Αγαπητή «Α, μπα»: Θυμώνω που δεν πιστεύουμε τα ίδια πράγματα

Αποκτάω γνώσεις και θέλω με κάποιον να τις μοιραστώ

Καλημέρα Α,μπα! Είμαι 27 και τα τελευταία δύο χρόνια είμαι σε μία φάση πολλών αλλαγών, προσωπικών, επαγγελματικών, εκπαιδευτικών και κυρίως αλλαγών εαυτού. Παρατηρώ λοιπόν ότι έχω αρχίσει να διαθέτω κάποιο χρόνο στο να διαβάζω άρθρα (επιστημονικά και μη) και να παρακολουθώ ομιλίες σχετικά με τον φεμινισμό και τα συναφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρώ σχεδόν καθημερινά τον σεξισμό και την αδικία που βιώνουν και τα δύο φύλα από τα στερεότυπα. Το πρόβλημα είναι ότι στις παρέες, νιώθω ότι δεν έχω κάποιον να το συζητήσω. Παρόλο που ο φίλος μου είναι πολύ διαφορετικός από τους άντρες που παρατηρώ γύρω μου, δηλαδή έχει αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις δουλειές του σπιτιού, καθώς εγώ δουλεύω πολλές ώρες, δεν φοβάται ή βαριέται να κάνει παρέα με κορίτσια, είναι πολύ ανοιχτός σε οτιδήποτε αφορά τα γυναίκεια θέματα και γενικά συμφωνούμε μεταξύ μας αρκετά, κάποιες φορές νιώθω θυμωμένη. Θυμωμένη γιατί μπροστά σε φίλους του ή σε παρέα με αγόρια, που θα πουν κάτι τραγικά σεξιστικό, θα το παίξει πολύ χαλαρός και “σιγά μωρέ”. Ταυτόχρονα, οι φίλες μου και η οικογένεια μου χασκογελάνε και με αντιμετωπίζουν ως εξωγήινο, γιατί λένε είμαι γυναίκα “καριέρας” (δεν ξέρω καν τι σημαίνει αυτό). Τόλμησα να ξεκινήσω συζήτηση στην πιο κοντινή μου φίλη με θέμα τον λόγο που αποφασίζουν οι άνθρωποι να κάνουν παιδιά και έκλεισε το θέμα γρήγορα-γρήγορα λέγοντας μου ”δε χρειάζεται να τα ισοπεδώνουμε όλα”. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να μη μιλάω, να βράζω στο ζουμί μου, και τελικά να μην απολαμβάνω την παρέα. Και σε ρωτώ αγαπημένη Α,μπα και αναγνώστριες/ες, πως μπορώ να νιώθω ενταγμένη και ταυτόχρονα ικανοποιημένη σε αυτές τις παρέες, όπως ήμουν παλιά; Πως μπορώ να χωρέσω την διαφορετικότητα στις αντιλήψεις για τόσο σημαντικά ζητήματα; Έχει νόημα να προσπαθώ ή απλά ήρθε η ώρα να αναζητήσω νέους ανθρώπους;

-δεν είμαι εξωγήινος…

 

Όπως καταλαβαίνεις, εσύ είσαι αυτή που αλλάζει. Οι άλλοι είναι αυτοί που ήταν, αλλά τώρα τους βλέπεις με άλλον τρόπο. Άρα, δεν γίνεται να νιώθεις ικανοποιημένη και ενταγμένη με τον τρόπο που ήσουν παλιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το κάνεις με άλλους τρόπους.

Αρχικά, σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα να βράζεις στο ζουμί σου. Σίγουρα δεν είναι καλή ιδέα να περιμένεις να αλλάξουν οι άλλοι επειδή άλλαξες εσύ. Δεν είναι καλή ιδέα να εκπλήσσεσαι κάθε φορά που θα συνειδητοποιείς ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν είδαν το Φως όπως το είδες εσύ.

