in

O ΠΟΥ συστήνει στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να μην καταναλώνουν αλκοόλ

Σε μια πρόταση που χαρακτηρίζεται σοκαριστικά σεξιστική

Σε μια πρόταση που χαρακτηρίζεται σοκαριστικά σεξιστική ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

kelsey chance tAH2cA BL5g unsplash
Photo by Kelsey Chance on Unsplash

Η πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το σχέδιο δράσης για το αλκοόλ 2022-2030, μοιάζει με σύσταση που θα μπορούσαμε να βρούμε κολλημένη στην εξώπορτα μιας οποιασδήποτε εκκλησίας του μεσαίωνα.

Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας από 18-50 ετών πρέπει να μην καταναλώνουν αλκοόλ με σκοπό τη μείωση των ενδεχόμενων μακροχρόνιων επιπτώσεων στην ανάπτυξη εμβρύων, όταν αποφασίσουν να γίνουν μητέρες, μας λέει ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ, δηλαδή, προτρέπει τις χώρες να προσέξουν την κατανάλωση σε γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν αυτές αποφασίζουν ότι θέλουν να κάνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους παιδί. Η είδηση έχει ήδη προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις και ο ξενόγλωσσος τύπος κατηγορεί τον ΠΟΥ για απαράδεκτο σεξισμό, πατερναλισμό αλλά και έλλειψη αρμοδιότητας.

 «Ανησυχούμε εξαιρετικά για τον ΠΟΥ που καλεί τις χώρες να αποτρέψουν τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας από το να πίνουν αλκοόλ στο τελευταίο του σχέδιο δράσης. Εκτός από το να είναι σεξιστικό και πατερναλιστικό, και ενδεχομένως να περιορίζει τις ελευθερίες των περισσότερων γυναικών, ξεπερνά κατά πολύ την αρμοδιότητά του και δεν έχει τις ρίζες του στην επιστήμη»

λέει ο Ματ Λάμπερτ, επικεφαλής του ρυθμιστικού φορέα κοινωνικής ευθύνης για το αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ερευνητές τονίζουν ότι η απαγόρευση κατανάλωσης αλκόολ για τόσες πολλές γυναίκες σε ένα τόσο ευρύ ηλικιακό φάσμα είναι δυσανάλογη σε σχέση με τον πραγματικό κίνδυνο μελλοντικών επιπτώσεων στο έμβρυο από τη βασική κατανάλωση αλκοόλ. 

Ερευνητές δηλώνουν επίσης ότι ο περιορισμός των δικαιωμάτων των γυναικών να καταναλώνουν αλκοόλ με το επιχείρημα ότι μπορεί σε κάποια φάση της ζωής τους να κάνουν παιδιά είναι γελοίος, σεξιστικός και αδύνατον να εφαρμοστεί στην πράξη – και αγνοεί τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην ανδρική γονιμότητα. 

Τονίζουμε ότι η σύσταση του ΠΟΥ δεν αφορά τις γυναίκες που ήδη κυοφορούν ή εκείνες που βρίσκονται σε διαδικασία προσπάθειας κυοφορίας και θέλουν να γίνουν μητέρες αλλά όλες τις γυναίκες από 18 ως 50 ετών, ανεξάρτητα από το θελήσουν πράγματι να γίνουν μητέρες. 

Το γεγονός ότι ένας διεθνής και βαρύτατα καταξιωμένος οργανισμός όπως είναι ο ΠΟΥ προχωράει σε μια τέτοια σύσταση που παραβιάζει σε τέτοιο βαθμό θεμελιώδη δικαιώματα γυναικών, θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τυπικά πολλές πρωτοβουλίες χωρών για μείωση ή και ενδεχόμενη απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε γυναίκες, με τις ευλογίες του ΠΟΥ. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

