Αγαπητή «Α, μπα»: Το παιδί πρέπει να ξέρει αν προέρχεται από ωάριο δότριας;

Ή μήπως θα έπρεπε να το κρατήσουμε κρυφό;

Γεια σας Α,μπά και αναγνώστες! Κατευθείαν στο ψητό : σε 3 μήνες θα κάνω εξωσωματική, με ωάριο δότριας. Από την πρώτη συνάντηση με τον γυναικολόγο, παρουσιάζοντάς μας την επιλογή της δότριας ωαρίου, ο ίδιος μας είπε ότι η πλειοψηφία των ζευγαριών που έχουν καταφύγει σ’ αυτή τη μέθοδο επιλέγουν να μην το αποκαλύπτουν στον περίγυρό τους – όπου περίγυρος είναι οι γονείς, συγγενείς και στενοί φίλοι του ζευγαριού. Μας εξήγησε ότι αυτό το επιλέγουν ώστε να προλάβουν πιθανό μελλοντικό κακεντρεχή “καλοθελητή” που θα το “μαρτυρήσει” στο παιδάκι, ότι φοβούνται τους κουτσομπόληδες τέλος πάντων. (τώρα που το ξαναδιαβάζω θα μπορούσα ακόμα πιο απλά να είχα γράψει “να μην το πουν σε κανένα”). Φύγαμε από τη συνάντηση και το συζητήσαμε μεταξύ μας. Σ’ αυτό το σημείο να δώσω κι ένα στίγμα του ποιοι είμαστε: και οι 2 στα 40, πολύ αγαπημένοι, προσπαθούμε πολύ για την επικοινωνία μας, πηγαίνουμε και οι 2 σε ψυχολόγο – εγώ εδώ και 4 χρόνια για θέματα και γεγονότα που προηγήθηκαν της γνωριμίας μας, αυτός εδώ και 1 μήνα για δικά του θέματα. Ακούμε ο ένας τον άλλο και τις ανάγκες του, είμαστε μακριά από θρησκεία, προκαταλήψεις και παγιωμένες αντιλήψεις. Η σχέση μας είναι ισότιμη και, προσωπικά, είμαι πολύ χαρούμενη μαζί του και μέσα σ’ αυτή τη σχέση. Παντρεμένοι ούτε χρόνο. Συζητώντας το θέμα λοιπόν, είχαμε και οι δύο την ίδια άποψη – ότι δε συμμεριζόμαστε τη λογική της απόκρυψης, δεν κάνουμε κάτι άσχημο ή “αξιόκρυφο” ώστε να μην το πούμε στους συγγενείς ή στους στενούς φίλους. Συν το ότι μας φαίνεται απίθανο ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον η εξής στιχομυθία: (πικρόχολος : γεια σου παιδάκι, το ξέρεις ότι η μαμά σου δεν είναι η πραγματική σου μαμά ; παιδάκι : γουρλώνει μάτια/κλαίει/ τρέχει να με βρει κλπ.) . Όλο το προηγούμενο μου φαίνεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε μπι μούβι! Ειλικρινά! (έχω αγαπήσει μερικές μπι μούβιζ, μην παρεξηγηθώ ! ) Γνωρίζω ότι υπάρχει κακεντρέχεια, κουτσομπολιά, εννοείται πως τα γνωρίζω αυτά. Δε βλέπω όμως πώς, το να αποκτήσω παιδί με δανεικό αυγό, θα μπορούσε να εμπνεύσει κακοήθειες που να φτάσουν στο παιδί, από τη στιγμή που τα δανεικά ωάρια θεωρούνται πλέον εύλογη και ικανή επιλογή. Θα ήθελα να αναφέρω και το εξής: όταν ο σύζυγος έκανε σπερμοδιάγραμμα, το σπέρμα του βγήκε σούπερμαν παρά το ότι είναι 39. Η ανδρολόγος του είπε αν θέλει να το σκεφτεί, για να γίνει δωρητής. Αυτόματα σιγοντάρισα την προτροπή της, αν μπορεί να βοηθήσει ένα άλλο ζευγάρι να τεκνοποιήσει εννοείται να γίνει δωρητής! Ε, την ίδια λογική βλέπω σ’ αυτό που θα συμβεί και σ’ εμάς: αφού τ’ αυγά μου είναι και δεν είναι, θα πάρω κι εγώ τη βοήθεια που χρειάζομαι. Αυτό είναι, αυτό το τόσο απλό. Σε δεύτερο χρόνο, ξανασυζητώντας το θέμα, είπαμε να απευθύνουμε το ερώτημα και σε κατάλληλο ψυχολόγο, μήπως κάτι “δε βλέπουμε” ή παραβλέπουμε. Σου γράφω όμως γιατί εκτιμώ πάρα πολύ τον τρόπο σκέψης σου και θα ήθελα πολύ τη γνώμη σου. Είναι κάτι που θα κρατούσες κρυφό από όλους για να “προστατεύσεις” μελλοντικά το παιδί;

Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε

Η ερώτηση δεν είναι αυτή. Η ερώτηση είναι αν είναι κάτι που θα κρατούσες κρυφό από το παιδί. Μου φαίνεται περίεργο, παράξενο, ανωμαλία, να μην είναι αυτή η ερώτηση, και να είναι «οι άλλοι» μια ενιαία ομάδα μαζί με τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Και σε αυτό, μόνο η δική σου κοσμοθεωρία έχει σημασία, και οι υπόλοιποι, όλοι οι υπόλοιποι, έρχονται δεύτεροι.

