Τοποθέτηση ετικέτας: ,

  • Αυτό το θέμα έχει 10 απαντήσεις, 9 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 3 έτη, 3 μήνες πριν από τον χρήστη Lula.
Επισκόπηση 11 δημοσιεύσεων - 1 έως 11 (από 11 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #65177

    Aelia
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα,

    Με το μέλλοντα σύζυγο μου έχουμε συμφωνήσει ότι θα δηλώσουμε δύο επίθετα για το μελλοντικό μας παιδί. Το θεωρώ την πιο δίκαιη λύση αλλά έχω κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τα πρακτικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Το έχετε δει πως λειτουργεί στην καθημερινότητα; Είναι όντως δύσκολο ή πρέπει απλώς να αποβάλλω πατριαρχικά κατάλοιπα;

    #65214

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Καλημέρα.
    δεν ξέρω με τα δυο επίθετα, αλλά εγώ με τα δυο ονόματα δεν μπορώ να πω ότι βολεύομαι. Με φωνάζουν όλοι με το ένα, ενώ ΣΕ ΟΛΑ τα έγγραφα πρέπει να γράφω και τα δυο. Και φυσικά, αν τύχει και συμπληρώσει κάποιος το όνομά μου (π.χ. μας δήλωνε ένας καθηγητής σε μια ημερίδα), τότε πρέπει πάντα να δηλώνω τροποποίηση, ώστε να πάρω μετά σωστά πιστοποιητικά.
    Εμένα δε με βολεύει σίγουρα, και έχω αποφασίσει ότι αν κάνω παιδί θα έχει σίγουρα ένα όνομα και ένα επώνυμο.

    #65242

    Το έχω συναντήσει κάποιες φορές σε μαθητές, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε. Και όχι πιο δύσκολο από το να έχει πχ δύο ή τρία μικρά ονόματα.
    Αυτό που θέλει προσοχή είναι ποιο θα γράφεται πρώτο για να μην υπάρχει σύγχυση και αν θα μπαίνει παύλα στην μέση ή όχι (γιατί με τα ηλεκτρονικά πλέον συστήματα μπορεί λόγω της παύλας πχ να μην “φαίνεται” το παιδί στο σύστημα). Και αν όντως το πράξετε, να επιμένετε και στο να αναφέρονται πάντα και τα δύο επίθετα, όχι λόγω ευκολίας να “κόβεται” το ένα.
    Ωραία απόφαση πάντως! Μακάρι να την είχαμε πάρει και εμείς, αλλά το παιδί θα έπαιρνε δύο μικρά ονόματα, οπότε και με δύο επίθετα θα δυσκόλευε το πράγμα.

    #66151

    Aelia
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα,

    @graphene έχουσα κι εγώ δυο μικρά ονόματα ποτέ δε με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Πλέον χρησιμοποιώ μόνο το ένα σχεδόν στα πάντα, εκτός από τις συναλλαγές μου με το δημόσιο. Κρίνοντας εξ ίδιων τα αλλότρια, το διπλό μικρό όνομα δε το μετρούσα στα προβλήματα (κακώς όπως φαίνεται)

    @Αμαρεττο πορτοκάλι μου δίνεις κουράγιο! Ευχαριστώ πολύ για τις πρακτικές συμβουλές!

    Όλη αυτή η κουβέντα ξεκίνησε προσπαθώντας να βρούμε μια λύση με τον άντρα μου, με την οποία να μη νιώθει κανένας ριγμένος. Καταλήξαμε λοιπόν σε δυο επίθετα και δυο μικρά ονόματα (σημείωση: συμφωνήσαμε ότι θα χρησιμοποιούμε μόνο το ένα μικρό όνομα, το δεύτερο θα μπει για να κάνει το χατήρι στους γονείς του).

    Ίσως να φαίνεται λίγο παιδιάστικη αυτή η λύση. επιμένω γιατί η μόνη διαθέσιμη εναλλακτική είναι, δυστυχώς, να κάνω εγώ πίσω, γιατί «έτσι είθισται στην ελληνική κοινωνία». Και παράλληλα νιώθω και λίγο σαν να προκαλώ την τύχη μου, φοβουμενη ότι αν τελικά αποκτήσουμε παιδάκι, μπορεί να είναι τέτοιες οι συνθήκες, που το τελευταίο μου πρόβλημα να είναι τα ονόματα…

    #67625

    Lyra
    Συμμετέχων

    Κι εγώ θεωρώ ότι είναι η πιο δίκαιη λύση.
    Μπορείτε να βάλετε πρώτα το επώνυμο με το γράμμα που είναι πιο μπροστά στην άλφαβητα και έπειτα μπορεί το παιδί να επιλέξει να χρησιμοποιεί ανεπίσημα (σε φωτοτυπίες ή τεστ του σχολείου π.χ.) αυτό που του αρέσει περισσότερο και στο μέλλον αν το δυσκολεύουν τα δύο επίθετα να επιλέξει να κρατήσει μόνο το ένα.

    #67916

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Ένας συνάδελφος (Άγγλος) μου ανέφερε σε κάποια φάση ένα φιλικό του ζευγάρι που δημιούργησε νέο επίθετο για το παιδί τους, βασισμένο σε γράμματα από τα επίθετα και των 2. Αν θυμάμαι καλά δώσανε στο παιδί το καινούριο και αλλάξανε και τα δικά τους ώστε όλοι να έχουν το ίδιο.

    #68094

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Εγώ πάντως που με βάφτισαν με 2 ονόματα, στενοχωριέμαι που τελικά στο ληξιαρχείο δηλώθηκε μόνο το ενα, για λόγους μελλοντικής ευκολίας δικής μου.
    Θα ήθελα να έχω και στην ταυτότητά μου το όνομα και της εκ μητρός γιαγιάς.

