Αγαπητή «Α, μπα»: Τι πρόγραμμα ύπνου εφαρμόζεις;

Θα γίνω μανούλα

Σήμερα είπες “Πίστευα ότι το θέμα του ύπνου είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν ήξερα ότι είναι τρομερά δύσκολο να το εφαρμόσει κανείς, αλλά εξακολουθώ να το πιστεύω, και το τηρώ.” Μπορείς σε παρακαλώ να μας πεις τι πρόγραμμα ύπνου εφαρμόζεις; Είμαι εκκολαπτόμενη μανούλα, έχω διαβάσει τόσα και δεν ξέρω τι να διαλέξω! Περιμένω την απάντησή σου και των σχολιαστών!

Mom_To_Be

Έχω απαντήσει ήδη για το θέμα εδώ. Αυτό που εφαρμόζουμε εμείς έχει προκύψει μετά από δοκιμές και μετά από διάφορες αλλαγές και αφού με τα πολλά καταλάβαμε ποια είναι η προσωπικότητα του παιδιού, που γίνεται όλο και πιο εμφανής (αυτά που είχαμε υποθέσει όταν ήταν έξι μηνών ίσχυαν, είναι τώρα πλέον βέβαιο, κάτι που δίνει κουράγιο ελπίζω). Δεν υπάρχει συνταγή που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα παιδιά, πόσο μάλλον σε όλους τους γονείς ή σε όλα τα σπίτια, ακόμα. Διαφορές όπως η διάταξη των δωματίων, ακόμα και η ζέστη αν είναι καλοκαίρι, μπορεί να οδηγήσει σε άλλες μεθόδους.

Συνοπτικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει σωστό και λάθος. Αυτό που πιστεύω επίσης, όμως, είναι ότι αν θέλεις να έχεις ελπίδες να κοιμηθείς ξανά σαν άνθρωπος κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, πρέπει να μάθεις στο παιδί να κοιμάται: τελικά, μόνο του μαθαίνει, αλλά σίγουρα χρειάζεται βοήθεια να καταλάβει τι είναι αυτό το περίεργο πράμα που συμβαίνει τη νύχτα. Δεν είναι κάτι που θα καταλάβει από μόνο του, εκτός αν μεγαλώσει πάρα πολύ, μετά τα 5 ίσως, μην πω και αργότερα. Δηλαδή, και να περιμένεις να γίνει από μόνο του είναι μια λύση. Αλλά μην περιμένεις να γίνει κάτι μαγικό και να το καταλάβει από μόνο του γρήγορα, χωρίς να κάνεις κάτι. Δεν αποκλείεται, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο. Το πιο πιθανό είναι να έχετε διάφορα θέματα με τον ύπνο για χρόνια – μια να ξυπνάει, μετά να έρχεται στο κρεβάτι των μεγάλων, κλπ κλπ. Αν δεν έχεις πρόβλημα με αυτό, οκ, αλλά πρέπει να ξέρεις τι κάνεις και γιατί.

Αυτό που έχω να πω είναι τα εξής

α) πρώτα συζήτηση με το άλλο μέλος, αν υπάρχει άλλο μέλος, να σιγουρευτείτε ότι συμφωνείτε στο είδος της προσέγγισης, με τα υπέρ και τα κατά του, και τους λόγους που παίρνετε αυτή την απόφαση. Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία, όχι συμβιβασμός, μια συμφωνία που ικανοποιεί και τους δυο, αλλιώς δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Το λέω πρώτο γιατί είναι το πιο σημαντικό από όλα. Αν κάποιος δεχτεί κάτι με βαριά καρδιά, δεν θα καταφέρει να το εφαρμόσει όταν είναι απολύτως κρίσιμο να το κάνει (τη νύχτα, πτώμα στην κούραση).

β) η ευθύνη και το βάρος της εφαρμογής πρέπει να είναι μοιρασμένα κουκιά, δια δυο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ποιος δουλεύει και ποιος δεν δουλεύει. Αυτός που «δεν δουλεύει», είναι αυτός που φροντίζει όλη μέρα το παιδί στο σπίτι και δεν έχει διάλειμμα ούτε για κατούρημα. Με βάρδιες πρέπει να κοιμούνται και οι δυο γονείς το ίδιο (λίγο. Αλλά το ίδιο λίγο).

γ) Στο στάδιο της εφαρμογής πρέπει να υπάρχει από πριν σχέδιο Β και σχέδιο Γ για το χειρότερο δυνατό σενάριο, που είναι «τι κάνουμε αν δεν κοιμηθεί μέχρι να πάει 7 το πρωί». Σε αυτό το σενάριο πρέπει να εφαρμοστεί η οδηγία β.

