Αγαπητή α μπα, Είμαι άθεη γιατί δε μπορώ να κάνω αλλιώς. Οσο όμορφες και αν ακούγονται οι υποσχέσεις κάποιων θρησκειών και η μεταφυσικές θεωρίες, δε μπορώ να τις ενστερνιστώ γιατί η λογική νικάει. Το ερωτημά μου είναι, εδώ και κάποιους μήνες παλεύω με την συνειδητοποίηση του θανάτου και προσπαθώ να βρω την απάντηση που θα με ηρεμήσει και που θα με κάνει να σταματήσω να βλέπω τη ματαιότητα στα πάντα γύρω μου, στη καθημερινότητα, τις σχέσεις, τους ανθρώπους. Υπάρχει δρόμος προς την αποδοχή και την γαλήνη ή αυτό λέγεται απλά αντικαταθλιπτική αγωγή ?
Αντικαταθλιπτική αγωγή χρειάζεται αν έχεις κατάθλιψη και αυτό θα το κρίνει μόνο ειδικός. Η αντικαταθλιπτική αγωγή όμως δεν θα σου δώσει λύση στο υπαρξιακό σου. Δεν υπάρχει φάρμακο που δίνει τέτοιου είδους λύση, αν υπήρχε θα μας το έδιναν στη γέννηση, να ξεμπερδεύουμε. Δεν υπάρχει φάρμακο που θα σου δώσει αποδοχή και γαλήνη για το Σύμπαν.
Βάζεις έναν στόχο που είναι τόσο άπιαστος, που λέγεται Ζεν. Η πλήρης αποδοχή και η γαλήνη σχετικά με τη ματαιότητα – και την αντιμετώπιση της – είναι κάτι που λέγεται ότι έχουν κατακτήσει κάτι μοναχοί εδώ κι εκεί, κάτι φωτισμένοι και φωτισμένες, με διάφορες μεθόδους ο καθένας, μετά από χρόνια προσπάθειας και έχοντας ζήσει μια γεμάτη ζωή, συχνά μια πολύ δύσκολη ζωή. Γενικώς, δεν είναι κάτι που συμβαίνει εύκολα.
Δεν θέλω να πω ότι είναι αδύνατο, πιστεύω όμως ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχεις αυτό που θεωρείς αποδεκτό στάδιο. Αποδεκτό στάδιο, αν δεν είσαι πεφωτισμένη, είναι να αποδεχτείς την μη-ηρεμία. Όλη η ζωή είναι γεμάτη από αυτή την μη-ηρεμία, με ελάχιστες στιγμές ανάπαυλας, που το μυαλό μας καταφέρνει να είναι παρόν και να απολαμβάνει το τώρα. Αυτές τις στιγμές τις ονομάζουμε «ευτυχία».
Μπορείς βέβαια να βελτιώσεις τον τρόπο σκέψης ώστε το υπαρξιακό άγχος σου να διοχετεύεται ή να μετριάζεται, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να βρεις μόνη σου, με τον καιρό. Ό,τι και να κάνεις, καλό θα είναι, αρκεί να μην περνάει μέσα από άλλους ανθρώπους. Μην χρησιμοποιείς σχέσεις, και κυρίως, μην χρησιμοποιήσεις ποτέ τα παιδιά σου.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Φίλη, νομίζω, κατ’ αρχάς, πως μπερδεύεις το μάταιο με το προσωρινό. Επειδή θα πεθάνουμε, δε σημαίνει πως δεν έχει νόημα να ζούμε. Στο κάτω κάτω για να πεθάνεις πρέπει να έχεις ζήσει πρώτα. Ακόμη, ίσως μπερδεύεις το νόημα της ζωής με το κυνήγι της ευτυχίας – συνδέονται αυτά τα δύο μεν, δεν ταυτίζονται δε. Αυτό που ζητάς δεν είναι ένα αλλά πολλά: αποδοχή της πραγματικότητας, ένα νόημα στη ζωή (πολλοί το ονομάζουν πίστη), ένα αντίδοτο στο άγχος θανάτου… Ο δρόμος που ζητάς περνάει μέσα από κάτι που έχεις ήδη κάνει: αφύπνιση. Γνωρίζεις πώς νιώθεις, και αυτό είναι από μόνο του… Διαβάστε περισσότερα »
Πόσο καθαρή η σκέψη σου!
