in

Αγαπητή «Α, μπα»: Τι απαντάω στον πατέρα μου σχετικά με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια;

Μια κουβέντα πάνω στο θέμα μεταξύ κόρης και πατέρα δημιούργησε προβληματισμό

Γύρισα απλά και του είπα πως πιστεύει ότι μια τέτοια διεκδίκηση είναι ανάρμοστη και μη επιτρεπτή μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν κι άλλοι εκει έξω σαν αυτόν που επίσης το πιστεύουν. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TIME.angry web commenters 1500

Αγαπητή Α,μπα, Με την κατοχύρωση επιτέλους της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια στην ελληνική πραγματικότητα ακούγονται και γράφονται διαφορα, άλλα όχι και τόσο ενθαρρυντικά, και είναι πραγματικά εκπληκτικό ποσο μεγάλη μερίδα ανθρώπων αγνοεί τη διαφορα ανάμεσα σε ανάδοχη και υιοθεσία. Χθες λοιπόν το βράδυ ο πατέρας μου αποφάσισε να μας αποδείξει ότι «ναι μεν συντηρητικός δεν είναι και δικαιώματα να έχουν αλλά…», και μετά από μια προσπάθεια για συζήτηση κατέληξε στο ότι (αγνοώντας πάντα ότι μιλάμε για ανάδοχη προς το παρόν) «θα φτάσει μια μέρα που τα παιδιά αυτά θα έχουν δεχθεί τόσο μπουλινγκ και θα στραφούν ενάντια στην κοινωνία κατηγορώντας την που ανέθεσε την ανατροφή τους σε τέτοια περιβάλλοντα, φαντάσου τη σύγχυση ενός παιδιού που θα προσπαθεί να καταλάβει γιατί στο σχολείο του το πάνε δυο μαμάδες ή δυο μπαμπάδες όταν πουθενά γύρω τους δε συμβαίνει αυτό» και ότι «είναι αδύνατον να προβάλλουμε το μη φυσιολογικό και να το αναγουμε σε πρότυπο (μέσω του θεσμού της οικογένειας)». Γύρισα απλά και του είπα πως πιστεύει ότι μια τέτοια διεκδίκηση είναι ανάρμοστη και μη επιτρεπτή μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν κι άλλοι εκει έξω σαν αυτόν που επίσης το πιστεύουν. Ότι είναι μέρος του προβλήματος. Ακολούθησε μειδίαμα με το χαρακτηριστικό βλέμμα θριάμβου «μόλις έκλεισες τα 18, τι μπορεί να ξέρεις εσυ για τη ζωή, να, πάλι σου αποδεικνύω τη σοφια των 50 μου χρόνων». Τα προηγούμενα επιχειρήματα του καταρρίφθηκαν, σχεδόν το αναγνώρισε και ο ίδιος. Σ’αυτο ωστόσο δεν μπορούσα να σκεφτώ κάτι άλλο να πω εκείνη τη στιγμή, εκνευρίστηκα λιγάκι με τον εαυτό μου και με έχει προβληματίσει αρκετά, γιατί είναι υπαρκτό πρόβλημα και πιθανή απειλή για τις μελλοντικές αυτές οικογένειες, είναι αφελές να το παραβλέπει κανεις. Τι μπορεί να γίνει; Τι απαντάμε σε αυτό το «επιχείρημα» την επόμενη φορά;

 

Ότι ακριβώς επειδή είναι 50 και εσύ 18, δεν έχει καταλάβει ότι η ζωή τον έχει προσπεράσει. Η αναδοχή είναι γεγονός, η υιοθεσία είναι ζήτημα χρόνου, όπως είναι ζήτημα χρόνου να αναγνωριστούν τα πολιτικά δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους στην Ελλάδα όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες του κόσμου, σε έναν κόσμο στον οποίο η Ελλάδα ανήκει και θέλει να ανήκει. Είναι από τις σπάνιες φορές που δεν είναι δύσκολο να ξέρεις τώρα ποιο είναι το σωστό για το μέλλον. Η ισότητα είναι η μόνη δίκαιη αντιμετώπιση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ορθό ή για το ποιο τελικά θα επικρατήσει, διότι το ορθό επικρατεί ήδη. Η απόδειξη είναι ακριβώς αυτό: η δική σου απάντηση, της νέας γενιάς, στην προηγούμενη. Πατέρα, ερχόμαστε να διαλύσουμε τον κόσμο σας (σιγά σιγά. Αλλά θα γίνει).

