Αγαπητή «Α, μπα»: Τι πιστεύεις για τα τεστ dna που δείχνουν την καταγωγή σου;

Αμπα τί γνώμη έχεις για αυτά τα Ντι εν ει τεστ που σου δείχνουν την καταγωγή σου;
– Ιταλοβουλγαρα τελικά

Έχω κάνει και είναι τέλεια.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

21 points
Upvote Downvote

37
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
25 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
23 Συντάκτες σχολίων
highlightΚοσμική ΝεράιδαluckystrikeMoodus Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Leave it to Beaver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Προσωπικά θα έκανα αλλά αυτό που με σταματά είναι οτι δίνεις ουσιαστικά οικειοθελώς δείγμα του dna σου σε μια απρόσωπη εταιρεία, ενώ στην καθημερινή ζωή για να σου πάρουν τέτοιo δείγμα μπορούν μόνο στα πλαίσια αστυνομικής/δικαστικής έρευνας.

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αυτό ακριβώς. Διάβαζα πρόσφατα για την υπόθεση της April Tinsley, μιας ανατριχιαστικής δολοφονίας που η αστυνομία δεν είχε βρει ποτέ τον ένοχο, και 30 χρόνια αργότερα η υπόθεση άνοιξε κανά και τον έπιασαν χάρη σε διασταύρωση του DNA που είχαν συλλέξει τότε με το database μιας τέτοιας εταιρείας. Που είναι εξαιρετικά καλό, αλλά μετά με έκανε να σκεφτώ πόσο εύκολα έχει κάποιος πρόσβαση στο DNA μας χωρίς να το ξέρουμε, κι αν αυτό είναι ασφαλές. Πάντως το έχω κάνει κι εγώ και είναι όντως πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Η ιστορία που ανέφερα εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_April_Tinsley

Μαριάννα Θ.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Άκουγα σε ένα true crime podcast ότι πρόσφατα διάφοροι δολοφόνοι στις ΗΠΑ πιάστηκαν από τέτοιο δείγμα που είχαν δώσει συγγενείς τους, και που η εταιρεία πούλησε τα στοιχεία στην αστυνομία. Σήμερα οι δολοφόνοι, αύριο οι κλέφτες, μεθύριο θα είμαστε ένα big brother, όλοι καταχωρημένοι στα αρχεία όποιου έχει εξουσία. Εγώ πάντως ούτε στο Ζuckerberg δεν έχω δώσει τα στοιχεία μου οικειοθελώς.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Με όλο το θάρρος, αλλά δηλαδή το επιχείρημα ενάντια στο να δώσουμε έτσι απερίσκεπτα το DNA μας είναι να μη μας βρουν αν κανουμε φόνο? Ρωτάω ειλικρινά ,χωρίς δόση σαρκασμού, γιατί έχω μεγάλη απορία για ποιό λόγο κάποιοι αισθάνονται ότι πρέπει να δίνουν μάχη να κρύψουν τα στοιχεία τους πχ.

Μαριάννα Θ.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Η γνώση είναι δύναμη. Και να τη δίνεις και δωρεάν ή πληρώνοντας κι από πάνω, δεν ακούγεται πολύ έξυπνο. (Εν τω μεταξύ αυτές οι εταιρείες θησαυρίζουν μετά πουλώντας τα στοιχεία μας.) Διαβάζω οι νόμοι δεν έχουν συντονιστεί ακόμη σε θέματα προστασίας dna. Για κάτι που δεν καταλαβαίνω καλά-καλά, δε θα πάω οικειοθελώς να φακελωθώ. Φαντάζομαι πριν περίπου έναν αιώνα κάποιους Εβραίους στη Γερμανία να λένε «εντάξει μωρέ, και τι έγινε που μας καταγράφουν;»(βασικά δε χρειάζεται καν να το φανταστώ, σε συνεντεύξεις πολλοί είχαν πει ότι δε φαντάζονταν πού θα οδηγούσε όλο αυτό). Ο καθένας ας κάνει τα κουμάντα του, είτε… Διαβάστε περισσότερα »