Θα σου ζητήσω να μου προτείνεις διαβάσματα αν και θα προτιμούσα να σε άκουγα να μιλάς (ωχ! να την η καραντίνα με τις φαντασιώσεις της πάλι χαχα)
Yota 007, δεν έχω διαβάσει πολλή φιλοσοφία ομολογώ. Αυτά που γράφω είναι εντελώς δικές μου σκέψεις βασισμένες περισσότερο σε εμπειρίες και συζητήσεις παρά σε συγκεκριμένα διαβάσματα. Οπότε θα σου πω δυο τρία πολύ κλασικά αγαπημένα δικά μου (αν δεν τα έχεις διαβάσει): “Ο Κόσμος της Σοφίας” του Jostein Gaarder, το “Στον κήπο του Επίκουρου” του Ίρβιν Γιάλομ (δε συμφωνώ σε όλα μαζί του αλλά το βρίσκω καλό ανάγνωσμα), και το κλασικό μυθιστόρημα “οι Επικυρίαρχοι – το τέλος της παιδικής ηλικίας” του Άρθουρ Κλαρκ (του συγχωρώ κάποια σεξιστικά σχόλια γιατί το μυθιστόρημα είναι πολύ παλιό, και στα μεταγενέστερα βιβλία του δεν… Διαβάστε περισσότερα »
Ευχαριστώ πολύ για τις συστάσεις! Πριν από χρόνια είχα διαβάσει τα δύο πρώτα αλλά τρελαίνομαι ούτως ή άλλως να ξαναδιαβάζω βιβλία ή/και να ξαναβλέπω ταινίες μετά από καιρό. Ανακαλύπτω λεπτομέρειες και νοήματα που ούτε καν είχα προσέξει τις προηγούμενες φορές. Δεν είμαι και εγώ της φιλοσοφίας καθόλου. Να φανταστείς δύο ή τρεις φορές απέτυχα να περάσω την αντίστοιχη θεματική ενότητα του ΕΑΠ και αμέσως μετά τα παράτησα. Προφανώς υπήρχαν και άλλοι λόγοι, αλλά η φιλοσοφία μου έχει μείνει ως ανέκδοτο. Δεν καταλάβαινα τίποτε. Ωστόσο είχα πολύ καλούς βαθμούς και μου άρεσαν και πολύ η κοινωνική και οικονομική ιστορία και η… Διαβάστε περισσότερα »
Πω πω Αιλουροειδέστατο, σα γκρούπι θα ακουστώ, το ξέρω, αλλά…
ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΡΑ είναι αυτή!
Ειδικά αυτό με άφησε τρελά ευτυχισμένη που το είδα εκφρασμένο σε λέξεις: “οι περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στη θρησκεία ακριβώς από έλλειψη πίστης. Έλλειψη πίστης στον εαυτό τους γι’ αυτό που είναι, χωρίς κολακείες πως είναι κάτι το “ιδιαίτερο”, έλλειψη πίστης στο νόημα της ζωής γι’ αυτό που είναι, χωρίς υποσχέσεις για μια επόμενη·”
‘Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.’ Διονύσης Π. Σιμόπουλος
Δε ξέρω εμένα με παρηγορεί αυτό!
Κι εμένα!! Από τότε που μέσα μου αποδέχτηκα πως είμαι άθεη, ένιωσα πως όλα ήταν πιο απλά και πιο γαλήνια. Νομίζω πως με άγχωνε να ζω προσπαθώντας διαρκώς να ικανοποιήσω τις επιταγές κάποιου ανώτερου όντος. Επίσης δεν είχα ποτέ την αγωνία του να μάθω ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης μας. Μου αρκεί η εξήγηση του ότι είναι τυχαία και πολύ όμορφη.