Δεν μπορώ να σου πω αν έχει νόημα να προσπαθείς για άγνωστους μου ανθρώπους. Δεν μπορώ να σου πω αν έχει οτιδήποτε νόημα, έτσι κι αλλιώς – τι εννοείς με το «νόημα;» Δεν αλλάζουν οι άλλοι άποψη για κάτι επειδή κάποιος τους είπε ότι έχουν λάθος άποψη, ίσα ίσα, όταν τους συμβαίνει αυτό, ταμπουρώνονται ακόμη πιο πολύ πίσω από αυτό που πιστεύουν. Αν αλλάξουν γνώμη για κάτι, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια, είναι αν έχουν κάποια προσωπική εμπειρία, προσωπική επίπτωση, προσωπική αποκάλυψη. Εσύ διάβασες, ας πούμε. Οπότε, αν θέλεις να βοηθήσεις τους άλλους, μπορείς να τους δώσεις πράγματα για να διαβάσουν. Αν θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου μόνο, ίσως χρειάζεται να βρεις άλλες παρέες. Και τα δυο έχουν νόημα, και μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

29 points
Upvote Downvote

55
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
44 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
27 Συντάκτες σχολίων
βλαχάκι(το)AlouterosoropotaτοστογιεφσκιPengu no2 Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Guardian
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι κάτι που ήθελα να το σχολιάσω κι άλλες φορές που έρχεται παρόμοια ερώτηση. Ο ” φεμινισμός και τα συναφή” δεν είναι μια καινούργια αίρεση για την οποία διαβάζουμε άρθρα και βγαίνουμε και κάνουμε κατήχηση. Καλά τα άρθρα αλλά μόνο για να υποψιαστούμε και να αρχίσουμε να παρατηρούμε καταρχήν τον εαυτό μας. Αν θες να επηρεασεις τους ανθρώπους Καντο με το παράδειγμα σου, όχι με κατήχηση. Όταν πιστεύεις κάτι και το έχεις εξωτερικεύσει, πείθεις πολύ περισσότερο από το να εμπλέκεσαι σε προκάτ συζητήσεις. Κι όπως λέει και η Λένα, αυτός που δεν θέλει, δεν θα ακούσει ούτως η άλλως

ντε
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

συμφωνώ κι ένα πράγμα που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί προσπαθεί να σπρώξει κάποιον άλλο στα ακόμα πιο βαθιά κι όχι τον εαυτό της. με το παράδειγμά της, με ήπιες, ουσιαστικές συζητήσεις, χωρίς κατήχηση κ.λπ. ή περιμένει ότι θ’ αλλάξει τον κόσμο σε μια μέρα;

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ο φίλος σου σου φέρεται σωστά σε βοηθάει και τα βρίσκετε. Γιατί σε χαλαει που δεν φέρεται όπως θα ήθελες δηλαδή να πλακωθεί με όλους τους φίλους του και να ανοίξει μάχες τις οποίες δεν θέλει να πολεμήσει. Μπορεί απλά να μη θέλει να χαλάσει τη διάθεση του, δεν είμαστε όλοι μάχιμοι ανά πάσα στιγμή ακόμη και όταν βγαίνουμε για ένα ποτό να χαλαρώσουμε.
Εμένα μου την έσπασες λίγο. Μου φάνηκε ότι έχεις διαβάσει πέντε άρθρα και βιβλια και την έχεις δει πεφωτισμένη ότι τώρα εγώ ανέβηκα level και δεν εχω τί να πω με την πλέμπα.

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Ακριβως αυτό! Χίλια δίκια να έχει κανείς, όταν προσεγγίζει τους άλλους με τέτοιο ελιτισμό, το καλύτερο που μπορεί να εισπράξει είναι να τον αντιμετωπίζουν σαν εξωγήινο.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ πάντως βλέπω ότι οποιοσδήποτε τολμήσει να πει ότι διαφοροποιείται, ότι αλλάζει και να εκφράσει προβληματισμό, τον παίρνει ο διάολος επειδή τόλμησε να το πει. Δεν βλέπω τίποτα μεμπτό σε όσα λέει η κοπέλα. Αντί να την επιβραβεύουμε που ανοίγει τους ορίζοντες της προς μια κατεύθυνση που είναι προς όφελος δικό της αλλά και ολόκληρου του κόσμου, της τη λέμε κιόλας. Και ναι! Πολλές φορές χρειάζεται και να έρθεις σε αντιπαράθεση. Η σιωπή είναι συνενοχή. Το να χαζογελάς σαν ζώον όταν οι φίλοι σου λένε σεξιστικές βλακείες, είναι μέρος του προβλήματος. Είναι ένας από τους λόγους που η κοινωνία δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Χιόνι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Το αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να μη μιλάω, να βράζω στο ζουμί μου” μα και η ιδια έχει καταλήξει σιωπά και μας εξηγεί τους λόγους,το ίδιο κάνει και ο συντροφός της θεωρώ αλλα επικρίνεται για αυτο.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Άλλαξε γιατί φωτίστηκε και τώρα θέλει να λέει και ο φίλος της αυτά που πιστεύει αυτή. Είναι αστείο. Γιατί να έρθει ο άνθρωπος στα καλά του καθουμένου σε ρήξη με τους φίλους του; Αυτός φαίνεται να κάνει ήδη σε πράξη αυτά που διάβασε η κοπέλα και σώθηκε. Την αγαπάει, την φροντίζει, σέβεται την σκληρή δουλειά της και το γεγονός ότι δουλεύει πολλές ώρες, επομένως έχει αναλάβει πλήρως τις δουλειές του σπιτιού γιατί προφανώς έχει πιο πολύ χρόνο, δεν χρειάζονται τα λόγια μερικές φορές.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

