in

Συγγενής Mahsa Amini: Ήταν ένα ήσυχο κορίτσι, όχι υποκινήτρια ανταρσίας

Ενώ η οικογένεια της άγρια δολοφονημένης από το καθεστώς του Ιράν κοπέλας δέχεται απειλές για τη ζωή της, ο ξάδελφός της αποκαλύπτει μερικές σκληρές αλήθειες

Ενώ η οικογένεια της άγρια δολοφονημένης από το καθεστώς του Ιράν κοπέλας δέχεται απειλές για τη ζωή της, ο ξάδελφός της αποκαλύπτει μερικές σκληρές αλήθειες ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

16642685165908

“Η οικογένειά μας δέχεται τεράστια πίεση από τους αξιωματούχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας… Γι’ αυτό δεν μιλάμε σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σε κανάλια εκτός Ιράν και δεν ενημερώνουμε κανέναν από τον έξω κόσμο για τον θάνατό της”… Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του ξαδέλφου της Mahsa Amini, του Erfan Mortezai σε δημοσιογράφο του BBC, όταν συναντήθηκαν υπό άκρα μυστικότητα σε περιοχή του Κουρδιστάν. 

Η οικογένεια Amini εδώ και τρεις εβδομάδες, από τότε δηλαδή που δολοφονήθηκε άγρια το παιδί τους, από άνδρες της Αστυνομίας Ηθών, υφίσταται απειλές και ζει σε καθεστώς τρομοκρατίας. Τους έχουν απαγορεύσει να μιλούν για το κορίτσι τους, τους έχουν απαγορεύσει να παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις που οργανώνονται σε όλο το Ιράν και ακόμα χειρότερα εξυφαίνεται ένα αφήγημα που θέλει την νεαρή κούρδισσα να υποκινούσε εξεγέρσεις πριν από τον βίαιο θάνατό της και να ήταν σκληρά πολιτικοποιημένη.

7 σημεία – κλειδιά για την επανάσταση των γυναικών στο Ιράν

Ο ξάδελφός της Erfan είναι μαχητής των Πεσμεργκά της Komala, ενός εξόριστου ιρανικού κουρδικού κόμματος της αντιπολίτευσης που εδρεύει στο Ιράκ και εδώ και χρόνια, πολύ πριν από τον θάνατο της Μαχσά, προσπαθεί να “ρίξει” την Ισλαμική Δημοκρατία. Ήταν εύκολο, λοιπόν, να υπηρετηθεί το αφήγημα του Ιρανικού καθεστώτος περί της “αντάρτισσας νεαρής” που “έπαθε ό,τι της άξιζε”. Όμως, ο Erfan είναι κατηγορηματικός.

“Η Zhina (σ.σ.: το απαγορευμένο στο Ιράν κουρδικό όνομα της Amini) ήταν ένα φυσιολογικό κορίτσι, καθόλου πολιτικοποιημένο, ένα ήσυχο κορίτσι. Το καθεστώς έχει φτιάξει σενάρια και προωθεί την  παραπληροφόρηση – λέγοντας ότι η Zhina ήταν σε επαφή μαζί μου… Ότι εγώ την εκπαίδευσα και την έστειλα πίσω στο Ιράν για να ξεκινήσει να οργανώνει ανταρσία, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι εντελώς αβάσιμο”, εξηγεί ο Erfan.

Rajaa Natour: Ο λευκός φεμινισμός οικειοποιήθηκε τις διαμαρτυρίες για το χιτζάμπ, χωρίς να τις κατανοεί

Και δεν είναι ο μόνος. Η οικογένεια της Amini στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα και του θείου της, έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι υποστηρίζουν κουρδικές ομάδες της αντιπολίτευσης, τις οποίες το Ιράν κατηγορεί για αυτονομισμό.

“Βρίσκονται υπό τα βασανιστήρια της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι αξιωματούχοι του καθεστώτος μας έχουν απειλήσει μέσω Instagram με ψεύτικους λογαριασμούς και είπαν στα μέλη της οικογένειας στο Ιράν ότι αν εμπλακούν στις διαδηλώσεις, ίσως και να χάσουν τη ζωή τους. Εγώ ο ίδιος, έχω λάβει πολλές απειλές μέσω τηλεφώνου, λέγοντας μου ότι αν με δουν στην πόλη, θα με απαγάγουν και θα με σκοτώσουν”, καταγγέλλει ο Erfan.

Ο ξάδελφος της κοπέλας που έγινε σύμβολο αντίστασης χωρίς να το επιλέξει, που ο θάνατός της ακόμα δονεί το Ιράν κατεβάζοντας στους δρόμους ένα συντριπτικό ποσοστό της Ιρανικής κοινωνίας δείχνει στον δημοσιογράφο του BBC δύο βίντεο.

127031213 mediaitem127031125.jp

Το ένα δείχνει τη νεαρή κοπέλα να χορεύει σε έναν γάμο, κοιτάζοντας ντροπαλά την κάμερα. Το άλλο δείχνει την οικογένειά της συγκεντρωμένη στο νεκροταφείο, με αφορμή τα 23α γενέθλιά της.

127031219 mediaitem127031218.jp

Μια τούρτα διακοσμημένη με το πρόσωπό της έχει τοποθετηθεί προσεκτικά στον τάφο της. Τα δάκρυα δεν στεγνώνουν και το ίδιο πιστεύει ότι θα συμβεί και την επανάσταση των γυναικών στο Ιράν. Όπως εξηγεί ο Erfan, έχουν ξαναγίνει διαδηλώσεις στο Ιράν, αλλά το καθεστώς ήταν πάντα σταθερό.

Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί στη συνέχεια. Όμως, καθώς το γυναικείο ποτάμι που ξεχείλισε με τη δολοφονία της 21χρονης δεν σταματά, τώρα, ο ξάδελφος της πιστεύει ότι η δυναμική αυτών των κινητοποιήσεων όχι απλώς δεν θα ξεθυμάνει, αλλά θα γίνει φαινόμενο με διάρκεια που θα απειλήσει το ιρανικό καθεστώς.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λαός του Ιράν αντιστέκεται και διαμαρτύρεται κατά του καθεστώτος εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ο λαός τώρα επαναστάτησε πραγματικά”, λέει και συνεχίζει: “Είναι γυναίκες, εργάτες, δάσκαλοι, αθλητές, καλλιτέχνες, που βγαίνουν στους δρόμους και ενώνουν τις φωνές τους με αυτές της οικογένειας της Zhina. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα τελειώσουν με την πτώση της Ισλαμικής Δημοκρατίας”…

Με στοιχεία από το BBC.com 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια