• Αυτό το θέμα έχει 9 απαντήσεις, 7 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 2 έτη, 6 μήνες πριν από τον χρήστη Turtle.
Επισκόπηση 10 δημοσιεύσεων - 1 έως 10 (από 10 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #77817

    Σεμέλη Σεμέλη
    Συμμετέχων

    Γεια σας κορίτσια και αγόρια,

    Θα μπορούσατε να μου πείτε δυο λόγια για το πώς είναι η ζωή στο Βέλγιο;
    Ζω στη Γαλλία τώρα δύο χρόνια και αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να βρω νέα δουλειά λόγω της κατάστασης και επειδή δεν μιλάω την γλώσσα. Οπότε σκέφτηκα ίσως να ψάξω προς Βέλγιο όπου ο κόσμος είναι πιο international και υπάρχουν περισσότερες δουλειές στα αγγλικά.

    Σας ευχαριστώ πολύ πολύ!

    #78000

    Pingu
    Συμμετέχων

    Μένω Βρυξέλλες εδώ και 5 χρόνια και είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη ζωή εδώ. Η πόλη είναι international, μπορείς να κάνεις πολλές δραστηριότητες και να γνωρίσεις κόσμο μιλώντας μόνο Αγγλικά. Όσον αφορά τις δουλειές, εξαρτάται από τον τομέα. Είναι πλεονέκτημα να μιλάς τη γλώσσα (Γαλλικά ή Φλαμανδικά) αλλά είναι σίγουρα πιό ευκόλο να βρεις δουλειά με Αγγλικά σε σχέση με Γαλλία. Για μένα, το μειονέκτημα στις Βρυξέλλες είναι ότι είναι δύσκολο να συναναστραφείς με Βέλγους, γιατί είναι πολύ international και πιο εύκολα γνωρίζεις άλλους ξένους συνήθως. H ποιότητα ζωής είναι καλή και αν και πιο υψηλό σε σχέση με άλλες πόλεις του Βελγίου, το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες.

    Έχω ζήσει μόνο Βρυξέλλες οπότε δεν έχω προσωπική εμπειρία από άλλες περιοχές του Βελγίου. Νομίζω ότι αν μένεις Φλάνδρα ή Βαλλονία τα φλαμανδικά ή γαλλικά αντίστοιχα είναι πιο σημαντικά.

    Αν θέλεις άλλες πληροφορίες γράψε, θα χαρώ να βοηθήσω αν μπορώ!

    #80321

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Γεια σου!
    Μένω Βέλγιο 2 χρόνια μαζί με το αγόρι μου. Σε γενικές γραμμές μας αρέσει πολύ και λέμε να μείνουμε πιο “μόνιμα”, αν και κανενας απο τους δυο μας δεν ειχε σκεφτει πως θα μετακομιζαμε εδώ.
    Καμια χωρα δεν ειναι η γη της επαγγελιας όπως καταλαβαινεις. Το Βέλγιο έχει και καλά έχει και άσχημα. Πιο συγκεκριμενα για Βρυξελλες:
    Τα καλά ειναι πχ οι καλοί μισθοί, η όχι εξωφρενικα ακριβη ζωη (δλδ οχι τιμες Λονδινου πχ), οι ευκολες μετακινησεις μεσα στην πολη με τα μεσα και το ποσο ιντερνασιοναλ ειναι. Επισης το Βελγιο ειναι τοσο κεντρικα που πας οπου θες με λεωφορειο, τρενο ή αμάξι (Γερμανια, Ολλανδια, Γαλλια, Λουξεμβουργο και Αγγλια ειναι σε λογικες αποστασεις). Επισης λογω της τοποθεσιας του εχει σχετικα καλα αεροπορικα για αλλες πολεις πιο μακριά. Ειναι γεματο πρασινο και φουλ στα πανέμορφα πάρκα και, ναι, το Βελγιο εχει παραλια! Απο φαγητο πανε καλα θα ελεγα, και βρισκεις οποια κουζινα του κοσμου θελεις ευκολα.
    Έχει πολλούς Έλληνες και μπορεις να βρεις ευκολα επισης φαγητο και καφέ.
    Τελος, δεν δυσκολευτηκαμε τοσο να κανουμε γνωριμιες και φιλους επειδη ακριβως η πολη ειναι τοσο ιντερνάσιοναλ.