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

19 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Επιτέλους ας καταλάβουν κάποιοι πως η αναδοχή και η υιοθεσία δεν είναι για να αποκτήσουν κάποιοι ένα παιδί, έτσι απλά, είναι για να αποκτήσει το παιδί μία στέγη, έστω και για περιορισμένο διάστημα, θαλπωρή, φροντίδα, ένα αίσθημα ασφάλειας. Και όλοι αυτοί που λένε για το bullying που μπορεί να υφίσταται το παιδί με ομοφυλοφιλους γονείς, ας κοιτάξουν πώς θα μεγαλώσουν παιδιά που δε θα αναπαράγουν τις δικές τους στερεοτυπικες αντιλήψεις και τότε να δούμε για πότε θα εξαλειφθεί το bullying.

Aloutero
Aloutero
5 χρόνια πριν

Εγώ θα του απαντούσα ότι αντί να ανησυχεί για αυτό θα έπρεπε να ανησυχεί για το bullying. Το να αποδέχεσαι σαν γεγονός ότι αυτά θα παιδιά ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ bullying και να το αναφέρεις μάλιστα ως επιχείρημα για να μην μπορεί κάποιος να αποκτήσει ανθρώπινα δικαιώματα είναι, όπως το λες κι εσύ, μέρος του προβλήματος. Αλίμονο αν οι άνθρωποι έκαναν πίσω και συμβιβάζονταν με τις αδικίες αυτού του κόσμου, μόνο και μόνο επειδή φοβούνται. Όλα όσα απολαμβάνει ο μπαμπάς σου (κι όλοι μας) αυτή τη στιγμή είναι αποτέλεσμα λίγων που αγωνίστηκαν ενάντια σε πολλούς. Άλλη μια απάντηση είναι: Μη φοβάσαι μπαμπά,… Διαβάστε περισσότερα »

εξωγήινη
εξωγήινη
5 χρόνια πριν

Είναι το ίδιο με λίγο παλιότερα που κάποιοι έλεγαν ‘θα πάρεις διαζύγιο και τι θα πει ο κόσμος και θα κοροϊδεύουν το παιδί σου στο σχολείο’ και πράγματι αυτό έγινε για λίγο και μετά έγινε η νόρμα να ανήκουν τα παιδιά σε σύνθετες οικογένειες.Πάνω από τους μισούς μαθητές μου είναι παιδιά χωρισμένων γονιών, με ετεροθαλή αδέρφια και μητριές και πατριούς και δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση. Είναι θέμα χρόνου να προσαρμοστεί η κοινωνία στην αλλαγή, γιατί υπάρχει φυσική τάση για πρόοδο. Θα μπουν και στην ελληνική πραγματικότητα τα παιδιά των ομοφυλων ζευγαριών και θα ενσωματωθούν και σε λίγα χρόνια θα… Διαβάστε περισσότερα »

alpha2zeta
alpha2zeta
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

Ακριβώς. Κάποτε δέχονταν bullying τα παιδιά των χωρισμένων. Των ανύπαντρων μητέρων. Των γονιών από δύο φυλές ή εθνικότητες. Των μεταναστών. Η λίστα είναι μεγάλη, και σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει δρόμος ακόμα. Πόσες κατηγορίες ανθρώπων πρέπει να μην αποκτούν παιδιά για να είναι ήρεμοι όλοι αυτοί που δήθεν κόπτωνται για το bullying;

