Αγαπητή «Α, μπα»: Τι ακριβώς κάνουν στο χρηματιστήριο;

Γιατί ουρλιάζουν όρθιοι;

Δυστυχώς δεν έχω ιδέα από οικονομικούς όρους· «offshore», «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», «κραχ», «ομόλογα», «επιτόκια», όλα αυτά μου ακούγονται κινέζικα (οι δύο τελαυταίοι όροι δε, αν μου έλεγες ότι ανήκουν στο γλωσσάρι της χριστιανικής πίστης, «τα επιτόκια της Θεοτόκου», «τα ομόλογα του Χριστού» -ε;- θα σε πίστευα!). Απορώ κι εγώ πώς έχω επιβιώσει σαν hardcore τριτοδεσμίτισσα σε αυτόν τον μοντέρνο κόσμο. Πάντα είχα απορία βλέποντας εικόνες από διάσημα Χρηματιστήρια, κυρίως της Wall Street, τι ακριβώς κάνουν. Έχω δει ότι έχει κάτι σαν σταντ, πολλές οθόνες, όχι καρέκλες και τραπέζια, και κάτι άντρες(ελπίζω να ´χει και γυναίκες και να μην είν’ αποκλεισμένες) να ουρλιάζουν για ώρες ΣΤΑ ΟΡΘΙΑ(γιατί δεν έχει καρέκλες, έστω σκαμπό;!) και να σηκώνουν το ένα τους χέρι (σε ποιον;), ενώ μιλάνε με πελάτες/αφεντικά στο κινητό τους. Μήπως θα μπορούσες με λίγα λόγια να εξηγήσεις σε μένα την άσχετη; Αν έπρεπε να μαντέψω, θα έλεγα ότι στις οθόνες προβάλλονται οι τιμές διαφόρων(πόσων; να υπάρχει όριο;)μετοχών, πληροφορίες που απαγορεύται να βγουν προς τα έξω αμέσως, και οι χρηματιστές, όταν τους ρωτάνε κάποιοι υπάλληλοι «ποιος θέλει να αγοράσει/πουλήσει;» σηκώνουν το χέρι τους όσοι ενδιαφέρονται, ουρλιάζοντας για να τραβήξουν την προσοχή. Αλλά γιατί δεν γίνονται ηλεκτρονικά όλα αυτά όπως όταν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ρούχων κάνει sale/εκπτώσεις κι όποιος προλάβει να αγοράσει, πρόλαβε; Το πέτυχα;!

Αχ, γέλασα τόσο με τα επιτόκια της Θεοτόκου και τα ομόλογα του Χριστού. Τόσο, που νομίζω ότι πρέπει να γίνουν μπάνερ, ή κονκάρδες, ή κεντημένα μαξιλαράκια καναπέ, δεν ξέρω.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

36 points
Upvote Downvote

40
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
19 Θέματα σχολίων
19 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
25 Συντάκτες σχολίων
leasMagosTouOzzRebecca de Winterchrissie spanikouKritikothessalonikia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Α μου πάτησες κάλο τώρα, θεωρώ ότι τα χρηματιστήρια είναι από τους πιο σημαντικούς θεσμούς που έχει ανακαλύψει η ανθρωπότητα. Και εδώ θα σας πω μια μικρή ιστορία με κάτι Ολλανδούς εμπόρους που θέλαν να γυρίσουν τον κόσμο. Παλιά τον 17ο αιώνα οι Ολλανδοί ήταν φτωχοί αγρότες, αλλά είχαν πλοία και βλέποντας Ισπανούς και Πορτογάλους να πλουτίζουν στην θάλασσα σκέφτηκαν κάτι πανέξυπνο. Αντί λοιπόν να μαζεύουν λεφτά μια ζωή για να αγοράσουν ένα πλοίο και να μην κλείσουν ποτέ μάτι από την αγωνία μην βουλιάξει στο δρόμο που θα φορτώσει μπαχαρικά στην Ινδονησία, για να τα πουλήσουν μετά στην Ευρώπη… Διαβάστε περισσότερα »

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Νομίζω ότι η γράφουσα δεν κατηγορεί τον θεσμό – απλά της την δίνει η ένταση και η βαβούρα.

