Αγαπητή «Α, μπα»: Tι κάνουμε όταν αλλάζει η δυναμική μιας φιλίας;

Πιστεύω ότι όταν θες να βρεις χρόνο, βρίσκεις

Photo by Azazello BQ on Unsplash

Αγαπητή Λένα, Τί γίνεται όταν αλλάζουν αυτά που ξέρουμε σε μια φιλική σχέση αλλά δεν μας αρέσει που αλλάζουν; Έχουμε άραγε περιθώριο να κάνουμε κάτι ή πρέπει να δεχτούμε την πραγματικότητα η οποία πολύ συχνά λέει ότι “τα πάντα ρει”? Και για να γίνω πιο σαφής. Με την καλύτερή μου φίλη γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια (σχεδόν 20). Δεν είναι από αυτές τις φιλίες που δημιουργήθηκαν στο σχολείο και μετά, παρόλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στον χαρακτήρα μας, στην φιλοσοφία μας κλπ, τις κρατάμε λόγω του παρελθόντος. Επίσης δεν είναι από τις φιλίες που δεν συζητάμε δύσκολα θέματα. Έχουμε τις καλές μας στιγμές όπως έχουμε και τους τσακωμούς μας. Μέχρι πριν 2 χρόνια μιλούσαμε σχεδόν κάθε μέρα στο τηλέφωνο. Μετά μιλούσαμε 2-3 φορές την εβδομάδα και σήμερα μιλάμε ακόμα πιο αραιά. Σήμερα εγώ είμαι εκείνη που επιδιώκω περισσότερο την επικοινωνία (είτε τηλεφωνική είτε δια ζώσης). Εκείνη συγκατοικεί με τον σύντροφό της τα τελευταία 2,5 χρόνια, εγώ είμαι single. Κατά παραγγελία τηλεφώνημα δεν γίνεται. Όπως και κατά παραγγελία βραδινή έξοδος. Θέλω να πω δεν ξέρω αν έχει νόημα να της πω ότι δεν μου φτάνει αυτό που μου δίνει και ότι θα ήθελα περισσότερο. Προφανώς δίνει αυτό που θέλει και μπορεί. Επίσης πιστεύω ότι τα παράπονα απομακρύνουν τους ανθρώπους από κοντά μας. Δεν την θεωρώ δηλαδή και πολύ σωστή μέθοδο/προσέγγιση/τακτική. Όσες φορές αρνείται κάποια πρότασή μου οι αιτίες συνήθως είναι φόρτος εργασίας, οικιακές υποχρεώσεις, οικογενειακές υποχρεώσεις, λιγοστός χρόνος με τον σύντροφό της. Εγώ έχω την άποψη ότι χρόνο δεν βρίσκουμε για πράγματα που δεν θέλουμε, τα βαριόμαστε ή δεν έχουν μεγάλη προτεραιότητα. Όταν θέλεις δηλαδή, θα τον βρεις τον τρόπο και τον χρόνο. Το ερώτημα είναι τί κάνεις όταν δεν σου φτάνει αυτό που σου δίνει ο άλλος; Διότι οι σχέσεις είναι μοίρασμα. Όταν δεν μοιράζεσαι πλέον και τόσο την ζωή σου με την φίλη σου πώς λέγεται αυτή η σχέση; Τί ταμπέλα να της βάλω;

– Regina Phalange

 

Θα φανώ πολύ μπούμερ, αλλά είναι ανάγκη να της βάλεις ταμπέλα;

Δεν είμαι σίγουρη ότι όταν θέλεις βρίσκεις τρόπο και χρόνο. Μερικοί άνθρωποι (πολλοί άνθρωποι) έχουν λιγότερο χρόνο από σένα. Επίσης δεν ιεραρχούμε με τον ίδιο τρόπο τις υποχρεώσεις. Είναι πολύ διαφορετική η «οικογενειακή υποχρέωση» μεταξύ των ανθρώπων, υπάρχουν πραγματικά τεράστιες, τεράστιες διαφορές στις «οικογενειακές υποχρεώσεις» ανά οικογένεια.

