Αγαπητή «Α, μπα»: Τους δάνεισα τα χρήματα αλλά τώρα θέλω εξηγήσεις

Τρέμω από οργή

Γεια σου αγαπημένη α, μπα και σχολιαστές. Η ερώτησή μου αφορά ένα πολύ πρόσφατο περιστατικό που με αναστάτωσε παρα πολύ. Η κόρη μου κάνει κολλητή παρέα με ένα κορίτσι από όταν άρχισε το σχολείο μέχρι σήμερα που τελείωσε το Λύκειο. Έτσι, ήρθα κι εγώ κοντά με τους γονείς της που είναι συνταξιούχοι και καμια δεκαπενταριά χρόνια μεγαλύτεροι μου. Φέτος, μόλις τα κορίτσια τελείωσαν τις πανελλήνιες μου ζήτησαν να τους δανεισω ένα ποσό, σχεδόν έναν μισθό, προκειμένου να αποπληρώσουν τα φροντιστήρια της μικρής που τους γονάτισαν και κάποια χρέη. Η γυναίκα μάλιστα έκλαιγε και μου έλεγε πως θα χάσουν το σπίτι τους. Για να μην πολυλογώ, λίγο καιρό μετά τους έδωσα τα χρήματα κι ας μην μου περίσσευαν ούτε εμένα. Παραξενευτηκα, βέβαια, όταν μου το είπαν γιατί δεν ήμασταν φίλοι, έναν καφέ μια στο τόσο πίναμε. Λίγες ημέρες αργότερα, η κόρη μου γύρισε σπίτι νευριασμένη και μου είπε πως οι γονείς της άλλης κοπέλας της αγόρασαν ένα αυτοκίνητο (δώρο για την εισαγωγή της στη σχολή) και φυσικά άρχισε να γκρινιάζει επειδή εμείς δεν της αγοράσαμε τιποτα. Το αποτέλεσμα ήταν να τσακωθώ με την κόρη και τον σύζυγό μου (γιατί ακόμα κι αν είχαμε τα χρήματα, δεν υπήρχε περίπτωση να της κάνουμε δώρο ένα αυτοκίνητο που έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται στα 18 της) και να τρέμω από οργή για το άλλο ζευγάρι. Θα μου πεις, από τη στιγμή που τους τα δάνεισα, δικός τους λογαριασμός το πως θα τα ξοδέψουν, όμως εμένα άλλα μου είχαν πει. Και φυσικά, δεν κάναμε κουβέντα για το πότε θα μου επιστραφούν. Είμαι παράλογη που θέλω, αν όχι μια εγγύηση για επιστροφή τους, έστω ξαποιες εξηγήσεις από το ζευγάρι εδώ και τώρα;

Ματζικα

Εγγύηση για την επιστροφή τους δεν έπρεπε να έχεις ούτως ή άλλως; Γιατί δεν κάνατε κουβέντα για την επιστροφή «φυσικά;»

Όχι, δεν είναι δικός τους λογαριασμός πώς θα τα ξοδέψουν από τη στιγμή που τα δάνεισες. Αυτός που δανείζει έχει δικαίωμα να ξέρει πού πάνε τα λεφτά του, εκτός αν του πουν «δάνεισε μου χωρίς να ξέρεις τι θα κάνω τα λεφτά» και το δεχτεί. Επίσης έχει δικαίωμα να ξέρει πότε θα τα πάρει πίσω γιατί και τα δικά του έξοδα τρέχουν εν τω μεταξύ, οπότε το ζύγισμα μεταξύ αναγκαιότητας και χρόνου επιστροφής είναι επιπλέον παράγοντας για την λήψη απόφασης. Νομίζω ότι το αποφάσισες συναισθηματικά, κυρίως επειδή είδες τη γυναίκα να κλαίει, και δεν λέω ότι έκανες λάθος που πήρες συναισθηματική απόφαση για τέτοιο θέμα, αλλά αναρωτιέμαι πώς δεν ξέρεις τι άνθρωποι είναι, μετά από τόοοοσα χρόνια παρέας των κοριτσιών, κι ας πίνετε μόνο έναν καφέ που και που. Μετά από τόσα χρόνια, μιλάμε για πολλούς καφέδες.

