Τοποθέτηση ετικέτας: 

  • Αυτό το θέμα έχει 5 απαντήσεις, 6 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 4 έτη, 2 μήνες πριν από τον χρήστη Kat.
Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #59534

    marian
    Συμμετέχων

    Γειά σε όλους! Χαίρομαι πολύ που υπάρχει η Α,μπα στη ζωή μου τα τελευταία χρόνια 🙂 θα πω τον πόνο μου τώρα και θα ήθελα πολύ να ακούσω δικές σας εμπειρίες, προτάσεις, γνώμες.
    Είμαι στη Γερμανία τους τελευταίους 7 μήνες. Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει σταθερή δουλειά. Τους πρώτους 4 μήνες ήμουν σε ένα κτηνιατρείο που δε νε άφηναν να κάνω σχεδόν τίποτα και τώρα είμαι σε μια κλινική ζώων, που πάλι δε μου δίνουν συμβόλαιο γιατί λένε, δεν είναι τα γερμανικά μου, αλλά το ότι είμαι κλειστός χαρακτήρας και δεν ανοίγομαι και δε δείχνω εμπιστοσύνη. Μα εγώ δεν καταλαβαίνω ακόμα την πλάκα που κάνουν μεταξύ τους, εκφράσεις που λένε για να συμμετέχω κι εγώ στην πλάκα-χαλαρή συζήτηση και τους το εξήγησα. Θεωρώ ότι μέσα στην ημέρα, κανω το καλύτερο δυνατό που μπορώ. Κάθε μέρα. Δεν ξέρω, έχω αρχίσει να αμφιβάλλω αν είναι για εμένα η Γερμανία. Επίσης, η κοινωνική μου ζωή είναι μηδενική, καθώς αλλού έμενα τους πρώτους 4 μήνες, αλλού τους επόμενους τρεις κι αλλού από τότε που άρχισε το 2020. Παρόλα αυτά, σκέφτομαι ότι εδώ μπορώ να μάθω πράγματα που δε μπορώ να μάθω στην Ελλάδα. Θα χαιρόμουν πολύ με μερικές συμβουλές από όσες/όσους έχετε ζήσει ή ζείτε τώρα στη Γερμανία. Ευχαριστώ!

    #59648

    Matsi
    Συμμετέχων

    Γειά σου Μαριαν,
    Τι εννοείς δεν σου δίνουν συμβόλαιο γιατί είσαι κλειστός χαρακτήρας;; Με ξένισε πολύ αυτό. Είσαι επαγγελματίας και φέρεσαι επαγγελματικά να σου πουνε ξεκάθαρα αν σε θέλουν για τη δουλειά η οχι. Σε γενικές γραμμές η αρχή είναι δύσκολη κορίτσι μου και εσύ είσαι ακόμη στην αρχή. Υπομονή και επιμονή μέχρι εκεί που μπορείς.
    Καλή τύχη

    #60375

    Kiouria
    Συμμετέχων

    Γεια σου Μάριαν! Εγώ ζω στην Γερμανία! Λοιπόν. Καταρχήν πολλά εξαρτώνται από την πόλη στην οποία ζεις. Τώρα… Επειδή το να δουλεύεις μαύρα στην Γερμανία είναι, όσο να πεις, πολύ λιγότερο κοινό από ό,τι στην Ελλάδα… Κάτι παίζει εκεί. Κάτι που από τις πληροφορίες που έχω δεν μπορώ να το καταλάβω. Δουλεύεις σε στυλ mini job και θέλεις να κάνεις αναβάθμιση; Δουλεύεις εν είδει πρακτικής; Να δουλεύεις χωρίς κανένα συμβόλαιο με ξενίζει. Τέλος πάντων. Αν θέλεις μου λες για αυτό σε απάντησή σου.