Όπως επίσης είναι λάθος η έκφραση Παίζω στο Χρηματιστήριο. Στο Χρηματιστήριο δεν παίζεις, διαπραγματεύεσαι τιμές ανάλογα με την προσφορά και την ζήτηση.

Αν θέλεις να παίξεις, παίζεις ΚΙΝΟ ή καζίνο.

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Τι ωραία που τα εξήγησες! Άμα έχεις αντίστοιχες ιστορίες για τους τόκους και τα επιτόκια και κυρίως αυτο το ακατανόητο ΑΕΠ δηλώνω ενδιαφέρον!

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ας μεταφερθούμε στην Φλωρεντία του 15ου αιώνα, όπου η οικογένεια των Μεδίκων έχει στήσει την τράπεζα της στην αγορά (banca ιταλικά τραπέζι=bank), και ας υποθέσουμε ότι εσύ είσαι αγρότης και χρειάζεσαι χρήματα για να σπείρεις φέτος σιτάρι. Οι Μεδίκοι σου δανείζουν 100 χρυσά, και μόλις η σοδειά σου πουληθεί θα τους δώσεις πίσω 100 χρυσά συν 5 επιπλέον χρυσά για τον κόπο τούς και το ρίσκο που περνούν για να σε δανείσουν. Αυτά τα 5 χρυσά είναι ο τόκος, δηλαδή 5%. Τώρα αν καταστραφεί η σοδειά σου γιατί ο καιρός ήταν χάλια θα έχεις χρεοκοπήσει, δηλαδή θα έχεις σπάσει το… Διαβάστε περισσότερα »

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

🤗🤗🤗

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τώρα πρόλαβα να γράψω για ΑΕΠ, σόρρυ GDP = C + I + G + NX Το 1698 ένα ολόκληρο χωριό (100 κάτοικοι) από Γερμανούς Μεθοδιστες αποφάσισε να ξεφύγει από τους θρησκευτικούς πολέμους της Ευρώπης, και ταξίδεψε μέχρι της ακτές του Νόρφολκ στο Νέο Κόσμο. Εκεί εγκαταστάθηκε σε μια άγονη γραμμή γης πάνω στον Ατλαντικό ωκεανό, που μόνη πηγή εισοδήματος είχε το ψάρεμα των αστακών. Όμως δεν ζει κανείς μόνο με αστακό, οπότε αναγκαζόταν να πηγαίνουν σε μια μικρή κωμόπολη από Άγγλους για να αγοράζουν σιτάρι, μαλλί και ξυλεία. Μέσα σε ένα χρόνο ξόδεψαν 1000 χρυσά σε αγορές (αυτό είναι… Διαβάστε περισσότερα »

chrissie spanikou
Επισκέπτης
Συμμετέχων
chrissie spanikou

Magas εισαι!

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Έλα, μας αρέσει, θέλουμε κι άλλα! Για το S τι έχεις να πεις;

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Leas μάλλον εννοείς την καμπύλη προσφοράς με το S supply, αυτό πάει μαζί με καμπύλη ζήτησης D demand. Αλλά πραγματικά τελευταία ιστορία γιατί είμαι νησί με τον σύζυγό και θα με χωρίσει στο τέλος 😂. Έξω από το Κιότο, το 19ο αιώνα υπήρχε ένα μικρό ψαροχώρι που ειδικεύεται στα κοκκινόψαρα, που κάνουν και εξαιρετικό σούσι για τους ντόπιους σαμουράι. Προχθέςθες η ψαριά τους ήταν 100 κομμάτια (προσφορά S), και οι 10 σαμουράι (ζήτηση D) στείλαν τους υπηρέτες τους στην ιχθυόσκαλα για να αγοράσουν, και η μέση τιμή ήταν 20 ασημένια/ψάρι, και ξεπούλησαν (αυτό είναι το σημείο στην αγορά που η… Διαβάστε περισσότερα »