δ) Χρειάζεται συνέπεια. Καμία μέθοδος δεν αποδίδει την πρώτη νύχτα. Όσο πιο «απότομες», τόσο πιο μικρό το διάστημα εφαρμογής, αλλά οι ήπιες μπορεί να κρατήσουν εβδομάδες. Με διορθωτικές αλλαγές, ναι, αλλά όχι απότομες, και όχι ξαφνικά μπρος πίσω, όσο μεγάλος και αν είναι ο πειρασμός. Αν ξεκινήσετε, χρειάζεται να είσαστε αποφασισμένοι. Πάρα πολύ αποφασισμένοι. Και σύμφωνοι. Αν όχι, πάμε πάλι στην οδηγία α).

in

Αξιολογήστε το άρθρο

38 points
Upvote Downvote

72
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
56 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
31 Συντάκτες σχολίων
papiaVectorAguafiestasamarillis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Παιδιά δεν έχω αλλά για το β που μου άρεσε πολύ θα ήθελα να γράψω τι εφαρμόζει η κουμπάρα μου με τον άντρα της. Αυτή είναι σπίτι με το παιδί και αυτός δουλεύει . Μέχρι τις εξιμιση που είναι μόνη της έχει το παιδί αυτή. Όταν γυρνάει ο άντρας της το αναλαμβάνει αυτός μέχρι την ώρα του ύπνου. Το βράδυ που το παιδί ξυπνάει συνέχεια το έχει η κουμπάρα μου για να κοιμηθεί αρχικά ο άντρας της που δουλεύει. Το παιδί όμως ξυπνάει από τις πέντε το πρωί, οπότε από εκείνη την ώρα και μέχρι να φύγει για δουλειά το… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

ωραια που περνανε οι κουμπαροι σου…
κατι εχει το νερο βρε παιδια για να ψηνονται τοσες εκατονταδες χιλιαδες ανθρωποι να ζουν με αυτον τον τροπο.
τα παιδια ειναι για τους πλουσιους. που μπορουν και την ζωη τους να ζουν ανθρωπινα και παιδια να χαιρονται.

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εφαρμόζεις κάποιους “χρυσούς κανόνες”: – “Κουράζεις” το παιδί με ελεύθερο παιχνίδι μέσα στη μέρα, κατά προτίμηση υπαίθριο, ακόμα και το καταχείμωνο, εφόσον δεν βρέχει. – Βρίσκεις και διαχωρίζεις αυτά που ξαγρυπνούν και αυτά που νυστάζουν ένα παιδί. Πας δηλ με “τα νερά του” γιατί κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, και σίγουρα διαφορετικό απ΄τα άλλα σου παιδιά ή τα παιδιά των γνωστών σου (για παράδειγμα, το μπάνιο κάποια μωρά-παιδιά τα ξαγρυπνά κι άλλα τα χαλαρώνει) – Όχι ζάχαρη (γλυκά, ζαχαρούχα επιδόρπια γιαουρτιού και χυμούς) το απόγευμα – Περιορίζεις τον ημερήσιο ύπνο, αν αυτός είναι υπερβολικός, γιατί δυσχεραίνει τον βραδινό – Ξεκινάς την… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Μέντορας

Ειλικρινά αυτά τα τιπς, ειδικά το τελευταίο, τα χρειαζόμουν κι εγώ τριανταφεύγα χρονώ μουλάρα, γιατί πάω και διαβάζω ειδήσεις πριν κοιμηθώ και μετά βλέπω στον ύπνο μου τον Τραμπ. Ευχαριστώ!!!

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Κι εγώ το ίδιο, όλα τα χρειαζόμουν, χαλάρωσε η ψυχούλα μου κι ας μην έχω θέμα πια με τον ύπνο. Sally τα γράφεις και ωραία γμτ, νύσταξα λέμε.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Αχ ρε Γατί κι εγώ, και μετά βλέπω ότι καίγεται και το τελευταίο δάσος και καθόμαστε με τη Greta και το κοιτάμε κλαίγοντας..
Κατά τ’άλλα, σωστή η Sally,όλα αυτά, ένα προς ένα, μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συνδέθηκα επιτούτου για να ανταποδώσω το δώρο που μου έκανε μια άγνωστη γυναίκα από ένα αμερικάνικο forum όπου μπήκα απελπισμένη 20 χρόνια πριν, και εξαιτίας της η κόρη μου κι εγώ επιζήσαμε και δεν την πέταξα από κανένα παράθυρο! (Είχα φτάσει πολύ κοντά…) Εκεί διάβασα τις εξής συμβουλές: Α) Τα μωρά πολλές φορές δεν κοιμούνται, όχι γιατί δεν είναι αρκετά κουρασμένα, (παιδίατρος: κούρασέ την και θα κοιμηθεί…) ούτε γιατί πεινάνε συνέχεια (γιαγιά: τάισε το το παιδί, δεν έχεις γάλα, κλπ κλπ…), αλλά γιατί αντίθετα είναι παρακουρασμένα και βρίσκονται σε τέτοια υπερένταση, που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να κοιμηθούν. (Όπως όταν έχεις γυρίσει… Διαβάστε περισσότερα »