Σε αυτό η άποψη μου είναι ξεκάθαρη: δεν γίνεται να κρατήσεις τέτοιο μυστικό από το παιδί. Δεν γίνεται για πρακτικούς, ηθικούς λόγους, για όλους τους λόγους. Και μόνο ο κίνδυνος να αποκαλυφθείς είναι αρκετά κατακλυσμικός για να μην το κάνεις – θα καταστρέψεις για πάντα μια σχέση εμπιστοσύνης από τα θεμέλια. Αν δεν γίνεται αυτό, τότε δεν γίνεται να το κρατήσεις κρυφό και από τους υπόλοιπους.

Όμως, αγαπητή φίλη, ο τρόπος που το γράφεις, με ανησυχεί. Είναι ωραία να ξέρεις τι είναι σωστό και λάθος, αλλά είναι αφέλεια να ζεις την ζωή σου ως Πολυάννα. Πραγματικά δεν βλέπεις πώς μπορούν να φτάσουν κακοήθειες στα αυτιά του παιδιού; Επειδή εσύ δεν βλέπεις πρόβλημα, αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα; Όντως, οι κακοί δεν είναι όπως ο Δρακουμέλ. Τα κουτσομπολιά όμως, οι μπηχτές και τα σχόλια λειτουργούν κυρίως στους ψιθύρους, στα σκοτάδια και στις σιωπές. Αλήθεια, δεν έχεις ζήσει ποτέ τον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνική πίεση, ο κοινωνικός έλεγχος, μόλις κάνεις κάτι που «δεν συνηθίζεται;» Λες ότι ξέρεις ότι υπάρχουν κουτσομπολιά, άρα, τι μας λες; Είναι άγνοια, ή είναι κάτι άλλο; Τα δανεικά ωάρια θεωρούνται εύλογη επιλογή από ποιον; Από τους περαστικούς; Σε ένα τυχαίο δείγμα ανθρώπων; Δεν ρωτάω τι είναι σωστό να γίνεται, ή τι θεωρείς εσύ σωστό. Ρωτάω τι γίνεται στην πραγματικότητα.

Το «δεν το κρατάω κρυφό» δεν ισούται με «το ανακοινώνω παντού», ούτε «το λέω σε small talk στην αναμονή του ΙΚΑ». Είναι πολλά τα ενδιάμεσα στάδια. Συμφωνώ ότι είναι καλή ιδέα να πάτε σε ειδικό ψυχολόγο να το συζητήσετε, αν και ίσως το αυτονόητο είναι να το κάνετε πρώτα με τους θεραπευτές που έχετε ήδη.

Μην παίρνετε συμβουλές από γυναικολόγους για τέτοια θέματα. Δυστυχώς οι περισσότεροι, ακόμα και αυτοί που ασχολούνται με εξωσωματικές, είναι πολύ συντηρητικοί.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

64 points
Upvote Downvote

24
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
BlobBlobMoliviaPapia SetsouanBetween WorldsLobelia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Whatever Works
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα συμφωνήσω απόλυτα με την απάντηση. Ούσα και η ίδια λήπτρια ωαρίου ( και τώρα πια μαμά ενός φανταστικού τύπου) για ένα πράγμα μόνο ήμουν σίγουρη καθόλη την διάρκεια της διαδικασίας και αυτό ήταν πως το παιδί θα γνωρίζει τα πάντα σχετικά. Είχα μάλιστα παραγγείλει πριν ακόμα γεννήσω, ένα σχετικό παραμύθι το οποίο του το διαβάζω από μωρό. Περισσότερες λεπτομέρειες θα του λέω καθώς μεγαλώνει και περισσότερο όταν αρχίσει τις ερωτήσεις. Όσον αφορά στους υπόλοιπους, δεν υπάρχει κανόνας. Έχει τύχει να το πω σε μια απλή γνωστή μου, πολύ σοβαρή και συγκροτημένη κοπέλα, που αντιμετώπιζε θέματα υπογονιμότητας, αλλά να μην… Διαβάστε περισσότερα »

BlobBlob
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μήπως θα μπορούσες να γράψεις πως ονομάζεται το παραμύθι?

