in

Προσωπική ιστορία: Το καθήκον της συζύγου δεν τελειώνει ποτέ

Πρέπει να εξυπηρετώ τον άντρα μου αλλιώς γιατί να με θρέφει;

Πρέπει να εξυπηρετώ τον άντρα μου αλλιώς γιατί να με θρέφει; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ευχαριστώ πολύ που υπάρχεις .

Από τότε που τυχαία ξεκίνησα να σε διαβάζω,νόμιζα πως επρόκειτο για μία στήλη με χιουμοριστικές ιστορίες,μέχρι και αυτή τη στιγμή που σου γράφω,με βοήθησες να καταλάβω πως όχι δεν είμαι εγώ η ανεπαρκής σύντροφος,ερωμένη,σύζυγος,μητέρα,αλλά η κοινωνία και οι άλλοι σου φοράνε ρόλους ,αλληλοσυγκρουόμενους και σε βάζουν να τρέξεις με δεμένα τα πόδια.Το παιγνίδι είναι χαμένο εκ των προτέρων για εμάς που μεγαλώσαμε με το όνειρο των γονιών μας να μας καμαρώσουν νυφούλα διπλα σε ένα νέο με προοπτικές και το “αν ο άνθρωπος δεν κάνει οικογένεια,είναι αποτυχημένος όσο ψηλά κι αν ανέβει επαγγελματικά,όσα χρήματα κι αν βγάλει”.

Εγώ λοιπόν με μία αξιοπρεπέστατη προίκα και πτυχίο πανεπιστημίου και διπλώματα δύο ξένων γλωσσών,όμως μέτριας εμφάνισης,μειωμένης αυτοπεποίθηςης και μαλακού χαρακτήρα, έκανα εκεί στις αρχές του ενενήντα έναν καλό γάμο. Τόσο καλό γάμο έκανα που στην αρχή που μείναμε με τα πεθερικά,μέχρι να ετοιμαστεί το σπίτι μας,μου επιτίθεντο λεκτικά και ο κουνιάδος και ο πεθερός εκτός από τον σύζυγο. Πως να το πω,αν δεν τους άρεσε κάτι μου φώναζαν. Ο πατέρας μου μού το είχε ξεκαθαρίσει πως αφού παντρεύτηκα δε θα μπορούσα να γυρίσω πίσω για κανένα λόγο ( ήταν θέμα αρχής δικής του). Πίστευε πως έτσι θα βοηθούσε να προσαρμοστώ στο γάμο. Από τους αρραβώνες ήμουν έντρομη. Πίστευα πως έπαιρνα δρόμο δίχως γυρισμό. Αν χαλούσα τους αρραβώνες,θα εξέθετα την οικογένειά μου. Πως θα κυκλοφορούσαν ξανά έξω;

Όταν πήγαμε σε δικό μας σπίτι,σε μεγαλύτερη πόλη κοντά στη δουλεια του άντρα μου,τα πράγματα έφτιαξαν. Ήταν πιο καλοδιάθετος και τα παιδιά που ήρθαν έφεραν μεγάλη χαρά και πολύ τρέξιμο. Υπήρχαν εντάσεις,αλλά όταν έχεις κοιμηθεί δύο τρίωρα κι ένα σπαστό δίωρο μέσα στη μέρα , αλλάζουν οι προτεραιότητές σου και το όραμα της ευτυχίας (ένα ηχομονωμένο πεντάστερο δωμάτιο και μπάνιο ολόδικό σου). Στο σήμερα,τα παιδιά μεγάλα,σπουδάζουν κι εμείς ξανά εδώ,με τον άντρα μου οικονομικά όχι όπως ήταν,με υγεία παραμελημένη και υπαίτια εγώ για ό, τι κάνω κι ό,τι δεν κάνω. Έφυγε πριν λίγο για δουλειά και μου βαλε τις φωνές που δεν του είπα πως είναι αξύριστος.

Πόση κατανόηση και βοήθεια να δώσεις; Που είναι αυτό το κορίτσι με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση να του πω να βρει καμιά δουλειά και να αφήσει τα όνειρα για πέπλα και νυφικά; Να του πω πως το κλικ έκλεισε κι ο Κωστόπουλος χρεωκόπησε . Να του πω πως πρέπει να τρώει πράσινα φυλλώδη λαχανικά κι όχι πατάτες τηγανητές .

Θα είχα να του πω πολλά αλλά τουλάχιστον τώρα υπάρχει η Α,μπα και βοηθάει τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες να δουν πως υπάρχει κι άλλος τρόπος να βλέπουν τα πράγματα . Πως αξίζει να χειραφετηθεις και να ανεξαρτητοποιηθείς και ο καλύτερος σύντροφος είναι ο ισότιμος συνοδοιπόρος.