HandinGlove
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τέλειο σχόλιο, spot on που λένε και στο χωριό μου! Αυτό που διαπίστωσα και εγώ είναι ότι ο ύπνος φέρνει ύπνο, το δικό μου παιδί δεν την παλεύει χωρίς έστω έναν υπνάκο λίγων λεπτών ανά δίωρο. Ακολουθούμε αντίστοιχο πρόγραμμα και κοιμάται όλη νύχτα από 2 μηνών. Σωτήρια τα αμερικάνικα fora τελικά 😊

amarillis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ κι εγώ με το σχόλιο σου Λητώ. Εγώ δεν είχα διαβάσει και πολλά μέχρι να γεννήσω περί βρεφικού ύπνου και ωραρίου. Πίστευα λανθασμένα ότι η φράση “κοιμάμαι σαν μωρό” είχε μια δόση αλήθειας. Μετά από τους 3 πρώτους μήνες δεν την πάλευα άλλο με την α­υπνία και συνειδητοποίησα ότι για να ανταπεξέλθω στον καινούριο ρόλο μου θα έπρεπε να αρχίσω να ενημερώνομαι γύρω από τον ύπνο και φυσικά να ακολουθώ ευλαβικά ένα καθημερινό πρόγραμμα φαγητού και ύπνου. Στη δική μου περίπτωση δεν ήταν ένα φορουμ που με βοήθησε, αλλά μια εφαρμογή κινητού που σου προσφέρει ακριβώς αυτό: ένα πρόγραμμα… Διαβάστε περισσότερα »

Dr. Arisa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Α, μπα μου είναι το ίδιο όμως όταν κάποιος είναι σπίτι και οκ να αλλάζει το μωρό όλη μέρα ολίγον άυπνος και το ίδιο να πηγαίνει στη δουλειά άυπνος ένας γιατρός, καθηγητής, μηχανικός, οδηγός κτλ? Θέλω να πω οτι στο σπίτι μπορείς και να μην απλώσεις ρούχα επειδή κουράστηκες οκ δεν έγινε και τίποτα, στη δουλειά τι θα πεις??? Ανεξαρτήτου φύλου πάντα ποιος μένει σπίτι και ποιος πηγαίνει για δουλειά.
Εάν μένει το μωρό ξύπνιο όλη νύχτα κάθε μέρα είναι πρόβλημα και για τους 2 οκ και προσπαθούμε να αλλάξουμε τακτική.

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Τι λες βρε Dr. δηλαδή αυτός που μένει σπίτι και προσέχει το μωρό έχει λιγότερο σημαντική δουλειά; Πχ αν τον πάρει ο ύπνος και του πέσει το μωρό δεν έχει σημασία;

Påskeegg
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Γιατί αυτός που μένει στο σπίτι και αλλάζει το μωρό είναι ολίγον άυπνος και ο άλλος που πάει στη δουλειά είναι σκέτο άυπνος; Επίσης ποιος είπε ότι το να φροντίζεις ένα μωρό και ένα σπίτι δεν είναι δουλειά και μάλιστα από τις πιο απαιτητικές; Γιατί και τα ρούχα θα πρέπει να τα πλύνεις/απλώσεις/σιδερώσεις αλλιώς τι θα φοράει το μωρό, εσύ και ο άλλος που πάει στη δουλειά, θα πρέπει να μαγειρέψεις γιατί αλλιώς τι θα φάτε, να ταϊσεις ή θηλάσεις για ατέλειωτες ώρες το μωρό, να καθαρίσεις το σπίτι γιατί δεν κάνει ένα μωρό να βρίσκεται σε βρώμικο σπίτι, να… Διαβάστε περισσότερα »

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αυτό ήθελα να πω και εγώ. Και εξαρτάται φυσικά και απο την δουλεία που κάνει ο γονιός. Άλλο ταμίας σε τράπεζα (που και πάλι δεν σε παίρνει για λάθη), και άλλο χειρουργός.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Βρε Arisa αυτός που μένει σπίτι με το μωρό δεν πρέπει να έχει σωματικές δυνάμεις και διαύγεια ακριβώς γι’ αυτό, για να κρατάει και να επιβλέπει ένα μωρό; Ένας εξουθενωμένος άνθρωπος πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει;

