in ,

Πώς να νιώσω πιο ενδυναμωμένη στον ερωτικό τομέα;

Ο γυναικείος οργασμός είναι ακόμα ζήτημα για αρκετές, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ρίχνουν την γυναικεία αυτοπεποίθηση κι ευχαρίστηση γύρω από το σεξ.

Άραγε υπάρχουν ακόμη εν έτει 2023 τόσες γυναίκες που να έχουν ανάγκη από ενδυνάμωση στο πεδίο της σεξουαλικής αποδοχής του εαυτού τους και της αναζήτησης της ηδονής τους; Αν κρίνουμε από τις επιστολές των αναγνωστριών μας, αφορά αρκετές. “Δεν νιώθω ότι είμαι όμορφη”, “προτίμησε κάποια άλλη επειδή το στήθος μου δεν είναι αρκετά ελκυστικό”, “δυσκολεύομαι […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Άραγε υπάρχουν ακόμη εν έτει 2023 τόσες γυναίκες που να έχουν ανάγκη από ενδυνάμωση στο πεδίο της σεξουαλικής αποδοχής του εαυτού τους και της αναζήτησης της ηδονής τους; Αν κρίνουμε από τις επιστολές των αναγνωστριών μας, αφορά αρκετές. “Δεν νιώθω ότι είμαι όμορφη”, “προτίμησε κάποια άλλη επειδή το στήθος μου δεν είναι αρκετά ελκυστικό”, “δυσκολεύομαι να αισθανθώ καλά στο φως γυμνή”, “άλλαξαν εμφάνιση τα γεννητικά μου όργανα“, κι άλλα άπειρα τέτοια.

Η Ρένα απαντά: Μακάρι να ήμουν ομορφότερη για να με προσέχουν οι άντρες

Φταίει ο πατριαρχικός και συντηρητικός τρόπος που μας μεγάλωσαν; Η σηματοδότηση της παρθενίας και η σύζευξη του ερωτικού με το συντροφικό; Σίγουρα ναι. Είναι στη ρίζα του προβλήματος κι οι συνιστώσες του φεμινισμού το έχουν επισημάνει εδώ και δεκαετίες.

Πώς ο “μύθος της παρθενίας” βλάπτει τη σεξουαλική μας ζωή

Παράλληλα, οι ελληνίδες ειδικά μεγαλώνουν εδώ και πολλές γενιές χωρίς την αγάπη της άθλησης με την οποία μεγαλώνουν άλλες εθνικότητες κι αυτό αφορά κυρίως την συνειδητή επιδίωξη της σωματικότητας. Δεν εννοώ προφανώς το αν τα μικρά κοριτσάκια εγγράφονται από τους γονείς τους σε σωματικές δραστηριότητες κι αθλήματα, αλλά κατά πόσον αυτό περιορίζεται στην ώρα της ενόργανης ή του μπαλέτου (ακόμα κι οι πλειοψηφικές επιλογές δραστηριότητας  πάντως είναι ενδεικτικές). Πόσο επιτρέπουμε στα μικρά κοριτσάκια να φερθούν άνετα κι ακομπλεξάριστα με το κορμί τους στις υπόλοιπες ώρες της μέρας, όπως αφήνουμε κατά βάσιν τα αγοράκια;

Η έμφαση στην σωματική ομοιομορφία στην κοινωνία επιπλέον εκφράζεται στους πόντους, στα κιλά, στις αναλογίες, στην εικόνα και την αυτοεικόνα που μπλοκάρει μια μεγάλη πλειοψηφία γυνακών. Για να μην μιλήσουμε για αναπηρίες όπου το θέμα χρήζει ειδικής αναφοράς.

Η Lora di Carlo, ιδρύτρια της ομώνυμης φίρμας για την σεξουαλική ευεξία, αναφέρει: “Είναι εύκολο να κατακλύζεσαι από αρνητικά συναισθήματα για το σώμα σου. Και όταν αρχίζεις να υποτιμάς τον εαυτό σου, είναι σχεδόν αδύνατο να νιώθεις σέξι, σίγουρη και άξια να νιώσεις ευχαρίστηση. Κάνε συνήθεια να στέκεσαι μπροστά σε έναν ολόσωμο καθρέφτη μία φορά την ημέρα και να λες στον εαυτό σου (φωναχτά) πόσο σέξι και υπέροχη είσαι. Διάλεξε τρία πράγματα που σου αρέσουν, ή τουλάχιστον που αποδέχεσαι στο σώμα σου, και φώναξέ το δυνατά, ακόμα κι από τις ταράτσες αν χρειαστεί.”

