Αγαπητή «Α, μπα»: Για διδακτορικό στην Αμερική

Συνειδητοποίησα πως το όνειρό μου δεν ήταν και τόσο όνειρο

Γεια σου Α,μπα!
Θα ρωτήσω εσένα γιατί δεν ξέρω ποιον άλλον να ρωτήσω. Και οι απαντήσεις σου πάντα με βοηθάνε και με βάζουν σε σκέψεις. Ένα χρόνο πριν, έκανα ένα όνειρο μου πραγματικότητα και ήρθα στην Αμερική για διδακτορικό. Στην πορεία όμως συνειδητοποίησα πως το όνειρό μου δεν ήταν και τόσο όνειρο και πως τελικά δεν είναι αυτό που θέλω να κάνω στην ζωή μου. Τα έβαλα λοιπόν όλα κάτω, σκέφτηκα όλα τα ενδεχόμενα και αποφάσισα πως η ζωή του διδάκτορα δεν είναι για μένα. Και σήμερα Α,μπα το ανακοίνωσα στη μητέρα μου. Η αντίδραση της; Παραλίγο να βάλει τα κλάματα γιατί τέτοια ευκαιρία δεν θα ξαναέχω στη ζωή μου. (Εδώ να αναφέρω πως η ίδια έχει 2 πτυχία, μεταπτυχιακό και διδακτορικό – το οποίο διδακτορικό πήρε πέρυσι). Και βρε Α,μπα πληγώθηκα. Δηλαδή τόση σημασία έχει να έχεις ένα διδακτορικό αντί να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις;
Το πόσο καλός είσαι στη δουλειά σου ή οι ευκαιρίες που έχεις είναι μόνο συνάρτηση των πτυχίων σου; Και γιατί είναι τόσο κακό να γυρίσεις στην Ελλάδα και να προσπαθήσεις; Αν δεν είχα φύγει ποτέ τι θα άλλαζε; Ξέρω πως ένα διδακτορικό σημαίνει και διαφορετική αντιμετώπιση, αλλά και αν δουλέψεις δεν κερδίζεις τον σεβασμό κ την καλύτερη αυτή αντιμετώπιση;


Πι.Ες: τα τελευταία χρόνια είσαι μια αγαπημένη συνήθεια κ μέσα από την στήλη σου έμαθα να σκέφτομαι περισσότερο και να ψάχνω περισσότερο. Ευχαριστώ! 🙂

ΠιΕιτςΝτι

 

Αφήστε για λίγο στην άκρη τα κλάματα και τα υπαρξιακά γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά. Η ζωή του διδάκτορα δεν είναι καριέρα. Το διδακτορικό τελειώνει. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι πιο σημαντικό να έχεις ένα διδακτορικό από το να είσαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνεις – για ένα χρονικό διάστημα – και αυτό εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο κάνεις το διδακτορικό. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει καταλάβει ούτε τι είναι, ούτε ξέρει γιατί το κάνει, το ξεκινάει επειδή ήταν καλός στα γράμματα και μετά τα βρίσκει μπαστούνια. Είσαι από αυτούς; Τότε ναι, κόψ’το. Δεν υπάρχει λόγος να τυραννιέσαι τώρα, γιατί αν σου φαίνεται τώρα δύσκολο, δεν φαντάζεσαι τι σε περιμένει προς το τέλος.

Αν όμως είσαι από αυτούς που έχουν ένα σχέδιο για το μετά, αν είναι ένα διδακτορικό που εξαργυρώνεται με καλή δουλειά επειδή έχει αντικείμενο, και όταν λέω καλή εννοώ και ενδιαφέρουσα, και καλοπληρωμένη, ή αν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο αλλά εσύ δηλώνεις ότι θα το παλέψεις έτσι κι αλλιώς στη χώρα με τον ήλιο, ή αν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και δεν το ξέρεις καν, τότε, αν ήμουν η μητέρα σου, θα έκλαιγα επίσης.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

36 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
19 Συντάκτες σχολίων
ProfiterolKaoru ShimohiroBetween WorldsLady ChatterleyJoan_Twist Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αγαπητή φίλη,
Το διδακτορικό δε συνεπάγεται αυτομάτως και καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη, πέραν του κύρους και της ακαδημαικής ανέλιξης – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω όσουν ξεκινούν ένα διδακτορικό χωρίς ξεκάθαρο στόχο (ακαδημαικό κυρίως). Μην επηρεάζεσαι ούτε από τη μητέρα σου ούτε από καθηγητές οι οποίοι μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η ζωή γυρίζει γύρω από το πανεπιστήμιο. Εύχομαι να κάνεις αυτό που λέει η καρδιά σου και να πάρεις μια συνειδητή απόφαση!

