Αγαπητή «Α, μπα»: Προσπαθώ να μπω στη θέση της

Τι μπορείς να κάνεις όταν ακυρώνεται έτσι η πορεία της ζωής σου;

Εικονογράφηση: Jennifer Mehigan

Καλησπέρα Αμπά. Δεν ξέρω αν θα δημοσιεύσεις την ερώτηση, θα εκτιμούσα πάντως την άποψη σου (και των σχολιαστών).
Έχω μια καλή φίλη παντρεμένη πάνω από δέκα χρόνια, σε σχέση με τον άντρα της και για κάποια χρόνια πριν από το γάμο και με συγκατοίκηση.
40ρηδες, σπίτι, δάνειο, δύο παιδιά και οι δύο εργάζονται. Και ξαφνικά μια μέρα πέφτει από τα σύννεφα (ω ναι!) αφού μαθαίνει ότι ο άντρας της δεν ήταν πιστός.
Αποφασίζει να το καταπιεί λόγω των υποχρεώσεων, παιδιά, κουμπαριές, κοινωνικός περίγυρος. Νοιώθω πως δεν έχω άλλη επιλογή μου λέει.
Ακόμα και εάν επαναληφθεί η ιστορία από οτι μου δίνει να καταλάβω. Για να είμαι ειλικρινής δε γνωρίζω την έκταση της απιστίας, δεν ένοιωσα άνετα να ζητήσω παραπάνω λεπτομέρειες, ούτε προφανώς καταλαβαίνω τη πλήρη δυναμική της σχέσης τους σαν τρίτος. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι η φίλη μου είναι γενικά καλόβολο και ευαίσθητο άτομο και ο άντρας της στην κοσμάρα του και κάπως ανεύθυνος. Οπότε είμαι σίγουρος ότι δεν έγινε κάτι ήσσονος σημασίας ή μεμονωμένο.
Προσπαθώ να μπω στη θέση της. Δεν μου είναι εύκολο, δεν είμαι παντρεμένος, δεν έχω παιδιά, δεν είμαι γυναίκα. Τι μπορείς να κάνεις όταν ακυρώνεται έτσι η πορεία της ζωής σου;
Σε ευχαριστώ.

-Σωτήρης

Γιατί να μπεις στη θέση της; Επειδή αποδοκιμάζεις την στάση της; Λες για υποχρεώσεις, παιδιά, κουμπαριές, αλλά δεν λες το πιο σημαντικό. Τα λεφτά ποιανού είναι; Υπάρχει οικονομική εξάρτηση; Αν φύγει, πού θα πάει; Έχει γονείς που την στηρίζουν; Έχει λεφτά δικά της να πληρώσει δικηγόρο; Πόσο χρονών είναι τα παιδιά, πόση φροντίδα χρειάζονται, και πόση παρέχει η οικογένεια του άντρα της αυτή τη στιγμή; Αυτά είναι τα ερωτήματα που είναι καθοριστικά για να αποφασίσει μια γυναίκα να φύγει. Δεν σου τα λέει. Αλλά αυτά σκέφτεται.

Δεν ακυρώθηκε η πορεία της ζωής της επειδή την απατά ο άντρας της. Δεν εξαρτάται η αξία της ζωής μας από τις πράξεις των άλλων. Εξακολουθεί να είναι σαραντάρα, σε γάμο δέκα χρόνια, με σπίτι, δάνειο, παιδιά, κουμπαριές, κοινωνικό περίγυρο. Τίποτα από αυτά δεν έχει ακυρωθεί. Ούτε θα ακυρωθεί κάτι από όλα αυτά αν χωρίσει. Ο γάμος θα λήξει, αλλά δεν θα ακυρωθούν δέκα χρόνια ζωής. Δεν ακυρώνεται η ζωή.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

61 points
Upvote Downvote

17
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
13 Συντάκτες σχολίων
Φιλιώanalphabetάσπρο-μαύρο Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις σε μια σχέση από την απιστία, θα το έβαζα άνετα στον πάτο του τοπ 5,με πρώτη την έλλειψη στήριξης σε αρρώστια η πένθος, δεύτερη την πλήρη αδιαφορία προς τα παιδιά, τριτη την πλήρη παραίτηση ως προς τη δουλειά και την προκοπή και τεταρτη την απουσία σε δουλειές και υποχρεώσεις του σπιτιού. Όπως βλέπεις Σωτήρη ένας γάμος έχει πάρα πολλές πλευρές, δεν είναι δύσκολο να καταπιείς ένα κέρατο αν καλύπτεσαι στα παραπάνω κι αν μετά από 15-20 χρόνια έχετε χαθεί σαν ζευγάρι. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να δείξει μεταμελεια ο άπιστος και να προσπαθήσει ενεργά να… Διαβάστε περισσότερα »