Όταν δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε από έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, κάνουμε επαναξιολόγηση της σχέσης. Δεν χρειάζεται τόσο να βρεις λέξη, όσο να προσδιορίσεις μέσα σου τι θα περιμένεις από δω και πέρα, και κατά πόσο θα προσαρμόσεις αυτά που δίνεις.

Αποκαλείς την καλύτερη σου φιλία ως φιλία που δεν περιλαμβάνει δύσκολα θέματα συζητήσεων. Αυτή είναι η καλύτερη σου φίλη; Η καλύτερη σου φίλη είναι μια που μιλάτε αραιά και κάνεις εσύ την κυρίως προσπάθεια; Δεν είμαι υπέρ της ταμπέλας, και σίγουρα δεν είμαι υπέρ της λάθος ταμπέλας. Αν σταματήσεις να την περιγράφεις ως την «καλύτερη σου φίλη» ίσως μειωθούν οι προσδοκίες σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

30 points
Upvote Downvote

35
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
31 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
5 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
35 Συντάκτες σχολίων
Στο ακρογιάλι της ουτοπίαςω βάι βάιμ_αρεσει_να_χορευωDeponAquamarine Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Απ’ ότι κατάλαβα λέει οτι περιλαμβάνει η σχέση αυτή τα δύσκολα θέματα συζήτησης. Θέλω και εγώ να τονίσω οτι η έλλειψη χρόνου είναι ένα πολύ σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα το οποίο απομακρύνει τους ανθρώπους. Ακόμα και αυτούς που ζούνε στο ίδιο σπίτι. Οι φιλίες σίγουρα αλλάζουν όσο αλλάζουν και οι φάσεις που περνάνε. Είναι τελείως ουτοπικό να θεωρείς οτι ο ρυθμός επικοινωνίας σας στα 20, θα είναι ο ίδιος στα 30, στα 40 κοκ.Δεν έχει να κάνει μόνο με τις συνθήκες ζωής (π.χ. δουλειά, οικογένεια, άλλες υποχρεώσεις κτλ.) αλλά και με την εξασθένηση της ανάγκης τόσο έντονης επικοινωνίας. Ωστόσο, όταν… Διαβάστε περισσότερα »

Meddle
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

este συμφωνώ μαζί σου. Όσο μεγαλώνουμε και αυξάνονται οι υποχρεώσεις (έχεις δεν έχεις οικογένεια) δεν είναι εύκολο να επικοινωνείς με φίλους. Σημασία έχει πως αισθάνεσαι όταν μιλάς μαζί τους. Έχω μια πολύ καλή μου φίλη που μιλάμε σπάνια γιατί τρέχουμε με υποχρεώσεις όλη μέρα, αλλά όταν μιλάμε νιώθουμε ότι μιλήσαμε πριν λίγες μέρες. Συναισθηματικά είμαστε εκεί η μία για την άλλη!!

Αιλουροειδέστατο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Οι φιλίες δεν είναι τόσο θέμα εγγύτητας όσο θέμα συναισθηματικής δέσμευσης. Έτσι εξηγείται πως υπάρχουν παλιοί φίλοι που βλέπονται σπάνια αλλά όταν βρεθούν είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ωστόσο, δεν είναι αδιάλειπτα και διαχρονικά αμοιβαίες και οι ανάγκες δεν συμπίπτουν πάντα. Οι νεανικές φιλίες είναι λίγο πολύ συμβιωτικές, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με τα χρόνια απορροφώνται από την καθημερινότητά τους και η επικοινωνία με φίλους αραιώνει, ή περιορίζεται στους ανθρώπους που βολεύει, ή συμφέρει, ή υπάρχει φόβος παρεξήγησης, και όχι σε αυτούς που αγαπάμε ή μας αγαπούν περισσότερο. Είναι λίγοι οι άνθρωποι που επικοινωνούν τακτικά με φίλους αν… Διαβάστε περισσότερα »

Γιώργος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επίσης ΔΕΝ είναι από τις φιλίες που ΔΕΝ συζητάμε δύσκολα θέματα. Τα συζητάνε δηλαδή