    Εγώ ζώντας εδώ τρία χρόνια έχω να πω το εξής:
    1) Παλεύεται. Δεν είναι το μέρος των ονείρων μου, δεν θέλω να γεράσω εδώ, αλλά παλεύεται. Αν βρεις και ένα καλό μουσουλμανικό ή ρωσικό κρεοπωλείο να βρίσκεις κρέας της προκοπής, παλεύεται ακόμα πιο πολύ. Αν είσαι βιγκαν, εκεί κι αν παλεύεται! Εμένα θα με ενοχλούσε πολύ η υγρασία. Εφόσον δεν έχει τρελή υγρασία (πάλι μου είναι πολλή), την παλεύω.
    2) Κοινωνικό κύκλο… Σαν να είχες πάει Αθήνα σαν ξένη (αν μιλάμε για μεγάλη πόλη). Οι Έλληνες μιλάμε και κάνουμε χαβαλε πιο εύκολα, επίσης συχνά έχουμε την ανάγκη “να βγούμε”. Στις βόρειες χώρες ο κόσμος δεν βγαίνει γιατί κρυώνει και όταν βγει πάει να δει τους κοντινούς του. Αυτό από μόνο του χτίζει μια κουλτούρα. Τώρα κι εμείς που “βγαίνουμε” δεν σημαίνει ότι με όλους αυτούς είμαστε φίλοι. Εγώ στην Ελλάδα θεωρούμουν απόλυτα κοινωνική, εδώ επειδή δεν έχω την ευκαιρία αυτήν, έχω ανακαλύψει ότι φύσει κλίνω προς την αντίθετη κατεύθυνση. Φίλους τώρα πού θα βρεις ως ενήλικη; Δύσκολα. Σεμινάρια, κάποια μετεκπαίδευση, αυτό θα σου πρότεινα εγώ. Σε τέτοιο περιβάλλον που δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό υπάρχει χώρος να αξιολογηθούν τα κοινά ενδιαφέροντα. Σκέψου ότι και στην Ελλάδα, αν δεν είχες κύκλο, φίλους πού θα γνωριζες; Είναι το ίδιο, μόνο που εδώ δεν χαιρετιεσαι ούτε χαριεντιζεσαι με κανέναν (προτιμώ Ελλάδα βέβαια, αλλά το τατσι μοιτσι με τον μπακάλη δυστυχώς δεν αρκεί για να γυρίσω πίσω.. ενώ θα ήθελα)
    3) σε σχέση με την γλώσσα. Από την εμπειρία μου και μόνο έχω βγάλει το εξής συμπέρασμα, στο οποίο θα αποπειραθω να δώσω μια ιστορική εσάνς: μια μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών δεν αντιλαμβάνονται την έννοια της γλωσσομάθειας. Έχει να κάνει και με την εκπαίδευσή τους αυτό, αλλά κυρίως έχει να κάνει, κατ’ εμε, με το ότι πολύ πρόσφατα ιστορικά ήρθαν σε θέση να κάνουν ισότιμη συζήτηση με κάποιον που μιλάει την γλώσσα τους σαν ξένη γλώσσα. Ας μην αναλύσω όλη την φάση με τους Γκασταρμπειτερ, εκεί αναφέρομαι πάντως. Τουρισμό και διεθνή πληθυσμό έχουν πολύ πρόσφατα. Μου έχει τύχει άπειρες φορές να ρωτάω κάτι και να μου απαντάνε με παροιμίες και εκφράσεις τύπου “τι δες Γιάννη τι είχα πάντα”, χωρίς, εννοείται, να μπαίνουν στην διαδικασία να εξηγήσουν τι εννοώ, ακόμα κι αν έχω ρωτήσει. Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάποιος που μαθαίνει την γλώσσα τώρα δεν μπορεί να καταλάβει κάποια πράγματα όπως το αξιοσημείωτο λουκάνικο με τα δύο τέλη. Πολύ συχνά ταυτίζουν τον κόσμο με την Γερμανία και δεν αντιλαμβάνονται ότι ένας ξένος έχει άλλες αναφορές. Εσύ έχεις κραξει ποτέ ξένο που δεν πήγε σε/που έκανε κατάληψη; Όχι, γιατί αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είναι έτσι ακριβώς παντού. Για να μάθεις, θα ρωτήσεις, κάνετε εκεί καταλήψεις; Σε τι πλαίσια; Λοιπόν εδώ μια συνάδελφος εξήγησε τις προάλλες κάτι για εμένα σε μια άλλη (παρουσία μου) βασιζόμενο στο βαθμολογικό σύστημα των δικών τους πανεπιστήμιων, σαν να είχα φοιτήσει εκεί. Εννοείται ότι γνωρίζει για εμένα. Δεν το αντιλαμβάνονται. Λίγοι είναι αυτοί. Αν τους βρεις έχε τους από κοντά.
    Έχουν μια λογική , για να πω και κάτι θετικό, ανάγκη να ακούν την γλώσσα τους . Η γλώσσα είναι το Α και το Ω για να μείνεις εδώ. Μάθε γερμανικά, πάρε ένα μεγάλο πτυχίο, και όταν ποτέ σου πουν κάτι η απάντησή σου θα είναι “το Ινστιτούτο Γκαίτε έχει αναγνωρίσει τα γερμανικά μου, αν εσείς όχι, απευθυνθείτε εκεί”.
    4) προφανώς είσαι ή κτηνίατρος ή κάτι παρεμφερές. Έχεις κάνει αναγνώριση πτυχίου; Μπες στο αντίστοιχο σάιτ αν όχι και κάνε όλα τα βήματα. Η όλη χώρα εδώ είναι σαν ένα από τα μέτρια υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Αγαπάνε τα χαρτιά, τις σφραγίδες, τα πιστοποιητικά. Αλλα, πρόσεξε, κυρίως τ δικά τους. Για αυτό μάζεψε ο,τι μπορείς. Όσο πιο επίσημα (μέσω του κράτους) το πας, τόσο πιο καλή θα είναι η θέση σου.
    5) Κάνε κάτι και φύγε από την δουλειά που είσαι γιατί κάτι μου βρωμάει πολύ άσχημα.
    6) οι Γερμανοί όταν γίνουν φίλοι σου είναι πολύ πιστοί και δοτικοί. Απλά το έχουν σαν κάτι πάρα πολύ υψηλό στο μυαλό τους. Δεν το κάνουν εύκολα. Αν σε εμπιστευτούν πάει, τελείωσε. Θα σε βάλουν σε θρόνο στο μυαλό τους. Δυστυχώς ισχύει και το αντίθετο.
    7) Δώσε μια ευκαιρία. Είναι μια διαφορετική χώρα στην οποία, όπως λες και η ίδια, θα βρεις διαφορετικές πτυχές του εαυτού σου. Σαν τελευταία συμβουλή όμως: μην φαίνεσαι αδύναμη. Αν στην δουλειά σου σε εκμεταλλεύονται (99%) Φ Υ Γ Ε. Πήγαινε στον αντίστοιχο ΟΑΕΔ. Δεν θα σε αφήσουν έτσι αυτοί. Κάνε κάτι και φύγε από εκεί που είσαι.

    #60456

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Καλημέρα! Σε ποια πόλη είσαι? Είμαι εδώ και 11 χρόνια στη Στουτγάρδη και παρόλο π είναι μισή Γερμανίδα μου κακοφανηκε στην αρχή.
    Αυτό που λες με το συμβόλαιο είναι πάρα πολύ παράξενο, δεν θα έλεγα σε καμία περίπτωση κοινό, μάλλον έπεσες σε περίπτωση. Έχεις τη δυνατότητα να βελτιώσεις τα γερμανικά σου? Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι απαραίτητα για να ενταχθεις. Ψάξε για φτηνότερα μαθήματα στο Volkshochschule (λαϊκό πανεπιστήμιο φαση) της περιοχής σου για ανάλογα τμήματα.
    Αν έχεις μοναξιες ψάξε αν έχει ανοίξει Α,μπα γκρουποσυναντηση στην πόλη σου, έχει ήδη πολλές στη λίστα.
    Καλή επιτυχία σε όλα και ξαναστειλε!

    #60762

    Kat
    Συμμετέχων

    Γεια σου Μαριαν!

    Νομίζω όπως όπως και ήδη αναφέρφηκε, οτί μάλλον έπεσες σε περιεργη φάση δουλειάς, και σου πέσαν ολα μαζί, γλώσσα, καινούριο περιβάλλον, γερμανίλα :P. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να περνάς ζόρι, και για μενα στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα και γενικά δεν ξερώ καμία η κανέναν που να εσκάσε μύτη μόνη ή μόνος και να ήταν στην αρχή τραλαλιμ τραλαλομ. Οπότε κατανοούμε να ξέρεις!Προσπάθησε να μην πέφτεις από τα σχόλια που θα ακούσεις για τη γλώσσα ( θα μου πεις φίλη εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις), οπώς υπαρχουν οι κακές μέρες που θα ακουσεις μια βλακεια, θα υπάρχουν και οι καλές που θα ακούσεις κάτι θετικό και θα πάρεις δύναμη εκεί που δεν το περιμενεις! :), και πάντα να σκέφτεσαι πόσα κατεφέρνεις κάθε μέρα έχοντας βγει από το κομφορτ ζοουν της Ελλάδας. Όσο και να παραμείνεις, θα έχεις κερδίσει πολλά. Ααα και πες μας και σε ποια πολη εισαι αν θες! (Και εγώ Στουτγκάρδη είμαι)

    Καλη δύναμη και με θάρρος! 🙂
    Κατερινα

    #71790

    Γεια σας
    Έχω κουραστεί ν ακούω χαζομάρες οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν κατά τη γνώμη μου την πραγματικοτητα.
    Ας ξεκινήσουμε με τα σχόλιο ” οι Γερμανοί θέλουν ν ακούν τη γλώσσα τους” ΣΟΒΑΡΑ;;;; Δλδ σας φαίνεται παράξενο ότι οι κάτοικοι της Γερμανιας θέλουν να μιλούν γερμανικά; Δεν μπορεί θα αστειευεσται!!!!! Ακόμα κι αν δεν μιλας γερμανικά στη χώρα υπαρχει ικανοποιητικο ποσοστό κόσμου που μιλάει αγγλικά και είναι πρόθυμο να σε βοηθήσει χωρίς καν να το σκεφτεί.
    Το να επισκεφτείς ένα Volkshochschule η να παρεις κάποιες πιστοποιήσεις για τη γλώσσα είναι μια καλή αρχή και θα σε βοηθήσει σίγουρα να βελτιώσεις το γραπτό σου λόγο αλλά δεν είναι το μαγικό κλειδί που θα σου ανοίξει όλες τις πόρτες.
    Τα περί βιγκαν και κρεατοφαγων τα προσπερνω ασχολίαστα, έλεος πια.
    Οι σφραγίδες είναι χρήσιμες σε όλες τις χώρες του κόσμου και ειναι ένα είδος αποδοχής…ναι, είσαι ένας από εμάς.
    Δεν ξέρω σε ποια Γερμανία ο κόσμος δεν βγαίνει επειδή κρυωνει, ίσως σε μια άλλη παράλληλη πραγματικοτητα.
    Μετά από είκοσι χρόνια Γερμανία σε συμβουλεύω…..τολμα. Τόλμησε να μιλήσεις αυτά τα λίγα γερμανικά που ξέρεις και πάρε μέρος στην κουβέντα,μου τυχαίνει αμέτρητες να φορές να μου μιλούν οι Γερμανοί σπαστά για να γίνουν κατανοητοί πράγμα που βρίσκω αστείο και τους το λέω. Πως θα μάθω αν μου μιλάς όπως σου μιλάω. Αν και η ελληνική κοινότητα της κάθε περιοχής είναι πάντα η αρχή κοιτάξτε να ξεφύγετε από αυτή τη γκετοποιηση, έχασα πέντε χρόνια πηγαίνοντας στο κανστατ στη Στουτγγαρδη ενώ η ζωή ήταν έξω απ’ το “γκέτο”.
    Ξεκολληστε επιτέλους η Γερμανία δεν είναι Ελλάδα αλλά έχει να σου προσφέρει αρκετά για να σε κάνουν να νιώσεις ότι ανήκεις κι εσύ εδώ.

