Update ιστορίας: Τελικά πήγα στην κηδεία

Πώς πετάς τον πόνο σου σε έναν άλλο άνθρωπο ελαφρά τη καρδία για να νιώσεις εσύ καλύτερα;

Καλησπερα Α,Μπα και ομάδα, είμαι η κοπέλα της ερώτησης αυτής και στέλνω με αφορμή αυτό το κείμενο που επίσης βασίστηκε στην ερώτηση μου.. Καταρχήν βρήκα πάρα πολλή στήριξη στα σχόλια από κόσμο που πραγματικά κατάλαβε πως το πρόβλημα ήταν η “απαίτηση” του πατέρα μου. Η Λένα σχολίασε πως αν είχα προβληματική σχέση μαζί του θα το είχα αναφέρει όμως μια στιγμή πένθους δεν είναι η κατάλληλη για κατηγορίες. Θα ξεκινήσω λέγοντάς πως πράγματι πήγα στην κηδεία, δεν είδα καθόλου τον πατέρα μου πριν ή μετά ενώ το επιδίωξα, μίλησα μαζί του μόνο για να μου πει να μετρήσω τα άτομα για τις μερίδες φαγητού και επιπλέον έκατσα σε διαφορετικό τραπέζι με κόσμο που δεν ήξερα γιατί στο δικό του ήταν φίλοι του και εγώ δεν χωρούσα. Ήξερα ότι πονάει για το χαμό και με έπαιρνε τηλέφωνο (Πριν την κηδεια) να πάω εκεί να τον στηρίξω. Πώς να τον στηρίξω; Πώς πετάς τον πόνο σου σε έναν άλλο άνθρωπο ελαφρά τη καρδία για να νιώσεις εσύ καλύτερα; Η δική μου σχέση με τον παππού ήταν ξεχωριστή και ξέρω ότι ήμουν εκεί στις τελευταίες στιγμές του. Το πένθος είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση η οποία δεν αφορά κανέναν άλλον πέραν αυτού που το ζει. Έχω πάει σε κηδείες συγγενών φίλων για να είμαι μαζί τους, όμως αυτή η κηδεία αφορούσε το δικό μου πόνο και όχι τη στήριξη μου σε κάποιον άλλο. Ο πατέρας μου εκτός από απών, έχει αδέρφια, οικογένεια, φίλους και κόσμο στην ίδια πόλη και χώρα με αυτόν να τον στηρίξουν και εγώ νιώθω πως δε λαμβάνει υπόψιν του τα δικά μου συναισθήματα όταν απαιτεί να παραστω για ΑΥΤΟΝ. Έστειλα την ερώτηση αποζητώντας μια αγκαλια που πραγματικα την ελαβα και ακομα και μηνες μετα που την ειδα δημοσιευμένη αισθάνθηκα την κατανόηση. Δεν πονάνε μόνο αυτοί που φωνάζουν δυνατά τον πόνο τους και και πάνε στην κηδεία πρώτη γραμμή.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

62 points
Upvote Downvote

26
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
19 Απαντήσεις θεμάτων
5 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
no_rootsεξωγήινηNeverlandertrapezokathismata Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Όσοι έχουμε/είχαμε αυτή τη σχέση της απαίτησης με τους γονείς μας, που απαιτούν πράματα, ακούσια ή μη, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, αμέσως πιάσαμε ότι αυτό το “απαιτεί” δεν ήταν σχήμα λόγου και καταλάβαμε το βάρος του. Λυπάμαι που όντως ακούγεται ότι σου πέταξε το πένθος πάνω σου, τη στιγμή που κι εσύ πενθούσες. “[…] δεν είδα καθόλου τον πατέρα μου πριν ή μετά ενώ το επιδίωξα, μίλησα μαζί του μόνο για να μου πει να μετρήσω τα άτομα για τις μερίδες φαγητού και επιπλέον έκατσα σε διαφορετικό τραπέζι με κόσμο που δεν ήξερα γιατί στο δικό του ήταν φίλοι… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Αυτό.

