Menu
in

Πως θα μπορούσα να αποκτήσω περισσότερους μαθητές;

Ερώτηση απαντημένη από την φιλόλογο Εύα Ευσταθιάδου

Αγαπημένη μου Α, μπα και φίλοι/ες αναγνώστες, Η ερώτησή μου έχει να κάνει με το επάγγελμά μου και χρειάζομαι μια συμβουλή καθώς δεν γνωρίζω τί άλλο να κάνω. Έχω σπουδάσει ιστορία/αρχαιολογία και κατοικώ σε μια μικρή κωμόπολη 50χμ από την Αθήνα. Τελείωσα τη σχολή πριν 10 χρόνια και τα τελευταία 8 διδάσκω φιλολογικά μαθήματα (ιδιαίτερα ή σε γκρουπ) σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου ενώ αναλαμβάνω και το καθημερινό διάβασμα μαθητών δημοτικού. Η αλήθεια είναι ότι η δουλειά μου αυξανόταν σταθερά κάθε χρόνο μέχρι και φέτος (με πολύ αργούς ρυθμούς φυσικά, δηλ. δεχόμουν 1-2 μαθητές επιπλέον τη χρονιά). Φέτος όμως το γκρουπ της Γ Λυκείου που προετοίμαζα εδώ και τρία χρόνια τελειώνει και όπως καταλαβαίνετε αυτό θα είναι ένα σοβαρό μείον στο εισόδημά μου. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί φιλόλογοι που, όπως κι εγώ παλεύουν με 10-12 παιδιά τη χρονιά, να βγάλουν τα προς το ζην, ενώ υπάρχουν και δυο μεγάλοι πλέον σε ηλικία φιλόλογοι που δουλεύουν και στα σχολεία της περιοχής, με όνομα βαρύ-σαν-ιστορία στον τομέα μας που έχουν ολόκληρες τάξεις μαθητών. Κι εγώ από τα χέρια τους πέρασα. Έχω μιλήσει μαζί τους και προσπαθώ να έχω καλή σχέση με όλους τους καθηγητές άλλων ειδικοτήτων ώστε να προτείνουμε ο ένας τον άλλο σε γονείς και μαθητές που ψάχνουν για φροντιστήριο. Οι μαθητές μου γράφουν καλά αλλά αυτό δε μεταφράζεται στο να μου έρχονται και άλλοι λόγω των καλών αποτελεσμάτων. Παλαιότερα είχα μοιράσει κάρτες αλλά δε με είχε πάρει κανείς τηλέφωνο λόγω κάρτας, μόνο μέσω γνωριμιών έχουν έρθει παιδιά (είτε από γονείς ή από τους φίλους τους). Έχω στείλει βιογραφικό σε ιδιωτικά σχολεία και ξαναστέλνω κάθε χρόνο. Έχω γραφτεί σε σελίδα για διαδικτυακά μαθήματα αλλά δεν… Να δουλέψω σε άλλο φροντιστήριο δε με συμφέρει, γιατί πρώτον στην πόλη μου δεν υπάρχουν οργανωμένα φροντιστήρια – πλην ενός – και δεύτερον δε συμφέρει η αναλογία μεταφορικών εξόδων/πληρωτέων εσόδων (να δίνω 10 ευρώ βενζίνη για να παίρνω 4-5 ευρώ την ώρα..; Θα χάνω χρόνο και στις μεταφορές που θα μπορούσα να αφιερώνω σε ιδιαίτερα). Τί άλλο, λοιπόν, θα μπορούσα να κάνω για να έχω περισσότερους μαθητές; Τί μπορείτε να μου προτείνετε που δεν το έχω σκεφτεί; Υ.Γ. Α, μπα μου σε διαβάζω ανελλιπώς εδώ και χρόνια! Συγχαρητήρια και καλή τύχη στο νέο σου ξεκίνημα!