    Οι ντοπιοι θα ελεγα ειναι μιεχ, αν και δεν ξερω πολλούς. Υπάρχει λιγος σνομπισμος και αν δεν μιλας τη γλωσσα τους καμια φορα σε σνομπαρουν. Ο διχασμος της χωρας ειναι κατι που με σκοτωνει. Οι διγλωσσες πινακιδες (και οχι μονο) και η σχεδον ολικη απουσια Αγγλικων ειναι κατι που με εκνευριζει αρκετα αλλα σωζεται καπως αφου μιλαω Γαλλικα επιπεδου Α2-Β1.
    Ξεκινησα να μαθαινω λιγο πριν φυγω απο Ελλαδα και μετα συνεχισα μονη μου. Οποια γλωσσα κι αν θες να μαθεις εδω ειναι πολυ φθηνο και εχει μαθηματα που ξεκινανε σχεδον καθε μηνα σε διαφορα ινστιτουτα. Αν ερθεις θα σου συνιστουσα πραγματικα να μην επαναπαυθεις στα Αγγλικά.
    Αν μιλας μια ή και τις δυο γλωσσες σου ανοιγουν πορτες, αλλα αναλογα με το πεδιο εργασιας μπορουν να σε δεχτουν και μονο με Αγγλικα.

    Η ασφαλεια υγειας ειναι σιγουρα πιο φθηνη απο Ελλαδα και γενικα με το συστημα υγειας δεν ειχα ποτέ θέμα.

    Αυτες ειναι οι γενικες μου εντυπωσεις απο τα 2 χρονια εδω! Αν θελησεις κατι αλλο, γραψε εδω ή στο group στο fb!

    #81640

    Σεμέλη Σεμέλη
    Συμμετέχων

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κορίτσια για τη βοήθεια σας.
    Θα προσπαθήσω να δώσω μια ευκαιρία στη Γαλλία και θα δω πως θα πάει. Έκανα πολύ κόπο με γραφειοκρατεία (ασφάλεια, εφορία κλπ) και τωρα μου φαινεται δύσκολο να ξεκινησω πάλι απο τη αρχή. 🙂

    #104480

    Petra
    Συμμετέχων

    Γεια σε όλες και όλους!! Και εγώ μένω στο Βέλγιο αρκετά χρόνια! Τώρα που αίρονται σιγά σιγά οι περιορισμοί κι εμβολιάζεται ο κόσμος..τί θα λέγατε για μια Αμποσυνάντηση;;

    #107050

    Turtle
    Συμμετέχων

    Γεια σας μπορείτε όσοι ζήτε στο Βέλγιο να με βοηθήσετε σε κάποιες ερωτήσεις; Φέτος το φθινόπωρο θα πρέπει να πάω για 6 μήνες για δουλειά στη Λιέγη με την οικογένειά μου. Δεν έχω ιδέα από Βέλγιο. Οπότε ψάχνω:
    -Σπίτι για οικογένεια 4 ατόμων
    -Παιδικό σταθμό για τα παιδιά μου 1 και 5 ετών.
    Βλέπω ότι η Λιέγη είναι μια ώρα με το αυτοκίνητο από τις Βρυξέλλες αλλά στις Βρυξέλλες έχει πολλούς παιδικούς σταθμούς που μιλάνε αγγλικά. Μπορείτε να μου πείτε:
    -αν υπάρχει αγγλικό/ελληνικό σχολείο στη Λιέγη γιατί εγώ δεν έχω βρει από την αναζήτησή μου;
    -Αν δε βρεθεί σχολείο στη Λιέγη ποιές είναι οι καλές περιοχές στις Βρυξέλλες για οικογένεια και πού κυμαίνονται οι τιμές για ένα διαμέρισμα 2 δωματίων;

    #109011

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    @turtle με το καλό να φτάσετε στο Βέλγιο!

    Οι Βρυξέλλες μπορεί να είναι μία ώρα από τη Λιέγη αλλά σε μια συνηθισμένη μέρα με μποτιλιάρισμα, αυτή η ώρα θα γίνει 2 και 3. Τα τρένα είναι μια λύση αλλά συχνά ακυρώνονται δρομολόγια χωρίς προειδοποίηση και κολλάς για ώρα στο σταθμό. Το μποτιλιάρισμα σε αυτήν τη χώρα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οπότε θα σου έλεγα να μην σκέφτεστε τις Βρυξέλλες σαν προορισμό παρά μόνο για τουρισμό τα σαββατοκύριακα, αν θες να έχεις ηρεμία. Επίσης οι τιμές των ενοικίων στην πόλη των Βρυξελλών είναι πολλαπλάσιες από εκείνες στις επαρχίες, ειδικά στη Λιέγη. (Για τις Βρυξέλλες ένα διαμέρισμα με 2 δωμάτια θα ξεκινούσε στα 1200 ευρώ, σε καλή περιοχή). Θα σου πρότεινα να κάνεις μια αναζήτηση στο https://www.immoweb.be/en για να δεις και τις τιμές και τις επιλογές. Προσωπικά θα έψαχνα τα πάντα κοντά στη δουλειά μου, και για σχολεία και για σπίτια. Και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί. Επίσης ποτέ ποτέ ποτέ δεν κλείνουμε σπίτι από φωτογραφίες που είδαμε και δε στέλνουμε λεφτά αν δεν υπογράψουμε συμβόλαιο! Είναι γνωστή απάτη εδώ με τέτοιες “ευκαιρίες” που σου ζητάνε να στείλεις λεφτά για να κλείσεις το παλατάκι που είδες σε φωτογραφίες σε τέλειες περιοχές και μετά δεν τους ξανακούς. Θέλει προσοχή.

