• Αυτό το θέμα έχει 11 απαντήσεις, 10 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 4 έτη, 10 μήνες πριν από τον χρήστη C.
Επισκόπηση 12 δημοσιεύσεων - 1 έως 12 (από 12 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #39196

    _thenewclassic
    Συμμετέχων

    Πηγαίνοντας στην Πολιτεία και χαζεύοντας όλο τον κόσμο, καθώς προσπαθούσα να βρώ τι να διαβάσω, μου δημιουργήθηκε η απορία: Πώς διαλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;
    Προσωπικά όταν διαβάσω κάτι που μου αρέσει, με πιάνει μια τάση να διαβάσω τα άπαντα του συγγραφέα το οποίο όμως απο ένα σημείο και μετά με κάνει να βαριέμαι γιατί το γράψιμο ενος συγγραφέα, συνήθως ακολουθεί κάποιο μοτίβο.
    Θα με ενδιέφερε να διαβάσω πως διαλέγετε εσείς τα βιβλία σας 🙂

    #39237

    miawallace
    Συμμετέχων

    Εγώ έχω φτιάξει προφιλ στο goodreads και με βοηθάει γιατί διαβάζω πολύ καλές κριτικές από άλλους βιβλιόφιλους και σιγά σιγά ανακαλύπτω το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω. Επίσης το ιδιο το goodreads μου προτείνει βιβλία με βάση αυτά που έχω ήδη διαβάσει οπότε το πιθανότερο είναι να μου αρέσουν!

    #39280

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Και γω έχω λογαριασμό στο goodreads και επίσης παρακολουθώ το book o’clock στο fb. Η αλήθεια είναι όμως ότι τις περισσότερες φορές περνώ ώρες μέσα στα βιβλιοπωλεία διαβάζοντας οπισθόφυλλα και κάνοντας συζητήσεις με τα άτομα που δουλέυουν εκεί και τους ιδιοκτήτες! Συνήθως τους δίνω παραδείγματα με βιβλία που μου άρεσαν και ακούω τις υποδείξεις τους! Τα καλύτερα βιβλία μου τα επέλεξα τυχαία από το είδος τους και το οπισθόφυλλο!

    #39344

    Κι εγώ μέσω goodreads και διαισθητικής επιλογής βάσει οπισθόφυλλου λειτουργώ. Επίσης, ψάχνω να βρω τίτλους που είναι υποψήφιοι ή έχουν κερδίσει κάποιο βραβείο. Γκουγκλάρω,λ.χ., “booker prize 2018”, κι αν βρω κάτι ενδιαφέρον το ψάχνω! Aν είναι κάποιος μέλος του reddit, υπάρχουν κι εκεί ενδιαφέρουσες βιβλιοκοινότητες με συζητήσεις και προτάσεις.
    Τι διαβάζετε αυτόν τον καιρό;
    Εγώ τελειώνω το “The paying guests” της Sarah Waters!

    #39347

    _thenewclassic
    Συμμετέχων

    Εγώ αυτήν την περίοδο διαβάζω «Το μαγικό βουνό» του Τομας Μανν. Η πρόσφατη μετάφραση που κυκλοφόρησε βέβαια είναι τελείως χαοτικη δυστυχώς (έχω διαβάσει πολύ καλες κριτικες για παλαιοτερες μεταφρασεις) ενώ το βιβλίο φαίνεται αριστουργηματικό.
    Χρησιμοποιώ και εγώ λογαριασμό στο Goodreads και διαβάζω κριτικές αφού βέβαια έχω καταλήξει σε κάποια πιθανά βιβλία. Επίσης κάτι άλλο ψυχαναγκαστικό που έχω, είναι που δεν μπορώ να διαβάσω βιβλία σύγχρονων συγγραφέων. Είμαι κάπως προκατειλημμένη και νομίζω ότι θα χάσω το χρόνο μου.

    #39355

    bozonio
    Συμμετέχων

    Και εγώ τα ίδια, goodreads και βιβλιοπωλεία. Και το Amazon έχει suggestions που μερικές φορές είναι χρήσιμα. Το άλλο που με βοηθάει είναι λίστες από συγκεκριμένα genres που ξέρω ότι μου αρέσουν. Το somuchreading στο Facebook έβαζε πολύ ωραίες, δυστυχώς έκλεισε πρόσφατα. Αυτό που έχω δυσκολία είναι να βρω βιβλία Ελλήνων συγγραφέων (δε μένω Ελλάδα). Ευτυχώς πηγα στην πολιτεία με μια φίλη όταν ήρθα για Χριστούγεννα και μου πρότεινε μερικά γιατί δυσκολευόμουν να διαλέξω.
    Τώρα διαβάζω το “A room of one’s own” της Virginia Woolf.

    #39524

    Νάσια Μετόκη
    Συμμετέχων

    Κι εγω goodreads και βιβλιογκρουπ στο fb. Συνήθως διαβάζω δύο βιβλία ταυτόχρονα, ένα λογοτεχνικό κι ένα όχι, δηλαδή βιογραφία, δοκίμιο, ψυχολογία. Επίσης συνήθως κάνω εναλλαγή, ένα Ελληνικό βιβλίο ένα στην ορίτζιναλ Αγγλική. Συμφωνώ για το διάβασμα των απάντων, κι εγώ έχω την ίδια τάση αν μ’ αρέσει ένα βιβλίο αλλά δεν μπορώ το ίδιο στυλ για πολύ. Οπότε συνήθως διάβαζω κάτι άλλο ενδιάμεσα δύο βιβλίων του ίδιου συγγραφέα.

