Αγαπητή «Α, μπα»: Τι συμβουλές θα έδινες στην έφηβη κόρη σου για το σεξ;

Τι συμβουλές να δώσουμε στα σημερινά κορίτσια;

Αγαπητή Αμπα, Θα ήθελα να σε ρωτήσω τι θα συμβούλευες την έφηβη κόρη σου οσον αφορά τις πρώτες σεξουαλικές τις εμπειρίες ;;(Δεν αναφέρομαι σε θέματα αντισύλληψης και προστασίας απο ΣΜΝ που θεωρώ δεδομένο οτι θα συζητήσουμε)Πχ οι δικες μας μαναδες μας (τα 80s -90s)έλεγαν να βρούμε ενα καλό αγορι που θα μας αγαπάει και θα τον αγαπάμε και τότε να προχωρήσουμε .Τι συμβουλές να δώσουμε στα σημερινά κορίτσια;

Μαρία

Χμ, εγώ θα έλεγα ότι οι δικές μας δεν έλεγαν απολύτως τίποτα, οπότε ο πήχης είναι τόσο χαμηλός που ό,τι και να πεις, αναβάθμιση θα είναι.

Δεν ξέρω αν θα είναι κάποια συγκεκριμένη κουβέντα ή αν είναι κάτι που θα έχει ξεκινήσει αρκετά πιο πριν. Η αντιμετώπιση του σεξ είναι μέσα στα γενικότερα πλαίσια της αυτοπροστασίας αλλά και της αυτοδιάθεσης, και αυτό ξεκινάει πολύ, μα πολύ πιο πριν. Αν ένα παιδί ξέρει να ισορροπεί μεταξύ της εξερεύνησης και της περιφρούρησης των προσωπικών του ορίων, τότε θα ξέρει και τι να κάνει σχετικά με το σεξ. Το σεξ δεν είναι ένα ξεχωριστό σύμπαν των διαπροσωπικών σχέσεων, ούτε θα ήθελα να το παρουσιάσω ως τέτοιο. Μπορεί να πει όχι; Μπορεί να γίνει δυσάρεστη; Μπορεί να διαχειριστεί την απόρριψη; Έχει αυτοπεποίθηση; Ξέρει να διακρίνει τον κίνδυνο; Νιώθει ότι μπορεί να έρθει σε σένα αν μπερδευτεί, ή έχεις δώσει σήμα ότι ανησυχείς γι’αυτή σε σημείο παράλυσης; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι που θα προσδιορίσουν την σεξουαλική της ζωή, και όχι οι συγκεκριμένες οδηγίες, που δεν μπορεί να υπάρξουν.

Αν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη κουβέντα, θα έλεγα ότι το σεξ είναι μια ανθρώπινη έκφραση όπως το φαγητό και ο ύπνος, και η κοινωνία έχει κάνει την τρίχα τριχιά για να κρατάει τους ανθρώπους σούζα. Δεν είναι ασήμαντη, όπως δεν είναι καθόλου ασήμαντο τι και πόσο τρως και πως και πόσο κοιμάσαι, αλλά δεν έχει σχέση με την ηθική. Η ηθική μπαίνει στο θέμα της συναίνεσης και τις άγραφης συμφωνίας με τον άλλον σχετικά με την τήρηση ή όχι της μονογαμίας, και όχι με την ίδια την πράξη του σεξ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

115 points
Upvote Downvote

22
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
10 Θέματα σχολίων
12 Απαντήσεις θεμάτων
6 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
tsikampoumAndromedaBetween WorldspapiaΔιαλεχτή Κιούση Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Θα συμφωνήσω με τη Λένα. Κι εγώ μεγάλωσα με το σκεπτικό βρες ένα καλό παιδί που θα σε αγαπάει, όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στα 19 σε θέση να κάνω σεξ και είδα ότι δε μου έβγαινε κατάλαβα ότι χρειάζεται πολλά παραπάνω από ένα παιδί που σε αγαπαει. Χρειάζεται κάποιον να τον γουστάρω αρκετά κιόλας, να βγαίνει αβίαστα και η αγάπη δεν είναι προϋπόθεση. Όταν έφτασα πια 20 και η μάνα μου άρχισε ν αγχώνεται ότι θα πεθάνω παρθένα, γύρισε και μου είπε “άντε βρες κανέναν να σε πηδάει” κι αυτή είναι σίγουρα μια κουβέντα που δεν πρέπει να πεις… Διαβάστε περισσότερα »