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

“Το πόσο καλός είσαι στη δουλειά σου ή οι ευκαιρίες που έχεις είναι μόνο συνάρτηση των πτυχίων σου; ” “Ξέρω πως ένα διδακτορικό σημαίνει και διαφορετική αντιμετώπιση, αλλά και αν δουλέψεις δεν κερδίζεις τον σεβασμό κ την καλύτερη αυτή αντιμετώπιση;” Ναι. Ναι. Αλλά όχι. Η θέση που μπορείς να διεκδικήσεις είναι συνάρτηση των προσόντων σου. Οι καλές, ενδιαφέρουσες, καλοπληρωμένες θέσεις είναι περιζήτητες. Σίγουρα το “ομαδικό πνεύμα” και “η όρεξη για δουλειά” μετράνε, αλλά πρώτον, τα δηλώνουν όλοι και δεύτερον, πως ακριβώς τα αποδεικνύεις; Και τι σε κάνει εσένα ειδικά να ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους; Φυσικά κερδίζεις τον σεβασμό αν δουλέψεις… Διαβάστε περισσότερα »

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ως υποψήφια διδακτόρισσα, βαίνοντας στον τελευταίο χρόνο του διδακτορικού μου, έχω να πω πως η πορεία προς την απόκτησή του είναι ένας μαραθώνιος (3+ χρόνια) κατά τον οποίο θα υπάρξουν αρκετές φορές που θα θέλεις να τα παρατήσεις και αν δεν έχεις ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ κίνητρο να σε ωθεί προς το τέρμα, οι πιθανότητες να μην το ολοκληρώσεις είναι επικίνδυνα υψηλές. Κατά την άποψή μου, αν δεν σε ενδιαφέρει να βρεις τη λύση του θέματος που μελετάς, πρώτα για εσένα, και μετά για όλους τους άλλους, και αν δεν βρίσκεις έστω και λίγο διασκεδαστική την διαδικασία της έρευνάς σου, τότε πολύ… Διαβάστε περισσότερα »

αστροπελέκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

κάνε ό,τι τραβάει η καρδιά σου

Λουκρητί@
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Πολλά απ αυτά που κάνουμε σε μικρότερη ηλικία δεν καταλαβαίνουμε το αντίκτυπό τους για το μέλλον. Μου θύμισες την κόρη μου που ενώ είναι πολλή καλή στη ζωγραφική και το μυαλό της το έχει μονίμως σε καλλιτεχνικές δημιουργίες (αναλόγου ηλικίας της φυσικά) δεν καταλαβαίνει γιατί επιμένω να τη στέλνω σε εργαστήρι ζωγραφικής και σχεδίου. (Ενώ της αρέσει!!!) Έλεγξε τις προοπτικές και τις επιλογές που σου δίνονται με αυτό το διδακτορικό. Μπορείς να απορρίψεις κάτι, στο μέλλον, όταν το έχεις. Δεν μπορείς όμως να το διαλέξεις εάν δεν έχεις τα προσόντα. Επίσης η μάνα σου έχει και σε κάτι ακόμη δίκιο.… Διαβάστε περισσότερα »

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Οι κόρες δυσανασχετούν, γιατί αυξάνονται οι προσδοκίες των γύρω τους.

Ντίνα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ανάλογα το τι θες να κάνεις μετά, ένα διδακτορικό ανοίγει πολλές πόρτες και κλείνει άλλες. Πριν το παρατήσεις πρέπει να σκεφτείς σοβαρά τι θες να κάνεις. Αν η ακαδημαϊκή καριέρα δε σου αρέσει τότε μπορείς με διδακτορικό να ψάξεις δουλειά σε εταιρίες, το περιβάλλον στον ιδιωτικό τομέα καμία σχέση δεν έχει με το πανεπιστήμιο και το διδακτορικό εκεί θα σου ανοίξει πολλές πόρτες. Από προσωπική εμπειρία, σχεδόν κανένας δε περνάει καλά στο διδακτορικό του, ειδικά τα τελευταία 2-3 χρόνια. Απ’όσο ξέρω, ειδικά στην Αμερική με τα τρελά ωράρια. Είναι σκληρή δουλειά και δε πληρώνεσαι, αλλά το πτυχίο στο τέλος αξίζει… Διαβάστε περισσότερα »