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συγνώμη που δεν κρατιέμαι να απαντήσω, αγνοήστε με ελεύθερα και κατάμουτρα, αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι όταν κάποιος προτείνει ένα πρόγραμμα, όχι επιβάλει αλλά προτείνει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα και θα πρέπει, να το προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Αν είναι κάποιου είδους αγωγή ή με κάποιον τρόπο υποχρεωτικό, τότε μόνο οφείλει αυτός που δίνει την όποια οδηγία να τονίσει τις εξαιρέσεις ή τέλος πάντων, το σε ποιες περιπτώσεις διαφοροποιείται η εφαρμογή. Εδώ δεν έχουμε οδηγίες, έχουμε μια σαφή απάντηση στο ερώτημα: Μπορείς σε παρακαλώ να μας πεις τι πρόγραμμα ύπνου εφαρμόζεις; Και ο γιατρός θεωρεί ότι δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Vector
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε όλα βρίσκω σωστή τη Λένα. Και αυτός που μένει στο σπίτι πρέπει να έχει στοιχειώδη νηφαλιότητα να αλλάξει το παιδί 100 φορές χωρίς να του γλιστρήσει στο μπάνιο, χωρίς να σκονταψει με το μωρό αγκαλιά, χωρίς να κλείσουν τα μάτια του όσο το ταιζει και του πέσει, ή όσο πάει να σκαρφαλώσει και πρέπει να έχει εκεί την προσοχή του. Και αν είναι τυχερός και μείνει ήσυχο στο ριλαξ/πάρκο, να μην κοιμηθεί ο γονιός την ώρα που πρέπει να απλώσει τα ρούχα, γιατί αν όπως λες τα αφήσει για αργότερα, το παιδί θα αρχίσει πάλι τις ταρζανιες/κλάματα/αλλαγματα/τάισματα, τα ρούχα… Διαβάστε περισσότερα »

Aguafiestas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όχι, δεν είναι το ίδιο, είναι χειρότερο. Στη δουλειά θα μπεις να διαβάσεις και Α,μπα, μη σου πω θα σχολιάσεις κιόλας. Θα φας και σαν άνθρωπος, χωρίς παράλληλα να κουνάς καρότσι με το πόδι και να κάνεις παζλ με το χέρι. Για να το λες, μάλλον δεν έχεις μείνει ποτέ στο σπίτι με 2 μωρά και καμία βοήθεια.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Οκ. Φαντάσου τώρα έναν χειρουργό που ξεκινάει τα χειρουργεία του στις 9 το πρωί με 3 ώρες διακεκομένου ύπνου, και αυτό όχι μία μέρα, αλλά κάθε μέρα. Οποτέ ναι, σε αυτή τη περίπτωση ο ύπνος του ενός γονιού είναι δυστυχώς πιο σημαντικός απο τον γονιό που μένει σπίτι με 2 μωρά.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Όλοι οι σύζυγοι χειρούργοι είναι daria; Και αυτοί που είναι, χειρουργούν κάθε μέρα; (επίσης τα χειρουργεία ξεκινούν νωρίτερα, να ξέρεις)

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Τα προγραμματισνένα χειρουργεία στην Ελλάδα τουλάχιστον ξεκινούν 9. Και στα ιδιοτικά και στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό έμαθα τουλάχιστον απο τα 6 μέχρι τώρα χειρουργεία που έκανα το τελευταίο δίχρονο, αλλά οκ προφανώς δεν είναι αυτό το ποιντ. Αυτό που θέλω να πω είναι πως όσο απαιτητικός και κουραστικός είναι ο ρόλος του γονιού οπου μένει σπίτι, καμία φορά τα πράγματα δεν γίνεται να είναι ίσα.

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Ευκαιρία να πούμε για την περίπτωση ζευγαριού που είναι κ οι 2 χειρουργοί (υπαρκτό παράδειγμα) και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν άδειες ανατροφής, η μητέρα επιστρέφει σύντομα στη δουλειά, το μωρό παραμένει αρκετά μικρό που ξυπνάει τη νύχτα. Ποιος θα πρέπει να κοιμάται από τους γονείς και ποιος να ξυπνάει; Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι όταν κάποιος γίνεται γονιός θα πρέπει να βάλει και αυτό στο πρόγραμμα του. Ο χειρουργός, δεν χειρουργεί απαραίτητα κάθε μέρα, οπότε υπάρχουν και νύχτες που μπορεί να ξενυχτισει με το μωρό για να κοιμηθεί και ο εταιρος γονιός. Νομίζω εδώ πρέπει να… Διαβάστε περισσότερα »

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ε καλά προφανώς.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Μα δεν είναι ότι δε θα απλωθούν τα ρούχα ή δε θα πλυθούν τα πιάτα. Είναι θέμα αν μπορείς να είσαι λειτουργικός.
Αν πηγαίνοντας στο super market με το παιδί στο αυτοκίνητο θα έχεις τα αντανακλαστικά να οδηγήσεις με ασφάλεια, αν στο θηλασμό μπορείς να κρατήσεις ξύπνια ή κινδυνεύεις πχ να σου πέσει το παιδί από τα χέρια. Η συνεχής έλλειψη ύπνου είναι πολύ βάρβαρη και μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από το να νυστάζεις απλά και επηρεάζει αργά και σταθερά την ψυχολογία σου. Όταν η ευθύνη μοιράζεται είναι πολύ διαφορετικό, πρακτικά και ψυχολογικά