Chaotic Jester
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Δεν θέλουμε να μπορούν να μας βρουν χωρίς να θέλουμε, τελεία. Όχι αν κάνουμε φόνο, ούτε αν απλώνουμε τραχανά. Και ο λόγος που εταιρείες θέλουν τα στοιχεία μας δεν είναι για να μας πιάσουν αν κάνουμε φόνο, αλλά για να μοσχοπουλήσουν τη ζωή μας στις διαφημιστικές κυρίως εταιρείες. Εγώ αν ο άλλος βγάζει λεφτά από μένα, θέλω το μερτικό μου. Τζάμπα δεν έχει. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να το αποφύγεις, και εγώ σε πεντακόσια databases είμαι φακελωμένος και σε κάποια μπήκα οικειοθελώς με αντάλλαγμα μερικές προσφορές σουπερμάρκετ και πέντε-έξι τζάμπα εισιτήρια σινεμά. Αλλά το να μην θέλω να δώσω το… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Μα αυτό το “να μας βρουν χωρίς να θέλουμε” είναι που δεν καταλαβαίνω, γιατί πιστεύω ότι κανείς δεν θα ψαξει να βρει προσωπικά εφτά δις ανθρώπους. Και άντε και τους βρήκε. Τί θα τους κάνει? Προφανώς δε μιλάω για κάποιον παρανοϊκό που μας έχει βάλει στο μάτι. Μιλάω για γενική χρήση κάποιων στοιχείων ως δεδομένα που σε εμάς δεν κοστίζει τίποτα, ούτε μας βλάπτει με κάποιον τρόπο. Επίσης το ολοκαύτωμα δεν θα έλεγα ότι είναι και το πιο δόκιμο παράδειγμα. Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και επίσης και τότε, παρά τις καταγραφές, πολλές προδοσίες… Διαβάστε περισσότερα »

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μαύρο Γατί, φόνο δε σκοπεύω να κάνω, το ανέφερα σαν γεγονός που με εβαλε σε σκέψεις. Αν μπορούν να σε βρουν για φόνο, μπορούν να σε βρουν και για άλλους λόγους. Μπορούν, ξερω γω, να ξέρουν ότι εχεις προδιάθεση για μια ασθένεια και να το πουλήσουν σε ασφαλιστικές και να μη σε ασφαλίζει κανένας. Ή να ξέρουν οτι εισαι συμβατός δότης με κάποιον και να σε απαγάγουν και να σου πάρουν τα όργανα. Ακούγονται αστεία τώρα που τα γράφω, αλλά θέλω να πω, τόσα λέμε για τη google που ξέρει πού μενουμε, τι τρώμε, τι μας αρέσει και με ποιον… Διαβάστε περισσότερα »

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πίσω από τα τεστ dna υπάρχει κάτι το οποίο είναι πιο σημαντικό…ότι όλοι έχουμε πολλές εθνικές ταυτότητες και όχι μία και μοναδική όπως ορίζουν τα εθνικά σύνορα.Είναι σημαντικό να καταλάβουμε και να αποδεκτούμε την “κοσμοπολιτική” ταυτότητα μας και μέσω αυτής να απορρίψουμε ιδεολογίες οι οποίες ρητορεύουν για το αντίθετο, με τραγικά αποτελέσματα.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Αν διαβάσουμε λίγη ιστορία, δεν χρειάζεται να κάνουμε τεστ dna για να το καταλάβουμε αυτό.

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ας διαβάσουν τότε ιστορία…

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτές οι ιδεολογίες από κοσμοπολίτικα welfare states παράγονται, και εμείς που δεν είμαστε κοσμοπολίτες, τους σίστες από τη Βουλή τους διώξαμε και το χρέος μας απέναντι στην ιστορία το κάναμε όταν έπρεπε, σε αντίθεση με τους νυν κοσμοπολίτες των ubermensch λαώ της Ευρώπης που άνοιξαν τα σύνορα να περάσουν τα Panzer και να φτιαχτούν βιομηχανίες. Έχει τελειώσει η εποχή που ο φιλελεύθερος “κοσμοπολιτισμός” ήταν η κορωνίδα του progressive.