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Σφωμω μαζί σου. Εμένα το κομμάτι που έχεις κλείσει στα εισαγωγικά μου δείχνει πάντως ότι η απαίτηση του πατέρα δεν είναι λόγω πένθους, είναι για να φαίνεται το σόι του τάδε πενθεί βαριά “μη γίνουμε ρεζίλι στο σόι”. Κάτι τέτοια συμβαίνουν στο δικό μου και ξέρω.

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Α σωστά είναι και το θέμα της μαρκίζας στις κηδείες, πώς δεν το είχαμε σκεφτεί. Προσωπικά τρέχω να προλάβω μπροστά μπροστά για να με δουν όλοι #wtf. Χαίρομαι που τελικά πήγες, αν και φαίνεται να κατηγορείς τον πατέρα σου ότι δεν εκτίμησε την παρουσία σου όσο θα ήθελες. Για σένα ήταν παππούς σου, αλλά γι’αυτον ήταν ο πατέρας του, μην το ξεχνάς. Προσπάθησε κι αυτός να το διαχειριστεί όπως μπορούσε φαντάζομαι. Οι κηδείες πάντως δεν είναι πηγές διασκέδασης, κανεις μας δεν πάει προσδοκώντας να ψυχαγωγηθει, πάμε να στηρίξουμε τους πενθουντες. Γενικά, λίγη αλληλεγγύη ρε παιδιά, μην είναι ο, τι κάνουμε… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εξωγήινη ξεχνάς πως κι εκείνη πενθούσε, είχε το δικό της πόνο που δεν μετριέται με το αν ήθελε να πάει στην κηδεία ή όχι. Προσωπικά θα καταλάβαινα κάποιον που δεν θα άντεχε να πάει ακόμα και στην κηδεία του ίδιου του του γονέα, για τον οποιοδήποτε λόγο. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως η σχέση με τον πατέρα είναι πιο δυνατή από τη σχέση με τον παππού, αυτό δεν είναι επιχείρημα. Ο πατέρας φάνηκε από την αρχή πως την ήθελε εκεί για το θεαθήναι και αυτό αποδείχτηκε με τη μηδαμινή επαφή μαζί της. Ναι δεν εκτίμησε το ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Πόσο συμφωνώ με το σχόλιο σου! Οι κηδείες είναι ο,τι χειρότερο, κανείς δεν το χαίρεται. Εντωμεταξύ, να πω τον καημό μου, πολλοί λένε ότι γιατί να πάω, για να μη λένε οι θειάδες=κλώσσες; Πέρα απ’το προφανές της στήριξης στον άνθρωπό σου, πόσο μισογυνίστικο σκεπτικό είναι αυτό και το έχουμε εσωτερικεύσει φουλ – πολλές φορές όμως αυτές φέρνουν εις πέρας τα πρακτικά μιας κηδείας γνωρίζοντας τι πρέπει να γίνει κ πότε και στέκονται ουσιαστικά σε μια οικογένεια αφού σβήσουν τα φώτα. Και όλοι τις τσουβαλιάζουν ως κουτσομπόλες. Ακόμα χειρότερα, τις κλείνουμε σπίτι, ως κοινωνία, αμόρφωτες και εγκλωβισμένες, και μετά τις κατηγορούμε… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Καλά τα πρακτικά μιας κηδείας τα γνωρίζει και το γραφείο κηδειών, όμως η αλήθεια είναι πως η θειάδες τα ξέρουν καλύτερα και, εκεί που είναι όλα κανονισμένα, πάνε και χώνονται (και τα κάνουν ολίγον κουλουβάχατα) γιατί αυτό θα έπρεπε να είναι έτσι και το άλλο αλλιώς. Επίσης κρατάνε απουσιολόγιο (η μαρκίζα που λέγαμε) στην κηδεία και επιτελούν χρέη fashion police εκεί που ο σκοπός είναι τελείως άλλος. Και βέβαια, ναι, στέκονται στην οικογένεια όταν σβήνουν τα φώτα πηγαίνοντας ταπεράκια με φαγητό (έθιμο είναι αυτό), αλλά βασικά για να ελέγξουν αν πενθείς με το σωστό τρόπο, πόσες φορές πήγες στο μνήμα… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Επίσης κρατάνε απουσιολόγιο (η μαρκίζα που λέγαμε) στην κηδεία”