    #39522

    Anna Karina
    Συμμετέχων

    Εγώ συνήθως ότι και να επιλέξω θα έχει κοινωνική/πολιτική χροιά! Οπότε με βάση αυτή τη γενική θεματολογία το ένα βιβλίο(συνήθως δοκίμια) με οδηγεί στο άλλο χωρίς κόπο.Άλλες φορές μεσω συζητησεων, ντοκιμαντερ ή και αρθρων που διαβαζω. Διαθεση για ψαξιμο να υπαρχει και μετα ειναι ολα πιο ευκολα 🙂

    #39820

    Το παπί.
    Συμμετέχων

    Ακολουθώ το book o clock στο φεις και κάποιους συγγραφείς που προωθούν το έργο τους. Αν μου κινήσουν το ενδιαφέρον τα αναζητω και τα αγοράζω. Αυτά όσον αφορά τις νέες κυκλοφορίες. Επίσης παίρνω αρκετά βιβλία προσφορων, συχνά στα βιβλιοπωλεία έχουν έργα κλασικής λογοτεχνιας σε πολύ μειωμένη τιμή – κάπως έτσι διάβασα τα Σταφύλια της Οργής, αλλά και διάφορα από Χέμινγουεϊ και Ντοστογιεφσκι μέχρι Καζαντζάκη και Διδώ Σωτηρίου. Από προτάσεις φίλων, αλλά και από ταινίες. Το Μη μ’αφησεις ποτέ και το Όταν σκοτώνουν τα κοτσυφια τα είχα πετύχει τυχαια στην τηλεόραση και τα διάβασα στην συνέχεια, τον Φύλακα στη Σίκαλη από αναφορά σε άσχετη ταινία πριν χρόνια, δεν θυμάμαι καν από ποια. Τώρα διαβάζω το σεξ και ψέματα, για το οποίο είχα διαβάσει ένα άρθρο στη λαιφο και μου φάνηκε ενδιαφέρον (και είναι πράγματι). Και φυσικά από τον τίτλο, το εξώφυλλο, την περίληψη στο οπισθόφυλλο, το όνομα του συγγραφέα. 🙂

    #40617

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Εμένα τα βιβλία που διαβάζω συνήθως με οδηγούν σε άλλα βιβλία, διαβάζω (είτε σε προλόγους, είτε σε συνεντεύξεις, είτε σε κριτικές) από ποι@ συγγραφείς επηρεάστηκαν συγγραφείς που μου άρεσαν και κινούμαι αναλόγως. Θυμάμαι ότι διάβασα βιβλία της Jane Austen μικρή επειδή η Rowling είχε αναφέρει πόσο την επηρέασαν στο στήσιμο χαρακτήρων στα Harry Potter.
    Αντίστοιχα και σε φιλοσοφικά/θεωρητικά, ακολουθούσα τον ίδιο δρόμο, κυρίως προς τα πίσω χρονικά γιατί η σκέψη μου ήταν “αν ο Μαρξ επηρεάστηκε απ’ το Χέγκελ και ο Χέγκελ απ’ το Ντεκάρτ και ο Ντεκάρτ από κλπ κλπ.”, και να ‘μαι στον Ηράκλειτο να ψάχνομαι. Παρότι στη λογοτεχνία αυτή η λογική με βοήθησε πολύ, στη φιλοσοφία απλά με έβαλε σε ένα ψυχαναγκαστικό τρυπάκι απ’ το οποίο πλέον και να θέλω δεν μπορώ εύκολα να βγω. Δεν το συνιστώ για φιλοσοφία, λοιπόν, αλλά στη λογοτεχνία με οδήγησε σε βιβλία που αγάπησα και που διαφορετικά ίσως να μην έπιανα στα χέρια μου ποτέ. 🙂

    #40653

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Και γω διαβάζω δύο ή και περισσότερα βιβλία ταυτόχρονα, οπόταν ανάλογα με την διάθεση μου της στιγμής έχω κάτι να διαβάσω! Ας πούμε τώρα διαβάζω τον Ευγένιο Ονέγκιν του Πούσκιν στα ελληνικά που είναι ποίημα, το The Leopard του Τομάσι Ντι Λαμπεντούσα που είναι vintage classic και το Έγληνα και τιμωρία για δεύτερη φορά!

    #41630

    C
    Συμμετέχων

    Έχω μια λίστα με βιβλία προς αγορά, κατά βάση πράγματα που βλέπω στο goodreads ή έχω εντοπίσει σε παλιότερες επισκέψεις στα βιβλιοπωλεία. Από εκεί και πέρα παρότι συνήθως πηγαίνω στο βιβλιοπωλείο με μερικές στοχευμένες επιλογές στο μυαλό μου, συχνά καταλήγω να παίρνω κάτι άσχετο που είδα εκεί ξεφυλλίζοντας, κάτι που θυμήθηκα έψαχνα παλιότερα και τώρα βρίσκω μπροστά μου κλπ

Επισκόπηση 12 δημοσιεύσεων - 1 έως 12 (από 12 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.