HandinGlove
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο σύζυγος μου είναι ηλεκτρολόγος-συντηρητής σε βιομηχανία και γω κάθομαι σπίτι μόνη με το μωρό για τουλάχιστον 9 ώρες ημερησίως. Πλέον κόβω και την καλημέρα σε όποιον θεωρεί ότι αυτός που εργάζεται έξω χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση από αυτόν που μένει σπίτι. Πέρα από την εγρήγορση που απαιτείται για την ασφαλή κάλυψη των αναγκών του παιδιού, τις υπόλοιπες δουλειές στο σπίτι που κάποιος πρέπει να κάνει, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά που βιώνω είναι εξίσου επιβαρυντική με το απαιτητικό 8ωρο του άντρα μου. Και αυτό το λέει και ο ίδιος που σαν βιομηχανικός εργάτης έχει εργαστεί την τελευταία 15ετια σε… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

την ιδια απορια, εχω κι εγω…. επισης, αν λαγοκοιμασαι στο σπιτι κουρασμενος, κανεις δεν θα σε απολυσει…

Xthesini
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πάντως πι περισσότερες φίλες μου γύρισαν τρέχοντας στη δουλειά μετά από άδεια μητρότητας για να ξεκουραστούν λιγάκι. Just saying…

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

οι περισσοτερες γυναικες τρελαινονται να γυρισουν στην δουλεια, οχι για να ξεκουραστουν (εκτος αν τα ξυνουν στην δουλεια , βλεπε αθανατο ελληνικο δημοσιο), αλλα για να ξεφυγουν απο αυτην την τοσο βαρετη δουλεια που ειναι 24 ωρες προσοχη ενος μωρου και θελουν να κανουν κατι αλλο, να νοιωσουν δημιουργικες, να δουν κανεναν ανθρωπο. δεν χρειαζεται να νοιωθει ενοχές για την μητρικη της ικανοτητα μια γυναικα που θελει να κανει κι αλλα πραγματα, μπορει να ειναι αριστη μανα ακομα κι αν βαριεται να κοιταει ολη μερα ενα μωρο και 4 τοιχους…

Dr. Arisa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Εντάξει πεταχτήκατε όλες να περιγράψετε τα αυτονόητα. Εχω μείνει και εγώ με μωρό στο σπίτι και ξέρω ποιες είναι οι δουλειές και οι υποχρεώσεις. Απλά λέω ΕΦΟΣΟΝ και ΜΟΝΟ αν ο άλλος έχει ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ δουλειά όπως να κάνει χειρουργεία την άλλη μέρα δεν μπορεί να μην κοιμάται καλά. Εγώ κάνω την ίδια δουλειά με τον άντρα μου και ήξερα οτι δύσκολα την παλεύεις άυπνος. Αυτό δεν σημαίνει οτι έμεινα σπίτι να το παίζω δούλα και κυρά. Πολύ ωραία πέρασα. Και για ατελείωτο shopping με το μωρό στο μάρσιπο πήγα και για καφέδες και σε baby yoga και swimming κτλ. Τζάμια… Διαβάστε περισσότερα »

HandinGlove
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καμία μας δεν το παίζει δούλα και κυρά. Να επιβιώσουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας προσπαθούμε . Συγχιστηκα μεσημεριατικο

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Ε καλά, η σύζυγος χειρουργού ή πυροτεχνουργού ας το επωμιστεί όλο μόνη της.
Οι υπόλοιπες μπορούμε να σχολιάσουμε, ή όχι;

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

για την συζυγο οδηγου λεωφορειου που θα παει το παιδι σου στο σπιτι χωρις να βλεπει μπροστα του, για την συζυγο χειριστη σεγας, τι εχεις να πεις;

Vector
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Dr Arisa, με αυτή τη λογική, ο καθένας θα έβρισκε τότε απαιτητική τη δουλειά του, όντας οδηγός λεωφορείου, μετρό, τρακτέρ, φορτηγού, αστυνομικός, μαιευτήρας, βατραχάνθρωπος, αλεξιπτωτιστής, delivery, νοσηλευτής κλπ.
Επίσης δεν γίνεται να συγκρίνουμε οικογένειες στις οποίες ο γονιός που προσέχει το παιδί είναι μαζί του 24/7, και κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού, με άλλες στους οποίες υπάρχει δυνατότητα για νταντά, και οικιακή βοηθό. Μιλάμε για την πρώτη περίπτωση.

Aguafiestas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ούτε σε χωράφι έχεις δουλέψει, προφανώς!!!!

papia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
papia

Dr. Arisa τα ιατρικά επαγγέλατα έχουν μεγάλη ευθύνη. Αλλά και το χωράφι με αυπνία, ίσως να μην παλέυεται. Αν ένας πωλητής δεν έχει κοιμηθεί, σως να σας μιλήσει χωρίς όρεξη και να φανεί άσχημο.. Δε συγκρίνω τη δυσκολία της ιατρικής με άλλα επαγγέλματα, αλλά σε όλα υπάρχουν συνέπειες πχ κακή πρόοδος μακροπρόθεσμα.