Εγώ άκουσα “μπράβο που ήρθες”. Αρχικά το πήρα σαν μια χαζοκουβέντα πριν την κηδεία, οπότε είπα κάποια χαζομάρα κι εγώ, δε θυμάμαι τι. Αλλά στην πορεία της συζήτησης το “μπράβο” ουσιαστικά ψιλοξεκάθαρα και ανοιχτά έγινε κάτι σαν “αν δεν είχες έρθει θα ήταν ΠΟΤΑΠΟ και θα το ΣΧΟΛΙΑΖΑΜΕ”. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά οι συνθήκες εκείνη την περίοδο συνηγορούσαν πολύ περισσότερο στο να μην πάω, παρά στο ότι πήγα τελικά. Πήγα, αλλά νόμιζα (βλακωδώς) ότι αν δεν είχα πάει αυτό θα ήταν κατανοητό.

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

No roots, τότε χαίρομαι ειλικρινά που στις αρκετές δυστυχώς κηδείες που πήγα φέτος ήταν τόσο βοηθητικές και καθόλου κουτσομπόλες οι θειάδες, περά απ’τις γνωστές 2-3. Και τώρα που ξανακατεβήκαμε χωριό ερχόντουσαν κ κάνανε παρέα τα βράδια να ξεχαστούμε κ λέγαμε περί ανέμων και υδάτων, όχι κουτσομπολιά ή τπτ για μαρκίζες κλπ. Το αναφέρω γιατί να, υπάρχει και η άλλη περίπτωση, καλό, λέω γω τώρα, είναι να μην τσουβαλιάζουμε όλες τις μεγάλες γυναίκες στο περιβάλλον μας.

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

No roots θα ήταν πολύ ωραίο αν κάποια στιγμή σταματούσαμε να χαρακτηριζουμε μια ολόκληρη ομάδα γυναικών (τις θείες) ως ανακατωστρες και κουτσομπόλες. Οι επικριτικοι άνθρωποι βγαίνουν σε πολλές ηλικίες και στα δύο φύλα. Νιώθω ότι είναι μέρος μιας μισογυνιστικης κουλτούρας (δεν σε κατηγορώ για μισογυνισμο-εχεις δείξει ότι δεν είσαι, ωστόσο καμία φορά παρασυρομαστε από την κυρίαρχη ιδεολογία) Προσωπικά συμφωνώ με το σχόλιο της Neverlander.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Ποτέ δεν μιλάω για ολόκληρες ομάδες, αυτές είναι οι θειάδες που ξέρω εγώ (4 στον αριθμό). Το ίδιο και η Neverlander, για τις θειάδες που ξέρει μιλάει, που κι εκείνη δηλαδή ξέρει 2-3 τέτοιες. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας, απλά γεγονότα είναι.

