in

Αγαπητή «Α, μπα»: Θα της μείνει απωθημένο

Ζούμε με ένα σετ κανόνων.

Σε αυτή την ηλικία πρέπει να παντρευτείς, τότε να κάνεις παιδί, τότε να κάνεις σχέση, τότε να συγκατοίκησεις, τότε να μην κάνεις σχέση γιατί είσαι φρεσκοχωρισμενος κλπ κλπ. Τόσοι πολλοί κανόνες!  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

DP359015

Αγαπητή μου αμπα, 
Είναι μια κοπέλα 22 ετών και παντρεύεται. Μετά θέλει να κάνει παιδί. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι δεν έχει ζήσει τίποτα, πώς ξέρει τόσο μικρή ότι είναι σωστός για αυτήν, ότι θα της μείνει “απωθημένο ” που οι φίλες της θα βγαίνουν, θα είναι ξένοιαστες, εμπειρίες κλπ. Μετά το ξανασκεφτηκα. Ζούμε με ένα σετ κανόνων. Παρά πολύ αυστηρό που λίγο να παρεκκλίνεις, κρίνεσαι. Σε αυτή την ηλικία πρέπει να παντρευτείς, τότε να κάνεις παιδί, τότε να κάνεις σχέση, τότε να συγκατοίκησεις, τότε να μην κάνεις σχέση γιατί είσαι φρεσκοχωρισμενος κλπ κλπ. Τόσοι πολλοί κανόνες!
 
Και πού ξέρω εγώ αν αυτη έχει άλλα σχέδια. Να φτάσει 40 και να απολαύσει τότε την πιο ξεγνοιαστη ζωή γιατί θα έχουν μεγαλώσει τα παιδιά της. Ή μπορεί να θελει να ειναι νεα μαμά. Ή να μην τις λενε τιποτα οι νεανικες “τρέλες”. Άλλωστε σε άλλες χώρες δεν είναι ίδιο το όριο της σωστής ηλικίας γάμου, άρα σε άλλες χώρες δεν θα θεωρούσα ότι χάνει κάτι αλλα θα το έβλεπα φυσιολογικό.
 
Και σε ρωτώ. Τι είναι αυτό που διαμορφώνει όλους αυτούς τους κανόνες και ποια είναι η πραγματική ανάγκη τους; γιατί σε ένα θέμα που θα έπρεπε να μας είναι εντελώς αδιάφορο καθώς είναι προσωπικό και δεν επηρεάζει με κάποιο τρόπο τη μάζα, διαμορφώνουμε ισχυρές αντιλήψεις και κοινωνικούς κανόνες;

Social sheep

Ο κοινωνικός έλεγχος υπάρχει επειδή οι κοινωνίες αγωνιούν για την επιβίωση τους. Όταν μια ομάδα βλέπει μια μονάδα να παρεκκλίνει από αυτό που επικρατεί, ανησυχεί για τις αναταράξεις γιατί ανησυχεί μήπως αυτή η αλλαγή φέρει άλλες αλλαγές και τελικά απειληθεί η ομαλότητα της κοινής ζωής. Η σκέψη που υπάρχει από πίσω είναι «κι αν αυτό που κάνει αυτός έχει επιπτώσεις στην δική μου ζωή;», και επειδή δεν έχουν την ικανότητα, τη δύναμη ή την αντίληψη για να καταλάβουν τι είναι αυτό που φοβούνται, η αντίδραση είναι προς τη νουθεσία. Οι κανόνες προκύπτουν από την πραγματικότητα, τη συνήθεια και την αποδοτικότητα (οι γυναίκες πρέπει πια να φέρνουν λεφτά στο σπίτι γιατί ένας μισθός δεν αρκεί, αυτό παρασέρνει τα υπόλοιπα όρια ηλικίας στην κοινωνία που ζεις), η πραγματική ανάγκη για την υποταγή όλων μας όμως είναι ο φόβος.

Είναι πολύ ευχάριστο το ότι το ξανασκέφτηκες μόνη σου και κατάλαβες ότι η αντίδραση σου είναι κοινωνικά κατασκευασμένη. Αν αμφισβητούσαν περισσότεροι άνθρωποι όσα έχουν μάθει να θεωρούν δεδομένα θα.. θα τι; Μάλλον θα ήταν καλύτερα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Clumsie
Clumsie
5 χρόνια πριν

Η κυρία στην εικόνα είναι γνωστή; :Ρ

Eleni Plessa
Eleni Plessa
5 χρόνια πριν

εξαιρετική τοποθετηση.

Βλαξ Μάμπα
Βλαξ Μάμπα
5 χρόνια πριν

Για να στηρίζει μία κοπέλα εν Ελλάδι εν έτει 2018 το γάμο της, ετών 22, στην άποψη της κοινωνίας για παντρειά, μου φαίνεται για πολύ μοντέρνα άποψη αυτής και του κύκλου της. Βρήκε τον έρωτα της ζωής της; Φοβάται μην μείνει στο ράφι και το σπάσει; Μήπως το θέλει να κάνει παιδί = θα κανει παιδί; Δεν ξέρω, από το χωριό που είμαι τα τελευταία 10 χρόνια στην γύρω περιοχή οι μόνες που παντρεύτηκαν στα 22 ή πριν ήταν από “ατύχημα”. Το καλύτερο είναι να μην υπάρχει φόρμουλα ηλικίας για γάμο. Καθένας όποτε θέλει και, κυρίως, όποτε νιώσει έτοιμος. Υποψιασμένη… Διαβάστε περισσότερα »

maria72709 ...
maria72709 ...
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Βλαξ Μάμπα

Σωστοτατη εχω να πω!

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

Όλα είναι σχετικά. Περισσότερο επεκτείνω το σχόλιό σου,Βλαξ Μάμπα. Στη Σκανδιναβία (τουλάχιστον σε Δανία κ Σουηδία που τις γνωρίζω από πρώτο χέρι) είναι πολύ σύνηθες οι άνθρωποι να παντρεύονται σε μικρή ηλικία (μιλάμε για early 20s). Θυμάμαι στο εργαστήριο που δούλευα όλοι οι διδακτορικοί ήταν παντρεμένοι, οι περισσότεροι με μωρά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί έχουν προβλήματα λυμένα που εμείς στην Ελλάδα πρέπει να πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια να τα λύσουμε και ΑΝ τα λύσουμε σίγουρα δε θα είναι πριν τα 28-30 μας. Φυσικά και οφείλεται και σε άλλους παράγοντες και δεν επιχειρώ να αναλύσω τη σκανδιναβική/ελληνική κοινωνία σε… Διαβάστε περισσότερα »