Τέλος πάντων, φυσικά και δεν είσαι παράλογη. Αν αυτή είναι η απορία σου, δηλαδή.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

46 points
Upvote Downvote

22
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
6 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
HaifischnetMia ideaJoe_DaltontsatsaraMitsi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Να μη ζητήσεις εξηγήσεις, την επιστροφή των χρημάτων σου να ζητήσεις!
Πες τους πως, από ό,τι καταλαβαίνεις, το οικονομικό θέμα που είχαν λύθηκε (διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πάρουν αυτοκίνητο στη μικρή) και εντωμεταξύ προέκυψαν εκρεμμότητες που πρέπει να καλύψεις. Μην αφήσεις περιθώρια για κλάψες, τόνισε ότι έχεις ανάγκη τα χρήματα και αν δεν μπορούν να στα επιστρέψουν τώρα να ορίσετε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να σου τα δώσουν.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να πάρεις τηλέφωνο και με ευγενικό τρόπο να ρωτήσεις πότε έχουν σκοπό να στα δώσουν πίσω γιατί έχετε και εσείς τα έξοδα σας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και φυσικά και δεν είσαι παράλογη. Είχα κι εγώ μια φίλη, η οποία μου ζήτησε 300 ευρώ γιατί είχε ζοριστεί τη συγκεκριμένη περίοδο, μιας και μένει μόνη της με το παιδάκι της, της τα έβαλα στη τράπεζα την επόμενη μέρα το πρωί. Μετά από δυο μέρες τη πήρα τηλέφωνο και τη πέτυχα στο κομμωτήριο όπου είχε πάει να χτενιστεί και να βαφτεί, γιατί θα έβγαινε το βράδυ έξω, και μετά από μία βδομάδα μου… Διαβάστε περισσότερα »

Haifischnet
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Τουλάχιστον έχεις ένα αποδεικτικό κατάθεσης. Αν δεν έχεις απόδειξη ή συμφωνητικό ότι δάνεισες χρήματα, τι γίνεται;

Marina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Η γιαγιακα μου ελεγε “Αν θέλεις να δώσεις σε κάποιον δανεικά, δώσε τόσα όσα μπορείς και να διαγράψεις. Αν στα επιστρέψει, ακόμα καλύτερα”.

Marina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Αχ ηθελα να συμπληρώσω κάτι και ξεχάστηκα. Συμφωνω με ολα όσα λέτε, όμως κάποιες φορές δεν γνωρίζουμε κάποιες λεπτομέριες, για παράδειγμα θα μπορούσαν να κάλυψαν πράγματι αυτά που σου είπαν κι έπειτα όταν το παιδί πέρασε στη σχολή κάποιος παππούς να είπε θα κάνουμε δώρο στο παιδί ένα αυτοκίνητο, να έβαλε την προκαταβολή και να δεσμέυτηκε να πληρώνει κάποιες δόσεις μέχρι να τα καταφέρουν οι ίδιοι. Μπορεί και όχι. Το ποιντ μου είναι οτι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τί ακριβώς έχει συμβει σε μια ιστορία που βλέπουμε απ’εξω. Η οποία εκδοχή μου φυσικά δεν τους βγάζει λάδι, υπάρχει… Διαβάστε περισσότερα »

Haifischnet
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Γι’ αυτό λέμε να μην ζητήσει εξηγήσεις, απλά να ζητήσει τα λεφτά της πίσω.

Haifischnet
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Αν ακολουθούσαν την πολιτική της γιαγιάς σου και οι τράπεζες δεν θα είχαν φαλιρίσει τώρα.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Απορώ πώς κρατήθηκες και δεν είπες στην κόρη σου ότι το αυτοκίνητο-δώρο είναι κερασμένο από εσάς εν μέρει.
Καταλαβαίνω το θυμό σου και πραγματικά απορώ γιατί δεν έχετε κάνει ποτέ κουβέντα με το πώς και πότε θα αποπληρωθούν τα δανεικά. Νομίζω είναι μια καλή ευκαιρία να το θέσεις τώρα στο τραπέζι μαζί τους και αν κάνουν την πάπια να τους πετάξεις για το θέμα του αυτοκινητου.
Επίσης “χρυσός” κανόνας κατ’ εμε να μη δανείζουμε ποτέ ποσά που θα πειράξουν το δικό μας σπιτικό αν δεν επιστραφούν ποτέ.

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Είναι πολλοί με την ίδια τακτική τελικά. Δεν το λέω για παρηγοριά, αλλά τουλάχιστον θα σου μείνει το μάθημα να μην δανείζεις παρά μόνο σε δικούς σου ανθρώπους, όπου ξέρεις ότι η ανάγκη είναι πραγματική και στη συζήτηση περιλαμβάνεται και η εγγύηση της επιστροφής των χρημάτων. Μη νομίζεις ότι σου κουνάω το δάχτυλο, κι εγώ παθούσα είμαι.

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Και οι δικοί σου άνθρωποι, μιλάω κι εγώ εκ πείρας αποδεικνύονται κάποιες φορές χειρότεροι από τους τρίτους.Είναι να είσαι 100% σίγουρος ότι τα χρήματα και μεν τα χρειάζονται πραγματικά οι άλλοι, αλλά και ότι θα σου επιστραφούν.