Τη λατρεύω αυτήν τη σκέψη.
Και ένα άλλο παρόμοιο, εξίσου συγκλονιστικό σα σύλληψη, ίσως του Δ. Νανόπουλου, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρη, “είμαστε τυχαία ανακατανομή του τίποτα”.
ναι του Νανόπουλου, από το βιβλίο «Από την κοσμογονία στη γλωσσογονία», Δημήτρης Νανόπουλος – Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Εκδόσεις Καστανιώτη
Ευχαριστώ πραγματικά.
Συγκλονιστική διατύπωση (του Νανόπουλου).
Μα, να είναι τιτανοτεράστιος & να ονομάζεται Νανόπουλος!!??
διάβασε στωϊκή φιλοσοφία ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ: ΤΑ ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ ΣΕΝΕΚΑΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ και διάβασε MAN’S SEARCH FOR MEANING THE CLASSIC TRIBUTE TO HOPE FROM THE HOLOCAUST FRANKL VIKTOR THE POWER OF NOW A GUIDE TO SPIRITUAL ENLIGHTENMENT TOLLE ECKHART Waking Up: A Guide to Spirituality Without Religion Sam Harris ακου podcast: tim ferris naval ravikant βιντεο youtube: the school of life Christopher Hitchens ram dass Krishnamurti Sadhguru Το βιβλίο Η ΝΑΥΤΙΑ SARTRE JEAN-PAUL περιγράφει αυτό ακριβώς το συναίσθημα της υπαρξιακής αγωνίας. κάνε διαλογισμό (secular meditation / mindfulness ) αθλήσου πάρε λουλούδια φρόντιζε τα κάθε πρωϊ Ikigai:… Διαβάστε περισσότερα »
Και κυρίως , μη χρησιμοποιήσεις ποτε τα παιδιά σου – τι μεγάλη αλήθεια…
Πριν κάποια χρόνια είχα πάει σε μια καλτ διαλεξη για τον φιλόσοφο Επίκουρο τον θάνατο. Και λέω καλτ γιατί η ομιλήτρια είχε επιλέξει ένα καφενεδακι, η ωραία Αθήνα κάπως το λένε, σαν ντεκόρ έχει παντού αντίκες, παλιά λικέρ, τηγανιζαν κεφτεδακια και επειδή στην πλειοψηφία το κοινό ήταν πάνω από εξήντα η φάση θύμιζε μνημόσυνο. Ως σύνοψη μου είχε μείνει το, όταν υπάρχω εγώ δεν υπάρχει ο θάνατος και όταν υπάρχει ο θάνατος δεν υπάρχω εγώ, δηλαδή ότι δεν ζεις τον θάνατο σου. Μετά βρήκα και αυτό στο ίντερνετ “Για εκείνον που κατανόησε πραγματικά ότι δεν υπάρχει τίποτε το φρικτό στο… Διαβάστε περισσότερα »
Πάντα ένιωθα ότι αν είσαι καλός άνθρωπος, κάπου καλά θα πάει η ψυχή σου μετά τον θάνατο. Κι ως άθεη, πίστευα ότι η ψυχή δε χάνεται με τον θάνατο, αλλά κάπου μεταβαίνει. Είχα στο μυαλό μου όσα έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες, σε ευρύτερα πλαίσια,βέβαια, έτεινα και στο ότι περνάμε σε άλλες ζωές, παρ’ όλο που αυτο ερχόταν σε αντίθεση με εμπειριες που είχαν λίγο πριν τον θάνατο μέλη της οικογένειάς μου. Μετά την αποκατάσταση. των σχέσεων μου με τον ορθόδοξο χριστιανισμό, το κουβάρι ξεμπλεχτηκε σε επιπεδα που δεν είναι εύκολο να εξηγήσω εδώ. Κρίμα που η εκκλησία έχει γίνει μια… Διαβάστε περισσότερα »