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Leas μάλλον εννοείς την καμπύλη προσφοράς με το S supply, αυτό πάει μαζί με καμπύλη ζήτησης D demand. Αλλά πραγματικά τελευταία ιστορία γιατί είμαι νησί με τον σύζυγό και θα με χωρίσει στο τέλος 😂. Έξω από το Κιότο το 19ο αιώνα, υπάρχει ένα μικρό ψαροχώρι που ειδικεύεται στα κοκκινόψαρα, που κάνουν και εξαιρετικό σούσι για τους ντόπιους σαμουράι. Προχθές η ψαριά τους ήταν 100 κομμάτια (προσφορά D), και οι 10 σαμουράι (ζήτηση D) στείλαν τους υπηρέτες τους στην ιχθυόσκαλα για να αγοράσουν, και η μέση τιμή είναι 20 ασημένια το ψάρι και ξεπούλησαν (αυτό είναι μια ιδανική περίπτωση όπου… Διαβάστε περισσότερα »

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

MagosTouOzz, ευχαριστώ πολύ για τη νέα ιστορία, μου αρέσει ο τρόπος που εξηγείς τους όρους, σαν παραμύθι! Εννοούσα στο S save αφού έγραψες για κατανάλωση C (Υ=C+S). Γνωρίζω ελάχιστα πράγματα γύρω από αυτά, πολύ επιδερμικά, αλλά τα λες τόσο ωραία. Προς θεού όμως, μη χωρίσεις επειδή τα λες ωραία!

Τα giffen τα ξέρω, τα veblen δεν ξέρω τι είναι, θα το κοιτάξω. Καλές διακοπές!

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ευχαριστούμε! Ραντεβού από Σεπτέμβριο!

Kritikothessalonikia
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Διαφωτιστικότατον!

Γιώργος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι η μόνη λύση ο ψυχολόγος
Δεν εχεις πρόβλημα με την πεθερά αλλά με τον άντρα σου
Δεν εισαι υπερβολική

νομίζω ότι πρέπει να βγει και ένα τέταρτο!

Γκουγκλαρε πρώτα, μετά ρώτα

Θεριό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Χαχαχαχα, σωστός!!!
Και με το τέταρτο στην ουσία ξαναγυρνάμε στο πρώτο (γιατί δε γκουγκλάρεις ενώ ξέρεις ότι πρέπει;; Ε (με τα χέρια στη μέση) ;;;Μόνη λύση ο ψυχολόγος).

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Αν υπάρχει μια ερώτηση στα χρονικά του Α,μπά που θα μπορούσα να είχα στείλει εγώ, θα ήταν ακριβώς αυτή. Τι να σου πω, εγώ ησύχασα όταν σκέφτηκα ότι ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ, ακριβώς επειδή μου προκαλεί τεράστια αποστροφή όλος αυτός ο χαμός, η φασαρία και όλο αυτό το σύστημα διακίνησης χρήματος. Φαντάζομαι για όσους το σπουδάζουν ή για όσους κερδίζουν, είναι άκρως γοητευτικό. Φαντάζομαι τη δική τους αποστροφή για το ψάρεμα π.χ.και τους κάνω εικόνα να χτυπιούνται ρωτώντας “μα τι κάνει ένας ψαράς; Κάθεται. Πώς μπορεί να κάθεται;” Ουσιαστικά όμως, και οι τρεις, το πρωί που ξυπνάνε, δεν ξέρουν τι… Διαβάστε περισσότερα »

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Ούτε κι εμένα έχει πάρει το μάτι μου γυναίκες σ’ αυτά τα μέρη. Μόνο την Βουγιουκλάκη θυμάμαι στο “Μοντέρνα Σταχτοπούτα” να παίρνει τις τιμές του χρηματιστηρίου από το τηλέφωνο (όπου θαυμάστηκε απείρως από τον περίγυρο του γραφείου και κατέληξε να παντρευτεί τον εργοδότη – μπλιαχ).