acantholimon
acantholimon
5 χρόνια πριν

Είχα αντίστοιχη κουβέντα με τη μάνα μου.Δεν είναι άνθρωπος,που πετάει τη σκούφια της για καινούρια πράγματα,δεν εμπιστεύεται εύκολα “προοδευτικές” φωνές,αλλά θέλει να μάθει και την ενδιαφέρει να είναι δίκαιη.Όπου δυσκολεύεται λοιπόν να καταλάβει,με ρωτάει.Της έφερα παραδείγματα ανθρώπων,που ξέρει.Για τα κορίτσια απ’το χωριό,που μένουν μαζί.Αυτές,της λέω,δε θα μπορούσαν να μεγαλώσουν ένα παιδί;Πιστεύεις,ότι θα του έκαναν κακό;Ε,όχι,μου απαντάει.Οι άντρες όμως δεν είναι το ίδιο.Αυτοί οι καλοί κύριοι,που βλέπουμε στη θάλασσα (δεν τους γνωρίζουμε,κάνουν μπάνιο δίπλα μας κάθε καλοκαίρι και τους λέμε οι καλοί κύριοι),θα σου φαινόταν άσχημο να φέρουν του χρόνου ένα μικρό;Όχι,καλέ,αυτοί φαίνονται καλοί άνθρωποι.Δεν έχεις δει πώς προσέχουν ο ένας… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  acantholimon

Σε αγαπώ! 🙂 (Kαι τη μαμά σου μαζί)
Τι όμορφο που είναι να βλέπουμε την καλοσύνη στους ανθρώπους γύρω μας.

acantholimon
acantholimon
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Καραβάν

Χμ…Δεν το είχα σκεφτεί έτσι.Ούτε είχα προετοιμαστεί για τέτοιο σχόλιο,οπότε τι λέμε τώρα;Βάζω το emoticon,που κοκκινίζουν τα μάγουλά του.

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  acantholimon

Φανταστική απάντηση, acantholimon. Έχεις απόλυτο δίκιο: πρέπει να μπορείς να καταλάβεις τι συγκινήσει, τι θα κάνει να σκεφτεί το συνομιλητή σου που σε ενδιαφέρει να πείσεις, και να φέρεις απτά παραδείγματα.

Μέντα
Μέντα
5 χρόνια πριν

Τι όμορφη και σωστή απάντηση!
Δυστυχώς πολλές φορές προσπαθούμε να σκεφτούμε κάτι όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένο, ένα “δυνατό επιχείρημα” γιατί έχουμε μάθει ότι σε αυτά τα θέματα οι συνομιλητές μας συνήθως χρησιμοποιούν γενικότητες και σοφιστείες οι οποίες εκνευρίζουν και πολλές φορές σε αφήνουν και άναυδο μπροστά στην τόσο σαθρή επιχειρηματολογία (τύπου θα αντιμετωπίσει bulling το παιδί, ή ότι είναι “αφύσικο” να μεγαλώνουν δύο άντρες ένα παιδί ως ζευγάρι).
Ξεχνάμε λοιπόν ότι μερικές φορές η απάντηση είναι πολύ απλή -η ισότητα κερδίζει ήδη, και χτυπιέστε όσο θέλετε. 🙂

Καραβάν
Καραβάν
5 χρόνια πριν

Πάντως κι εγώ σχεδόν στην ηλικία του πατέρα σου είμαι και τέτοια μυαλά δεν έχω…just saying. Εν πάση περιπτώσει μερικά ατράνταχτα επιχειρήματα για να λες: 1.H αναδοχή είναι μεγάλων παιδιών ενώ η υιοθεσία βρεφών. Καλύτερα είναι να σαπίζουν αυτά τα παιδιά στα ιδρύματα; 2.Η διαδικασία αναδοχής είναι αυστηρότατη. Αυτό σημαίνει ότι και τα ομόφυλα (όπως ακριβώς και τα ετερόφυλα) ζευγάρια θα κριθούν με αυστηρά κριτήρια αν μπορούν να προσφέρουν όσα χρειάζεται ένα παιδί σε ένα σταθερό περιβάλλον. Δεν υπάρχει διαφορά. Πάλι ο αριθμός τέτοιων γονιών χαμηλός είναι. 3.Δεν τίθεται θέμα “προτύπου” ως επιρροή στη σεξουαλική κατεύθυνση επειδή αλλιώς δεν θα… Διαβάστε περισσότερα »