Οι χριστιανικές αρχές που βρίσκονται πίσω από αρκετές παραδόσεις που διαδίδονται διαγενεακά επίσης δημιουργούν μια δυσκολία στις γυναίκες, καθώς δεν δίνουν καθόλου σημασία στη σωματικότητα, την αρνούνται και την απαξιώνουν. Το ταμπού της ομολογίας του γυναικείου αυνανισμού είναι ακόμη εδώ, παρά την πρόοδο που έχουμε κάνει στη συζήτηση για το σώμα μας.

Μύθοι κι αλήθειες για την αυτοϊκανοποίηση

Όμως είτε προσδοκούμε ένα σέξι ραντεβού είτε απλά θέλουμε να νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο κρεβάτι, είναι σημαντικό να θέσουμε τη δική μας σεξουαλική ευεξία ως προτεραιότητα. Δεν χρειάζεται μεγάλη αναρώτηση για τον λόγο. Επειδή η ευχαρίστηση είναι απαραίτητο στοιχείο της γενικής ευεξίας ενός ανθρώπου κι ένα άτομο που νιώθει καλά λειτουργεί καλύτερα παντού. Δίνοντας σήμα στο σώμα μας ότι κάτι ευχάριστο συμβαίνει, το αίσθημα ευχαρίστησης απελευθερώνει μια χιονοστιβάδα νευροχημικών ουσιών όπως η ντοπαμίνη που βοηθούν στη μείωση του στρες, που τόσο όλοι χρειαζόμαστε στην πιεσμένη καθημερινότητά μας.

Η οικοδόμηση της σεξουαλικής αυτοπεποίθησης ξεκινά από τον εαυτό. Τα περισσότερα από τα εμπόδια στη σεξουαλική ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση σχετίζονται με την ανησυχία για την εμφάνιση του σώματός μας, την επίδραση που έχουμε ο ένας στον άλλον, το γούστο μας, το αν «αργεί πολύ» ο οργασμός μας κι άλλες αγχωτικές σκέψεις που έχουμε μάθει να ενσωματώνουμε στην ερωτική λειτουργία μας. Ο αυνανισμός για να νιώσουμε ευχαρίστηση ενώ αφήνουμε τις κρίσεις ή τις σκέψεις μας στο πλάι μπορεί να βοηθήσει να νιώσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μέσα σε μια σχέση. Είναι μύθος ότι δεν χρειάζεται ο αυνανισμός όταν έχεις μια συντροφική σχέση! Έχει πάντοτε τη θέση του, ως αποφόρτιση, ως ερωτική εξερεύνηση, ως λύση ανάγκης όταν ο σύντροφος είναι εκτός λειτουργίας. Ακόμα όμως και μαζί του, ακόμα κι εκεί, έχει θέση και τολμηρό αποτύπωμα.

Όπως μας λέει η Kiana Reeves, σύμβουλος στην φίρμα σεξουαλικών βοηθημάτων Foria, “Μια άλλη πτυχή της σεξουαλικής αυτοπεποίθησης είναι να ξέρεις τι θέλεις. Χρειάζεται κάποια εργασία εξερεύνησης που μπορεί να ξεκινήσει με την εξερεύνηση του εαυτού σας, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να είστε περίεργες και να κάνετε ερωτήσεις στον σύντροφό σας σχετικά με το τι θα θέλατε να δοκιμάσετε μαζί ή τι μπορεί να θέλει να δοκιμάσει εκείνος. Η αυτοπεποίθηση μπορεί να γεννηθεί από ένα αίσθημα ασωτίας και μεγαλώνει με την εξάσκηση, οπότε προσπαθήστε να σκεφτείτε το σεξ ως μια δραστηριότητα στην οποία μπορείτε να ασκήσετε την περιέργειά σας, η οποία τελικά θα σας επιτρέψει να είστε πολύ πιο σίγουρες στο κρεβάτι.”