Whatever Works
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σου βάζω το link από Amazon. Το ίδιο κυκλοφορεί σε διαφορετικές εκδοχές για κορίτσια και δίδυμα.
A Tiny Itsy Bitsy Gift of Life, an Egg Donor Story for Boys https://www.amazon.co.uk/dp/6070050622/ref=cm_sw_r_cp_apa_i_UTsBDbAYZ73S8

BlobBlob
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ευχαριστώ πολύ!!!

Alice in wonderland
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μα γιατι να χρειαζεται να το κοινοποιησεις στον περιγυρο σου; Γιατι αισθανεσαι την αναγκη να μοιραστεις μια τοσο ευαισθητη πληροφορια; Υπαρχει καποιος που θα γινει σοφοτερος εαν το μαθει; Πολλα πραγματα στη ζωη μας ειναι ευλογες επιλογες, χωρις ταυτοχρονα να συνιστουν πληροφοριες που μοιραζομαστε με ολους… Σιγουρα θα πρεπει να το ξερει το παιδακι σας οταν φτασει σε μια ηλικια που θα μπορει να αντιληφθει ορισμενα πραγματα, και τοτε καλο θα ηταν να συμβουλευτειτε εναν ειδικο για να σας κατευθυνει.. Κατα τα λοιπα ομως γιατι πρεπει να δωσεις αναφορα στον καθενα αν το ωαριο η το σπερματοζωαριο ειναι δικο σας… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως στο θέμα το αν γινονται αυτά τα πράγματα εχω όχι ένα, αλλά δυο παραδείγματα στην ευρύτερη οικογένεια μου όπου τα παιδιά έμαθαν πως είναι υιοθετημένα από άσχετο τρίτο πρόσωπο. Συγκεκριμένα το ένα κοριτσάκι το έμαθε ενώ τσακωνόταν με ένα παιδάκι την ώρα του παιχνιδιού σε ηλικία 10 χρονών καθώς το παιδάκι γύρισε και της είπε:”άντε ρε υιοθετημένο φύγε από εδω”. Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά μερικές φορές.

Stalkerou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Η πληροφορία αυτή για τους έξω είναι από μόνη της κουτσομπολιό, διότι είναι περιττή. Αυτή η πληροφορία αφορά μόνο το μελλοντικό σας παιδί.

calamity jane
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί θα πρέπει να νοιάζει τους γύρω σου πως εσύ κάνεις παιδί? Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά. Αυτό που θα πρέπει να δουλέψεις πρώτα είναι τι θα πεις σε αυτό το παιδί στο μέλλον και όχι οι υπόλοιποι.Άσε που κάτι τέτοιες ιστορίες πολλές φορές είναι τροφή για σχόλια για κάποιους ανθρώπους, δυστυχώς η κοινωνία που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας έχει ακόμα πολλά ταμπού, προφύλαξε μελλοντικά το παιδί που θα φέρεις στον κόσμο. Αν ποτέ έκανα παιδί με δωρεά θα επέλεγα να γνωρίζει την αλήθεια από αρκετά μικρό, γιατί δεν θα μπορούσα να ζω με τον φόβο μην το μάθει με… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δε διαφωνώ, Jane, με την τελευταία σου παράγραφο, μην ξεχνάς όμως ότι και αν, έχοντας κάποιο άλλο πρόβλημα, χρησιμοποίησε παρένθετη μητέρα και δικό της γονιμοποιημενο ωάριο, πάλι θα ήταν αυτή η μητέρα αν και δεν το κυοφορησε. (δε μιλάω για υιοθεσία γιατί εκεί μπορεί υπάρχει διαχωρισμός της μαμάς από τη βιολογική μητέρα).

Whatever Works
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ενδιαφέρον κείμενο σχετικά με τους διάφορους “ορισμούς” της μητέρας είναι το παρακάτω. Στην ουσία κάτω από την ομπρέλα “βιολογική μητέρα” εισάγει τις έννοιες “genetic mother” και “birth mother”.
http://community.babycenter.com/post/a25865113/sensitivity_awareness_-_biological_versus_genetic_mother_terms