Πώς γίνεται να είσαι άθεη και να βλέπεις ματαιότητα στα πάντα γύρω σου; Εγώ σταμάτησα να βλέπω ματαιότητα όταν κατέληξα ότι είμαι άθεη. Όλες οι θρησκείες διδάσκουν ότι η ζωή είναι μάταιη γιατί είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της μεγάλης αιώνιας ζωής που μας περιμένει μετά και απλώς εδώ είναι το ορεκτικό. Και για αυτό όλες διδάσκουν “κάτσε στα αυγά σου” Μην επιθυμείς ότι έχει ο διπλανός σου (γιατί;), μην φέρνεις αντιρρήσεις στις τρελές παράλογες εντολές του ενός και μοναδικού θεού αν θες πιλάφια και παρθένες, μην χαλάσεις την ενσάρκωσή σου την αξίζεις και καλά να πάθεις αν δεν γκρινιάζεις… Διαβάστε περισσότερα »
Aς αφήσουμε τις θρησκείες κατά μέρος. Και πάμε να το πάρουμε αλλιώς. Οι περισσότεροι σύγχρονοι κβαντομηχανικοί αλλά και άλλοι επιστήμονες δηλώνουν πως ο ανθρώπινος νους αντιλαμβάνεται τον κόσμο έτσι όπως ΜΠΟΡΕΙ να τον αντιληφθεί,και ότι αυτά που αντιλαμβάνεται δεν είναι κατ΄ανάγκη αυτά που υπάρχουν. Με δυο λόγια βλέπουμε και έχουμε τις εμπειρίες που ο πεπερασμένος ανθώπινος νους μας επιτρέπει να έχουμε. Η Αλήθεια κατά πάσα πιθανότητα είναι άλλη,πιό πολυδιάστατη ,ευρύτερη κλπ.. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν,το να υποθέσει κάποιος την ύπαρξη μιάς underlying universal intelligence ,cosmic Consciousness ,etc δεν είναι καθόλου παράλογο . Γνωστός Ελληνας αστροφυσικός έχει πει: “Εκεί έξω… Διαβάστε περισσότερα »
Η ενέργεια οπως έχουμε μάθει στη φυσική δεν χάνεται, αυτή η ενέργεια η ψυχή μας όπως τη λέμε οι άνθρωποι πιστεύω απλά θα φύγει απο το κουφάρι. Προσωπικά έχω ψήσει τον εαυτό μου οτι αυτή η ενέργεια θα έχει ενσυναισθηση κ κάπου θα διοχετευθεί, θα σου πρότεινα να δεις στο νετφλιξ ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ “η ζωή μετά τον θάνατο” που πραγματεύεται με επιστημονικό τρόπο το “μετά” πιστεύω θα σε κάνει να νοιώσεις καλύτερα.
Βρε γράφουσα, νόμιζα για μια στιγμή ότι έγραφα εγώ την ερώτηση, απλά εσύ τα γράφεις και τα εκφράζεις πολύ ωραιότερα από ότι θα μπορούσα εγώ. Αντιγράφω μια απάντηση της αμπα πριν πολλά χρόνια σε αντίστοιχο ερώτημα που μου είχε κάνει εντύπωση. Παρά τις ωραίες σκέψεις που διαβάζω κατά καιρούς για το θέμα (και παρεμπιπτόντως φοβερά σχόλια στην ερώτηση σου), όχι ότι εγώ τα έχω λύσει μέσα μου, αλλά λέμε. Εμένα με γαληνεύει κάπως τελευταία η σκέψη ότι δεν θα έχω γνώση, συνείδηση, αίσθηση, του οτι πέθανα (με μια βαθιά θεμελιώδη έννοια το εννοώ), και τρομάζω περισσότερο με τον βαθύ πόνο… Διαβάστε περισσότερα »