκτήσουμε ένα παιδάκι το οποίο θα κυοφορήσει εκέινη. Είμαστε Αμερική και σύντομα μετακομίζουμε Ευρώπη σε χώρα που αναγνωρίζεται ο ομόφυλος γάμος. Ξέρουμε ότι δε θα υπάρχει θέμα να πάρει το παιδί Αμερικάνικο διαβατήριο. Ωστόσο θα ήθελα κάποια στιγμη να έχει και Ελληνικό κυρίως για να έχει την επιλογή να μείνει και Ευρώπη αν θέλει. Αρκετοί φίλοι με παιδιά σε ομόφυλο γάμο έχουν κάνει υιοθεσία δεύτερου γονέα ώστε να αναγνωρίζεται το παιδί τους και σε χώρες που δεν υπάρχει γάμος ομοφύλων. Σκεφτόμουν ότι θα μπορούσα να κάνω το ίδιο και μέσω αυτής τησ διαδικάσίας να αποκτήσει το παιδί Ελληνικό διαβατήριο. Γνωρίζει κάποι@ αν γίνεται ή όχι; Παρόμοιες ιστορίες, ερωτήσεις και νομικές συμβουλές ευπρόσδεκτες!

    #62773

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    συγχαρητηρια για το παιδακι σας που ερχεται!

    Εγω μενω με την συζυγο σε ευρωπαική χωρα και ετσι δεν εχω θεμα να εχει ελληνικο διαβατηριο για να μενει στην ευρωπη. Στα χαρτια του εδω φυσικα ειναι δηλωμενο με 2 μητερες.
    Τωρα, αυτο που εχω ακουσει ειναι πως μητερα δηλωσε το παιδι στο ελληνικο ληξιαρχειο ως αγνωστου πατρος για να παρει το ελληνικο διαβατηριο που σιγουρα δεν ειναι το ιδανικο.
    Επισης εκκρεμμει και αυτη η υποθεση, αν θες μπορεις να επικοινωνησεις με τους δικηγορους που αναφερει το αρθρο και να δεις αν εχει βγει κατι νεοτερο.
    https://www.protothema.gr/greece/article/791867/poiou-to-eponumo-prepei-na-lavei-to-paidi-omofulou-zeugariou-to-ste-dilose-anarmodio/
    (επισης τα σχολια απο κατω ειναι για κλαμματα…..)
    σου ευχομαι καλη επιτυχια !

    #62897

    bozonio
    Συμμετέχων

    Ευχαριστώ lucky star! Αν επιτρέπεται, έχεις εσύ ή η σύζυγος την υπηκοότητα του κράτους που μένετε; Γιατί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες δεν δίνεται αυτόματα με την γέννηση.
    Ενδιαφέρουσα και η ιστορία που έστειλες, λίγο διαφορετική γιατί εκεί το θέμα φαίνεται να είναι το επώνυμο του παιδιού (τραγικό βέβαια να μη του δίνουν διαβατήριο για αυτό το λόγο). Τα σχόλια μου θύμισαν μερικούς από τους λόγους που δε σκοπεύω να γυρίσω Ελλάδα.

    #62952

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    έχει υπηκοότητα ναι, και εδω ο νόμος ειναι σχετικά απλός, υπογράφεις ενα συμφωνητικο στην κλινική πριν ξεκινήσεις την διαδικασια που λεει πως το παιδι που θα γεννηθεί εχει το ζευγάρι ως γονείς.
    Τοτε δεν ειχαμε κάνει το συμφωνο συμβιώσης αλλα δεν είχαμε κανενα θέμα.
    Εγώ τα εχω βρει μπαστούνια για το θεμα του γαμου, γιατι δε βρισκουμε τροπο να ξεπερασουμε πως στην αδεια γαμου πρεπει να γραφει το ονομα του συζυγου που φυσικα στην ελλάδα πρεπει να ειναι μονο αντρικό. Γενικά ενα μπερδεμα.
    Βεβαια, με την πιεση της ΕΕ πιστεύω ειναι θέμα χρόνου να λυθούν ολα αυτα, και σαφέστατα ειναι πολύ καλυτερη η κατασταση σε σχέση με πριν απο 15 χρόνια οταν πρωτοβγήκα στο χωρο.
    Αν βρω και κατι αλλο σχετικό θα το ποσταρω εδω!

    #63126

    Ανώνυμος
    Ανενεργός
    #75162

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Μετά από πολύ ψάξιμο, στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό γέννησης με δυο γυναίκες ή δύο άντρες ως γονείς. Κανένα δικαίωμα λοιπόν αναγνώρισης των παιδιών στη χώρα. Και στο εξωτερικό η κατάσταση δεν είναι πιο εύκολη γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της νομοθεσία. Πρέπει να το κοιτάμε ανά περίπτωση. Για να αλλάξει κάτι, πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικοί μας και για να αλλάξουν οι πολιτικοί μας, πρέπει να αλλάξουν οι πολίτες. Ευτυχώς για εμένα προσωπικά ήρθε η σωστή συγκυρία και μπόρεσα να κάνω παιδάκι με τη σύζυγό μου που να έχει αναγνωριστεί στη χώρα που μένω. Για την Ελλάδα όμως, ούτε παντρεμένη είμαι, ούτε παιδί έχω.

Επισκόπηση 6 δημοσιεύσεων - 1 έως 6 (από 6 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.