Ποικίλα ερωτικά βοηθήματα, πέραν από τους κλασικούς δονητές/ομοιώματα, προσφέρονται σε εκπληκτική πλέον ποικιλία και προσαρμογή στις γυναικείες ανάγκες, είτε για συντροφική εξερεύνηση, είτε σόλο. Μεγάλες πλατφόρμες ηλεκτρονικής πώλησης καλλυντικών, που διαφημίζονται μάλιστα και στην τηλεόραση, έχουν πλέον στον τομέα “αξεσουάρ” διάφορα μικροεργαλεία για απολαυστικό σεξ κι ερεθισμό. Ούτως ώστε κάθε γυναίκα μπορεί να παραγγείλει αυτό που επιθυμεί από την άνεση του καναπέ της και να το παραλαμβάνει σε μια συσκευασία που δεν έχει τίποτα να κρύψει, τίποτα για να ντραπεί καμμία μας. Όταν, όπως σου έρχεται στο σπίτι με το κούριερ η μάσκαρα ή το κραγιόν, σου έρχεται κι ένα παλμικό “δάχτυλο” για την κλειτορίδα ή ένα κολπικό ζελέ με κανναβέλαιο για ενισχυμένο ερεθισμό και μέγιστη διέγερση, τότε το πράγμα γίνεται πολύ εύκολο για όλες μας. Ακόμα και δονούμενα παπάκια υπάρχουν, σαν παιδικά παιχνίδια! Έχουμε αφήσει πολύ μακριά την εποχή που δημιουργούνταν ντροπή στις γυναίκες στο να αγοράσουν οι ίδιες τα δικά τους προφυλακτικά.

Επιπρόσθετα μην παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και ερωτικές αγκυλώσεις μέσα στο κεφάλι μας.

Η ιστορία σου: Μου ζήτησε να τού κάνω κάτι πάνω στο σεξ, που με έβαλε σε σκέψεις

Η αναγνώριση της ποικιλομορφίας των εμπειριών και της έλξης μας θέτει τις βάσεις για σεξουαλική αυτοπεποίθηση. Οι κρίσεις που κάνουμε για τους άλλους είναι συχνά μια προβολή των δικών μας προκαταλήψεων. Η επίγνωση των όσων θεωρούμε δεδομένα, λοιπόν, κι αντίθετα η υιοθέτηση μιας στάσης διαφάνειας και ανεκτικότητας απέναντι στις διαφορές μπορεί να βοηθήσει στον αποστιγματισμό της γενικής συζήτησης για τη σεξουαλική ευημερία.

Σύμφωνα με την Natasha Marie μια καλή ιδέα για να αποβάλλουμε τέτοιες προκαταλήψεις ή νοητικά εμπόδια είναι η τήρηση ενός ημερολογίου. “Το ημερολόγιο είναι μια εξαιρετική πρακτική ενσυνειδητότητας που βοηθά στην καλλιέργεια της αυτογνωσίας και του αυτοστοχασμού. Γράψτε οποιεσδήποτε πεποιθήσεις έχετε για το σεξ και την οικειότητα, πού τις μάθατε και εάν είναι χρήσιμες για την ευτυχία σας. Αυτή είναι μια άσκηση που ανοίγει τα μάτια που μπορεί όχι μόνο να αποκαλύψει τις ρίζες των αρνητικών ιδεών σας αλλά και να σας βοηθήσει να ξαναγράψετε την ιστορία σας”.

Η Ρένα απαντά: Είναι φυσιολογικό που φαντασιώνομαι κάτι τέτοιο;

Ο ψυχοθεραπευτής Neil Wilkie, ιδρυτής του The Relationship Paradigm μας λέει κάτι που “ξεκλειδώνει” το μυαλό. “Σκεφτείτε την τελευταία φορά που κάνατε υπέροχο σεξ. Πώς έμοιαζε αυτό; Πώς αισθανθήκατε? Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε έναν μαγικό χώρο όπου κάνετε το καλύτερο σεξ της ζωής σας. Πώς είναι αυτός ο χώρος; Το χρώμα του; Τι βλέπεις, τι ακούς, ποια είναι η μυρωδιά, η γεύση; Και πάνω από όλα πώς νιώθεις; Μείνετε εκεί όσο θέλετε και αφήστε όλα τα συναισθήματά σας να εκφραστούν. Είναι σημαντικό να εστιάσετε στα εκπληκτικά πράγματα σχετικά με το σεξ και όλες τις φορές που ήταν καταπληκτικό, αντί να εστιάσετε σε αυτό που μπορεί να πάει στραβά!”