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Πάντως εγώ αυτό που κατάλαβα με 2 παιδιά βρικόλακες, είναι πως μετά από ένα διάστημα συνηθίζεις την αϋπνία και από ένα σημείο και μετά, είτε κοιμηθείς 4 ώρες είτε 8, είσαι το ίδιο νηφάλιος!! Μη σου πω, πλέον αν τύχει και κοιμηθώ καμιά φορά πάνω από 8 ώρες, ξυπνάω με πονοκέφαλο!!!

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Γι’αυτό θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να δικαιούνται και οι δύο γονείς άδεια νέου γονιού, ή έστω ελάφρυνση καθηκόντων για ένα διάστημα. Και για τους δύο είναι σκληρή η έλλειψη ύπνου, και οι δύο έχουν σημαντικές ευθύνες. Γι’αυτό είναι πιστεύω σωστό αυτό που λέει η Λένα, και προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε με βάρδιες όταν ήταν δύσκολα τα πράγματα, με το συντρόφι μου. Που δεν ήταν στην αρχή για εμάς οπότε είχαμε και καλοσυνηθίσει. Δεν νομίζω ότι θα άντεχε η σχέση μας αν απλώς γυρνούσε πλευρό και με άφηνε να τα βγάλω πέρα μόνη μου λέγοντας “εσύ θα… Διαβάστε περισσότερα »

calamity jane
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το βασικό είναι τον πρώτο καιρό να μην έχεις προσδοκίες ότι θα κοιμάσαι.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Πολλοί έδωσαν χρησιμότατες πρακτικές συμβουλές, ωραιότατα tips. Η Jane την πιο σωστή . 😭

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

” Είμαι εκκολαπτόμενη μανούλα”
μαλλον εκκολάπτουσα εισαι, οχι εκκολαπτόμενη 🙂

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Καλά, ας μάθουμε πρώτα να βάζουμε κόμμα στο “ό,τι” όταν πρέπει που σκοντάφτει το μάτι και δεν καταλαβαίνουμε τί διαβάζουμε και βλέπουμε.
: ))

Agrioloyloydo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Καλημέρα. Έχω και εγώ είναι παιδάκι 8μηνων και θα σου τι εφαρμόζω εγώ χωρίς απαραίτητα να είναι το σωστό. Αρχικά όπως είπε και ο παιδίατρος το μωρό θα πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει σιγά σιγά τη μέρα από τη νύχτα. Αυτό θα γίνει όταν κοιμάται το βράδυ να υπάρχει σκοτάδι με ένα μικρό φωτάκι και την ημέρα φως από το παράθυρο αρκετό. Ειδικά τα νεογέννητα χρειάζονται οπωσδήποτε φυσικό φως. Εμένα φαντάσου από 4 μηνών κοιμάται συνερχόμενα για νύχτα. Επίσης εξαρτάται αν θηλασεις ή όχι. Τι εννοώ. Θηλάζοντας το μωρό τρέφεται πιο ελαφριά οπότε γενικά πεινάει κάθε 2-3 ώρες. Εγώ το… Διαβάστε περισσότερα »

Th3 do
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό με τα γεύματα μου το πρότεινε και εμένα ο μαιος που με βοηθάει για τα του ανώδυνου τοκετού. Θα το εφαρμόσω σε λίγο ,το μόνο που θέλω να θηλάσω έστω και για λίγο.🙄

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Ο μαίος… τι ωραία!

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Χάρηκα πολύ με το μαίο!! Αμάν πια με τον αποκλειστικό θηλασμό εκεί που δεν δουλεύει! Μπορείς να θηλάσεις και για πολύ καιρό, αν προσφέρεις συνδυαστική τροφή. Διάβασε για combination feeding, φαίνεται και ο μαίος να ξέρει σχετικά. Τις πρώτες 4-6 βδομάδες συστήνεται να μην προσφέρεις μπιμπερό, για να συνηθίσει το σώμα σου πότε ζητά το μωρό γάλα και για να μην “μπερδευτεί” με άλλη θηλή. Αλλά μπορεί να σώσει κι εσένα, και το μωρό, και την εδραίωση του θηλασμού αν τελικά προσφέρεις λίγο ξένο γάλα μαζί/μετά από το θηλασμό σε περίπτωση που δεν δουλεύει ο αποκλειστικός θηλασμός. Το έχω ξαναπεί,… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Κάπως έτσι σκέφτομαι κ γω να εφαρμόσω για το 2ο (εάν κάνω) επειδή με το 1ο, πραγματικά ξυπνούσε 4-8 φορές τη νύχτα! Η απορία μου, ομως, ειναι, και ίσως μου τη λύσεις, από τις 10 πχ το βράδυ έως τις 7 το πρωί που θα ξαναθηλασει το μωρό, το στήθος δεν πρήζεται από το γάλα; Δεν είναι αρκετές οι ώρες; Εφόσων μες στη μέρα τρώει ανά 3-4 ώρες οπότε αποσυμφοριζεται; Τι κάνεις; Εγώ σκεφτόμουν να βγάζω δικο μου γάλα και να το δίνω εάν ξυπνάει μες στη νύχτα. Θα το έχω βγάλει αρκετά πιο πριν όμως οπότε μήπως κι αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Agrioloyloydo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Εγώ έβγαζα με το θηλαστρο και του το έδινα μετά. Έβγαζα ας πούμε 1 το βράδυ γάλα δικό μου και το έδινα το πρωί στις 7 ή στις 6 ανάλογα τι ώρα θα ξυπνούσε. Αν έχεις όρεξη μπορεις να σηκωθείς και ενδιάμεσα να ξανά βγάλεις. Εγώ το έκανα για λίγο αλλά κάποιες φορές ήμουν τοοοοσο κουρασμένη που δεν άντεχα. Εντάξει ναι πρηζόταν λιγάκι η αλήθεια είναι.