BlobBlob
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Είμαι σε πολύ παρόμοια φάση με σένα. Εγώ σκοπεύω να κάνω εξωσωματική με ωάριο δώτριας σε μερικές εβδομάδες. Συμφωνώ με τη Λένα ότι οι γύρω σου είναι το λιγότερο πρόβλημα. Το τι θα αποφασίσεις να πεις στο παιδί σου έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Εγώ από μεριάς μου έχω αποφασίσει ότι είναι κάτι που θα ξέρει το παιδί (εφόσον καταφέρω να μείνω έγκυος φυσικά) απο την αρχή. Ποιές ακριβώς λέξεις θα χρησιμοποιήσω για να του το εξηγήσω, δεν έχω αποφασίσει. Αλλά είναι κάτι με το οποίο θα μεγαλώσει, θα είναι μέρος της ιστορίας του. Προσπαθώντας να αποφασίσω αν θέλω να κάνω… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πιστεύω ότι το να μην έχεις μυστικά είναι δύναμη. Όταν έχεις, κινδυνεύεις να εκτεθείς και επομένως δίνεις πάτημα σε όσους μπορεί να το μάθουν ή να το υποψιασουν, άσε που αναγκάζεσαι να επεξεργαστείς και να θυμασαι ένα ψέμα ως εναλλακτική εκδοχή. Αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει και να δίνεις αναφορά για κάθε πτυχή της ζωής σου. Προφανώς και η λύση που επιλέγεις δεν έχει κάτι κακό που να θέλεις να κρύψεις, όμως ο χρόνος και ο τρόπος που θα το αποκαλύψετε στο παιδί θα πρέπει να είναι στη δική σας ευχέρεια και κρίση. Μπορείς πάντα να πεις στον περίγυρο… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Εγώ πάντως θα έλεγα ότι αυτή είναι μια πληροφορία που δε χρειάζεται να ξέρουν οι πάντες, δε χρειάζεται σε όποιον λες ότι είσαι έγκυος να ανακοινώνεις ότι το ωάριο δεν είναι δικό σου, ούτε χρειάζεται να το κρατήσεις μυστικό από όλους. Στα άτομα εμπιστοσύνης μπορείς να το πεις, και ίσως να θέλεις να το συζητήσεις , όσο να πεις είναι μια επιλογή που μπορεί να σε προβληματίσει. Καλό είναι το παιδί να το μάθει, με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του, εδώ θα χρειαστείς τη συμβουλή κάποιου ειδικού για το πότε και το πώς, αλλά όχι επειδή θα το ακούσει… Διαβάστε περισσότερα »

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Λογικό, αλλά τι κάνεις; Δηλαδή, αν θες να κάνεις παιδί, κάνετε πάντα τεστ ντι-εν-έι; Ακόμη κι αν δεν έχεις ενδείξεις ότι δεν έχεις δημιουργηθεί με τα γεννητικά υλικά και τη μήτρα των δύο ανθρώπων που σε ανέθρεψαν; (Χαζό που το σκέφτομαι: κανονικά, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουμε προγεννητικό έλεγχο πριν κάνουμε προσπάθεια να αναπαραχθούμε).

Αχ, πως λεγόταν η σαπουνόπερα (ελληνική) με αυτό το θέμα (ερωτεύτηκαν, αλλά ήταν αδέρφια);

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Είναι παιδί σου και θα το γεννήσεις, δεν καταλαβαίνω γιατί αναλώνεστε σε κάτι τέτοιο για το τι θα πει ο κόσμος. Και γιατί να είναι υποχρεωμένη να εξηγήσει στο παιδί; Δε θα μπορέσει με τίποτα να βρει τη βιολογική του μητέρα αν το θελήσει (σε αντίθεση με την υιοθεσία εδώ υπάρχει το απόρρητο απ όσο ξέρω) και θα βασανίζεται τζάμπα με ποιος και γιατί.

Molivia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εντελβάις, δεν γίνεται να μην το γνωρίζει το παιδί, το οποίο και φυσικά είναι δικό της. Πέρα όμως από όλους τους λόγους για τους οποίους έχουν ήδη γράψει όλοι οι παραπάνω σχολιαστές κι έχουν να κάνουν με το μεγάλωμα του και τον ψυχισμό του, υπάρχουν και άλλοι ουσιαστικοί λόγοι, πχ. υγείας. Το παιδί θα αποκτήσει έναν φάκελο υγείας, ο οποίος εν μέρει καταρτίζεται από το ιατρικό ιστορικό των βιολογικών γονέων, εκεί θα πρέπει να αναφέρεται και το ιατρικό ιστορικό της δότριας και δεν είναι ασήμαντο να στερηθεί κάποιος την πρόσβαση στο σωστό του ιστορικό, άνθρωποι είμαστε, με μαθηματική ακρίβεια κάποτε… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Το πρόβλημα είναι πως θες να “προστατεύσεις” το παιδί από το να μάθει την αλήθεια. Άρα θεωρείς πως το παιδί χρειάζεται προστασία από αυτό που πρόκειται να κάνεις, οπότε αυτό που πρόκειται να κάνεις δεν είναι “αυτό το τόσο απλό”. Αν ήταν τόσο απλό στο μυαλό σου, θα ήταν και κάτι που δεν θα ήταν δύσκολο για το παιδί ώστε να χρειάζεται προστασία.

Όσο για τα κουτσομπολιά και τις κακεντρέχειες, μου φαίνεται τουλάχιστον αφελές να πιστεύεις πραγματικά αυτά που λες.