Αγαπητή «Α, μπα»: Τι βιβλία προτείνεις για τον φεμινισμό;

Επί τη ευκαιρία να σε ευχαριστήσω

Αγαπητή αμπά, καλή αρχή με το νέο σάιτ και εύχομαι τα καλύτερα! Με αφορμή μια πρόσφατη ερώτηση στις 4/6 με τίτλο “Έχω ερωτευτεί κάποιον που δεν θέλει να ακούει πολλά για φεμινισμό” αλλά και σε άλλες ερωτήσεις που έχεις απαντήσει οτι χρειάζεται διάβασμα, ήθελα να σε ρωτήσω τι είδους διάβασμα εννοείς. Λογοτεχνία, δοκίμια (πχ το δεύτερο φύλο;), άρθρα; Γενικά διαβάζω λογοτεχνία, μυθιστορήματα χωρίς συγκεκριμένη θεματολογία και για τη σχολή (άσχετο αυτό). Είμαι 19 (αν και αυτό δεν είναι δικαιολογία) και θα ήθελα να διαβάσω περισσότερο για το φεμινισμό και να δω τι προτείνεις κι εσύ πάνω σε αυτό το θέμα. Υγ. Θέλω να σε ευχαριστήσω γιατί μου έχεις ανοίξει τα μάτια και στο θέμα της ισότητας και γενικά στις απόψεις μου.
– Ειρήνη

Να διαβάζει ό,τι σε ευχαριστεί να διαβάζεις. Λογοτεχνία, δοκίμια, άρθρα, συνταγές μαγειρικής, οδηγίες για ανακάτεμα στόκου. Αρκεί να είναι ελεγμένες οι πηγές και καλό το επίπεδο. Αν θέλεις εξειδικευμένη πληροφορία (πχ φεμινισμός) μπορείς να ζητάς προτάσεις από ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό είναι μια μοναχική διαδικασία γιατί ψάχνοντας μόνη σου ανακαλύπτεις περισσότερα, η αναζήτηση είναι μέρος της μάθησης. Είναι σα να μπαίνεις σε ένα δάσος και να ρωτάς άλλους ποια είναι η αγαπημένη τους διαδρομή. Έτσι θα χάσεις την ευκαιρία να βρεις την δική σου αγαπημένη πορεία.

Να ένα παράδειγμα αφετηρίας.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

15 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
voltAliceβλαχάκι(το)loglady Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Alice
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Alice

ως απόφοιτος κοινωνικών επιστημών θα προτείνω τα διαβάσματα στο δικό μου πεδίο Μαρία Στρατηγάκη, το φύλο της κοινωνικής πολιτικής Μαρω Παντελίδου – Μαλούτα, Γυναίκες και Πολιτική Τζούντιθ Μπάτλερ, Αναταραχή Φύλου Απο λογοτεχνία μπορούμε να διαβάζουμε γυναίκες συγγραφείς ώστε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά μας φίλτρα. Ακόμη, υπάρχουν σελίδες στο Facebook όπως το object! Women not sex objects! Ο Guardian πολλές φορές έχει καλά άρθρα. Είναι μια συνεχής αναζήτησή και χρειάζεται να αμφισβητείς αυτό που παρουσιάζεται ως αλήθεια η ως φυσικό. Όπως λέει και ο Φουκω: where there is power there is resistance. Αυτή την αντίσταση τη χτίζεις… Διαβάστε περισσότερα »

Matryoshka
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ως απόφοιτος κι εγώ κοινωνικών επιστημών, αυτό το βιβλίο της Στρατηγακη στην αρχή το μίσησα, γιατί ήμουν υποχρεωμένη να το διαβάσω, και μετά το κατάλαβα και το αγάπησα. Τι μου θύμισες τώρα 😊

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Πολύ ωραία τα αναγνώσματα που προτείνετε, αλλά η Μπάτλερ, για να διαβαστεί και να γίνει κατανοητή, χρειάζεται να υπάρχει ένα σχετικό γνωστικό υπόβαθρο. Θυμάμαι όταν πρωτοέπιασα την Αναταραχή Φύλου στα 20 μου, κοντά στην ηλικία της κοπέλας της ερώτησης, που είχα τρομερή δυσκολία (τελικά το βιβλίο το ολοκλήρωσα μέσα σε 2 χρόνια), παρόλο που το πεδίο των σπουδών μου ήταν συναφές.