Τα πιο αποτελεσματικά πράγματα είναι συχνά τα πιο απλά. Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τη σεξουαλική ευεξία και την αυτοπεποίθησή μας, ίσως πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο. Ακόμη περισσότερο, ίσως πρέπει να αποδεσμευτούμε από την προσδοκία ότι θα συμβεί αυθόρμητα ανάμεσα σε δεκάδες καθημερινές υποχρεώσεις και να αποσυνδέσουμε την παγιωμένη στο φύλο μας αντίληψη ότι η έλλειψη αυθόρμητης ανάφλεξης είναι έλλειψη επιθυμίας για την ερωτική μας ταυτότητα και την θηλυκότητά μας -μια σκέψη παραλυτική κι αποκαρδιωτική. Τα ζευγάρια που διατηρούν την φλόγα προγραμματίζουν κατά κάποιο τρόπο τον αναμεταξύ τους χρόνο για ερωτική απόλαυση, χωρίς απαιτήσεις, χωρίς κυνηγητό κι άγχος για οργασμό, αλλά για οικειότητα και σωματική ευχαρίστηση. Στο κάτω κάτω το καλό σεξ αφορά τις αισθήσεις και το σώμα συνολικά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
spiros VII
spiros VII
3 χρόνια πριν

Είμαστε μαλάκες πολλοί από εμάς που δεν ασχολούμαστε με τα γυναικεία γεννητικά όργανα με τα δάχτυλα, στόμα, γλώσσα αλλά και διάφορα άλλα βοηθήματα. Βασικά θυμάμαι κάτι πορνό που έβλεπα μικρός (vintage τις λένε τώρα) που πάντα πριν από κάθε σκηνή είχε στοματικό στη γυναίκα. Οπότε το θεωρώ δεδομένο αλλά μου αρέσει κιόλας να το κάνω από τότε που έχω σεξουαλικές σχέσεις. Τώρα έχει στοματικό στον άντρα και διείσδυση στο πορνό. Νομίζω παίζει κι αυτό τον ρόλο του, μιας και τα νέα παιδιά από εκεί διαμορφώνουν (δυστυχώς) την σεξουαλικότητά τους. Το πιο βασικό όπως όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία… Διαβάστε περισσότερα »

Veeta
Veeta
3 χρόνια πριν

Πόσο θα ήθελα να φτάσει εκείνη η στιγμή που να μη χρειάζεται να υπάρχει καμία συζήτηση, καμία έρευνα, κανένα ντοκιμαντέρ κλπ για τη σεξουαλική μας ζωή, για το γυναικείο οργασμό, για το σεξ γενικά. Να βιώνουμε την ερωτική πράξη με απόλυτη ελευθερία και φυσικότητα, χωρίς συστολές, φόβους, ταμπού και αναστολές…

sassy vulva
sassy vulva
3 χρόνια πριν

Ο οργασμός και η ερωτική ικανοποίηση της γυναίκας κατ’ εμέ εξαρτώνται εξίσου από δυο παράγοντες: ι. το πόσο αγαπάει η ίδια τον εαυτό της ώστε να τον επιβάλλει επαρκώς στη σεξουαλική διάδραση και ιι. το πόσο την αγαπάει ο σύντροφός της, ώστε να θεωρήσει την ικανοποίησή της εξίσου σημαντική με τη δική του. Στην αγάπη προς τον εαυτό (το οποίο σπάνια προϋπάρχει αλλά δουλεύεται με τα χρόνια καθώς εκείνη ωριμάζει) περιλαμβάνεται το εσωτερικό ταξίδι όσον αφορά τη σεξουαλικότητα της κάθε γυναίκας και τις προσωπικές ανάγκες της. Σημαντικός παράγοντας είναι η ικανότητα συγκέντρωσης της ίδιας την ώρα της πράξης και ψυχολογικής… Διαβάστε περισσότερα »

Εντάξει λοιπόν...
Εντάξει λοιπόν...
3 χρόνια πριν

Μήπως εννοεί το λιπαντικό;