Αν διάβαζα τότε Α μπα θα είχα φύγει σε εκείνο το πρώτο ραντεβού που μου έλεγε μια πλάκα που έκανε ο θείος του στη θεία του : Είχε κοιμηθεί στο σπίτι τους και έπρεπε να σηκωθούν πρωί για να πάνε με τον θείο του για μια δουλειά. Τη θεία την πήρε ο ύπνος . Σηκώθηκε λοιπόν ο θείος του πρώτος κι αφού ετοιμάστηκαν κατέβηκαν στην κουζίνα κι έκανε φασαρία προσπαθώντας να ετοιμάσει πρωινό και λέγοντας με δυνατή φωνή ” έλα παιδί μου Θανάση , ας φτιάξουμε μόνοι μας το πρωινό μας , αφού η θεία σου κοιμάται ” ” Ποιος κοιμάται , θεός φυλάξει “, λέει η θεία και έρχεται κατεβαίνοντας δυο δυο τα σκαλιά για ετοιμάσει πρωινό .

Εγώ λοιπόν δεν τσακίζομαι να εξυπηρετήσω τον άντρα μου , αλλά αυτή είναι η δουλειά μου . Και σε ρωτάω,μετα από όλο αυτό το σεντόνι . Τι κάνω από εδώ και πέρα; Είμαι μεγάλη γυναίκα και πρέπει να εξυπηρετω τον άντρα μου,αλλιώς γιατί να με κρατάει και να με θρέφει;

Εγώ πως μπορώ να ορίσω τον εαυτό μου,όταν ορίζομαι από αυτόν ;

Ο ρόλος μου ως μητέρας τροφού τελείωσε,ως συζύγου τροφού όμως δεν έχει τέλος .

Χθες το ταπεράκι που πρέπει να του ετοιμάζω για να τρώει κάτι στη δουλειά,σήμερα το να του θυμίζω το ξύρισμα,αύριο τα χάπια,μεθαύριο τι;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

33 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Εντελβάις
Εντελβάις
3 χρόνια πριν

Όσες φορές έχουμε διαβάσει αυτή την ιστορία άλλες τόσες έρχονται γράμματα με νέες γυναίκες που αφήνουν οικειοθελώς γεμάτες χαρά τη δουλειά τους μετά το γάμο και σου έρχεται να χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο. Μόνο αν βγαζεις δικά σου χρήματα ορίζεις τη μοίρα σου, αυτή είναι η μόνη αλήθεια.

Tattie scone
Tattie scone
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Παρολο που γενικά συμφωνώ, νομιζω πως το θετεις κάπως απόλυτα. Ναι αν εγω δεν δουλεύω εξαρτώμαι οικονομικά απο τον άντρα μου. Αν εκείνος δεν μπορεί να βρει ένα τάπερ στο ψυγείο και να το ζεστάνει εξαρτάται και εκείνος από μενα. Αυτή είναι μια ακρεα κατάσταση που εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, παρολαυτα αμα η μοιρασιά των ευθυνών γίνεται συνειδητά μπορεί να λειτουργεί για όλους. Εξαλου γιαυτό δεν ζευγαρώσουμε? Για να μοιραστεί η ευθύνη? Δεν νομίζω πως χρειάζεται να τα κάνουμε όλοι όλα, χρειάζεται βεβαια να εχουν απόλυτη συνείδηση και κατανόηση και οι δυο πλευρές. Αν δηλαδή εγώ είμαι σούπερ γουαου στη δουλεια… Διαβάστε περισσότερα »

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tattie scone

Η διαφορά δυστυχώς έγκειται στο ότι ο άντρας σου (όπως και κάθε γονέας που μένει σπίτι να μεγαλώνει τα παιδιά), δε θα έπαιρνε ούτε μισθο, ούτε και ένσημα για την οικιακή εργασία. Ούτε μετράει ως προϋπηρεσία εάν θέλει στο μέλλον να ζητήσει άλλου εργασία. Επίσης, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι στο μέλλον οι σταθερές που εχουμε τώρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, είναι σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να σταθεί στα δικά του ποδια εάν χρειαστεί. Πόσα γράμματα έχουν έρθει εδώ με γυναίκες που νιώθουν εγκλωβισμένες αλλά δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητες για να φύγουν; Πόσους ανθρώπους ξέρουμε που είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Tattie scone
Tattie scone
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cycling in the rain