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Τραγική ταινία. Το αφεντικό την πέφτει στις εργαζόμενες και τις απολύει για να κάνει κάτι μαζί τους με extra αποζημίωση και αυτές τρισευτυχισμένες το δέχονται. Υπάρχει και η απίστευτη ατάκα της αντίζηλου που λέει στη Βουγιουκλάκη ότι βλέπεται, οπότε κάτι θα μπορούσε να καταφέρει στη ζωή της (γιατί ότι ήταν καλή στη δουλειά της δεν μετράει, το παν είναι να τυλίξουμε κάποιον). Για την εποχή όμως ήταν περίεργο ότι τη βάλανε να ξέρει ξένες γλώσσες, να δουλεύει και να την πει και στο αφεντικό “με συγχωρείτε ήταν τυχαίο”.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Σενάριο και σκηνοθεσία Σακελλάριου – οι πιο σεξιστικές ταινίες έβερ.

Ή εκεί που ο μόνος τρόπος για να βρει δουλειά είναι να ξεγελάσει φύλακες/θυρωρούς/ρεσεψιονίστ/γραμματείς, να τους αποσπάσει πληροφορίες για να καταφέρει τελικά να τρυπώσει σε ένα γραφείο και να επιβάλει τον εαυτό της εντυπωσιάζοντας.

Ακόμα τις βλέπω γιατί μου αρέσουν τα πρόσωπα. Δεν μπορώ όμως να μην στηλιτεύω τις αντιλήψεις ειδικά του συγκεκριμένου σεναριογράφου/σκηνοθέτη.

Sia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Sia

Ήθελα κάποια στιγμή να σχολιάσω η να στείλω κάποιο κείμενο σχετικά με τα σεξιστικα μηνύματα σε πολλές ταινίες με Βουγιουκλάκη Παπαμιχαήλ αλλά και άλλες και το ποσό βαθειά έχουν διαποτισει το ελληνικό συλλογικο ασυνείδητο. Η χειρότερη μου είναι εκεί που δείνει ένα χαστούκι ο Παπαμιχαήλ στη Βουγιουκλάκη και της λέει “τσούζει;.” “ναι αλλά μ ‘αρέσει!” λέει η Αλίκη. Άλλη χειρότερη μου εκείνη που ο γκομενος της Λάσκαρη της παίρνει όλα τα ρούχα για να τη ξεφτιλίσει και αυτή μένει γυμνη μες στην νύχτα. Αθώες ελληνικές ταινίες. Πραγματικά σε κάποιους μπορει να ακούγεται υπερβολικο αλλά νομίζω αρκετές από αυτές έχουν παίξει… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Εγώ πάντως έκανα και visualisation τα επιτόκια της Θεοτόκου και τα ομόλογα του Χριστού. Ειδικά για το δεύτερο, την ξέρετε αυτήν την γνωστή εικόνα της Αναλήψεως που περιβάλλεται από ένα φως ε; Βάλτε τώρα στα χέρια του Χριστού και ένα μάτσο ομόλογα και ορίστε. Τα επιτόκια της Θεοτόκου από την άλλη φαντάστηκα την εικόνα με τον Άγγελο και τον κρίνο, αλλά τώρα ο Άγγελος δεν κρατάει κρίνο, κρατάει χαρτί με αριθμητικές πράξεις που υπολογίζουν επιτόκια. Και φυσικά ο τίτλος φαρδυς πλατύς είτε από πάνω είτε από κάτω . Δεν είμαι καλή στο φωτοσοπ αλλιώς θα τα έφτιαχνα κιόλας.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

για να το κάνω αυτό εικόνα πρέπει να καταλάβω πρώτα τι είναι τα ομόλογα. Δουλειές μας άνοιξες…

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Τίποτα σπουδαίο,φαντάσου ένα χαρτί που γράφει πάνω ομόλογα δημοσίου ας πουμε.