Sotiris
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλησπέρα. Είμαι ο χρήστης που υπέβαλλε την ερώτηση. Για να απαντήσω και τα ερωτήματα σου Αμπα οικονομική εξάρτηση δεν υπάρχει (και οι δύο σταθερή δουλειά, με ανάλογο εισόδημα), το σπίτι είναι δικό της (οκ δε ξέρω αν άλλαξε κάτι μετά το γάμο) ο κοινός δανεισμός αφορά άλλη αγορά ακινήτου και όχι το σπίτι που μένουν, οι γονείς την στηρίζουν και μένουν δίπλα τους, με τους γονείς του συζύγου ουσιαστικά δεν υπάρχει επαφή καθότι μένουν επαρχία. Σίγουρα δεν θα ακυρωθούν όσα αναφέρεις. Ούτε τελειώνει η ζωή, έχεις δίκιο. Δεν θέλω να μπω στη θέση της για να την αποδοκιμάσω, αλλά για… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Χαίρομαι που απάντησες και ξεκαθάρισες κάποια πράγματα. Επομένως η φίλη σου δεν έχει πρακτικά εμπόδια. Αυτό που σκέφτομαι είναι οτι μπορεί να είναι λόγω συνήθειας και βολής. Αν είναι 40 και είναι με τον άντρα της 20 χρόνια πχ μπορεί να ήταν η πρώτη της σχέση ή τουλάχιστον η πρώτη της σοβαρή σχέση, να μεγάλωσε μαζί του και να φοβάται να μείνει χωρίς αυτόν και σταδιακά να ψάξει για άλλον σύντροφο. Η ρουτίνα και η συνήθεια είναι πολλοί ισχυροί παράγοντες. Αλλος λόγος, κι ελπίζω να μην είναι αυτός, είναι οτι θεωρεί φυσιολογικό ο άντρας να κάνει μια κουτσουκέλα κι οτι… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Eφοσον δεν είναι οικονομικά εξαρτημένη από τον σύζυγό της, πιστεύω ότι υπάρχουν δύο ενδεχόμενα : 1) Μπορεί να μην τον χωρίζει τώρα που μόλις έμαθε για την απιστία του, αλλά όταν κάποια στιγμή στο μέλλον δεν θα θέλει πια να είναι μαζί του (το οποίο είναι πολύ πιθανόν να συμβεί σε μια μακροχρόνια σχέση) τότε θα τον χωρίσει και μάλιστα με μεγάλη ευκολία. Περίμενε λοιπόν, και που ξέρεις, μπορεί σε κάποια στιγμή σε λίγα χρόνια η φίλη σου να κάνει το μπαμ και τότε δεν θα την αναγνωρίζεις! 2) Τώρα θα σου πω κάτι άσχημο: μπορεί η φίλη σου να… Διαβάστε περισσότερα »

analphabet
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτή την οπτικη περί γυναικών που τους “αξίζει” να απατηθουν Πρώτη φορά την ακούω.. Άραγε αν κάποιος κάπου κάποτε πηδ@γε μια παντρεμένη θα ήταν εξίσου καταπτυστος Π0ρν0ς κ θα του άξιζε η γυναίκα του να τον κάνει ταρανδο ?!

Nairobi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ειλικρινά, τέτοιο σχόλιο από γυναίκα για άλλη γυναίκα, δεν το περίμενα….τόσο κακεντρεχές. Γυναίκα που αξίζει να απατηθεί γιατί πιθανότατα στα νιάτα της είχε σχέση με παντρεμένο….

mariposa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ανασφάλεια λέγεται αυτό που την κρατάει από έλλειψη αυτοπεποίθησης .

varaw_myges
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μπήκα στη διαδικασία να κάνω εγγραφή απλά για να δώσω συγχαρητήρια για τη δεύτερη παράγραφο της απάντησης! Μερικές φορές τέτοιες απαντήσεις χρειάζονται για να σταματήσεις να είσαι πελαγωμένος και να δρασεις 🙂

Mileena
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Προφανώς θεωρεί ότι-καθαρά από πρακτική άποψη-έχει περισσότερα να χάσει,παρά να κερδίσει από έναν χωρισμό.Η αδυσώπητη πραγματικότητα της ζωής συχνά νεκρώνει το συναίσθημα&αυτό που τοποθετείται πρώτο σε ιεραρχική κλίμακα είναι η επιβίωση (το γνωστό ένστικτο αυτοσυντήρησης).Συνεπώς,παρακάμπτει το κέρατο για να μην έρθει η ζωή της τούμπα (δεν το συμμερίζομαι,ωστόσο το κατανοώ).

