Menu
in

Αγαπητή «Α, μπα»: Τι γίνεται όταν ο άλλος δεν σκοπεύει να κάνει αλλαγές για τη σχέση

Όταν έχει αποφασίσει να ζήσει σε επαρχία ή έχει σκοπό να το πραγματοποιήσει στο μέλλον, ενώ ο/η σύντροφος, πρακτικά, δυσκολεύεται να ακολουθήσει λόγω απουσίας επαγγελματικών ευκαιριών ή και άλλων λόγων, πχ οικογενειακών;

Αγαπητή Λένα, η ερώτηση μου αφορά το κοινό όραμα ζωής και τις υποχωρήσεις ή συμβιβασμούς από τον έναν ή τον άλλον, αλλά και που βρίσκονται τα όρια. Τι συμβαίνει όταν ο ένας έχει αποφασίσει να ζήσει σε επαρχία ή έχει σκοπό να το πραγματοποιήσει στο μέλλον, ενώ ο/η σύντροφος, πρακτικά, δυσκολεύεται να ακολουθήσει λόγω απουσίας επαγγελματικών ευκαιριών ή και άλλων λόγων, πχ οικογενειακών; Δεν βρίσκομαι προσωπικά σε μια τέτοια σχέση, αλλά είχα πρόσφατα ένα φλερτ με κάποιον που ζει μόνιμα στην επαρχία και έχει κατασταλάξει στον τρόπο ζωής. Επίσης έχω έναν φίλο που σκοπεύει να μετακομίσει στο μέρος όπου δουλεύει σεζόν και το είναι το μέρος που τον κάνει ευτυχισμένο, χαίρεται να βρίσκεται εκεί ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η σχέση του γίνεται το μισό χρονο, σχέση από απόσταση. Ο φίλος και το φλερτ λοιπόν, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αποφασίσει τι τους κάνει ευτυχισμένους ως προς τον τρόπο ζωής, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει δυσκολία στον ερωτικό τομέα. Ο ένας δέχεται την σχέση από απόσταση, ο άλλος όχι (δεν ξεκινά σχέσεις από απόσταση). Η κοπέλα που θα επιλέξει έναν τέτοιο άνθρωπο (χωρίς να κρίνω στο ελάχιστο τις αποφάσεις ζωής τους, ίσα ίσα τις ζηλεύω), πιστεύεις πως εκ των πραγμάτων υποβιβάζει τα θέλω της και χάνει λίγο από τον εαυτό της, συμφωνώντας να κάνει υποχωρήσεις και να περιμένει πχ να τελειώνει η σεζόν για να ξανασμίγει με τον φίλο της, ακόμα κι αν ξέρει ότι άλλον δεν θα μπορέσει να είναι μαζί του σε βάθος χρόνου γιατί δεν μπορεί πρακτικά να κάνει αυτή την αλλαγή στη ζωή της; Είναι δηλαδη λάθος να υποχωρεί σε τέτοιες περιπτώσεις το ένα ατομο; Μήπως δε πρέπει να μπλέκει κάνεις σε τέτοιες σχέσεις, όταν ο τρόπος ζωής που έχει επιλέξει ο ένας, είναι ίσως άπιαστος για τον άλλον; Θα μπορεί, για παράδειγμα, ποτέ να έχει η κοπελα του φίλου την απαίτηση από αυτόν να αλλάξει τις αποφάσεις που πήρε, ακόμα και πριν την γνωρίσει; Δεν προβληματίζομαι τόσο για το φλερτ, αλλά με έκανε να το σκεφτώ, μια φιλη που είπε ότι, εφόσον αυτός δεν σκοπεύει να κάνει αλλαγές για μια σχέση, να μην τον επιλεξεις..εγώ είμαι όπεν στις αλλαγες ωστόσο. Όταν όμως ξέρεις εκ των προτέρων ότι τις αλλαγές θα τις κάνεις εσύ.. έχει νόημα αυτή η σχέση;

-Καμηλα

H ζωή δεν βιώνεται με συνταγές επιτυχίας. Η φίλη σου έχει άδικο, γιατί κι αυτή νομίζει ότι η ζωή βιώνεται με συνταγές επιτυχίας. Δεν υπάρχει δήλωση που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ανθρώπους και σε όλες τις σχέσεις ανεξαιρέτως.

Ο τόπος κατοικίας είναι ένα από τα πολύ βασικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι, γιατί έχει να κάνει άμεσα με το όραμα ευτυχίας, τον τρόπο ζωής, όπως λες. Δεν ξέρω τι πιστεύεις ότι σημαίνει «υποχώρηση» σε κάτι τέτοιο. Γίνεται να υποχωρήσεις στο όραμα ζωής, ναι. Και τι επιπτώσεις έχει αυτό; Αν τις αντέχεις, με γεια σου και χαρά σου.

Τι θα πει «έχει νόημα αυτή η σχέση;» Εσύ δίνεις το νόημα σε μια σχέση, δεν το έχει από μόνη της. Αν εσύ πιστεύεις ότι το νόημα μιας σχέσης είναι να έχεις σχέση, τότε έχει νόημα και να παραιτείσαι από το προσωπικό σου όραμα ευτυχίας, και να αλλάξεις όλες σου τις αποφάσεις, και σε κανέναν δεν πέφτει λόγος. Αν το νόημα είναι να είσαι μαζί με τον άλλον και να έχεις καθημερινή επαφή, τότε δεν γίνεται να κάνεις σχέση από μακριά. Αν το νόημα για σένα είναι να έχεις τη ζωή σου και κάποιον που θα βλέπεις όταν έχεις όρεξη, γίνεται. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προσπαθείτε να βρείτε το σωστό και το λάθος για όλους τους ανθρώπους. Αντί να σκέφτεσαι τι λένε οι άλλοι, προσπάθησε να καταλάβεις τι κάνει εσένα και μόνο εσένα ευτυχισμένη.

Σχολιάστε