Vector
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στην αρχή πρήζεται, μπορείς να βγάζεις λίγο, ώστε να μην πονάς, αλλά μην το αδειάζεις. Σταδιακά, συνηθίζει και δεν γεμίζει το βράδυ, αν δεν θηλάζεις το μωρό

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με όλο τον σεβασμό στις εμπειρίες σου, νομίζω ότι ο θηλασμός η όχι ενός βρέφους δεν παίζει ρόλο στο πόσο καλά θα κοιμηθεί. Υπάρχουν και μωράκια που δεν θήλασαν η έπαιρναν γάλα φόρμουλα το βράδυ και πάλι κοιμούνταν ανήσυχα για άλλους λόγους ή ακόμα και για λόγους που σχετίζονται με την λήψη του ξένου γάλακτος. Επιπλέον αν μια μαμά αποφασίζει να θηλάσει το παιδί θα πρέπει να ξέρει εκ των προτέρων ότι οι βραδινοι θηλασμοι είναι απαραίτητοι για την διατήρηση της καλής γαλουχίας, ειδικά τους πρώτους μήνες. Αν είσαι αποφασισμένη να δοκιμάσεις αποκλειστικά θηλασμό, μπορείς να βρεις τρόπους να το… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Ενημερώθηκα πολύ σχετικά και ο θηλασμός ήταν αποκλειστικός. Προσπάθησα για ασφαλή συγκοιμηση, πότε όμως δεν κοιμήθηκα καλά, ξεκούραστα, ούτε για 1 ώρα, ήμουν μονίμως πιασμένη. Οπότε το καλύτερο που κατάφερα ήταν να κοιμάμαι με το μωρό στον ίδιο χώρο σε ξεχωριστό κρεβάτι και μόνο κάποιες ώρες (του θηλασμού) στο ίδιο. Το ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξυπνά ένα μωρό τη νύχτα. Τώρα το προβλημα λύθηκε, αλλά είναι δύσκολο να ξυπνάει ένα μωρό 4-8 φορές τη νύχτα και να κοιμάται μόνο με θηλασμό και ακόμη χειρότερα όταν η μαμα είναι εργαζόμενη με κυκλικό ωράριο και ο ύπνος πολύτιμος. Πέρα… Διαβάστε περισσότερα »

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εγώ δεν τα θήλασα και πάλι ξυπνούσαν 5 και 6 φορές να πιούνε γάλα σκόνη. Βέβαια, μπορεί να παίζει ρόλο που και τα 2 μου παιδιά ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ μωρά και πλέον τεράστια παιδάκια (όπως και οι γονείς τους)

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

“η ευθύνη και το βάρος της εφαρμογής πρέπει να είναι μοιρασμένα κουκιά, δια δυο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ποιος δουλεύει και ποιος δεν δουλεύει. Αυτός που «δεν δουλεύει», είναι αυτός που φροντίζει όλη μέρα το παιδί στο σπίτι και δεν έχει διάλειμμα ούτε για κατούρημα. ” αυτος που δουλευει ομως, δεν εχει χρονο να ξεκουραζεται ΚΑΘΟΛΟΥ επι ενα ολοκληρο 8ωρο, συνεχομενα (το λιγοτερο). δεν γινεται να πηγαινει ξενυχτισμενος στην εργασια του και να αποδιδει, ειδικα αν βρισκεται σε απαιτητικη η ανταγωνιστικη εργασια. εξαιρουνται καποιοι δ.υ. που μπορει να μην εμφανιζονται καν στην εργασια τους κι αν εμφανιζονται να κ@λοβαρανε (οχι… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Εγώ το διάλειμμα που είχα πάντως, κατά τον μεσημεριανό ύπνο του μωρου το περνούσα ακίνητη στον καναπέ, καθιστή και στα χέρια να κρατώ το μωρό που κοιμάται. Όσες φορές το άφησα να κοιμηθεί κάτω και όχι στην αγκαλιά μου, έχασα και το διάλειμμα αυτό γιατί ξύπνησε.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