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Α, εμένα, όταν στα 12 είχα μια μικρή καθυστέρηση στην περίοδο, που θα μπορούσε να είναι ο,τιδήποτε άλλο, με ρώτησε αν είμαι έγκυος. Με σιγουριά, ότι δηλαδή είμαι και τής το κρύβω.

Andromeda
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Η αληθεια είναι ότι πρώτη φορά ακούω για μάνα να αγχώνεται για το αν θα μείνει παρθένα η κόρη της. Για το να κάνει σχέση ναι αλλά για τον αν θα μείνει παρθένα.
Βεβαια θα μου πεις ότι πολλές ίσως το σκέφτονται αλλά λίγες το εκφράζουν…

tsikampoum
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

H μάνα μου έλεγε “να κοιτάζω τα μαθήματά μου! Τα αγόρια ένα πράγμα θέλουν μόνο!!” Φυσικά αυτό το ένα δεν το ονομάτιζε ποτέ! Με απειλούσε κιόλας μη με δει με κανένα αγόρι…. Αργότερα στα εικοσικατι μου, δεν μάθαινε τίποτα φυσικά για τα προσωπικά μου και απορούσε πως έχουν οι φίλες μου και άλλες κοπέλες που γνώριζε σχέση κι εγώ όχι “αφού εγώ είμαι πιο όμορφη” όπως έλεγε! Στα 24 μου, είχαμε τσακωθεί μια μέρα και την άκουσα να λέει στη φίλη της στο τηλέφωνο, ότι “24 είναι, δεν είναι και μικρή……πρέπει να βρει άντρα, γι αυτό έχει νεύρα”. Αυτή είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Αν μπορούσα να πω μόνο μια κουβέντα θα ήταν να κάνει σεξ μόνο όταν το θέλει η ίδια και ποτέ επειδή το αγόρι την πίεσε ή φοβήθηκε μην τον χάσει.

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Ακριβώς! Επίσης θα της έλεγα ότι άμα θέλει μπορεί να κάνει σεξ κ με τα πόμολα κ να μην αφήσει κανέναν να την κάνει να νιώσει άσχημα γι’αυτό. Φυσικά θα την ενημέρωνα ενδελεχώς για τα μέτρα προφύλαξης.

Ένα Μπλούμπερι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ποιντ 1. Η συναίνεση αναιρείται όσο εύκολα και γρήγορα δίνεται. Χωρίς συνέπειες. Έτσι απλά, επειδή πριν ένα λεπτό ήθελες αλλά τώρα δε θέλεις. Αν αλλάξεις γνώμη, δεν έχεις κανένα λόγο να συνεχίσεις, ακόμη και αν έχει βάλει προφυλακτικό και είστε έτοιμοι. Δεν ισχύει μόνο για την πρώτη φορά αλλά και για τη χιλιοστή πρώτη. Αν αυτός αντιδράσει άσχημα, ορίστε, μάλλον σου αποκάλυψε ότι είναι τύπος που δε θα ήθελες να κάνεις σεξ ούτως ή άλλως. Ποιντ 2. Ασφάλεια. Κανείς δε θα σε προστατέψει αν δεν προστατέψεις τον εαυτό σου. Όλοι οι ανθρωποι κοιτάζουν πρώτα τον εαυτό τους και την καλοπέραση… Διαβάστε περισσότερα »