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Κράτα την ως φίλη με αυτά που θέλει και μπορεί να δώσει και βάλε στη ζωή σου και άλλους ανθρώπους. Φαίνεται ότι εναποθέτεις πάνω της όλες τις προσδοκίες που έχεις από μια φιλία, όμως αυτό είναι λάθος. Δεν μπορείς από έναν άνθρωπο να είναι διαθέσιμος κάθε μέρα επειδή απλά είσαι εσύ. Κάνε και άλλες φίλες και θα δεις ότι δε θα έχεις μετά παράπονα γιατί κι εσύ δε θα περιμένεις από αυτήν μόνο να καλύψει τις ανάγκες σου.

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Αυτά τα ρητά τύπου “τα οποιος θέλει βρίσκει χρόνο” κτλ είναι μπούρδες. Μιλούσατε κάθε μέρα στο τηλ (!!) προφανώς όταν ήσασταν φοιτήτριες ή άεργες και οι 2. Η φιλία δε μετριέται με την ποσότητα, όσο επιμένεις να μην καταλαβαίνεις και πιέζεις τόσο θα απομακρύνεται θεωρώ.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Υπάρχουν μέρες που δεν προλαβαίνω να μιλήσω καλά καλά με το σύντροφό μου και μένουμε στο ίδιο σπίτι, που λέει ο λόγος. Η ζωή της φίλης σου έχει αλλάξει, δεν είσαστε πλέον μαθήτριες και φοιτήτριες, υπάρχουν άλλες συνθήκες πλέον. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να σε αποφεύγει αν δεν μπορεί να μιλάτε στο τηλέφωνο τόσο συχνά. Τις φορές που μιλάτε νιώθεις ότι υπάρχει καλή επικοινωνία; Αυτό έχει σημασία.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Μήπως απλά βολεύεται επειδή ξέρει ότι θα επικοινωνήσεις;
Ανά διαστήματα βρίσκομαι και στις δύο πλευρές, σε διάφορες σχέσεις.

(Best nickname ever)

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τώρα χτύπησες ευαίσθητη χορδή λόγω της αντικοινωνικότητάς μου κυρίως (για να καταλάβεις το να μιλάω με κάποιον κάθε μέρα μου φαίνεται τρομερά βαρύ). Τέλος πάντων, από ότι καταλαβαίνω το παράπονο σου δεν είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για σένα, ότι δε σε άκουσε, ότι δε σου στάθηκε, αλλά ότι δεν έχει τόσο χρόνο για σένα. Νομίζω ότι έχεις φτάσει πια σε μία ηλικία που πρέπει να ξεχωρίζεις λίγο την έννοια της φιλίας από αυτήν της παρέας.Πρέπει η “καλύτερη φίλη” (τύπου BFF?) να είναι αυτή με την οποία περνάς τον περισσότερο χρόνο? Δηλαδή δεν μπορεί να είναι απλά μια πολύ καλή φίλη… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πάρε από αυτή τη φίλη αυτό που σου δίνει. Αν δεν θέλεις να την ψάχνεις, δεν είναι ανάγκη. Οι φιλίες είναι κάτι δυναμικό. Μπορεί σε δέκα χρόνια αυτή να σε ψάχνει και εσύ να μην έχεις χρόνο. Δεν είναι ανάγκη να την ξεκόψεις λόγω έλλειψης χρόνου.

dex_
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τα ζευγάρια έχουν την τάση να βρίσκονται με άλλα ζευγάρια. Βρες γκόμενο για να βλέπεις την φίλη σου. Σημαντικό, ο γκόμενος να ταιριάζει με τον σύντροφο της. Σίγουρα το να ταίριαζε και με σένα θα ήταν ωραίο, αλλά στην παρούσα φάση πιο σημαντικό να ταιριάζει με αυτόν.

μ_αρεσει_να_χορευω
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Μέντορας

Η πιο κουλη απάντηση της ημέρας με 7 👍μέχρι τώρα που γράφω 🙄🙄😏😏