ντε
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

ο φόβος.
το παντοτινό εμπόδιο.
κι αν έχεις βάλει και τον άλλον μέσα σε κάθε δεσμό, ε, είναι οδυνηρό να το σπάσεις.
ποιος θέλει να πάει για το οδυνηρό;
πρέπει να έχεις καλή εικόνα της προσωπικής σου αξίας και να ξέρεις ότι δεν τελειώνουν όλα εκεί.
κι απλά το περνάς και συνεχίζεις όπως.

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Το οτι την απάτησε ο άντρας της δεν σημαίνει οτι η κοινή τους πορεία ως ζευγάρι ακυρώθηκε. Είναι πάνω από 10 χρόνια παντρεμένοι, συγκατοικούσαν πριν άρα ίσως να έχουν κι άλλα τόσα χρόνια σχέση, έχουν δύο παιδιά. Ολα αυτά δεν αλλάζουν, ούτε οι όμορφες στιγμές που είχαν σβήνονται. Εχουν ένα πρόβλημα στη σχέση τους που ίσως την τερματίσει ή αν το ξεπεράσουν την κάνει δυνατότερη. Ομως ακόμα κι αν οδηγηθούν στον χωρισμό δεν ακυρώνεται κάτι. Κι εφ’οσον δεν είσαι στη θέση της δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς γιατί μένει. Οταν είσαι στην απ έξω είναι πολύ εύκολο να κρίνεις και… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

*αν έχεις περάσει

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πες της να μην δει το cafe de flor. Ή να το δει, δεν ξέρω πώς αντιδρά ο άνθρωπος σ’ αυτά.

άσπρο-μαύρο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

μετά από 20 χρόνια συμβίωσης δεν είναι εύκολα τα πράγματα και η αποχώρηση από την κοινή εστία θέλει γερά κότσια και στήριξη από γονείς, φίλους και γενικότερα ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Υπάρχει τεράστια ανασφάλεια και ρουτίνα που είναι δύσκολο να εγκαταλείψει κανείς. Συχνά η ανασφάλεια μεταφράζεται αγάπη και δεν κάνει εύκολα κάποιος το βήμα. Πιστεύω ότι χρειάζονται σοβαροί λόγοι και τρομερή δουλειά για να κατανοήσει κάποιος τους λόγους της απιστίας, γιατί συχνά το ψάξιμο μπορεί να είναι δυσάρεστο.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

analphabet , αυτό που λέω, χωρίς να κάνω άσχημους χαρακτηρισμούς για κανένα, είναι ότι μια παντρεμενη γυναίκα που στο παρελθόν της σαν ελεύθερη είχε μια ή και περισσότερες ιστορίες με παντρεμένους μπορεί, ίσως επειδή έχει τύψεις για αυτό που έκανε στο παρελθόν, να δεχτεί πιο εύκολα την απιστία του συζύγου της. Εγώ αν είχα το θάρρος, κάθε φορά που θα άκουγα μια παντρεμένη να λέει ότι θα δεχόταν την απιστία του άντρα της, θα την ρωταγα αν έχει υπάρξει τρίτο πρόσωπο στο παρελθόν της και για αυτό είναι τώρα ανεκτική με τον άντρα της. Αν εσύ έχεις το θάρρος να… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Από μία άποψη με συγκινεί η τόσο έντονη αντίδραση σου, μπροστά σε μια απιστία. Αυτό δείχνει ότι είσαι ρομαντικός….κατά Ρίλκε, ο ρομαντικός, θέλει να κατεβάσει το φεγγάρι γιατί νομίζει ……ότι μπορεί. Κατά Μάρλον Μπράντον, πάλι., ο ευαίσθητος είναι ο πιο σκληρός…..Γιατί σου κάνει τόση εντύπωση, που μια γυναίκα ή ένας άντρας βάζει σε προτεραιότητα αυτό που έφτιαξε με κάποιον άλλον και όχι την υπεραξία του σώματος του;