Αγαπητή «Α, μπα»: Το παλτό

Ή αλλιώς, γιατί βλέπω Real Housewives.

Λοιπόν, θα πω τι έγινε χθες, και μέχρι να έρθει η απάντηση, μάλλον θα έχω ξεχάσει το σκηνικό ή τέλος πάντων ,κάπως θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα. Χθες πήγα με μια φίλη μου (καινούρια) γύρω στο χρόνο κάνουμε παρέα για ψώνια. Εγώ είδα ένα παλτό, το είδε και αυτή σχολιάσαμε και οι δύο ότι είναι ωραίο. Εγώ σκέφτηκα ότι θα ναι ακριβό γιατί και το μαγαζί που ήμασταν είναι ακριβό για μένα και πήγαμε ουσιαστικά γι αυτήν. Μετά παίρνει τρία τέσσερα ρούχα (όχι το παλτό) και πηγαίνει δοκιμαστήριο.

Εγώ όσο έλειπε το δοκιμάζω, ρωτάω και τιμή και τελικά ήταν φτηνό. Βγαίνει έξω. Λέω κάτι τύπου μη με αφήσεις να ψωνίσω και εγώ, γιατί είναι ωραίο και φτηνό και μου λέει μην το πάρεις, γιατί ξέρει ότι δεν έχω λεφτά, και μετά λέει θα το πάρεις; Γιατί αν δεν το πάρεις θα το πάρω εγώ. Και το πήρε. Δεν την κατηγορώ ολοκληρωτικά. Η όλη ιστορία έχει δύο σκέλη για μένα. Ένα έχει να κάνει με την αδυναμία χαρακτήρα που έδειξα εκείνη την ώρα. Που δεν το διεκδίκησα ενώ το ήθελα, και όπως ξέρουμε όλοι έτσι φτιάχνονται οι ισορροπίες σε μια σχέση. Εγώ ήμουν ένα δυναμικό άτομο, και περνώντας τα χρόνια η ανασφάλεια μου να μη μείνω μόνη μου χωρίς φίλους με έχει κάνει να γίνω ένα πους όβερ. Αλλά δεν είμαι έτσι. Δεύτερον που με προβληματίζει είναι γιατί η φίλη μου ένιωσε την ανάγκη να το κάνει αυτό. Και εξηγούμε. Είναι όμορφη κοπέλα, μπορεί και πιο όμορφη από μένα, πάντως σίγουρα με αρκετή αυτοπεποίθηση, είναι αντικειμενικά πιο επιτυχημένη στον επαγγελματικό τομέα, και έχει και σχέση ενώ εγώ όχι.

Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημά της μαζί μου; Ή δεν έχει να κάνει με μένα; Απ τη μία λέω ότι δεν μου αρέσει ο εαυτός μου, από την άλλη και η συμπεριφορά η δική της μου βγάζει ζήλια. Πως μπορείς να κάνεις μια ειλικρινή φιλία αν ζηλεύεις και δεν θέλεις το καλό του φίλου σου; Α δεν είστε ομάδα; Αν δεν μπορείς να χαρείς με τις επιτυχίες του; Ή όταν είναι όμορφος; Κάνουμε και ένα μάθημα μαζί και είναι ανταγωνιστική. Εγώ έχω καταλήξει ότι είμαι το λιγότερο ανταγωνιστικό άτομο στον πλανήτη. Και δεν το λέω με την καλή έννοια, για να με χειροκροτήσετε σαν μητέρα Τερέζα, το λέω με την κακή. Δεν έχω τον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό, που σε κάνει καλύτερο, που σε κάνει να προσπαθείς περισσότερο. Μπορεί να έχει να κάνει επειδή κατά βάθος είμαι τεμπέλα ψωνάρα.

Πιστεύω ειλικρινά ότι με τη μισή προσπάθεια θα έχω τα ίδια αποτελέσματα και θα πετύχω το στόχο μου (συγκεκριμένα για το μάθημα ας πούμε), οπότε παίρνω το ρόλο του δεύτερου μεν, αλλά επίσης με επιτυχές αποτέλεσμα. Επίσης κατά βάθος πιστεύω ότι είμαι πιο έξυπνη από πολλούς, οπότε δεν κομπλεξάρομαι εύκολα.

Αλλά είχα και φίλους παλιά πιο έξυπνους και μορφωμένους από μένα και δεν ζήλεψα ποτέ. Αλήθεια ακόμα και τώρα αναφέρομαι σε αυτούς και τα κατορθώματά τους λες και είναι δικά μου. (μένουν μακριά και έχουμε ψιλοχαθεί δεν έγινε κάτι άλλο).

Είναι αυτό φυσιολογικό γιατρέ μου; Αγαπώ πολύ τους ανθρώπους. Αγαπώ να τους μιλάω και να μου μιλάνε, είμαι ένα εξαιρετικά κοινωνικό ζώο που έχει ανάγκη από ανθρώπους. Πάντα έλεγα ότι όποιος μένει μόνος του χωρίς φίλους κάποιο λάθος κάνει. Προσπαθώ λοιπόν να καταλάβω τι λάθος κάνω εγώ και έχω καταλήξει με φιλίες του κώλου. Μήπως ρε Α μπα από το μακροσκελές και αλλοπρόσαλλο γράμμα μου, μπορείς να βγάλεις εσύ κανένα συμπέρασμα;;

– ανανταγωνιστικός

Αυτό το γράμμα είναι ένα παράδειγμα του γιατί βλέπω Real Housewives. Επειδή με συναρπάζει πώς κάποια μπορεί να κάνει την τρίχα, τριχιά, επειδή πιστεύει ότι η γη γυρίζει γύρω από την ίδια.

