Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #76519

    Μῆτις / Mêtis
    Συμμετέχων

    Έχει κανένας/ καμμία διαβάσει τίποτα ενδιαφέρον για την σχέση του φεμινισμού και του καπιταλισμού;
    (Η ερώτηση μου ήρθε από μια πρόσφατη κουβέντα σε σχέση με το αν υπάρχει δικαίωμα της πόρνης να εμπορευματοποιεί την σεξουαλική υπηρεσία, με ή χωρίς ενοχές, και σκέφτηκα ότι η ανισότητα εξουσίας στα δύο φύλα έχει να κάνει και με την αντίληψή μας για τα οικονομικά της προσφοράς και της ζήτησης.)
    Ψάχνω κυρίως δωρεάν άρθρα ή βίντεο, στα ελληνικά ή στα αγγλικά, αλλά αν καποι@ έχει να προτείνει και κάποιο βιβλίο ή κάποιο ακαδημαϊκό σύγγραμμα ενδιαφέρομαι (απλά λόγω έλλειψης χρόνου πρέπει να μου πει κάποιο μέλος α,μπα ότι ένα βιβλίο είναι πολύ καλό για να διαβάσω πάνω από μερικές σελίδες !!!!!!! Για αυτό στέλνω την ερώτηση εδώ!!! Χ)

    #77287

    Χριστίνα
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα, το “Ο Κάλιμπαν και η Μάγισσα” της Φεντερίτσι ασχολείται ακριβώς με αυτό το θέμα, είναι πολύ ενδιαφέρον και προσωπικά το βρήκα πολύ σχετικό με την περίοδο που διανύουμε τώρα (πανδημία και κρίση του καπιταλισμού).
    Υπάρχει δωρεάν ονλάιν αν το ψάξεις κα στα ελληνικά και στα αγγλικά.

    #86300

    Μῆτις / Mêtis
    Συμμετέχων

    Σε ευχαριστώ πολύ φίλη, τώρα κατάφερα και διάβασα το βιβλίο!

    Σύνοψη (όχι όλου του βιβλίου, αλλά όσων λέει σε σχέση με τις δικές μου ερωτήσεις):
    Ο καπιταλισμός ενέντεινε την πατριαρχία, αφού για πρώτη φορά ανάγκασε τις γυναίκες να εξαρτώνται οικονομικά από τους μισθωτούς άντρες τους και να τους ακολουθούν όταν αλλάζουν τοποθεσία δουλειάς.

    Η πατριαρχία βοήθησε τον καπιταλισμό, γιατί εδραίωσε σχέσεις εξουσίας και εκμετάλλευσης μέσα στην οικογένεια (η αξία της γυναικείας δουλειάς βγαίνει εκτός αγοράς και καρπώνεται από τον άντρα).

    Η πατριαρχία και ο καπιταλισμός έχουν άμεσο στόχο τον έλεγχο της αναπαραγωγής γιατί είναι ο έλεγχος της εργατικής δύναμης τόσο της ίδιας της γυναίκας ως εργάτριας όσο και των μελλοντικών παιδιών – εργατικού πληθυσμού.

    Η επιβολή της εκκλησιαστικής ηθικής και ο θεσμός του γάμου στην πατριαρχία έχει να κάνει με την μεταβίβαση του ελέγχου της αναπαραγωγικής λειτουργίας από τις γυναίκες στους άντρες.

    Η πορνεία υπάρχει με την υποστήριξη του καπιταλισμού και της πατριαρχίας γιατί εμπεδώνει συμπεριφορές που εδραιώνουν αυτά τα συστήματα:
    – το σεξ είναι δικαίωμα του άντρα, η γυναίκα πρέπει να αρνείται, όταν συμβαίνει ο άντρας κυριαρχεί πάνω της και αυτή πρέπει να νιώσει τόση ντροπή που να μην αφήσει άλλον να την κυριαρχήσει.
    – ο άντρας μπορεί να πληρώνει για σεξ γιατί έχει μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και είναι ανώτερος αξιολογικά από την γυναίκα.
    – ο άντρας μπορεί να βιάζει και να κακομεταχειρίζεται μια γυναίκα γιατί αυτή εξαρτάται οικονομικά από αυτόν (και άρα) είναι κατώτερη, δεν έχει ίσα δικαιώματα.
    – το σεξ εκτός αναπαραγωγής εμπορευματοποιείται και άρα απαξιώνεται ηθικά για την πωλήτρια. Καθ’ αντιδιαστολή με το σεξ αναπαγωγής που καθυγιάζεται γιατί γίνεται υπό συνθήκες που ευνοούν την εδραίωση σχέσεων εξουσίας.
    – το σεξ εκτός γάμου και αναπαραγωγής είναι ανεπίτρεπτο για την γυναίκα, η οποία τιμωρείται με τον αποκλεισμό από μελλοντικό γάμο και αναπαραγωγή.

    Συμπεράσματα (δικά μου):
    – η πορνεία πρέπει να κηρυχθεί παράνομη μόνο για τον άντρα και να διώκεται ποινικά μόνο ο άντρας (σύστημα Σουηδίας).
    – ως τότε, τα δικαιώματα των εργατριών της πορνείας πρέπει να περιφρουρούνται. Το νομικό σύστημα πρέπει να τις αντιμετωπίζει ως θύματα με ακαταλόγιστο ή ως άτομα με εξάρτηση.

    Καλή μας συνέχεια!

Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.