    Βλέπω ότι μάλλον δεν υπάρχει ελληνικό σχολείο στη Λιέγη. Προτείνω αυτά τα λινκ για πληροφορίες:
    http://www.gsev.gr/
    https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2018/stoixeia_ellhnoglwsswn_sxolikwn_monadwn_april19.pdf

    Δεν είχα υπόψη μου παιδικούς σταθμούς (crèche) που μιλάνε αγγλικά. Είστε σίγουροι ότι υπάρχουν; Προφανώς θα είναι ιδιωτικοί; Οι ιδιωτικοί είναι πρώτον πιο ακριβοί και δεύτερον έχουν την τάση να σε παίρνουν τηλέφωνο με το που θα βήξει το παιδί να σου πούνε “έλα πάρ’το, είναι άρρωστο” και να τρέχετε εσείς από τις δουλειές σας (από τη Λιέγη στις Βρυξέλλες;!) να το ψάχνετε και να το φέρνετε σπίτι και να μένετε μαζί του σε ώρες εργάσιμες. Γενικά όμως στα δημόσια είναι λίγες οι θέσεις και βρίσκεις δύσκολα, ειδικά στις Βρυξέλλες. Μου είχαν πεί ότι ένα 5-10% θα βρει θέση σε δημόσιο σταθμό στις Βρυξέλλες. Οι ιδιωτικοί στις καλές γειτονιές της πόλης είναι γύρω στα 1000 ευρώ το μήνα και φυσικά πληρώνεις αυτό το ποσό ακόμα και όταν το παιδί είναι άρρωστο ή διακοπές. Κάτι που δεν ισχύει στα δημόσια. Γενικά για παιδικούς το καλύτερο είναι να δείτε στο σάιτ του ΟΝΕ για τους συμβεβλημένους και πιστοποιημένους σταθμούς: https://www.one.be/public/ ή
    https://my.one.be/fr/liste_creches_bruxelles_wallonie/search;municipality=liege;value=4000%20-%20Li%C3%A8ge;searchCategory=locality. Και να διαβάζετε απόψεις στο ίντερνετ για να διαλέξετε ή να ρωτήσετε γείτονες, φίλους κλπ.

    Επειδή είναι μικρό ακόμη το παιδάκι σας, να είστε προετοιμασμένη για πολλές ασθένειες, θα πιάνει συχνά ιούς από τα άλλα παιδάκια στον παιδικό και θα πρέπει συχνά να μένετε σπίτι μαζί του. Κάθε φορά που ανεβάζει πυρετό, απαγορεύεται να ξαναπάει στο σταθμό συντομότερα από 24 ώρες μετά τον πυρετό. Χάνουμε όλοι βδομάδες και βδομάδες δουλειάς με τις ασθένειες αυτές. Αλλά είναι σημαντικές για να χτίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα το παιδάκι σας. 🙂 Αυτό το λέω γιατί αν είστε μια ώρα μακρυά, θα είναι πρόβλημα. Επίσης θα είναι πρόβλημα αν έχει μποτιλιάρισμα όταν πάτε να το πάρετε και αργήσετε πέρα από την ώρα που κλείνει ο σταθμός. Γι’αυτό και προτείνω να σκεφτείτε καλά τις αποστάσεις ή να βρείτε μια επιλογή ας πούμε νταντά που θα αναλαμβάνει να το παίρνει για να μην έχετε εσείς αυτό το άγχος με τη δουλειά σας.

    Αγγλικά σχολεία (για το μεγάλο σας παιδάκι) είναι μόνο τα ιδιωτικά. Τα οποία είναι πανάκριβα. Όλα τα δημόσια σχολεία είναι γαλλόφωνα (ή ολλανδόφωνα) αλλά είναι καλού επιπέδου και θα πρότεινα να μη διστάσετε να γράψετε το παιδάκι σας σε ένα τέτοιο. Όλοι οι συνάδελφοί μου με μικρά παιδιά είπαν ότι τα έβαλαν στο γαλλόφωνο σχολείο χωρίς να μιλάει λέξει γαλλικά και σε 2 βδομάδες ήταν στο ίδιο επίπεδο με τα άλλα. Μαθαίνουν πολύ γρήγορα τη γλώσσα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://supergreeks.eu/to-ekpaideutiko-systima-sto-velgio/
    Για σχολεία υπάρχει αυτό το γκρουπ όπου μπορείς να ψάξεις για πληροφορίες ή να ρωτήσεις άλλους γονείς: https://www.facebook.com/groups/BrusselsAreaSchoolParents

