in

Αγαπητή «Α, μπα»: Τι κάνεις όταν ο άλλος σου απευθύνεται στον ενικό;

Μήπως παραγνωριστήκαμε;

Φωνάζω μάστορα στο σπίτι μου για τεχνικό θέμα. Όταν λέω “μάστορα” μη φανταστείς γραφικές καταστάσεις – εννοώ άντρα γύρω στα 30-35, με engineering degree και μάστερ. Ο άνθρωπος έρχεται, εγώ ευγενική με το σας και με το σεις του εξηγώ το πρόβλημα και συζητάμε για πιθανές λύσεις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ee9c1e1d28ab05769ee7c6c10599ce20

Φωνάζω μάστορα στο σπίτι μου για τεχνικό θέμα. Οταν λέω “μάστορα” μη φανταστείς γραφικές καταστάσεις – εννοώ άντρα γύρω στα 30-35, με engineering degree και μάστερ. Ο άνθρωπος έρχεται, εγώ ευγενική με το σας και με το σεις του εξηγώ το πρόβλημα και συζητάμε για πιθανές λύσεις. Εγω, εν τω μεταξύ, που του ρίχνω 10 χρόνια (αλλά δεν το ξέρει γιατί μικροδείχνω, άρα ας πουμε έστω πως με κάνει στην ίδια ηλικία με τον εαυτό του) του μιλάω στον πληθυντικό. Αυτός 2 λεπτά μέσα στην κουβέντα και το έχει γυρίσει στον ενικό, χωρίς όμως διάθεση φλερτ (λεμε τώρα, για το ενδεχόμενο που έρωτας ήταν η αιτία). Οχι, η αιτία δεν ήταν ο έρωτας, η αιτία ήταν μια οικειότητα που πήρε μόνος του, πρώτη φορά που πάτησε στο διαμέρισμά μου. Εγώ συνεχίζω τον πληθυντικό (σχεδόν με έμφαση, μπας και χαμπαριάσει) αυτός συνεχίζει τον ενικό. Και ρωτώ: τι κάνεις σε μια τέτοια κατάσταση; Γυρνάς στον άλλο και του λες μέσα στο σαλόνι σου “πληθυντικό παρακαλώ”; Του λες “παιδί μου, όταν εσύ έπαιζες με τα playmobil εγώ έδινα πανελλήνιες;”. Άλλο;
– Παραγνωριστήκαμε

Άλλο; Δεν το παίρνεις τόσο στα σοβαρά και το γυρίζεις κι εσύ στον ενικό, και τότε βλέπεις αν πρόκειται για υποτίμηση, αγένεια, έρωτα ή απλής, κάζουαλ κουβέντας που δεν χρειάζεται πληθυντικό. Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους το «παραγνωριστήκαμε», ο ενικός και ο πληθυντικός δεν είναι η μόνη συνθήκη.

Δεν είναι πάντα επίθεση ο ενικός, ούτε είναι πάντα ευγένεια ο πληθυντικός. Το διαμέρισμα σου και το σαλόνι σου είναι, οκ, δεν το αμφισβήτησε κανείς νομίζω αυτό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

51 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν

Στον άνθρωπο με κακή αγωγή, το θάρρος γίνεται θράσος, η σοφία σχολαστικότητα, η ευφυΐα κοροϊδία, η απλότητα βαναυσότητα και η καλοσύνη γίνεται κολακεία.
(Συγνώμη, δεν μπόρεσα να κρατηθώ)

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοντράριος

χαχαχαχα Κοντραριε να σαι καλα! 😂

Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοντράριος

Καλέ το έψαξα, δε με έχει σημαδέψει τόσο που να το μάθω απ’ έξω! (μέχρι το θράσος έχω μάθει)

sktpsx
sktpsx
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοντράριος

mitsi σ ευχαριστω πολυ, πολυ ομως, γιατι νομισα οτι τα σκεφτηκε μονος του και τα ‘πε, και ενιωσα πρωτα “ουαου” και μετα σαν την αλλη την “χαζη”

Stalkerou
Stalkerou
5 χρόνια πριν

Εσενα δλδ που αποκαλείς “μάστορα” έναν μηχανικό με μεταπτυχιακό σε διακρίνει η ευγένεια και ο πληθυντικός ήταν που έλειπε από το σκηνικό αυτό;

karcharias
karcharias
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Stalkerou

μάστορα τον αποκάλεσε η φίλη μας στο κείμενό της…αλλά δεν νομίζω ότι η λέξη μάστορας είναι μειωτική από μόνη της…μειωτικό μυαλά υπάρχουν όχι λέξεις και έχει σημασία το πώσ και με ποιό ύφος τις χρησιμοποιείς…