30 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
2 χρόνια πριν

Παιδί αλκοολικού πατέρα εδώ. Την εποχή που έγινε η σύλληψή μου κατανάλωνε κατά μέσο όρο δύο φιάλες ουίσκι και αρκετές μπίρες την ημέρα. Έχω διάφορα χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία αποδεδειγμένα σχετίζονται με τις συνήθειές του εκείνη την περίοδο, κατά την οποία, να προσθέσω, οι γονείς μου ως νιόπαντροι προσπαθούσαν να κάνουν παιδί. Η μητέρα μου έπινε ελάχιστα και περιστασιακά. ΕΙΝΑΙ ανεύθυνο την εποχή που προσπαθείς να συλλάβεις παιδί να πίνεις τον Βόσπορο, να καπνίζεις πέντε πακέτα τη μέρα (ναι, το έκανε και αυτό), να παίρνεις ναρκωτικά ή να τρως αποκλειστικά σαβούρες ή όλα τα παραπάνω μαζεμένα. Ανεξαρτήτως φύλου. Αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Lillyfee
Lillyfee
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο

Αιλουροειδέστατο ποιες είναι οι ασθένειες που σχετίζονται αποδεδειγμένα με τη συστηματική κατανάλωση αλκοολ και καπνού του πατέρα κατά τη διάρκεια της σύλληψης;

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lillyfee

Δεν συμφωνούν όλες οι έρευνες, και είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα ανά περίπτωση, αλλά συνδέεται (όχι “προκαλεί”, συνδέεται όμως) με την ύπαρξη γενετικών προβλημάτων και αυτοάνοσων νοσημάτων. Δεν μπορεί να αποδειχθεί άμεση αιτιακή σχέση, καθώς ειδικά τα αυτοάνοσα οφείλονται και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά έχει παρατηρηθεί σε βαθμό που να μπορούμε να πούμε πως υπάρχει συσχέτιση.
(Το μόνο βέβαιο είναι πως ούτως ή άλλως ένας γονιός με αυτοκαταστροφικές συνήθειες βλάπτει έμμεσα ή άμεσα το παιδί του).

Α.Ξ
Α.Ξ
2 χρόνια πριν

Εντάξει μωρέ θα πιούμε πρώτη φορά αλκοόλ στα 50στα γενέθλια. Θα παρταρουμε άγρια. Μετά θα μας απαγορεύσουν να κάνουμε σεξ πριν το γάμο γιατί μπορεί να κολλήσουμε ΣΜΝ αν έχουμε πολλούς συντρόφους και μπορεί να έχει επιπτώσεις στο έμβρυο. Και τέλος αν μέχρι τα 30 δεν έχουμε παιδί θα μας αναγκάσουν να καταψύξουμε ωάρια γιατί πέφτει η ποιότητα των ωαρίων και θα υπάρχουν συνέπειες στο έμβρυο, Αλλιώς πρόστιμο .
Και γ@μω τα δικαιώματα.

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Α.Ξ

Βάλε και απαγόρευση δευτεροβάθμιας/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης/εργασίας εκτός σπιτιού για να μην χάνουμε τα πιο γόνιμα χρόνια και ξυπνάμε στην ωμή πραγματικότητα των 41!

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
2 χρόνια πριν

Η *υπερβολική* κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την γονιμότητα και των δυο φύλων. Επίσης υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε υπερβολική και καθόλου κατανάλωση αλκοόλ.
Γιατί ασχολούνται αποκλειστικά με τις επιλογές των γυναικών;

Lyra
Lyra
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κόκκινο αυγό

Γιατί αυτή είναι η δουλειά του κόσμου. Να ελέγχει και να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται μονίμως ανεπαρκείς και κατώτερες μπας και νιώσει καλά με τον εαυτό του.

E, ma
E, ma
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  κόκκινο αυγό

Αυτό. Δεν αρκεί μια έρευνα να γίνεται “σωστά”. Αν η πλειοψηφία των ερευνών έχει ως στόχο μόνο μια συγκεκριμένη κατηγορία σε ένα φαινόμενο όμως που αφορά όλους, τοτε η έρευνα γίνεται για τον “επιστημονικό έλεγχο” της υποομάδα αυτής.

Αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη και στον ίδιο βαθμό έρευνα για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, τότε εύκολα βγαίνει το “συμπέρασμα” πως είτε το φαινόμενο αφορά μόνο τη χ υποομάδα, είτε ότι “δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για να είμαστε σίγουροι ότι το Ψ φαινόμενο αφορά και άλλες ομάδες” (καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα παλι).

Marie
Marie
2 χρόνια πριν

Στους άντρες όχι ε?? Γιατι αποδεδειγμένα το αλκοόλ στους άνδρες προκαλεί κ ολιγοσπερμια και επιβράδυνση κινητικοτητας του σπέρματος. Αυτοί φαντάζομαι έχουν ελευθέρας….μόνο εμείς φταίμε…όπως πάντα άλλωστε!

My nority
My nority
2 χρόνια πριν

50; Δεν θα μαστε πολύ γριές στα 50 για να κάνουμε παιδιά; Όταν μπαίνει το 4 μπροστά δεν είμαστε πια σε απόγνωση και τρέχουμε για να σώσουμε τα τελευταία μας ωάρια;

the_duck
the_duck
2 χρόνια πριν

Ο ΠΟΥ είναι γνωστό ότι ξεχωρίζει σεξισμο: συνιστά αποκλεισιτκο θηλασμό το πρώτο 6μηνο και θηλασμό μέχρι τα 2 χρόνια. Υπάρχει κάτι πιο σεξιστικό από αυτο; Η χρήση και μόνο τηε λέξης “αποκλειστικος” στη σύσταση αυτή ,ου δεν λαμβάνει καν την ξεχωριστή περίπτωση, προσωπικοτητα, τον τρόπο ζωής και τις επιθυμίες της κάθε μητέρας, τα λέει ολα: οι μητέρες είναι παραγωγοί γάλακτος και τέλος. Φυσικα και αυτό με το αλκοόλ ειναι το κερασάκι στη τούρτα: οι γυναικες ειναι παραγωγοί παιδιών, θελουν δεν θέλουν πρέπει να προσέξουν τι θα παραδώσουν στην κοινωνία. Μεχρι τα 40 (ημερομηνία λήξης γυναικων), το σώμα τους μας ανήκει.

Σουσουράδα
Σουσουράδα
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  the_duck

Συνιστά, δεν επιβάλει κάτι. Αφου αυτό είναι το καλύτερο για το παιδί, γιατί να μην το συνιστά; Οφείλει να ενημερώνει, να κάνει τις απαραίτητες συστάσεις και απο εκεί και πέρα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει.

Lazy cat
Lazy cat
2 χρόνια πριν

Λες και ξαναγυρίσαμε στις εποχές που αν ένα ζευγάρι δεν έπιανε παιδί ήταν η γυναίκα μόνο υπεύθυνη που ήταν “στέρφα”!
Μην τυχόν και πούμε στους άντρες τι να κάνουν, που στατιστικά έχουν υψηλότερο ποσοστό καταχρήσεων που επηρεάζουν την ποσότητα/ποιότητα σπέρματος. Ο ΠΟΥ παίρνει μαθήματα από το συνέδριο γονιμότητας, το βιντεάκι του λείπει
!

Peperann
Peperann
2 χρόνια πριν

Απαράδεκτη η τελευταία πρόταση. Αν θέλουν να τα κάνουν όλα αυτά σαφώς ας τα κάνουν, αλλά δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία ενός ανθρώπου που πρόκειται να γεννηθεί και να έχει επιπτώσεις για όλη του τη ζωή.

avis
avis
2 χρόνια πριν

χειραφετούματε όλο και περισσότερο και κάποιοι παλαιολιθικοί έχουν φρικάρει. Δεν θα τους περάσει, απλά με τέτοιες κινήσεις χάνουν την αξιοπιστία τους και αυτό δεν είναι καλό για κανέναν μας

Πιτσοκο
Πιτσοκο
2 χρόνια πριν

Εννοείται ότι η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να ορίζει το σωμα της. Αλλά κάνοντας χρήση ναρκωτικών στην κύηση η καταναλώνοντας αλκοόλ βλάπτει κάποιον άλλον που δεν έχει δυνατότητα επιλογής (το έμβρυο). Μη φτάσουμε στο άλλο άκρο!