    #71823

    Κιουριά δεν ασχολούμαι προσωπικά με σένα αλλά τα λεγόμενα σου αντικατοπτρίζουν τα κλισέ των μεταναστών γενικά οπότε πληρώνεις εσύ την νύφη.
    Το παράδειγμα των καταλήψεων το θεωρώ εντελώς άστοχο γιατί εδώ απλά δεν γίνονται καταλήψεις αν δεν έχει προηγηθεί κάτι εξωφρενικό. Εδώ επικρατεί η κουλτούρα του διαλογου, όλα λύνονται με το λέγειν και συμβιβασμούς.
    Αν ασχολείται κάποιος με τα πολιτικά δρώμενα μπορεί και να καταλάβει ότι η Γερμανία είναι πιο δημοκρατική κι απ’ την χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Ως απορεια του Β ΠΠ και για να μην ξαναμπορεσει ένα μόνο κόμμα να κυβερνήσει έχει θεσπιστεί η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα, κι αυτό τους έχει βγει σε καλό ( όχι όπως στην Ιταλία που μαλλιοτραβιουνται συνέχεια) η όπως στην Ελλάδα όπου σε καταψηφίζει το 60% και την επόμενη μέρα των εκλογών μας λες ότι σε ψήφισε ο ελληνικός λαος.
    Για τους γκασταρμπαιτερ που φέρνεις ως παράδειγμα και την ισότιμη αντιμετώπιση τους ως προς τη γλώσσα, σοβαρά τώρα; Για ποια γλώσσα μιλαμε, απ’ τις ιστορίες του πατέρα μου, φίλων του αλλά και άλλων εθνικοτήτων τις οποίες μας αφηγουνται οι ίδιοι καταλαβαίνεις οτι απλά δεν υπήρχε η γνώση της γλώσσας. Έτυχε να μας αφηγείται ο πατέρας μου μια μέρα που πίναμε καφέ έξω μια ιστορία για το ότι είχαν βαρεθεί να τρώνε ρύζι και λουκάνικα που βρισκότανε σε περίοπτη θέση στα σούπερ μάρκετ και για να ζητήσουνε αυγά έπρεπε να μιμηθούν την κότα; ξέρεις τώρα κακακακα κτλ. Το απίστευτο της ιστορίας δεν είναι η κότα είναι ότι μας άκουσε ένας Έλληνας άσχετος από δίπλα και άρχισε και αυτός με τις δικές του ιστορίες και τελικά γίναμε μια μεγάλη παρέα από Ιταλούς Τούρκους και ότι άλλο και δεν μπορούσαμε να κρατηθούμε στις καρέκλες μας.
    Το μουλτι κουλτι εδώ είναι πραγματικότητα και μπορείς να το ζήσεις. Το θεωρείς αυτονοητο σε κάθε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα η Μουντιάλ να βγαίνει ο κάθε ξένος καραγκιόζης και να πανηγυρίζει με την σημαία της χώρας του; Στην Ελλάδα κάτι Αλβανοί τόλμησαν να βγούνε επειδή μας κερδισαν και τους σφαξαμε. 11εκ του πληθυσμού στη Γερμανία έιναι ξένοι, συν τους μικτούς γάμους και τις γεννήσεις από διάφορες σχέσεις φτάνουμε στο εκκοφαντικο 25% του πληθυσμού να έχει ρίζες από άλλη χώρα. Εάν δεν μπορείς να βγάλεις άκρη εδώ τότε μάλλον κανείς κάτι λάθος.
    Άς μιλήσουμε και για τουρισμό οι αριθμοί μιλανε από μόνοι τους τζίρο για το 2019 σχεδόν 100δις με 500εκ διανυκτερευσεις, πως είπατε;
    Άντε να γυρίσω και για λίγο στην αρχικη ερώτηση δουλειά θα βρεις και αλλού οι μισθοί κυμαίνονται για την συγκεκριμένη κατηγορία στον ιδιωτικό τομέα γύρω στις 2000€ μικτά δλδ θα σου μένουν 1200 με 1400 ευρουδακια τα οποια προσωπικά τα βρίσκω λιγα. Καλύτερα να κοιτάξεις για ζωολογικούς κήπους η ακόμα και για δουλειά στην βιομηχανία (ζώων) με πολύ καλύτερες απολαβες
    Αρκετά σας κουρασα

Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.