    #70000

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Δυσκολίες ίσως υπάρχουν στα γραφειοκρατικά, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι κάτι τόσο σοβαρό. Άλλωστε και εγώ που έχω ένα όνομα συχνά το γράφουν λάθος και πρέπει να έχω πάντα το μυαλό μου ότι γράφηκε σωστά.

    Προσωπικά δεν είμαι φαν των πολλαπλών ονομάτων ή επιθέτων. Βασικά, αυτό που σκέφτομαι είναι ότι λύνεις το πρόβλημα για μία γενιά, αλλά μετά τι; Θέλω να πω, αν δύο άτομα με διπλά επώνυμα κάνουν παιδί, τότε τι; Αυτό θα έχει τέσσερα επώνυμα; Θα επιλέξουν ή γονείς ένα από τα επώνυμά τους να κληροδοτήσουν παρακάτω; Και αν ναι, ποιο από τα δύο θα “χαθεί”;

    Εμένα θα μου άρεσε να μπορείς να διαλέξεις ξεχωριστό επώνυμο για κάθε παιδί σου, αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται προς το παρόν.

    Κοινώς, πράξτε ότι σας έρχεται ενστικτωδώς και μην το ψάχνετε πολύ. Καμία λύση δεν είναι τέλεια.

    #70204

    Between Worlds (she/her)
    Συμμετέχων

    Νομίζω ότι όταν ήμουν στο δημοτικό, είχα δώσει το τηλέφωνό μου σε συμμαθήτρια και επειδή δεν ήμουν σίγουρη, πρέπει να έγραψα και τα δύο μου ονόματα κάτω από το τηλέφωνο.

    Πέρα από πλάκα, με τα γραφειοκρατικά ποτέ δεν ξέρεις. Αν σε λένε Καππαδοπούλου, δεν θα πρέπει να διευκρινίσεις ότι είναι με κ και 2 π; Αν είναι Θανάσης Νίκος, ποιο είναι το επίθετο και πιο το όνομα; Αν δηλώσετε το όνομα Ρία, θα τη γράφουν σε έγγραφα Ελευθερία ή Σωτηρία, γιατί θα σκέφτονται ότι αποκλείεται να γράφει Ρία η ταυτότητα. Άσε, που έχω φίλες που στις επαγγελματικές κάρτες βάζουν ολόκληρο το όνομα, γιατί φαίνεται πιο επίσημο. Οπότε, αν είναι σαν υποκοριστικό, θα χρειάζεται διευκρινίσεις σε κάποιες περιπτώσεις.

    Είχα συμμαθητή με 2 ονόματα και 2 επίθετα σιδηροδρόμους. Πέρα ότι δεν χωρούσαν στο κενό, δεν είχε άλλο θέμα. Ξέρω άτομο που λέει και τα δύο επίθετα, γιατί έτσι μεγάλωσε. Αν το επίθετο ήταν Δημητρογεωργόπουλος, θα σκεφτόσουν αν θα το κάνατε Δημητρόπουλος ή Γεωργόπουλος; Συν ότι αν το παιδί σου αποφασίσει να κάνει οικογένεια, μιλάμε για 20 χρόνια μετά (τουλάχιστον). Ξέρεις τι θα ισχύει τότε;

    Επίσης, αφού συμφωνείτε, γιατί προβληματίζεσαι; π.χ. μια άλλη δίκαιη λύση θα ήταν να διαλέξετε το ένα άτομο το επίθετο και το άλλο το όνομα. Οπότε, αν κάνεις πίσω στο επίθετο, δεν θα βάλει και το όνομα της μητέρας του. Θα έχει το παιδί και ένα όνομα και ένα επίθετο. Αλλά αυτή η λύση σάς ταιριάζει;

    Αφού συμφωνείτε, μην προβληματίζεσαι. Το παιδί θα θεωρήσει φυσιολογικό, αυτό που θα του πείτε εσείς.

    Ψιλοάσχετο-ψιλοσχετικό: Φιλικό ζευγάρι που δήλωσε το όνομα του παιδιού με ονοματοδοσία στο ληξιαρχείο και μετά πήγαν να δηλώσουν τη βάφτιση, τούς είπαν ότι τζάμπα πήγαν, δεν χρειάζεται. Λογικό, πλέον το θρήσκευμα δεν φαίνεται κάπου.

    #70283

    Aelia
    Συμμετέχων

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας! Διαβάζοντας τες, συνειδητοποιώ ότι όντως, τέλεια λύση δεν υπάρχει. Μάλλον ο προβληματισμός μου πηγάζει από την ανάγκη μου να προβλέψω και να ελέγξω τα πάντα, αλλά εντωμεταξύ ήρθε η καραντίνα και γελάνε ακόμα και οι πέτρες με τα σχέδιά μου..!

    Εφόσον έχουμε βρει μια λύση η οποία μας ταιριάζει σε αυτή τη φάση, θα πορευτούμε με αυτή και σε 20 χρόνια βλέπουμε..

    #91034

    Lula
    Συμμετέχων

    Γειά σου Aelia, εμείς έχουμε όντως δώσει δύο επίθετα στο παιδί μας (και το δικό μου είναι και σιδηρόδρομος) και ποτέ δεν έχει υπάρξει πρόβλημα. Νομίζω είναι καθαρά θέμα οπτικής. Για το πρακτικό του ζητήματος δεν έχει σημασία η σειρά των επωνύμων.

    Καλή χρονιά!

Επισκόπηση 11 δημοσιεύσεων - 1 έως 11 (από 11 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.