Η κοπέλα πήρε το παλτό για τρεις λόγους. Α) Επειδή ήταν ωραίο. Β) Επειδή ήταν φτηνό. Γ) Επειδή είχε τα λεφτά για να το πάρει. Κανείς από τους τρεις λόγους δεν έχει να κάνει με σένα. Το ξαναγράφω: πήρε το παλτό επειδή της άρεσε. Η απόφαση της δεν έχει να κάνει με σένα. Δεν ξέρουμε αν το είδες πρώτη. Αλλά δεν έχει σημασία αν το είδες πρώτη. Δεν σου ανήκει κάτι, επειδή το είδες πρώτη. Σου ανήκει όταν δώσεις λεφτά σε αυτόν που του ανήκει. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που υπαγορεύει ότι αν κάτι σου αρέσει αλλά δεν μπορείς να το έχεις, τότε απαγορεύεται να το πάρει κάποιος με τον οποίο κάνεις παρέα.

Η ερώτηση που σου έκανε, αν θα το πάρεις ή όχι, ήταν περιττή. Πρόβλημα θα ήταν αν είχατε και οι δύο λεφτά για να το πάρετε, και οι δύο πρόθεση για να το πάρετε, και υπήρχε μόνο ένα παλτό σαν κι αυτό σε όλη την πλάση. Αλλά εδώ που τα λέμε, μακάρι να ήταν αυτά τα προβλήματα σας. Και τώρα η αποκάλυψη του αιώνα: είσαι πάρα πολύ ανταγωνιστική. Τι νομίζεις ότι είναι ο ανταγωνισμός; Ποιος θα πάρει πρώτος το φτηνό παλτό; Η σύγκριση είναι. Συγκρίνεις ποια είναι η πιο όμορφη. Ποια είναι καλύτερη στο μάθημα. Ποιος παίρνει τον καλύτερο βαθμό, και με πόση προσπάθεια. Η ανταγωνιστικότητα σε ωθεί να συγκρίνεις και να συγκρίνεσαι. Το ότι δεν θέλεις να είσαι πρώτη – ή έτσι λες – δεν σου δίνει άφεση, κυρίως επειδή κατά βάθος, και όχι πολύ στο βάθος, πιστεύεις ότι είσαι η καλύτερη απ’ όλους, και αν δεν αποδεικνύεται αυτό έμπρακτα, είναι επειδή βαρέθηκες να προσπαθήσεις. Και τώρα, η δεύτερη αποκάλυψη του αιώνα: όχι μόνο κομπλεξάρεσαι, αλλά κομπλεξάρεσαι πάρα πολύ εύκολα. Κόντεψες να απορρίψεις κάποιον επειδή αγόρασε ένα παλτό που σου άρεσε. Οι άνθρωποι που έχουν έπαρση, κρέμονται από μια μεταξωτή κλωστή.

Η αυτοπεποίθηση σου έχει ασταθείς βάσεις και σε τρώει η αγωνία μήπως κάνεις λάθος και δεν είσαι τόσο ξεχωριστή όσο νομίζεις. Το συναισθηματικό ασανσέρ που νιώθεις («είμαι η καλύτερη! Είμαι η χειρότερη!») είναι αποτέλεσμα πασαλειμμάτων που έχεις κάνει στην προσπάθεια σου να αναπτύξεις την προσωπικότητα σου. Είναι πολύ πιθανό να είσαι έξυπνη και ικανή. Συνήθως οι άνθρωποι που μιλάνε έτσι, έχουν κάποια προσόντα. Το πρόβλημα είναι ότι τα καίνε επειδή δεν κοιτάνε μέσα τους. Παρακολουθούν συνέχεια τους άλλους με αγωνία, για να δουν αν τους βλέπουν όπως βλέπουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Είναι ατυχώς ξοδεμένη ευφυία, δυστυχώς. Δεν είσαι η καλύτερη. Δεν είσαι η χειρότερη. Δεν είσαι σε αγώνα δρόμου, και κανείς δεν κερδίζει σε αυτό που λέγεται ζωή. Ένα παλτό που δεν πήρες θα σε οδηγήσει σε μια ζακέτα που χρειαζόσουν περισσότερο. Το παλτό που πήρε ο άλλος μπορεί να τρύπησε μετά από τρεις μέρες. Ο καλύτερος – ο πιο σίγουρος, ο πιο σταθερός – τρόπος για να έχεις ανθρώπους γύρω σου είναι η γενναιοδωρία, με πράγματα και συναισθήματα, συνδυασμένη με ουσιαστική αυτογνωσία.

Έχεις πολλή δουλειά. Ξεκίνα αμέσως.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

2 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
idrilfrabala Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
frabala
Επισκέπτης
Συμμετέχων
frabala

Καποιες απαντησεις σου, λενα, θα θελα να μπορω να τις μαθω απεξω

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Κάπως μου είχε διαφύγει αυτή η ερώτηση… κι έμεινα κι εγώ με ανοιχτό το στόμα όταν διάβασα ότι πιστεύει πως δεν είναι ανταγωνιστική!! Εκπληκτική απάντηση, σε πολλά επίπεδα.