θελεις να πεις οτι η σωστη φροντιδα ενος μωρου γινεται μονο αν το κρατας 24 ωρες αγκαλια; ολα τα επιπλα που εχουν κατασκευαστει γι αυτον τον σκοπο, ειναι για πεταμα;

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Δεν θέλω να πω τίποτα, παρά να αναφέρω την προσωπική μου εμπειρία. Και γω τέτοιες βλέψεις είχα, γι’αυτό και προμηθευτικα τα ειδικα έπιπλα που αναφέρεις και συ. Απλά δεν δούλεψε στην περίπτωσή μας.

Westie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κάποιοι από μας πηγαίναμε και τουαλέτα σ’ αυτή την κατάσταση τον πρώτο καιρό … (άστα να πάνε)

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Σε νιώθω!

Vector
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σκληρά εργαζόμενους είναι και αυτός που μένει στο σπίτι με τεράστια ευθύνη για την σωματική ακεραιότητα του βρέφους/μωρού/νηπίου. Δεν μιλάμε για την περίπτωση που υπάρχει η οικονομική δυνατότητα πρόσληψης ατόμου για να προσέχει το μωρό. Αυτό θα ήταν μια βοήθεια. Αν δεν γίνεται όμως; Πάλι αυτός θα βγάλει το φίδι από την τρύπα; Όπως τα λέει η Λένα, διά δύο ακριβώς, και όπως καλείται να ανταπεξέλθει ο γονιός στο σπίτι με το μωρό και τις δουλειές, έτσι να ανταπεξέλθει και αυτός που δουλεύει εκτός σπιτιού.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

κι αν ο εργαζομενος χειριζεται μηχανηματα, ειναι οδηγος η χειρουργος και εξαντλημενος να χτυπησει/σκοτωθει η να σκοτωσει κανεναν ανθρωπο, μπορουν να μοιραστουν και την φυλακη και τις ενοχες. κι αν τον διωξουν απο την δουλεια γιατι κοιμαται ορθιος και δεν αποδιδει, μπορουν να πεινασουν ολοι μαζι…

Vector
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ή να αφήσει ο γονιός που μεγαλώνει το μωρό, το σπίτι, τις δουλειές και το μαγείρεμα-πλυσιμο-εκτός όσων σχετίζονται αποκλειστικά με το μωρό, επειδή κλείνουν τα μάτια του, και να τα αναλάβει ο άλλος όταν επιστρέφει από την δουλειά.. εκεί να δεις γλέντια! Τον ύπνο του δεν θα τον έχει σίγουρα πάντως, άρα θα καταλήξει απολυμενος, φυλακισμένος και με ενοχές όλες δικές του

eraki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η κουβέντα για τον ύπνο είναι ατελείωτη, θα προσπαθήσω να πω κάποια πράγματα συνοπτικά , έχοντας 3 παιδιά διαφορετικά στον ύπνο. Κανένα ιδιαίτερα δύσκολο, απλά διαφορετικά. Τα μωρά δεν ξέρουν τι είναι μέρα και νύχτα για κάποιους μήνες μετά τη γέννησή τους, οπότε γενικά στην αρχή θέλει υπομονή. Φως και φασαρία τη μέρα, σκοτάδι και ησυχία το βράδυ, ρουτίνα απαράβατη. Σιγά σιγά μειώνονται οι ημερήσιοι ύπνοι και μεγαλώνει ο βραδινός από μόνος του, θα το δεις. Το κάθε παιδί έχει τα δικά του, εμένα το πρώτο κοιμόταν ολόκληρη νύχτα από 30 ημερών, το δεύτερο πρώτη φορά όλο το βράδυ 2,5… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Χωρίς να έχω παιδιά, αυτό που βλέπω από τα παιδάκια που ξέρω είναι ότι αν δεν μάθουν να κοιμούνται από μωρά, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μάθουν από μόνα τους. Έχω πληθώρα παραδειγμάτων που τα παιδιά έχουν φτάσει 8-10 χρονών και ακόμα έχουν προβλήματα με τον ύπνο, δεν μπορούν να κοιμηθούν μόνα τους, πρέπει να κοιμηθούν όλοι στο σπίτι για να κοιμηθούν και αυτά, θέλουν ακόμα να πηγαίνουν στο κρεβάτι των μεγάλων κλπ. Οπότε θεωρώ πως είναι πολύ πολύ σημαντικό, τόσο για εσάς όσο και για τα μικρά, να τα μάθετε να κοιμούνται όσο είναι μωρά, διαφορετικά θα υπάρχουν προβλήματα για… Διαβάστε περισσότερα »