Αγαπητή «Α, μπα»: Τώρα στην καραντίνα όλες τις δουλειές του σπιτιού τις κάνω εγώ

Το βρίσκω λίγο γαϊδουριά αυτό που γίνεται, κυρίως το ότι δεν παίρνουν καμία πρωτοβουλία

Λοιπόν Α,μπα μου, ζω στην ηλιόλουστη (μόνο κατά τη διάρκεια της καραντίνας) Ολλανδία, όπου συγκατοικώ με δυο φίλες. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και μέχρι στιγμής τα βρίσκουμε σε ό,τι αφορά το σπίτι, δηλαδή έχουμε τα ίδια στάνταρ καθαριότητας, μοιραζόμαστε όλα τα κοινά έξοδα, πληρώνουμε ενοίκιο στην ώρα μας κλπ. Νιώθω πολύ τυχερή για αυτό, γιατί ξέρω ότι οι συγκατοικήσεις είναι δύσκολο να πετύχουν και συχνά σκοτώνουν τις φιλίες. Έλα όμως που ήρθε η καραντίνα. Είμαστε τώρα όλες κλεισμένες στο σπίτι, πράγμα που σημαίνει περισσότερο μαγείρεμα, περισσότερη χρήση του μπάνιου, περισσότερα σκουπίδια, συχνότερο βρωμισμα του σπιτιού γενικώς. Έχω επισημάνει ήδη αρκετές φορές ότι αυτές τις μέρες χρειάζεται περισσότερο καθάρισμα. Θεωρητικά συμφωνούν, αλλά στην πράξη μόνο εγώ το εφαρμόζω. Βγάζω πάντα μα πάντα εγώ τα σκουπίδια, ακόμη κι αν περιμένω να ξεχειλίσουν, καμία δεν κάνει κίνηση παρά μόνο αν πω κορίτσια σας παρακαλώ ας βγάλει κάποια τα σκουπίδια. Καθαρίζω κάθε βράδυ πρόχειρα τον πάγκο της κουζίνας, αδειάζω συνέχεια το πλυντήριο πιάτων που γεμίζει κάθε μέρα, συμμαζεύω παρατημένα πράγματα από το σαλόνι. Τους λέω μια φορά τη βδομάδα να κάνουμε μια γενική καθαριότητα (που αν μοιράσουμε τις δουλειές 3 άτομα δεν παίρνει ούτε μία ώρα, έστω μπάνιο-κουζίνα-σκούπισμα), συμφωνούν ότι χρειάζεται, αλλά κάθε φορά το αναβάλλουν για αργότερα και δεν το κάνουν ποτέ. Εν τω μεταξύ, η μια συγκάτοικος δουλεύει από το σπίτι αλλά λόγω ενός δύσκολου πρότζεκτ δουλεύει άπειρες ώρες, ενώ η άλλη συγκάτοικος προσπαθεί να τελειώσει τη διπλωματική της και επίσης λιώνει στον υπολογιστή άπειρες ώρες. Εγώ πάλι, δουλεύω από το σπίτι αλλά με κανονικό ωράριο, δηλαδή το πολύ μέχρι τις 6. Που σημαίνει ότι έχω πολύ περισσότερο ελέυθερο χρόνο, αλλά δε θεωρώ ότι αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να κάνω περισσότερες δουλειές. Εκνευρίζομαι γιατί κάθε φορά που τις παρακινώ να κάνουν κάτι, συμφωνούν, και μάλιστα λένε πως νιώθουν άσχημα και ότι θα έπρεπε να το σκεφτούν μόνες τους κι όχι να τους το λέω εγώ, απλώς να, επειδή πνίγονται τώρα, θα το κάνουν αύριο (και δεν το κάνουν ποτέ). Από τη άλλη, έχοντας βρεθεί κι εγώ παλιότερα σε αντίστοιχες φάσεις – και με εξαντλητικό μεταπτυχιακό, και με πιο απαιτητική δουλειά – καταλαβαίνω το ζόρι τους και σκέφτομαι ότι οκ, σαν φίλη μπορώ να τις στηρίξω μιας και είμαι πιο χαλαρή, μπορώ να κάνω και καμια δουλειά παραπάνω χωρίς να απαιτώ να μοιράζουμε τα πάντα, αλλά ρε σεις, δε γίνεται και το να κάνω όλες τις δουλειές για ένα σπίτι 3 ατόμων χωρίς να νιώθω κορόιδο. Όσο πιεσμένη κι αν έχω υπάρξει, νομίζω πως το να πάω το πιάτο μου μέχρι την κουζίνα και να βγάλω τα σκουπίδια έξω πάντα μπορούσα να το κάνω. Το βρίσκω λίγο γαϊδουριά αυτό που γίνεται, κυρίως το ότι δεν παίρνουν καμία πρωτοβουλία. Μιας και θα είμαστε όπως φαίνεται πολύ καιρό κλεισμένες στο σπίτι και δε θέλω να μαχαιρωθούμε, υπάρχει τρόπος να το προσεγγίσω το θέμα χωρίς να γκρεμίσω τις ισορροπίες;