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ρε συ δεν χρειάζεται να φανταστείς κάτι νέο, τα ομόλογα του Χριστού ιστορικά υπήρξαν και ήταν τα συγχωροχάρτια της καθολικής εκκλησίας, και ο λόγος που υπάρχουν προτεστάντες σήμερα. Και ήταν αυτό που λέμε πουλάω αέρα κοπανιστο, εκτός βέβαια αν πιστεύει κανείς ότι ο νεκρός παππούς θα γλυτώσει τα καζάνια αν αγοράσει ένα χρωματιστό κομμάτι χαρτί, και συγχωρεθούν οι αμαρτίες του.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

ενώ θα μπορούσα να μάθω διαβάζοντας wikipedia ή κάτι αντίστοιχο, για το θέμα του χρηματιστηρίου δε θέλω να μάθω. Επιθυμώ να μείνω στην πλάνη μου, όπου μέχρι τώρα πιστεύω ότι γίνεται κάποιος τελετουργικός χορός ζευγαρώματος.

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μπορεί και να κάνουμε την πλάκα μας,αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και πολύ αστείο.Κάποιες βασικές γνώσεις οικονομίας είναι απαραίτητες.Τις χρειαζόμαστε,για να κάνουμε τα κουμάντα μας στο πορτοφόλι μας.Το επιτόκιο πχ είναι κάτι εντελώς καθημερινό.Δεν είναι κάποιος όρος για ειδικούς,που για να τον κατανοείς πρέπει να εργάζεσαι δεξί χέρι του Γιάγκου Δράκου στην Τζάιαντ.Ή έστω δεξιός ψάλτης σε κάποια ενορία.Όπως κατά αντιστοιχία δεν τελειώνει κανένας την ιατρική,για να μάθει το θερμόμετρο.Είναι τόσο απλό και βασικό.Τις χρειαζόμαστε αυτές τις γνώσεις και για να καταλαβαίνουμε τις πολιτικές εξελίξεις.Πάρτι κάνουν στην άγνοια μας κάθε λογής λαϊκιστές,κερδοσκόποι,καιροσκόποι,αεριτζήδες.Που τα χαΐρια τους εμείς τα πληρώνουμε πάλι.Κι από… Διαβάστε περισσότερα »

Ghost
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κι εγώ πιο μικρή δεν είχα ιδέα και πίστευα ότι το χρηματιστήριο είναι μια μορφή τζόγου για γραβατωμένους. Αντί να ασχολούνται με ιππόδρομο ή τσόχες ή ό,τι άλλο, ασχολούνται με αυτό. Μετά άκουσα εμπειρίες από φίλους και γνωστούς που είχαν ασχοληθεί με αυτό πριν το ’99, διάβασα άρθρα, είδα 1-2 σχετικά ντοκυμαντέρ και καμιά δεκαρια ταινίες… Κατέληξα λοιπόν σε αυτό που πίστευα αρχικά, δηλ. ότι το χρηματιστήριο είναι τζόγος για γραβατωμένους.

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Ε, ναι, είσαι τριτοδεσμίτισσα, τιμή σου και καμάρι σου, και φαίνεται αγάπη μου!!! Καρδούλες ολούθε!

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δηλώνω επίσης ασχετη. Προσπαθησα καποτε να διαβάσω καποια πραγματα να καταλάβω πώς λειτουργεί το χρηματιστήριο, πηρα μια γενική ιδέα, αλλά η αλήθεια ειναι οτι μου φαίνεται τόσο βαρετό που αποφασισα να μην κάνω τον κόπο.