in

Αγαπητή «Α, μπα»: Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τι είναι δωρεάν;

Είσαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων; Ή μήπως η παιδεία πρέπει να είναι δωρεάν; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

tumblr ne4d6j22Ii1qatsq6o1 500

Είσαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων;  Δεν θα ήταν καλύτερα η παιδεία να είναι μόνο δωρεάν ώστε να μην ευνοούνται οι πιο πλούσιοι και σε αυτόν τον τομέα;

Η παιδεία δεν μπορεί να είναι δωρεάν, ούτε τώρα είναι δωρεάν. Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχουν δίδακτρα, αλλά δεν είναι τσάμπα για τους πολίτες, αυτοί την πληρώνουν. Από κάπου πρέπει να χρηματοδοτείται. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θέλουμε να χρηματοδοτείται, από ποιους, και με τι είδους έλεγχο. Δεν νομίζω να πιστεύεις ότι η Ελλάδα έχει βρει την ιδανική φόρμουλα. Αν με ρωτάς αν είναι καλύτερα να μην υπάρχουν δίδακτρα, ναι, πιστεύω ότι είναι καλύτερο να μην υπάρχουν δίδακτρα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Neverlander
Neverlander
5 χρόνια πριν

Στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο το προ-πληρώνεις μια χαρούλα με τα ατελείωτα ιδιαίτερα και φροντιστήρια πλέον από το Δημοτικό – είναι τραγική η κατάσταση. Και φυσικά είναι ταξικό το θέμα, όπως προείπαν οι αποπάνω μου – αυτή είναι η δήθεν δωρεάν παιδεία που έχουμε. Μην πω για το πόσα πληρώνεις σε τοπ σχολές ως φοιτητής (πχ Αρχιτεκτονική) και φυσικά για τα περιφερειακά έξοδα επαρχίας. Και το χειρότερο είναι ότι σε γενικές γραμμές δεν μαθαίνεις ΤΙΠΟΤΑ, όλα τα μαθαίνεις στη δουλειά. Δεν θα ήθελα βέβαια να γίνουν ιδιωτικά, γιατί θα είχαμε βρετανικό φαινόμενο απροσπέλαστου ταξικού διαχωρισμού (ο γιος του εργάτη εργάτης κλπ),… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Οι πιο πλούσιοι ευνοούνται ούτως ή άλλως. Οπως λέει και το αμύριστο λουλούδι άλλοι προετοιμασία έχει για το πανεπιστήμιο το παιδί ενός πλούσιου κι άλλη ενός φτωχού. Επίσης η δωρεάν παιδεία ευνοεί φαινόμενα όπως οι αιώνιοι φοιτητές. Είμαι υπέρ της δωρεάν παιδείας (μάλλον χωρίς δίδακτρα γιατί οι πολίτες την πληρώνουν, δωρεάν δεν είναι) αλλά υπό προυποθέσεις και με ελέγχους. Και με τον έλεγχο δεν εννοώ μόνο τα έτη σπουδών των φοιτητών αλλά και την δουλειά που κάνουν οι καθηγητές (όλοι είχαμε από έναν καθηγητή που τον είδαμε μια φορά στην αρχή του εξαμήνου και μια φορά στις εξετάσεις) και τα… Διαβάστε περισσότερα »

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Babydoll ,το δημόσιο έχει να παλέψει με την υποχρηματοδότηση,τους καθηγητές που τα ξύνουν και η αντιπαραγωγικότητά τους είναι παροιμιώδης και κύριος οιδε πως τρούπωσαν εκει μέσα,αλλά και με το οτι για μια τόσο μικρή χώρα έχουμε πανεπιστήμιο σε κάθε κατσικοχώρι.Ολα αυτά έχουν μια ρίζα .Τις πολιτικές σκοπιμότητες. Άν τα ιδιωτικά προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με τις εγκαταστάσεις τους ,γιατι κάποια τμήματα δεν συγχωνευονται ωστε η χρηματοδότηση να μεγαλώσει για αυτά που θα μείνουν?Εντάξει και τα ντελιβεράδικα και τα καφέ κλέφτες θα γίνουν στην πολη που θα φύγει το πανεπισ΄τημιο?Αλοίμνονο θα στεναχωρηθούν οι ψηφοφόροι μας!Να μην πουμε για τις αλλεπάλληλες καταστροφές μεσα… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Ακριβώς Μίλτο! Και οι πολιτικές σκοπιμότητες υπάρχουν, και οι καθηγητές που είναι φίλοι/μέλη κομμάτων, και τα ακριβά βιβλία καθηγητών που αγοράζει το κράτος για να μην τα ανοίξουν καν οι φοιτητές και και και… Και αυτό με τις επιχειρήσεις σε πολλούς κλάδους είναι ένα πλήγμα πραγματικά. Στο πανεπιστήμιο εξωτερικού που έκανα το μεταπτυχιακό μου τα δίδακτρα ήταν χαμηλά γιατί τα μεταπτυχιακά συγχρηματοδοτούνταν από εταιρείες που ενδιαφέρονταν για τους αποφοίτους. Οι εταιρείες αυτές συμμετείχαν σε έναν μικρό βαθμό στο πρόγραμμα σπουδών που το θεωρώ πολύ σημαντικό γιατί σε προετοιμάζει για την αγορά εργασίας και φυσικά αποροφούσαν τους καλούς φοιτητές. ΥΣ Τα… Διαβάστε περισσότερα »

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν

θεωρητικά (και ρομαντικά) θα έπρεπε αξιοκρατικά και μόνο να μπαίνουμε στις σχολές που μας αξίζουν. Και όλοι να προοδεύαμε ανάλογα με τα προσοντα μας. Για να μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες δουλειές και ίσως να ανέβουμε κοινωνική τάξη. Αναρωτιέμαι, αφού τα πετύχουμε όλα αυτά , δεν θα θέλαμε να τα επιτύχει και το παιδί μας; Χμμμ. Τότε θα εξακολουθούμε να απαιτούμε αξιοκρατία; Ξανά χμμμ. Όλα δημόσια λοιπόν. Όμως το παιδί από εύπορη οικογένεια στην Αθήνα (σε οποία πόλη τέλος πάντων) θα έχει καλύτερη προετοιμασία και υποστήριξη από το παιδί του φτωχού αγρότη σε μικρό χωριό. Βλέπεις πως τελικά δεν ειναι και… Διαβάστε περισσότερα »