Ζεν σε καραντίνα

Μόνο αν παραδεχτείς πρώτα ότι οι ισορροπίες έχουν γκρεμιστεί, και μάλιστα εις βάρος σου.

Αν δεχτείς ότι δεν υπάρχουν ισορροπίες, θα σταματήσεις να φοβάσαι ότι θα τις γκρεμίσεις, και θα σταματήσεις να βράζεις στο ζουμί σου, ειδικά αν αρχίσεις να μιλάς για το πώς νιώθεις, αντί να φέρεσαι ως μάνατζερ. Βγάλε την πίκρα από μέσα σου.

Και όταν συμφωνήσουν ότι έχεις δίκιο που βράζεις, είναι ώρα να βάλετε ένα ημερολόγιο στο ψυγείο που θα γράφετε ποια βγάζει τα σκουπίδια, ποια αδειάζει το πλυντήριο πιάτων, και πότε θα κάνετε και οι τρεις σας μια προσπάθεια να συμμαζέψετε την κατάσταση. Όποια για κάποιο λόγο δεν μπορεί να τηρήσει το πρόγραμμα, θα κάνει δυο μέρες συνεχόμενες αυτή τη δουλειά, για να ισοφαρίσει.

Αυτή είναι η μια λύση. Η άλλη είναι να πλένεις μόνο τα δικά σου σκεύη, να βγάζεις τα σκουπίδια μέρα παρά μέρα και ας ξεχειλίσουν όσο θέλουν, να βάζεις τα πεταμένα πράγματα στο σαλόνι σε ένα καλάθι και να τα αφήνεις εκεί, και να περιμένεις μέχρι να τελειώσει όλο αυτό για να μιλήσεις. Υπάρχει βέβαια κίνδυνος να εκτοξευτείς μέχρι τον Άρη από τον εκνευρισμό σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

15
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
13 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
13 Συντάκτες σχολίων
KaramouzaBarbie ζωντοχήρα😘Felisμιμόζαπόντια ιντερνάσιοναλ Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Θα σου πρότεινα να σταματήσεις να κάνεις τις δουλειές εκ μέρους τους ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι τα σκουπίδια θα ξεχειλίζουν και τα πιάτα θα στοιβάζουν. Όσο εσύ καθαρίζεις θεωρούν ότι οι δουλειές γίνονται αυτόματα και αυτονόητα από κάποιον αλλο.
Τις μέρες αυτές εδώ στην Ολλανδία έχει καλο καιρό, όταν τελειώνεις τη δουλειά πήγαινε για τρέξιμο/βόλτα. Δες αν το γυμναστήριο σου (εάν είσαι μέλος) ξεκίνησε outdoor μαθήματα, γενικά βγες λιγο εκτός σπιτιού έτσι ώστε να εκνευρίζεσαι λιγότερο με την κατάσταση στο σπίτι.

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ω μωντιέ, φλασμπακ στην προηγούμενη συγκατοίκηση με των πρώην μου και άλλους 2. Ούτε το ημερολόγιο βοήθησε, ούτε το να αφήνω τα πράγματα βρώμικα, ούτε τίποτα. Τελικά χώρισα και πήγα με έμεινα μόνη μου και ησύχασα. Όχι πως ήταν εύκολο να βρω σπίτι μόνη, αλλά τελοσπάντων κάποια στιγμή τα κατάφερα. Και επειδή το κάρμα τα σπάει, πρόσφατα έμαθα πως ο πρώην δεν την παλεύει γιατί έχει μπει καινούριος συγκάτοικος στο σπίτι ακόμα πιο βρώμικος από αυτούς, και τώρα δεν την παλεύει ούτε ο ίδιος. Μουαχαχαχα. Μικρότητα, το ξέρω 🙂 Αγαπητή ερωτώσα πιστεύω πως η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Πες αυτό που… Διαβάστε περισσότερα »

Felis
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Karma is a bitch. 😁😁😁
Σιγά τη μικρότητα, μιμόζα, ας δει κι αυτός τις “χαρές” της απλησιάς των άλλων, μπας και καταλάβει τι περνούσες. 😛

Kokkinoskoufitsa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγω οταν συγκατοικουσα ειχαμε προγραμμα που ηταν κυκλικο και ειχε τα παντα μεσα, ως και ποιος φροντιζει να πλυθουν οι πετσετες τις κουζινας. Όποιος δεν έκανε τις δουλειες της βδομαδας πληρωνε 15 ευρω.