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Πριν ένα χρόνο έτυχε να παρακολουθήσω μια ομιλία του πατέρα Φιλοθέου Φάρου στην πόλη μου . Εκεί ρωτήθηκε από έναν ιερέα, ποια θα έπρεπε να είναι η συμπεριφορά του εξομολογου όταν η γυναίκα που εξομολογείται είναι σεξουαλικά απελευθερωμένη . Και άκουσα την απίθανη απάντηση από τον 89χρόνο τότε ομιλητή:” Δεν έχω καταλάβει γιατί ασχολείται τόσο πολύ η εκκλησία με το σεξ”
Εγώ κυρίως τονίζω την αυτοπεποίθηση και στο να λένε όχι σε ότι δεν τους αρέσει. Όπως και στο φαγητό, στο παιχνίδι, στα ρούχα, σε όλα όσα επιλέγουν.

dex_
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Άλλο Αγάπη και άλλο Σεξ.
– Hi5, 2003.

papia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
papia

πωπω τι cringe εποχή, αυτά ακούγαμε και κάναμε αναπάντητες

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Θα ήθελα απάντηση στην ίδια ερώτηση για εφήβους γιους. Είτε straight είτε gay.

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Την ίδια; Υπάρχει κάτι που θεωρείς, ότι θα έπρεπε να αναφερθεί; Νομίζω ότι καλύπτει κάθε άτομο ανεξάρτητα από τον τρόπο που αυτοπροσδιορίζεται και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η μάνα μου με κυνηγούσε να κάνουμε αυτήν την συζήτηση, αλλά εγώ δεν ήθελα. Τα έψαχνα μόνη μου. Επειδή, θεωρώ ότι ήταν και είναι παρεμβατική, δεν της έλεγα τίποτα. Ούτε καν, αν μού αρέσει καποιο άλλο άτομο. Αφενός ήξερα να ψάχνω, αφετέρου ήμουν τυχερή, γιατί στη δεύτερα λυκείου, μπήκα στην ομάδα αγωγής υγείας του σχολείου. Είχαμε μια προοδευτική καθηγήτρια (θρησκευτικό παρακαλώ), η οποία και ανέλαβε την ομάδα. Οπότε πήγαμε στο νοσοκομείο Συγγρός, ήρθε γιατρίνα από το ΚΕΕΛΠΝΟ να μάς μιλήσει κ.ά. Πολύ ωραία εμπειρία. Ελπίζω να έχει αλλάξει κάτι, αλλά νομίζω χρειάζεται να πούμε και κάποια αυτονόητα πράγματα. Π.χ.: -Στο… Διαβάστε περισσότερα »

Αυτό είναι ψευδώνυμο
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

στα top 100 του επόμενου βιβλίου

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Θα ήθελα να προσθέσω ότι η ηθική μπαίνει και στο θέμα της άγραφης συμφωνίας ότι αφήνουμε τον άλλον να φύγει αν το επιθυμεί. Το λέω αυτό γιατί έχουμε δει κατά καιρούς διάφορα: από το μια γυναίκα να φεύγει μετά από one – night stand και ο άντρας να την αποκαλεί “ανήθικη, αφού ήθελε μόνο σεξ” μέχρι το μια γυναίκα να ζητά διαζύγιο και ο άντρας της να την σκοτώνει που “τόλμησε να διαλύσει την οικογένεια της”.

Xrist
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Xrist

Στο σύμπαν που περιγράφει η Αμπα, όπου η ίδια η πράξη του σεξ δεν έχει σχέση με την ηθική, σε ποιο κίνητρο βασίζονται οι συμφωνίες αυτές για την μονογαμια; Φαντάζομαι ότι μιλάει για την ηθική της μπεσας να τηρησεις μια συμφωνία. Αλλά γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες συμφωνίες αποκλειστικότητας στο να είσαι συνδαιτυμονας; Οι άνθρωποι που συμφωνούν μονογαμια δεν έχουν ήδη σχετισει την ίδια την πράξη με την ηθική;

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Στην κοινωνία που ζούμε το πιο πιθανό η πρώτη-ες σεξουαλικές εμπειρίες είναι με ένα άλλο άτομο. Αλλά, ακόμη και αν θες να ξεκινήσεις την ερωτική σου ζωή με περισσότερα άτομα, ισχύουν τα ίδια. Το σεξ είναι ανθρώπινη έκφραση και από την στιγμή που γίνεται συνειδητά και με συναίνεση, δεν αλλάζει κάτι.