Είναι πραγματικά παρα πολλές. Θεωρώ όμως ότι ο λόγος που έρχονται σ’αυτη τη θέση ειναι πιο περίπλοκος. Ειναι ένας συνδυασμός λανθασμένων αποφάσεων εκ των οποίων βέβαια, οι περισσότερες ειναι καθοδηγουμενες απο το τη περιμένει η κοινωνία απο τη γυναίκα. Ζω σε μια χώρα που η φύλαξη ενός μωρού full time στοιχίζει όσο περίπου ο βασικός μισθός. Πολλες οικογένειες αποφασιζουν να σταματήσει ο ένας από τους δυο τη δουλεια για καποα χρόνια (και εννοείται πως είναι πολύ περισσότερες οι γυναίκες που το κανουν). Εννοείται όταν το κάνεις αυτό, παιρνεις μια αποφάσεις ότι η οικογένεια σου έχει κάποια προτεραιότητα σε σχέση με… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Muse
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tattie scone

Η διαφορά σχετικά με το ταπερακι είναι η εξής: αν δεν του το ζεστάνω μπορεί να βγει έξω/να παραγγείλει κάτι άλλο να φάει. Ενω αν δεν με “θρέφει” αφού δεν εργάζομαι, εγω δεν έχω εναλλακτική.

Mirka Janic
Mirka Janic
3 χρόνια πριν

Πολυ πικρο αλλά περα για περα αληθινό το παραδειγμα. Θα κανω μια γενική παρατηρηση με αφορμη το ταπερακι. Η γυναίκα εχει αναλάβει την κάλυψη των αναγκών για την αναπαραγωγη του εργαζομενου, που το κράτος, το συστημα, ο αφεντικός θεωρεί κόστος. Πχ, το φαγητό. φανταστείτε να υπήρχε εστιατόριο σε κάθε χώρο δουλειάς ή κρατικά μαγειρια που να έτρωγαν εκεί οι εργαζόμενοι. Η γυναίκα κάνει τζάμπα τις πιο απαραίτητες δουλειές.. Και επειδή είναι πολυ βάρβαρο αυτό, προσπάθησαν να το ντύσουν με μεταξωτές αλυσίδες, και να η κουζίνα η σουπερ ντουπερ, και να ο καλός γαμπρός, και να όλα αυτά που πούλησαν στις… Διαβάστε περισσότερα »

Παπαρουνα
Παπαρουνα
3 χρόνια πριν

Σ αυτό το περιβαλλον μεγάλωσα. Αυτά τα διδάγματα είχα. Τις ίδιες απειλές πως αν παντρευτώ, πισω να μην γυρίσω, γιατί θα τους ντρόπιασω, και να κοιτάξω να κάνω υπομονή. Αδιέξοδο και το χωριό, και η ορφανια που ηρθε μετά, και οι δουλειές των 300 ευρώ έπειτα χωρίς πτυχιο. Όλες οι φίλες του χωριου, μαζί με αυτή που σπουδασε, την ίδια μοίρα είχαν. Η μια χώρισε προσφατα. Και εγώ.. Ξεφυγα, γιατί δεν Υποταχτηκα ποτε. Και δεν είχα και αυτοπεποίθηση, και ας έσκυβα το κεφάλι οπότε μου την λέγανε. Είχα αλλά όνειρα μωρε.. Και πείσμα να τα ζησω (και ας με θεωρουσαν… Διαβάστε περισσότερα »

tabula rasa
tabula rasa
3 χρόνια πριν

Δεν εχουν αλλαξει τα πραγματα. Ακομα ο γαμος και τα παιδια ειναι η απολυτη ευτυχια(?), καταξιωση(?) στον κοσμο ολο, οχι μονο στην Ελλαδα. Οσα νεα κοριτσια μας διαβαζουν:

Να εχετε ΠΑΝΤΑ το δικο σας πορτοφολι. Τα δικα σας λεφτα, οσο κι αν κουραζεστε, δεν προλαβαινετε, μενουν τα παιδια σε “ξενα χερια”, το σπιτι ειναι ακαταστατο και βρωμικο, για ακομη μια φορα πηρατε σουβλακια και οτι αλλη αηδια σας πουν.

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tabula rasa

Συμφωνώ και επαυξάνω . Ακόμα και αν όλα τα λεφτά πηγαίνουν σε “ξένα χέρια” , μακροπρόθεσμα αυτό είναι ελευθερία για την εργαζόμενη μητέρα.

Big Chungus
Big Chungus
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tabula rasa

Αχ φίλη μου σαν ν’ ακούω τη μητέρα μου! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μου έλεγε να μην κάνω τα δικά της λάθη…. α ρε μαμά…

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
3 χρόνια πριν

Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι ισορροπίες μιας και έτσι ησαστε ανέκαθεν.Χωρις φυσικά να εννοώ πως είσαι υποχρεωμένη να ανέχεσαι πράγματα που δεν θέλεις.Το ερώτημα-κλειδι είναι αν δουλεύεις.Απ ο,τι καταλαβαίνω όχι.Ξεκινα να βγάζεις τα δικά σου χρήματα.