MadHatter
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το ημερολόγιο στο ψυγείο δεν προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων;

Καλή κίνηση, αλλά αν συμφωνήσουν πάλι μόνο στη θεωρία, προβλέπω ξεχειλίσματα κάδου.

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Την προϋποθέτει, ναι. Μπορεί να δουλέψει, μπορεί και να αγνοηθεί παντελώς.

Felis
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Πρώτον, μίλα και πες τους αυτά που λες εδώ. Πες τους πώς νιώθεις ρε παιδί μου, και πες τους ότι τις καταλαβαίνεις που πιέζονται αλλά το και το.
Δεύτερον, το πρόγραμμα στο ψυγείο πχ ή στο σαλόνι, είναι μία πολύ καλή λύση για να έχει η κάθεμιά σας και ένα accountability που λένε και στο χωριό. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να κάνεις τον γονιό στις συγκατοίκους, δίνοντας οδηγίες. Και υπομονή, όσο μπορείς, θα περάσει κι αυτό – ελπίζω!
Η εκτόξευση στον Άρη από εκνευρισμό – εντάξει Λένα, έγραψες….Η ΤΑΥΤΙΣΗ! 🚀

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Καμιά φορά όταν χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τι ΔΕΝ είναι αυτονόητο, πρέπει να μιλήσουμε για τα αυτονόητα. Είναι αυτονόητο ότι για εκείνες δεν έχει προτεραιότητα το συμμάζεμα και το καθάρισμα γιατί τις πιέζει ο χρόνος, είναι απασχολημένες και αγχωμένες. Είναι αυτονόητο ότι αν ζούσαν μόνες, θα πετούσαν κάπου κάπου τα σκουπίδια, θα είχαν τον ρυθμό τους τέλος πάντων και θα ήταν το σπίτι όπως θα τις βόλευε. Είναι αυτονόητο επίσης, ότι συγκατοικούν, επειδή δεν έχουν την πολυτέλεια να ζουν μόνες ή γιατί δε θέλουν να κοιμούνται μόνες ξέρω ΄γω. Για όποιον λόγο, έχουν επιλέξει να συγκατοικούν. Δεν είναι αυτονόητο σε μια… Διαβάστε περισσότερα »

salt and pepper
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Νομίζω ότι πήρες μια καλή γεύση του τι συνήθως γίνεται μέσα σε ένα γάμο, λόγω της άρνησης των ανδρών να κάνουν δουλειές. Δεν ξέρω τι να σου πω, γιατί δεν θα αλλάξουν όσο και να χτυπιέσαι.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το έχω ζήσει χωρίς καραντίνα , αλλά στη δική μου περίπτωση το χειρότερο ήταν ότι δε συνεισέφεραν το ίδιο στα οικονομικά. Εγώ έπαψα να κάνω δουλειές και να πηγαίνω σούπερ μάρκετ. Στο τέλος φιλοτηθηκαν γιατί θα τρώγαμε πατατάκια για μεσημεριανό.

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εγώ πάντως άμα συγκατοικουσα με δύο άτομα φουλ αγχωμένα και πηγμενα στη δουλειά,θα έκανα εγώ ολες τις δουλειές και θα τους εστιβα και μια πορτοκαλάδα! Αν όμως πράγματι δεν έκαναν τίποτα λόγω αυτού κι όχι γιατί βρήκανε κορόιδο.Γιατι σε αυτή την περίπτωση θα τους την έλεγα στεγνά!!!

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Εδώ είναι που ταιριάζει η ωραιότατη παροιμία μονάχος σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα, και ελπίζω να την διαβάσει η κοπέλα της επόμενης ερώτησης που αναρωτιέται αν ο γκόμενος την κάλεσε στην καραντίνα μόνο και μόνο για να μην είναι μόνος. Είμαι σίγουρη ότι η κοπέλα αυτής της ερώτησης θα προτιμούσε χίλιες φορές να περνάει καραντίνα μόνη της.