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Προσωπικά μου φαίνεται ότι το όλο πρόβλημα είναι στη σχέση με τη μητέρα σου, στις προσδοκίες που δημιουργεί μια overachiever μάνα (πήρε διδακτορικό πέρσι-ουάου). Σίγουρα φαίνεται πολύ πιο εύκολο να το παρατήσεις και να δηλώσεις έτσι την ανάγκη σου να είσαι μια ξεχωριστή, αυτόνομη προσωπικότητα με δικά της όνειρα και αξιώσεις. Ίσως νιώθεις ότι έτσι θα απογαλακτιστείς και θα ξεφύγεις από την καταπιεστική ανάγκη να αποδείξεις ότι είσαι εξίσου άξια με τη μαμά σου. Φυσικά όλα αυτά είναι δικές σου προβολές, κανείς δεν σε συγκρίνει με τη μαμά σου, μόνο εσύ, και δεν αξίζει να εγκλωβιστείς σε αυτό το ‘δράμα’.… Διαβάστε περισσότερα »

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Με το να δουλέψεις μόνο όχι, ούτε σεβασμό ούτε αναγνώριση κερδίζεις αυτόματα. Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να είσαι πέρα από ανταγωνιστική και αναντικατάστατη σε αυτό που κάνεις, όχι απλά αξιοπρεπής. Και μάντεψε, για να το κάνεις αυτό θες και γνώσεις.

maryloo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να σπουδάζει αυτό το αντικείμενο για τα επόμενα 4-5 χρόνια της ζωής σου; Επίσης, φαντάζεσαι τον εαυτό σου να ζει στην Αμερική για τα επόμενα 4-5 χρόνια; Πως νιώθεις κάνοντας αυτές τις δυο προβολές; Αν τρομάζεις στις σκέψεις αυτές τότε ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς. Επίσης, δε μας λες καθόλου ποιό είναι το αντικείμενο πάνω στο οποίο κάνεις διδακτορικό αλλά και τον επαγγελματικό στόχο που έχεις. Στον ιδιωτικό τομέα, σε κάποια επαγγέλματα, το διδακτορικό δεν παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο. Ίσως δεν παίζει κανένα ρόλο. Στην ακαδημαική καριέρα φαντάζομαι πως παίζει ρόλο όπως και σε κάποιες άλλες… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Θα συμφωνήσω με τ@ Μαρλεν. Ναι είναι αλήθεια ότι ένα διδακτορικό μπορεί να σου ανοίξει πόρτες. Αν είσαι ειδήμων στο θέμα σου, και παθιάζεσαι με την έρευνα, και ενθουσιάζεσαι με όσα χρειάζεσαι να διαβάσεις για να αρχίσεις καν να γράφεις. Όμως δεν είναι όλοι οι εργοδότες ερωτευμένοι με τα διδακτορικά. Αν δεν θέλεις να παραμείνεις ακαδημαϊκός δεν είναι παντού χρήσιμα. Έχω φίλους που έχασαν ευκαιρίες επειδή τους θεώρησαν overqualified, λόγω του διδακτορικού. Ανώτερους στην δουλειά μου με τους οποίους έπρεπε να διαξιφιστώ για να δώσουν ευκαιρίες σε υποψήφιους με διδακτορικά, γιατί φοβόντουσαν πως με την πρώτη καλύτερη ευκαιρία θα την… Διαβάστε περισσότερα »

Aphelia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ θα αναφερθώ σε μία άλλη διάσταση της ερώτησης που μου έκανε εντύπωση. Στέλνεις ερώτηση με παράπονο και αντίδραση γιατί ΣΗΜΕΡΑ που ανακοίνωσες μία τέτοια σημαντική απόφαση στην μητέρα σου, αυτή φάνηκε να στενοχωριέται. Εκεί δηλαδή που τόσα χρόνια σε στηρίζει, κάνει όνειρα μαζί σου (από το δικό της πρίσμα φυσικά), έχει ζήσει όλες τις δυσκολίες, προβληματισμούς, χαρές που συνεπαγόταν η πορεία σου προς το διδακτορικό, έχει χτιστεί μέσα στο μυαλό της όλο το συνονθύλευμα του γιατί αυτό ήταν μία καλή απόφαση και τι θα σου προσφέρει στο μέλλον,΄έρχεσαι εσύ ξαφνικά, που μέχρι στιγμής τα υποστήριζες όλα αυτά, και μέσα… Διαβάστε περισσότερα »