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Οι κηδείες πάντως δεν είναι πηγές διασκέδασης, κανεις μας δεν πάει προσδοκώντας να ψυχαγωγηθει, πάμε να στηρίξουμε τους πενθουντες” Αυτό πρέπει είναι το πιο no shit Sherlock πράμα που έχω διαβάσει σε όλη μου τη ζωή, και το έχουν γράψει αρκετοί εδώ μέσα σε όλες τις παρεμφερείς ερωτήσεις. Παραλλαγή του ιδίου είναι το νοσοκομείο (“δεν πάμε επίσκεψη στο νοσοκομείο για να περάσουμε καλά ξέρεις!!!11”11!ένα!!). Το επιμύθιο είναι ότι υπάρχει ένας κανόνας για όλους τους ανθρώπους, όλες τις σχέσεις, όλες τις καταστάσεις, όλες τις αρρώστιες, όλες τις συνθήκες, όλους τους θανάτους, που λέει ότι πρέπει να είσαι εκεί και αν δεν… Διαβάστε περισσότερα »

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Σε όλη σου τη ζωή;; Ουαου! Μερικά πράγματα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, αλλά ζούμε σε μια εποχή που έχει θεοποιήσει τον ατομικισμο και έχει γαλουχηθει μια ολόκληρη γενιά με το ‘εγω να περνάω καλά πάνω απ’ όλα και όλοι οι άλλοι έρχονται δεύτεροι ‘. Κι όμως κάποιες φορές πρέπει να θυσιασουμε την ηρεμία μας και την ευζωία μας για να στηρίξουμε και σε κηδείες και σε νοσοκομεία και είναι πολύ απογοητευτικό που υπάρχει έστω το δίλημμα. Προσωπικά τουλάχιστον δεν θέλω τέτοιους παρτακηδες ανθρώπους γύρω μου, αν και τους έχω φάει στη μαπα, όπως και πολλοί ακόμα όπως βλέπω από… Διαβάστε περισσότερα »

Andromeda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Ευχαριστούμε για το update!Είναι μια από τις ιστοριες που ήθελα να μάθω τι έγινε τελικά. Σεβαστή η άποψη σου αλλά θεωρώ ότι γενικά ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια ίσως κάνει τη διαφορά σε μια ερώτηση. Πιστεύω ότι θα ήταν άλλη η απάντηση αν μας είχες πει για την προβληματική σχέση με τον πατέρα σου.
Τέλος, δεν καταλαβαίνω πως μια απλή αναφορά σε μια προβληματική σχέση ισούται με κατηγορίες…
Συλλυπητήρια για τον παππού σου, να τον θυμάσαι με χαμόγελο!

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Πιστεύω ότι θα ήταν άλλη η απάντηση αν μας είχες πει για την προβληματική σχέση με τον πατέρα σου”

Με όλο το σεβασμό, δεν είναι ότι ήταν δα και ιδιαίτερα αινιγματικό. Αρκετοί το έπιασαν ήδη απ’ το αρχικό ποστ, εύκολα μάλιστα απ’ τη λέξη “απαιτεί”, και το έθιξαν στα σχόλια, αλλά κατηγορηθήκαμε ότι απλά βαριόμαστε τις κηδείες και δε θέλουμε να ξεβολευτούμε.

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Συμφωνώ με trapezokathismata και στην τελεία. Μαυροφορεμένη μου ευχαριστούμε για το update να είσαι καλα!

Karamouza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Αχ με συγκίνησες με το update! Εγω δεν μπορεσα να παω σε αντιστοιχη στιγμη και συμφωνώ με αυτα που γραφεις. Να εισαι καλα!

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“βρήκα πάρα πολλή στήριξη στα σχόλια από κόσμο που πραγματικά κατάλαβε πως το πρόβλημα ήταν η “απαίτηση” του πατέρα μου. Η Λένα σχολίασε πως αν είχα προβληματική σχέση μαζί του θα το είχα αναφέρει όμως μια στιγμή πένθους δεν είναι η κατάλληλη για κατηγορίες.” Νομίζω, αν κατάλαβα καλά, ότι το ζουμί της υπόθεσης είναι αυτό: η κοπέλα δεν είχε καλή σχέση με τον πατέρα της, και αυτό ήταν το πραγματικό πρόβλημα. Αλλά δεν το ανέφερε στην αρχική της ερώτηση γιατί “μια στιγμή πένθους δεν είναι η κατάλληλη για κατηγορίες.” Μα, πρώτον, αυτες οι κατηγορίες είναι το ουσιαστικό πρόβλημα σου, άρα… Διαβάστε περισσότερα »