Chaotic Jester
Chaotic Jester
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  karcharias

Άρα εγώ μπορώ να αποκαλώ τις ιερόδουλες πουτάνες, αφού απλά αναφέρω το λειτούργημά τους και οι λέξεις από μόνες τους δεν έχουν χαρακτήρα…

karcharias
karcharias
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chaotic Jester

ναι πες μας τώρα ότι σε συζήτηση μεταξύ φίλων μόλις ακούσεις την λέξη πουτάνα διαμαρτύρεσαι ζητώντας να χαρακτηρίζονται ιερόδουλες…πολύ σεμνότυφια έχει πέσει

Chaotic Jester
Chaotic Jester
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  karcharias

Μπορεί να πέσεις από τα σύννεφα, αλλά με τους φίλους μου δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη πουτάνα. Αλλά αν το κάναμε, δεν θα παριστάναμε ότι η λέξη δεν έχει μειωτικό χαρακτήρα, ανεξάρτητα από τα μυαλά του καθενός.

karcharias
karcharias
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chaotic Jester

Το ιεροδουλη είνα μειωτικό ή το πουτάνα; το ίδιο επαγγελμα περιγράφουν απλώς το πουτανα είναι σλαγκ…

Chaotic Jester
Chaotic Jester
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  karcharias

Παριστάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις μου φαίνεται. Λέω ξεκάθαρα ποια λέξη είναι μειωτική.

Το πουτάνα δεν είναι απλώς σλαγκ, γιατί δεν χρησιμοποιείτε μόνο για να περιγράψει το επάγγελμα. Τη διαφορά μπορείς να τη δεις καλύτερα αν σκεφτείς πώς χαρακτηρίζεται μια γυναίκα από όποιον θέλει όντως να τη μειώσει, ανεξάρτητα από το επάγγελμά της. Κανείς δεν θα αποκαλέσει μια γυναίκα με την οποία είναι στραβωμένος για τον οποιοδήποτε λόγο, “ιερόδουλη”.

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν

Σιγά καλε τη διαφορά. Άκου δέκα χρόνια. Μου αρέσει ο πληθυντικός της Ελλάδας και το ανάλογο άλλων χωρών. Στην Αγγλία ως γνωστόν το δευτερο του πληθυντικού που χρησιμοποιείται είναι ίδιο με του ενικού οπότε οι άγγλοι μας έκαναν τη ζωή εύκολη. Και η αλήθεια είναι πως πραγματικά αγαπώ το γεγονός πως εδώ θα σου συστηθούν στη μεγάλη πλειοψηφεία στον ενικό. Με το μικρό όνομά τους. Στην πρώτη μου δουλειά μου συστήθηκε σα Έσθερ μία κυρία 70 ετών. Πραγματικά περίμενα να την αποκαλούμε κυρία τάδε. Στη δουλειά μου αποκαλούμαατε όλοι με τα μικρά. Από τον δικό μας μάνατζερ μέχρι τον ιδιοκτήτη… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
mongrel
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

συμφωνώ ότι η χρήση του πληθυντικού μπορεί να είναι ένδειξη ψυχρότητας και διατήρησης αποστάσεων, ειδικά προς “κατώτερους” (σε ηλικία, θέση κλπ), όμως από τους υπαλλήλους της τράπεζας ή κάποιας άλλης υπηρεσίας περιμένω να μου απευθύνονται στον πληθυντικό.

andi @
andi @
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Καλά τα είπες!

Maggie
Maggie
5 χρόνια πριν

Στα μαστόρια πάντα ενικός, αλλιώς βαράνε στην τιμή. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλά έτσι συμβαίνει.

Matryoshka
Matryoshka
5 χρόνια πριν

Κάνω διάλειμμα από το διάβασμα και μπαίνω Αμπα ελπίζοντας να διαβάσω κάτι juicy, όπως πχ ο γαμπρός μου μου γλείφει τις πατούσες, και έπεσα στην Τραιανα Ανανια.

Just someone
Just someone
5 χρόνια πριν

Γιατί πρέπει να μιλάμε δηλαδή στον ενικό για να δείξουμε το σεβασμό μας; Θυμάμαι την επίθεση απο τους γονείς μου όταν δεν μίλαγα σε κάποιον στο πληθυντικό. Η ηλικία γιατί να είναι κριτήριο σεβασμού ; Και παίζει και το άλλο το « δεν είμαστε και ίσα και όμοια» .. γιατί δεν είμαστε ίσα και όμοια ; Και μετά στη σχολή που έπρεπε να λέω το καθηγητή κύριε καθηγητά.. και μετά να λέω τι βλάκας είναι που έκανε το ένα και το άλλο.. πληθυντικός ο ορισμός τη κοροϊδίας.. Και έρχομαι στη Σουηδία για σπουδές και ο καθηγητής μου ξεκαθαρίζει ότι έχει… Διαβάστε περισσότερα »

andi @
andi @
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Just someone

Έτσι!!!!