Origami Lover
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Wait…. ο άντρας σου ήξερε ότι δάνεισες λεφτά στο ζευγάρι; Συμφωνήσατε και οι δύο ότι οκ να τους διευκολύνετε; Κανείς σας δεν σκέφτηκε για πόσο θα ήταν η διευκόλυνση; κανείς δεν ζήτησε οποιαδήποτε εγγύηση; έστω ένα πρόχειρο χαρτί που να γράφει εγω ο τάδε μπλα μπλα δανείζω στο δείνα μπλα μπλα με την υποχρέωση επιστροφής μπλα μπλα; ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; Τότε πέρα από την “καλη καρδιά” τους δεν έχεις καμμία απόδειξη ότι σου χρωστάνε χρήματα και μπορούν κάλλιστα να τα φάνε στη υγεία του κορόϊδου. Νομίζω πως μάλλον τσακωθήκατε για την αφέλειά σας (σου) να χρηματοδοτήσετε την κλάψα των… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Το σημαντικότερο λάθος που έκανες ήταν να δανείσεις σε κάποιον χωρίς εγγυήσεις, κάποιον που όπως λες δεν ήξερες και τόσο καλά. Εδώ αδέρφια έχουν τσακωθεί για δανεικά κι εσύ δανείζεις σε μια ουσιαστικά ξένη επειδή σου κλάφτηκε; Οπως πρότειναν κι άλλοι σχολιαστές να τους ρωτήσεις πότε θα σου επιστρέψουν τα λεφτά. Εφ όσον έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν αυτοκίνητο μπορούν να επιστρέψουν τα δανεικά.

alitra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καταλαβαίνω αυτούς που λένε ότι όταν δανείζεις δεν οφείλουν να σου δώσουν λογαριασμό πού θα τα ξοδέψουν, αλλά ρε παιδιά αυτό ισχύει αν σου πω απλά δάνεισέ μου τόσα και μου πεις πάρε. Όχι αν σου πω δάνεισέ μου να ξοφλήσω το φροντιστήριο του παιδιού + χρέη γιατί αλλιώς θα μου πάρουν το σπίτι. Αν σου ρίξω τέτοια sob story, που σαφώς σου ασκεί μια πίεση παραπάνω να με λυπηθείς και να μου τα δώσεις, *ασφαλώς* και έχεις δικαίωμα να ξέρεις αν όντως τα ήθελα για τον σκοπό που σου είπα, γιατί για αυτόν τον σκοπό μου τα έδωσες, γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

BiggerOnTheInside
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Πόσο κλασική περίπτωση όμως. Κάποτε ήμουν εγώ στη θέση της κόρης σας: 1. Πραγματικά, μη διαστάσετε να ζητήσετε εξηγήσεις (και φυσικά έχετε λόγο στο τι θα κάνουν με τα χρήματα που τους δανείσατε). Συγγνώμη κιόλας, αλλά δε θα τους πληρώσετε εσείς το ΙΧ. Καταλαβαίνω ότι η φιλία της κόρης σας σας εμποδίζει, αλλά πρέπει να κάνετε σαφές ότι αυτό ήταν δάνειο και όχι δώρο. 2. Αν δε μπορούν να πληρώσουν όλο το ποσό, δεχτείτε δόσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες η καθεμιά, ώστε να μη μείνει καμία αοριστία. Μην ανεχτείτε καμία δικαιολογία, οι εξετάσεις της κόρης τους πέρασαν και πάνε. 3. Αν… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ρωτω τη γραφουσα, εσυ οταν εδωσες τα χρηματα, τιακριβως τους ειπες? Ότι δεν θέλεις να σου επιστραφούν ή να σου επιστραφούν όποτε αυτοί μπορούν και έχουν τη δυνατότητα? Είναι τι ακριβώς συμφώνησες εσυ τη στιγμή που τους έδωσες τα χρήματα. Θυμήσου τι ακριβώς ειπώθηκε τότε. Φυσικά και έχεις δίκαιη απαίτηση να σου επιστραφούν αλλά είναι τι ακριβώς ειπώθηκε μεταξύ σας τη στιγμή του δανεισμού. Απλά το πως θα τα διαθέσουν δε σε αφορά. Ο καθένας έχει την κρίση να τα ξοδέψει όπως θέλει, σύμφωνα με τα θέλω του λοιπόν. Θα τους τηλεφωνήσεις και δε θα αφήσεις να περάσει πολύ μεγάλο… Διαβάστε περισσότερα »