Moodus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν κατάλαβα ακριβώς…αναφορικά με το κοινωνικό κράτος των ευρωπαικών κρατών σου υπενθυμίζω ότι οι παροχές συνδέονται άμεσα με την εθνικότητα ή/και την εργασία.Αν δεν είσαι πολίτης του κράτους ή δεν εργάζεσαι τότε πρόσβαση στις παροχές δεν έχεις ή ακόμα περιορίζεται στα ελάχιστα.Τώρα ο κοσμοπολιτισμός στον φιλελευθερισμό λέει τα εξής: οι κοινωνικές παροχές να συνδέονται με τη φορολόγηση των πολιτών ανεξαρτήτως εθνικότητας.Φορολογία(άρα εργασία ή περιουσία) = πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.Αν συμφωνείς ή διαφωνείς είναι δικό σου θέμα.Η αναφορά στο Νίτσε περί υπερανθρώπου δεν την κατάλαβα.Το χρέος πάντως της χώρα δεν σταματά στη Βουλή.Το χρέος μας είναι δημοσιονομικό και όχι ιδεολογικό.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο φασισμός, ρατσισμός και ο φόβος γενικότερα δεν παράγεται στις χώρες τις βαλκανικές τύπου Ελλάδας. Ο φασισμός τρέφεται από τη κεντρική και Βαλτική Ευρώπη. Δεν κινδυνεύεις από τους Πολωνούς φασίστες που την είδαν αίμα τιμή επειδή μπήκαν στην κατανάλωση σαν λαός, δεν κινδυνεύεις από τον βουλγαρικό εθνικισμό ούτε από τους ουτσεκάδες. Από το γερμανικό εθνικιστικό κόμμα κινδυνεύεις, από το αντίστοιχο νορβηγικό, σουηδικό, αυστριακό και τον κοστουμαρισμένο φασισμό (τύπου Βορίδη που και κοσμοπολίτης είναι, και εθνικιστής και κλείνει το μάτι σε όλους τους παλαιούς του συντρόφους και τους ζητά ψήφο). Μια χαρά κοσμοπολίτες είναι αυτό το ρεύμα εθνικισμού. Λέμε εντελώς αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Το παπί.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Ε πες και τι είσαι βρε Λένα, μην μας αφήνεις με την αγωνία.

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Δεν ξέρω ή δεν έχω καταλάβει πού ακριβώς μπορεί να βρεθεί το γνήσιο,το αυθεντικό,το ορίτζιναλ DNA ενός λαού.Εκτός κι αν μιλάμε για κάποια απομονωμένη φυλή,που δεν είχε σεξουαλικά νταραβέρια κι απογόνους με κανέναν από το διπλανό χωριό.Κάποια πιο γενικά στοιχεία θα έχουν μάλλον.Με ενδιαφέρει περισσότερο η πολιτιστική συνέχεια.Και μου αρέσει,όταν βρίσκω διάφορες ψηφίδες,που νιώθω να με συνδέουν με τον παγκόσμιο χάρτη.Μου αρέσει που μεγάλωσα σε έναν τόπο με βυζαντινά,με οθωμανικά,με ενετικά μνημεία.Που η μητρική μου γλώσσα με τις τοπικές τις ιδιαιτερότητες έχει ομοιότητες και μπορώ να καταλάβω ανθρώπους από πολύ πιο μακρινές περιοχές και εποχές.Όπως και το πού απλώνονται οι… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πολυ ενδιαφερον το σχολιο σου acantholimon. Ειναι καθαρα προσωπικη επιλογη αν θες να μαθεις.

Υπαρχουν μελετες που οντως παιρνουν δειγμα DNA απο αρχαια αντικειμενα (τριχες, δοντια κτλπ), και καταληγουν και σε συμπερασματα για τις μετακινησεις των πληθυσμων, ενω μελετες που θελουν να παρουν δειγματα απο τον τωρινο πληθυσμο μπορει να εχουν ως προυποθεση ‘Τα άτομα που θα συμπεριληφθουν στη μελέτη θα πρεπει οι γιαγιαδες και οι παππουδες τους να προέρχονται από το ίδιο χωριό ή από χωριά σε αποσταση <10 χιλιόμετρων'

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με αφορμή αυτή την ερώτηση αλλά και άλλες πρόσφατες, θα ήθελα να πω ότι με τόση πληροφορία να υπάρχει γύρω μας πραγματικά είναι απαραίτητο να διδάσκεται στα σχολεία πολύ σοβαρά η ουσία της στατιστικής. Όχι ως παρακλάδι των μαθηματικών αλλά ως πρακτική γνώση. Το μοιάζω κατά 10% με έναν Κινέζο (π.χ. σε ύψος) δεν είναι το ίδιο με το είμαι κατά 10% Κινέζος.