Alice
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Alice

Δίκιο έχετε για αυτό άρχισα με την Στρατηγακη. Απλώς η Μπάτλερ είναι η θεά των gender studies και την έβαλα στη λίστα. 😊

Alice
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Alice

Audre Lorde, Litany for survival Για να δούμε την κόσμο και από τα μάτια των μαύρων γυναικών ώστε να φτιάξουμε χώρο για περισσότερες από έμας, βάζω το ποίημα αυτό. For those of us who live at the shoreline standing upon the constant edges of decision crucial and alone for those of us who cannot indulge the passing dreams of choice who love in doorways coming and going in the hours between dawns looking inward and outward at once before and after seeking a now that can breed futures like bread in our children’s mouths so their dreams will not reflect… Διαβάστε περισσότερα »

Alice
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Alice

And when the sun rises we are afraid
it might not remain
when the sun sets we are afraid
it might not rise in the morning
when our stomachs are full we are afraid
of indigestion
when our stomachs are empty we are afraid
we may never eat again
when we are loved we are afraid
love will vanish
when we are alone we are afraid
love will never return
and when we speak we are afraid
our words will not be heard
nor welcomed
but when we are silent
we are still afraid

So it is better to speak
remembering
we were never meant to survive

Ευτυχία
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ κάποτε κάνω google search “υιοθεσία ομόφυλα ζευγάρια ά μπα” όταν θέλω να διαβάσω την άποψη της Λένα ή αν πρότεινε κάποια ιστοσελίδα ή βιβλίο σχετικά για το θέμα

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Λιλή Ζωγράφου: {Η ιστορία του φαλλού, από την Μήδεια στην Σταχτοπούτα} και όλα τα λογοτεχνικά της. Η ίδια δήλωνε αντιφεμινιστρια αλλά νομίζω ότι ίσως είχε παρεξηγήσει την έννοια του φεμινισμού.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν το ήξερα αυτό για τη Ζωγράφου. Ότι δήλωνε αντιφεμινιστρια δηλαδή. Νομίζω ότι το “επάγγελμα πορνη” δήλωνε ακριβώς το αντίθετο.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Όχι μόνο στο {Επάγγελμα πόρνη}, σε όλα τα βιβλία της φωνάζει για το πόσο έχει καταπιέσει η πατριαρχια τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες. Ξαναλέω, νομίζω το δήλωνε επειδή είχε παρεξηγήσει κάποια πράγματα.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Δεν ξέρω αν δήλωνε γενικώς, αλλά στον πρόλογο του εν λόγω βιβλίου, ναι.

“Μην παρανοηθώ, ωστόσο, και πιστέψει ο αναγνώστης ούτε προς στιγμήν ότι θα διαβάσει φεμινιστικό βιβλίο. Κατ’ αρχήν γιατί είμαι παθιασμένη αντιφεμινίστρια, για τον απλό λόγο ότι είμαι πολύ ευτυχής που γεννήθηκα γυναίκα. Και τι θα γινόμουν, πώς θα έπαιρνα τόσες ηδονές, αν δεν υπήρχαν οι άντρες;”

…ε, ναι λίγο παρεξηγημένον τον είχε τον φεμινισμό η λιλή (και μία λεσβοφοβία επίσης) άλλα ίσως δεν θα πρέπει να κρίνουμε πολύ αυστηρά.

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Το “Feminism is for everybody” από bell hooks, μεταφρασμένο από την ομάδα των “Καμένων Σουτιέν”. Πολύ κατανοητό και πολύ καλό ως εισαγωγικό εγχειρίδιο για το κίνημα. Θα το βρεις εδώ:

https://kamenasoutien.com/2013/04/23/o_feminismos_einai_gia_olous_eisagwgi/

volt
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πέρα από βιβλία, εγώ γενικά περνάω χρόνο και στο reddit που έχει πολύ ενεργό community, με θέματα που προσφέρουν αρκετή τροφή για σκέψη, πληροφορίες – ενδιαφέροντα βίντεο κλπ, εναύσματα για περαιτέρω αναζήτηση, όπως λέει και η Αμπα 😉
π.χ. τα παρακάτω :
reddit.com/r/Feminism/
reddit.com/r/TwoXChromosomes/
reddit.com/r/AskFeminists/