_thenewclassic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επειδή σύμφωνα με το site, σου έχει δοθεί ο τίτλος μέντορας, προσπάθησε λίγο ιδίως όταν αφορά τέτοια σοβαρά ζητήματα οπως ο θάνατος να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να μην τον τσουβαλιάζεις σύμφωνα με τα δικά σου κριτήρια. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα που να βασίζονται στη γνώμη σου.

Corry Karav O'Keerie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μμμμ, τα έπιασες τα λεφτά σου τώρα.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

_thenewclassic, σε ποιο σημείο τσουβάλιασα;

_thenewclassic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Αχ βρε κορίτσια, σκέφτομαι μήπως εδώ έχουμε άλλη μια κλασική περίπτωση γυναίκας που δεν έχει μάθει να λέει τι την ενοχλεί για να μην γίνει δυσάρεστη”

Το ότι κάποιος δεν κάθισε να υπεραναλύσει τα αισθήματα και τις σκέψεις σε μια ερώτηση, που στην τελική απευθυνόταν σε αγνώστους, αισθήματα που ούτε εκείνος μπορεί να είχε προλάβει να επεξεργαστεί εκείνη τη στιγμή, πως αυτομάτως αυτό τον άνθωρπο τον τοποθετείς σε αυτήν την κατηγορία;

Λίγο κριτική σκέψη θέλει Φωτεινή, και κατανόηση.
ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Newclassic, αν θελει να μην τσουβαλιαζει θα το κανει για εκεινη. Οχι γιατι ενα σαιτ της εδωσε ενα τιτλο και καποιοι μπορει να βασιζονται στη γνωμη της. Πολλες φορες διαφωνω με τη Φωτεινη, αλλα εχει το θαρρος της γνωμης της και μαγκια της και μπραβο της.

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έχεις έλλειψη ενσυναίσθησης, δεν χρειάζονται όλες οι απαντήσεις σου να πηγάινουν στην ίδια κατέυθυνση, μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται στην κοπέλα που έβγαλε κάτι τόσο προσωπικό δημόσια είναι μια νοητή διαδυκτιακή αγκαλιά και όχι κατήχηση.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγω αν δε νιωθω να κανω κατι ή αν ειναι εις βαρος μου δεν το κανω ο κοσμος να χαλαει…ΕΚΤΟΣ αν αγαπω πολυ και νοιαζομαι για το ατομο που θα μου το ζητησει. Αν και απ την άλλη, ποτέ ενα ατομο που αγαπω κ μ αγαπα δε μ εχει φερει σε τετοια διλημματα, οπως δε θα τους εφερνα ουτε εγω.
Το προβλημα ειναι παντα οι σχεσεις μας με τους άλλους.

Sia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Sia

Νομίζω η επιστολή σου έχει θυμό για τις απαντήσεις που έλαβες… Επίσης για τους μεγαλύτερους η στήριξη μπορεί να είναι ακριβώς αυτό, να είσαι εκεί γύρω, έστω κι αν βοηθήσεις με ένα μικρό πραγματάκι. Με μπέρδεψαν οι πληροφορίες της πρώτης ερώτησης που έστειλες τότε όπου ανέφερες ότι θα ήταν και η οικογένεια σου εκεί (μητέρα, αδέρφια κλπ) αλλά ότι έκατσες με κόσμο που δεν ήξερες στο τραπέζι; Τέλος από τις δύο ερωτήσεις που διάβασα σήμερα συνδυαστικά εγώ προσωπικά πιστεύω ότι βαριόσουν να πας στην κηδεία. Μόλις είχες γυρίσει από το μέρος που ζει ο παππούς σου, τον είχες δει και… Διαβάστε περισσότερα »