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν

Είστε κόρη Ναυάρχου; (Τι πετριά κι αυτή με τον πληθυντικό)

karcharias
karcharias
5 χρόνια πριν

Εμένα μου φάνηκε ότι ο πλυθηντικός στην περίπτωση που μας περιγράφει η φίλη μας μάλλον χρησιμοποιήθηκε από την ίδια προκειμένου να κρατηθεί σε απόσταση από τον μάστορα…προφανώς λόγω αντίλήψης είμαι πολύ ανώτερη κυρίως λόγω κοινωνικού statuς έστω και λόγω ηλικίας…αν και δεν φαίνεται (μικροδείχνει….)

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  karcharias

Ο απλός πλυθηντικός ευγενείας, που χρησιμοποιούμε όταν δεν γνωρίζουμε κάποιον προσωπικά, δεν σου φαίνεται πιθανός;

karcharias
karcharias
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

μπορεί να ήθελε να την κάνει να νιώσει ποιό άνετα με τον ενικό…γενικά δεν κολάω με τέτοιες τυπικούρες (να θέλω σώνει και καλά πλυθηντικό) ασέ που μόνη της έδωσε ένα επιχείρημα γιατί αυτόσ χρησιμοποίησε τον ενικό…ήθελέ να δείξει ότι φαίνεται συνομιλική του αν και μεγαλύτερη…που να ήξερε ότι θα του γύρναγε μπούμεραγκ…

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  karcharias

Μόνο που στο αρχικό σου σχόλιο αναφέρεσαι στο γιατί η γράφουσα χρησιμοποίησε πλυθηντικό και υποθέτεις πως είναι για να δείξει την ανωτερότητά της. Το ίδιο και πολλοί άλλοι σχολιαστές και δεν καταλαβαίνω το λόγο. Πλυθηντικό ευγενείας δεν χρησιμοποιούμε πλέον;

Lasitskene
Lasitskene
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Εδω εμενα με ενοχλει οταν μιλαω σε πωλητριες στον πληθυντικο και μου απαντουν στον ενικο -.-

andi @
andi @
5 χρόνια πριν

Τι να σου πω, εμένα δεν μου αρέσει να μου μιλάνε στον πληθυντικό γενικά, γιατί δείχνει απόσταση και δεν νιώθω πως έχω κάποια κοινωνική απόσταση από οποιονδήποτε εργαζόμενο οποιοδήποτε κλάδου…οποιονδήποτε άνθρωπο γενικώς…. Τώρα αν το βάζεις για την ηλικία, και πάλι δεν μου αρέσει… Αλλά γούστα είναι αυτά… Όπως το βλέπει ο καθένας…. Δεν το θεωρώ αγένεια πάντως…. Αυτό εννοώ….ούτε ένδειξη σεβασμού τον πληθυντικό! Σε καμία περίπτωση!

mongrel
mongrel
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  andi @

Δείχνει απόσταση και η απόσταση είναι αρχικά μεταξύ ανθρώπων που δε γνωρίζονται και είναι αγένεια γιατί αυτή η σύμβαση είναι γνωστή σε όλους μας. Δεν θα χρησιμοποιήσω πληθυντικό με κάποιαν/οιον ανάλογη/ο με μένα ή εμφανώς μικρότερη/ο και αυτό πάλι σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, ενώ μιλώντας με μεγαλύτερες/ους που μπορεί να μου μιλήσουν στον ενικό θα το κάνω μόνο αν ζητηθεί. Στο “μάστορα” της ερώτησης θα το γύριζα κι εγώ στον ενικό.

Ederra
Ederra
5 χρόνια πριν

Τα ειρωνικά σχόλια δεν καταλαβαίνω. Πολύ καλά έκανε που μίλησε στον πληθυντικό στον μηχανικό με μάστερ. Ο μηχανικός με μάστερ, ίσως πάσχοντας από ένα σχετικό “ξέρεις ποιός είμαι εγώ;” μιλάει στον ενικό, για να δείξει πως εντάξει δεν είμαι μαστόρι εγώ. Κανονικά φυσικά και οι δύο έπρεπε να μιλήσουν στον πληθυντικό, μέχρι να δοθεί άδεια για ενικό από τον έναν στον άλλον. Και επειδή μιλάμε για κουλτούρες, οι γάλλοι πχ -με τη γνωστή γαλατική ευγένεια- μιλάνε στον πληθυντικό απαραιτήτως.