Symbolis
Symbolis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοσμική Νεράιδα

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα (αλλά και για έναν άνδρα, εννοείται) σε μία ηλικία συν/πλην 50 να εργαστεί για πρώτη φορά στη ζωή της (ή του);

Ως προτροπή, βεβαίως, είναι δεκτή, δεν χάνεις τίποτα να ψάξεις, αλλά τι θα βρεις που θα μπορέσει να σου χαρίσει οικονομική ανεξαρτησία; Φροντίδα ηλικιωμένων; Καθαρίστρια; Νταντά;

Παπαρουνα
Παπαρουνα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Symbolis

Εχει πτυχιο και 2 ξενες γλωσσες, αρα.. τυπικα προσοντα εχει. Ας γραφτει στον ΟΑΕΔ και απο κει και μετα, καποιο κοινωφελες, καποια ΣΟΧ ισως βρεθει.
Γενικα.. ας ψαξει τις δυνατοτητες του πτυχιου της.

Φυσικα και στον ιδιωτικο τομεα να ρωτησει οπου μπορει και εχει γνωστους. Καποιος φουρνος, καποια ταβερνα, καθαριστρια κτλ

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Symbolis

Έχει πτυχίο και δύο ξένες γλώσσες.Μπορει ως καθηγήτρια ξένων γλωσσών κάνοντας ιδιαίτερα.Η μέσω online.Δεν χρειάζεται να πει πως δεν έχει προϋπηρεσία.Η μεταφράστρια.
Λέει επίσης πως έχει προίκα.Σπιτι να φανταστώ; μπορεί να το εκμεταλλευτεί αναλόγως.

eraki
eraki
3 χρόνια πριν

Πολύ στεναχωρήθηκα με την ιστορία σου, πολύ.
Ελπίζω να καταφέρεις να βγεις από το λούκι, με οποιοδήποτε τρόπο! Μεγάλη αγκαλιά από μένα ❤️

Διάφανο Σελοφάν
Διάφανο Σελοφάν
3 χρόνια πριν

Είχα δύο παππούδες. Ο ένας είχε τη συμπεριφορά του θείου και του συζύγου σου μαζί, ο άλλος παππούς σηκωνόταν από τις 5-6 το πρωί και δεν άκουγες το παραμικρό. Άναβε τη σόμπα, έπινε τον καφέ του, ετοίμαζε πρωινό ακόμη και αν ήταν η γιαγιά στο σπίτι. Δυστυχώς πολλές γυναίκες όταν παντρεύονται αφήνουν την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή, η καθεμιά για τους δικούς της λόγους. Το θέμα είναι να αποκτούν όλα αυτά που άφησαν πίσω χωρίς να σκεφτούν τα χρόνια που πέρασαν και πόσο αργά μπορεί να είναι, γιατί ποτέ δεν είναι αργά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνο σύζυγος και… Διαβάστε περισσότερα »

tabula rasa
tabula rasa
3 χρόνια πριν

Στο σχολειο της κορης μου παντως (Δημοτικο) το 1/3 των μαμαδων δε δουλευει ή δουλευει λιγες ωρες συμπληρωματικα. Και εμενα με πρηξανε τα συκωτια οτι τωρα που εχω 2 παιδια πρεπει να κανω πισω στη δουλεια. Οχι δεν κανω.

Και το σαιτ της Αμπα μολις αρχισε να κανει τη διαφορα. Εχουμε πολυυυ δρομο μπροστα μας.

Symbolis
Symbolis
3 χρόνια πριν

Παρά τη συγκεκριμένη παράγραφο, εγώ κατάλαβα ότι ο πατέρας της είχε προδιαγράψει τη μοίρα της. Εκείνη απλά ακολουθούσε.

Όπως ο παππούς μου, ο οποίος, παρά την επιθυμία της μαμάς μου να σπουδάσει και να εργαστεί, επέμενε ότι ο ρόλος της κόρης του ήταν αυτός της συζύγου / νοικοκυράς και της μάνας. Κι η μαμά μου υπάκουσε, αλλά το κουβαλούσε αυτό σε όλη της τη ζωή, παρόλο που ο μπαμπάς μου υπήρξε βολικός άνθρωπος.

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν

Πολύ δυνατό κείμενο…..δεν ξέρω τι να σου πω πέρα από ότι σε ευχαριστώ που το μοιραστηκες μαζί μας. να είσαι καλά