τούρτα σεράνο
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Και εγώ το σκεφτόμουν να κάνω το τέστ , αλλά με σταματάει ότι δεν θέλω να δώσω δείγμα σε μια εταιρεία που μπορεί αργότερα να το χρησιμοποιήσει για διάφορους σκοπούς.Ο πατέρας μου ήταν υιοθετημένος και δεν ξέρουμε απο ποια χώρα καταγόταν οι γονείς του.Ούτε ο ίδιος ήθελε να μάθει.Ίσως κάποια στιγμή το αποφασίσω αλλά δεν ξέρω εάν έχει νόημα.Τι θα αλλάξει εάν μάθω ότι έχω π.χ αφρικανικές ή ιταλικές ρίζες;

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πολλές απο αυτές τις εταιρείες σου βρίσκουν συγγενικά σου πρόσωπα ανά τον κόσμο που έχουν κάνει το τεστ – όποτε στην περίπτωση του πατέρα σου μάλλον δεν ενδείκνυται.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ρε Α, μπα μας αφήνει με την αγωνία τώρα, τι μπορεί να έδειξε το τεστ; Κάποια εξωτική καταγωγή η κάτι τρε μπαναλ και αναμενόμενο;
Πάντως με την αδερφή μου το συζητούσαμε ότι θέλουμε να το κάνουμε. Αρχικά να δούμε τι μπορεί να έχει παιχτεί στην οικογένεια, τι προσμίξεις και αν θα υπάρχει κάποια ανατροπή και φυσικά να το κάνουμε και οι δύο για να δούμε αν θα μας βγάλει τα ίδια, ποιος ξέρει;

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η καλύτερη στρατηγική ειναι να κάνετε τεστ στους πιο παλιούς ζωντανούς προγόνους σας. Εγω έκανα δωρο στους γονεις μου, τα αποτελέσματα ήταν παρα πολύ ενδιαφέροντα. Αν έχεις παππούδες ζωντανούς ακόμη καλύτερα.

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ωραία ιδέα!
Σοβαρά τώρα, δεν χρειάζεται να μας πείτε ποσοστά, αλλά είμαι πολύ περίεργη για το τι εθνικότητες παίζουν για τους μέσους Έλληνες!

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Και με στοιχειώδη ιστορία ξέρει κανείς ότι είμαστε συνθοθυλευμα λαών και όχι οι μπούρδες περί ιχωρ που μας προπαγανδίζουν.
Είμαι περίεργη να δω αντίδραση από χρυσαυγιτες αν το έκαναν
Όπως σωστά ειπώθηκε,είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε την κοσμοπολίτικη ταυτότητα μας
Θα το κάνω κι εγώ κάποια μέρα από περιέργεια!

papia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αν το έκαναν, θα προέκυπτε θεωρία συνωμοσίας οτι υπάρχουν για να τους αφαίρέσουν την ”αγάπη για την πατρίδα”. Σιγά μην παραδεχτούν οτι έχουν ρίζες και απο αλλού.

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Σωστό κι αυτό

Luthien
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Ωχ! Μου θύμισες ότι πήρα κι εγώ ένα την προηγούμενη άνοιξη και δεν το έχω κάνει ακόμα!

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Όταν λες “πήρα” τι ακριβώς εννοείς; Είναι σαν το τεστ εγκυμοσύνης;

Luthien
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Ναι, κάπως έτσι, σου στέλνουν το πακετάκι, δεν έχω ιδέα τι έχει μέσα γιατί δεν το έχω ανοίξει, φαντάζομαι τα σύνεργα για να μαζέψεις dna (πώς κάνουν στις ταινίες;). Μετά το στέλνεις πίσω ταχυδρομικά και σου στέλνουν τα αποτελέσματα.
Το αγόρασα online, είχαν μια προσφορά και έπαιρνες δύο σε χαμηλότερη τιμή, σκέφτηκα ότι θα κάνω ένα εγώ και ένα ο σύζυγος, αλλά ούτε θυμάμαι πού τα καταχώνιασα!

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ε, δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες;
Έχω ακούσει ότι για λιγότερο κοινές εθνότητες τα αποτελέσματα είναι αρκετά γενικόλογα, π.χ. Νότια Βαλκάνια. Ισχύει;
Και ότι άτομα που έχουν κάνει σε τρεις διαφορετικές εταιρείες έχουν πάρει αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα, τουλάχιστον για τους μακρινότερους απογόνους.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Τρεις φορές το τεστ;! Μα τι καημός κι αυτός, το έκαναν συνέχεια μέχρι να βγάλει το “σωστό” αποτέλεσμα;

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μάλλον για να βγει ζουμερό ρεπορτάζ!

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

🤣 Τι τραβάνε κι αυτοί οι δημοσιογράφοι!