    Ελπίζω να σας βοηθήσουν τα λινκς που σας έδωσα. Είναι ωραία η ζωή στο Βέλγιο αλλά είναι διαφορετική από όσα έχουμε συνηθίσει και θέλει το χρόνο του. Αφού έρχεστε για 6 μήνες μόνο, θα πρότεινα να μην χάνετε χρόνο στις μετακινήσεις που είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο εδώ. Καλή αρχή και αν μπορώ να βοηθήσω με κάτι, ευχαρίστως! 🙂

    #109183

    Kay
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα και από εμένα.
    Είμαι single γυναίκα και αναζητώ εργασία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα Λουξεμβούργο και Βέλγιο.
    Τείνω προς το Βέλγιο, ωστόσο δεν έχω κάποιο γνωστό στη χώρα.
    Έχετε κάποιο tip ως προς την προσαρμογή;
    Είναι εύκολο να κοινωνικοποιηθείς και επίσης πολύ βασικό είναι ασφαλές να μείνω ως μόνη γυναίκα Βρυξέλλες;
    Ευχαριστώ πολύ,
    Κων.

    #112239

    Turtle
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα στην ομάδα! Η απάντηση που πήρα ήταν πολύ κατατοπιστική και ευχαριστώ πολύ τον/την χρήστη/ρια. Τα νέα μου είναι ότι, σπίτι βρήκα μέσω της γνωστής πλατφόρμας, δυτικά λίγο έξω από τη Λιέγη. Αποφασίσαμε για 6 μήνες να δίνουμε τα λεφτά που διαθέτουμε σε ιδιωτικό σχολείο στο Λουβάν για τη μεγάλη μου κόρη την οποία και γράψαμε στο σχολείο, και μένει ακόμα να βρούμε βρεφονηπιακό για το μωρό. ‘Ηλπίζα να μας πάρουν σε κάποιο κρατικό αλλά βλέπω ότι η διαθεσιμότητα ξεκινάει μετά από 1 χρόνο και γω το χρειάζομαι άμεσα, τον άλλο μήνα!

    Δυστυχώς πλέον μπορούμε να διαθέσουμε μόνο μέχρι 500ευρώ για τη φύλαξη του μωρού, που φαντάζομαι δε μπορεί να ζήσει κάποια νταντά μόνο από αυτά τα χρήματα κρατώντας μόνο ένα μωρό.

    Ζητώ τη βοήθειά σας, αν γνωρίζεται κάποια νταντά που να κρατάει ομάδα παιδιών (πχ 3 μωρά) και να είναι άμεσα διαθέσιμη ή έστω από τον Ιανουάριο και μετά σας παρακαλώ πείτε μου γιατί σε ένα μήνα ξεκινάω την 6 μηνη δουλειά στο Βέλγιο.

    #111085

    Turtle
    Συμμετέχων

    @Marilyn Χάρηκα πάρα πολύ που είδα την απάντησή σου! Δε φαντάζεσαι πόσο χρήσιμη μου φάνηκε. Τώρα βλέπω τα links που μου έστειλες, φυσικά και είναι πολύ χρήσιμα. Το πρότζεκτ μου θα πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού αλλά έως ένα όριο. Η 6μηνη ενοικίαση είναι δύσκολη. Μέχρι στιγμής κοιτούσα μέσω airBnb λόγω της ασφάλειας που παρέχει σε περίπτωση απάτης, αλλά είναι πολύ ακριβά. Θα χρησιμοποιήσω και το immoweb. Κοιτάω για περιοχή Leuven αλλά είναι αρκετά ακριβά τα σπίτια και το αγγλικό σχολείο (νηπιαγωγείο) για την 5χρονη κόρη μου είναι γύρω στα 1300€ παρόλαυτά φθηνότερα από Βρυξέλλες! Οπότε ελπίζουμε να πάει σε δημόσιο βρεφονηπιακό το μωρό. Πράγματι δυσκολευόμαστε γιατί βλέπουμε ήδη ότι δεν υπάρχουν θέσεις όσο για τα δημόσια φλαμανδικά τόσο και για τα βαλλωνικά.

    Και πάλι σ ευχαριστώ για τη βοήθεια, δεν έλαβα ειδοποίηση και μόλις είδα την απάντησή σου 🙂

Επισκόπηση 10 δημοσιεύσεων - 1 έως 10 (από 10 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.