 

Αγαπητή συναδέλφισσα (τμήμα Φιλολογίας εδώ!) διάβασα την ερώτηση σου και ένιωσα σαν να το έγραψα εγώ.  Πολύ συχνά σκέφτομαι τι άλλο θα μπορούσα να κάνω για να βελτιώσω την δουλειά μου και να διασφαλίσω όσο το δυνατόν καλύτερες απολαβές από αυτήν. Είναι ένας αγώνας δύσκολος γιατί υπάρχουν χιλιάδες φιλόλογοι που βγαίνουν από αμέτρητα τμήματα και σε αυτούς προστίθενται άλλοι τόσοι άνθρωποι που κάνουν ιδιαίτερα χωρίς να έχουν συναφές πτυχίο. Τα ξέρεις τα προβλήματα του κλάδου, αλλά ήθελα να σου θυμίσω να μην χάνεις το κουράγιο σου. Δεν είναι απαραίτητο ότι κάνεις κάτι λάθος, αλλά είμαστε πολλοί, είμαστε παντού και πλέον βρίσκεις ιδιαίτερα με 3 ή 5 ευρώ. Επίσης, μην στεναχωριέσαι που τελείωσε το γκρουπάκι μαθητών σου, πάντα έρχονται νέοι μαθητές.

Ως προς την ερώτηση σου, θα σου πω ότι ήδη έχεις κάνει πολλές σωστές κινήσεις αλλά έχω να σου προτείνω μερικά πραγματάκια ακόμα. Αρχικά, όταν στέλνεις βιογραφικό στα ιδιωτικά σχολεία/φροντιστήρια/κέντρα μελέτης να επισυνάπτεις μια ενθουσιώδη συνοδευτική επιστολή όπου εξηγείς γιατί θέλεις να δουλέψεις εκεί. Ιδανικά, τα βιογραφικά μην τα στέλνεις με e-mail αλλά από κοντά. Είναι τρομερά κουραστικό, το ξέρω, αλλά το πρόσωπο είναι σπαθί, έτσι δεν λένε;

Θα μπορούσες να βάλεις αγγελία στην τοπική εφημερίδα, σε δωρεάν σάιτ αγγελιών αλλά και σε επί πληρωμή σάιτ καθηγητών. Στην αγγελία μπορείς να προσθέσεις ότι κάνεις μαθήματα μέσω skype, ότι έχεις δικό σου υλικό ή ότι το πρώτο μάθημα θα είναι δωρεάν. Οτιδήποτε θα πιάσει το μάτι του γονιού. Επίσης, άφησε τις κάρτες σου σε βιβλιοπωλεία, αλλά και στα μαγαζιά που είναι δίπλα σε σχολεία και μπαινοβγαίνουν γονεις.

Μια καλή ιδέα είναι να αξιοποιήσεις τα social media: φτιάξε μια δική σου σελίδα στο  facebook όπου θα γράφεις ως φιλόλογος, στείλε κείμενα σε σαιτ εκπαιδευσης ή γράψε κάποιο άρθρο σε τοπική εφημερίδα ή μπλογκ με την επαγγελματική σου ιδιότητα. Επίσης, μπορείς να μπαίνεις σε facebook μαμαδοομάδες της περιοχής σου και όταν τίθεται ερώτημα εκπαίδευσης να απαντάς ξεκινώντας με την φράση “ως φιλόλογος εχω να πω..” Κάνε κάτι για να ακουστεί το όνομα σου αλλά και να φανεί η επαγγελματική σου ικανότητα.

Τέλος, αν σε ενδιαφέρει, θα μπορούσες να βγάλεις άδεια ξεναγού και να συμπληρώνεις έτσι το εισόδημα σου. Ξέρω ότι δεν είναι άμεσα σχετικό με την εκπαίδευση, αλλά τέτοια άδεια μπορούν να βγάλουν μόνο οι απόφοιτοι ιστορικού- αρχαιολογικού και όχι όλοι οι υπόλοιποι φιλολογοι.

Αυτές είναι οι συμβουλές μου, τις οποίες εφαρμόζω με ευλάβεια και για μένα έχουν δουλέψει πολύ καλά. Είμαι σίγουρη βέβαια ότι οι εκλεκτοί μας αναγνώστες θα προτείνουν και πολλές άλλες. Καλή επιτυχία και στείλε να μας πεις αν είδες όφελος!

Σχολιάστε