in ,

Τι να κάνω αν αντιληφθώ κακοποίηση;

Νομικές συμβουλές από τη Μαρίνα Μπούζη

Άρχισε να χτυπάει τη γυναίκα του στη μέση της νύχτας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

melanie wasser j8a TEakg78 unsplash

Με αφρομή τη χθεσινή γυναικοκτονία στη Δάφνη, επαναδημοσιεύουμε την ερώτηση αναγνώστριας που αντιλήφθηκε κακοποίηση στη γειτονιά της προς τη δικηγόρο του Α,Μπα, Μαρίνα Μπούζη. Η ερώτηση είχε δημοσιευτεί στο πλαίσιο του αφιερώματος του Α,Μπα στην κακοποίηση και στην ενδοοικογενειακή βία. 

Προχθές ένας “κύριος” ωρυόταν για 30 λεπτά στις 4 μίση το πρωί. Ξεσήκωσε όλη την γειτονιά με τις φωνές του. Σε κάποια φάση άρχισε να απειλεί την γυναίκα/σύντροφό του και άρχισε να την χτυπάει (άκουσα τσιρίδες και τα μη…), δεν άντεξα και βρήκα στο μπαλκόνι και του φώναξα ότι θα καλέσω την αστυνομία, όπως και έκανα. Η μοναδική αντίδραση που πήρα ήταν να κλείσει τις μπαλκονόπορτες για να μην ακούγεται. Μετά από κάποια ώρα ήρθε η αστυνομία. Δεν γνωρίζω τι έγινε στην συνέχεια. Το πρώτο ερώτημα μου είναι αν έπραξα σωστά διότι δεν ήξερα τι προηγήθηκε πριν ή τι γινόταν ακριβώς μιας και βασίστηκα μόνο στις φωνές και στους ήχους που άκουσα.. Και το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί κανένας άλλος δεν μπήκε στην διαδικασία να κάτι κάτι, γιατί ήταν όλοι θεατές; Το λέω γιατί κάποια είχαν βγει στα μπαλκόνια.

 

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας πληθαίνουν και τείνουν να γίνουν κομμάτι μιας νοσηρής καθημερινότητας.  Κατά την άποψή μου έπραξες πολύ σωστά που κάλεσες την αστυνομία (ίσως δεν θα έπρεπε να του το φωνάξεις προκειμένου να μην γίνει πιο βίαιος στο θύμα). Ως προς την ερώτησή σου αν έπραξες σωστά γιατί δεν ήξερες τι προηγήθηκε θέλω να απαντήσω κάθετα. Καμία πράξη βίας προς την σύζυγο/σύντροφο δεν δικαιολογείται ό,τι και να έχει προηγηθεί (που κατά την γνώμη μου τις περισσότερες φορές δεν έχει προηγηθεί τίποτα). Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κακοποιεί λεκτικά ή και σωματικά την σύζυγο/σύντροφο. Τυχόν διαφορές πρέπει να λύνονται πολιτισμένα και έξω από τα πλαίσια κακοποιητικών συμπεριφορών. Η λεκτική ή και σωματική κακοποίηση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα λόγο. Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να ασκεί οποιασδήποτε μόρφης βία.

Ως προς το δεύτερο ερώτημα σου δυστυχώς η κοινωνία μας παραμένει θεατής τις περισσότερες φορές καθώς κυριαρχεί η λογική ότι “το θύμα φταίει” ή “πού να μπλέξω τώρα”. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει και η αλλαγή πρέπει να αρχίσει από εμάς. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και να τα βοηθήσουμε ο καθένας, όπως μπορεί. Και από το site κάνω έκκληση σε όσους είναι μάρτυρες αυτών των περιστατικών να δίνουν τα στοιχεία τους στο θύμα και να πηγαίνουν ως μάρτυρες, εάν το θύμα το ζητήσει, στα δικαστήρια που θα ακολουθήσουν. Είναι πολύ σημαντικό τα θύματα να γνωρίζουν ότι μπορούν να έχουν μάρτυρες. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα περιστατικά δεν μπορούν να αποδειχθούν με άλλο τρόπο (φωτογραφίες, ιατροδικαστική εξέταση, εισαγωγή σε νοσοκομείο, μαρτυρία του θύματος).

Με την ευκαιρία αυτής της απάντησης θέλω να διαβεβαιώσω τα θύματα έμφυλης ή και ενδοοικογενειακής βίας ότι υπάρχουν τα νομικά εργαλεία προκειμένου να απεμπλακούν (αίτηση μετοίκησης, ασφαλιστικά μέτρα, μήνυση). Και για να προλάβω τυχόν αντιδράσεις παρέχεται δωρεάν νομική υποστήριξη στα θύματα έμφυλης ή και ενδοοικογειακής βίας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

3 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
the_duck
the_duck
2 χρόνια πριν

Δεν ξέρεις αν κάλεσε και άλλος την αστυνομία. Το οτι δεν το δήλωσαν ή δεν απείλησαν τον γείτονα, δε σημαίνει ότι δεν το έκαναν.

Karin
Karin
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Οντως!! Σε παρομοιο περιστατικο, τον χειμωνα, κατα τις 2 το βραδυ, ειχα καλεσει κ εγω την αστυνομια και μου απαντησε η υπαλληλος λιγο απηυδησμενα οτι το γνωριζουν και οτι εχουν λαβει πολλα τηλεφωνηματα κ οτι σε 5 η αστυνομια θα ηταν εκει. Εν τω μεταξυ εγω δεν ειχα δει κανεναν εξω, ουτε σε μπαλκονι, ουτε ανοιχτα παραθυρα, ουτε φως σε διαμερισματα, ουτε τιποτα. Αρα, αυτη ειναι κ η ελπιδα της ημερας.. Οτι υπηρξαν ανθρωποι που ασχοληθηκαν, χωρις να φανουν, και δεν αδιαφόρησαν

Semiramis
Semiramis
2 χρόνια πριν

Γιατί δεν έκανε κανείς κάτι? Γιατί μας δέρνει ο παρτακισμός. Γιατί για αυτούς το να παρακολουθούν έναν καυγά / περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης είναι το ίδιο με το να παρακολουθείς έναν σχολικό καυγά όπου μαζεύονται σαν τις μύγες, επειδή ο άλλος δεν θέλησε να μοιραστεί τα γαριδάκια του (που ας το παραδεχτούμε εδώ, οι περισσότεροι αν όχι όλοι, έχουμε τρέξει να δούμε καυγά). Από περιέργεια. Η άλλη έκανε ανάρτηση και διαμαρτυρήθηκε (δικαίως) για την αδιαφορία της αστυνομίας μετά την καταγγελία της για την γυναίκα στην Δάφνη. Από την ανάρτηση μέχρι την γυναικοκτονία μεσολάβησαν τρεις εβδομάδες. Τι έκανε τρεις εβδομάδες? Επαναπαύτηκε? Παρόλο… Διαβάστε περισσότερα »