Κοινή λογική
Κοινή λογική
5 χρόνια πριν

Εγώ απλά τον ρώτησα αν του φαίνεται λογικό να υπάρχει μια ολόκληρη μερίδα πολιτών που έχει τις ίδιες υποχρεώσεις μ’ αυτον,αλλά όχι τα ίδια δικαιώματα.Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχε σκεφτεί έτσι κ προς τιμήν του το παραδέχτηκε.

Influenza
Influenza
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοινή λογική

Το “επιχείρημα” “Είμαι μεγαλύτερος άρα ξέρω καλύτερα” το έχω ακούσει τόσες φορές στα 25 χρόνια που ζω, και σχεδόν κάθε φορά το χρησιμοποιούν επειδή έχουν άδικο. Εγώ σε τέτοια άτομα απαντάω μόνο με τον τρόπο που θα καταλάβουν: 1. Να μην κάνεις μπούλινγκ εσύ και οι όμοιοί σου και μια χαρά θα μεγαλώσουν τα παιδιά. 2. Αυτοί οι άνθρωποι περνούν από τόσους ελέγχους για να έχουν την ικανότητα να μεγαλώσουν παιδιά. Εσύ από πόσους ελέγχους πέρασες για να κριθείς ικανός γονέας; 3. Εσύ που είσαι 50 είσαι συνυπεύθυνος για την σημερινή άθλια κατάσταση της χώρας, την οποία πρέπει να διορθώσω… Διαβάστε περισσότερα »

Influenza
Influenza
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Influenza

Αυτό που πατάω καταλάθος σχόλιο αντί για thumbs up και μετά όταν γράφω σχόλια ανεβαίνουν ως απαντήσεις σε άλλα σχόλια πρέπει να το κόψω κάποια στιγμή.

Περγαμόντο
Περγαμόντο
5 χρόνια πριν

Αυτό που πρέπει να τους απασχολεί είναι το τι άνθρωπος θα μεγαλώσει ένα παιδί και ότι τι φύλο..

Macho Pony
Macho Pony
5 χρόνια πριν

Κοινη λογική, εγω οταν χρησιμποιησ’α αυτο το επιχειρημα ακουσα πως
οι ομοφυλοφυλοι ειναι αρρωστοι και γι αυτο δεν μπορουν να εχουν τα ιδια.
Τους ειπα πως πεταγομαι στο παθολογο και εκοψα την καλημερα.

Γβρμ
Γβρμ
5 χρόνια πριν

Αν κατάλαβα καλά, το πρόβλημα είναι τι απαντάμε στο «επιχείρημα» bullying στο σχολείο;; Δεν είναι τόσο δύσκολο, έχει χώρες που η υιοθεσία (ούτε καν αναδοχή) είναι γεγονός χρόνια τώρα και τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών πήγαν σχολείο, αποφοίτησαν, έγιναν από υπουργοί μέχρι φυλακές σε ζωολογικό κήπο και όλα κομπλέ. Στο σχολείο του γιου μου (Αγγλία) ξέρω δυο παιδάκια με δυο μαμάδες, ξέρω και τις μαμάδες, δεν έχω ακούσει για bullying ή άλλο παράπονο. Τέλος, και βασικότερο, δηλαδή στο bullying που δέχονταν τα πρώτα κορίτσια που πήγαν σχολείο, ή οι πρώτοι μαύροι μαθητές στην Αμερική, η λύση-απάντηση του μπαμπά σου θα ήταν… Διαβάστε περισσότερα »