απλά πολλές φορές δεν έχει νόημα γιατί θα καταλήξει στείρα αντιπαράθεση. Τις παρέες της τις ξέρει, ξέρει τι πρεσβεύουν. Σίγουρα δεν μπορεί να τους αλλάξει όλους. Κι ούτε είναι δυνατό να είναι αυτή η θεματοθέτρια κάθε φορά.
Φίλη, ίσως υπάρχει κάποιο άτομο που βλέπει θετικά αυτά που λες. Ξεκίνα από κει. Μετά θα είστε δύο.

ΥΓ. το ότι δεν μιλάς, δεν σημαίνει ότι αποδέχεσαι με χαμόγελο. Απλά μη γελάς. Μήνυμα είναι και αυτό.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ρε παιδιά πλάκα μου κάνετε; “Άλλαξε γιατί φωτίστηκε και τώρα θέλει να λέει και ο φίλος της αυτά που πιστεύει αυτή. Είναι αστείο.” Είναι αστείο που άλλαξε προς το καλύτερο και νιώθει ότι ο σύντροφός της ίσως δεν έχει τις ίδιες αξίες με αυτήν; Το να λέει ένας φίλος σου κάτι απίστευτα σεξιστικό είναι “καλά του καθουμένου”; Είστε σοβαρές; Λυπάμαι ειλικρινά πολύ που ένα κορίτσι 27 χρονών εκφράζει τη θετική αλλαγή του και το “πνίξιμο” που νιώθει από τον βαθιά κοιμισμένο περίγυρο της – γιατί μη μου πείτε ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι βαθιά πατριαρχική – και εσείς την… Διαβάστε περισσότερα »

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πες τα Aloutero, πες τα! Προσυπογράφω μέχρι κεραίας!

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Επίσης Maggie ο σύντροφος της κάνει τα αυτονόητα. Δεν του αξίζει κανένα μετάλλιο επειδη δεν φέρεται σαν μαλακας. Οι γυναίκες παρέχουν αυτή ακριβώς τη στήριξη αιώνες τώρα. Για αυτές όμως το θεωρούμε αυτονόητο. Ενώ αν το κάνει ένας άντρας πρέπει να τον βάλουμε ψηλά στο βάθρο και να μην τον πολυταραξουμε. Είναι ένας σωστός σύντροφος στο σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να παραβλεπονται. Το να παραμένεις σιωπηλός όταν οι φίλοι σου προσβάλλουν άλλους δεν είναι ουδετεροτητα. Είναι ολοφάνερη ανοχή. Είναι στάση ζωής. Δεν το θεωρώ καθόλου παράλογο που την ενοχλεί.

Μέλος
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Θέλω να δηλώσω την απόλυτη υποστήριξή μου στην πλευρά του Aloutero. Δεν φαντάζεστε πόσα μηνύματα λαμβάνω από γυναίκες (αλλά και από άντρες), με το ίδιο περιεχόμενο, που κατακλύζονται από θυμό, απογοήτευση και απόγνωση. Ναι, η φεμινιστική αφύπνιση κάνει πάρα πολύ δύσκολες ακόμα και τις απλές συναναστροφές με ανθρώπους που παλιότερα θεωρούσες φίλους. Γιατί η πατριαρχία είναι παρούσα και στην παραμικρή συζήτηση, δεν ξεφεύγεις από πουθενά. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βάλουν στην άκρη το σεξιστικό χιουμοράκι και τα σχολιάκια σε μια έξοδο, και άνθρωποι που νιώθουν να πνίγονται, και μάλιστα νιώθουν προδομένοι όταν οι κατά τα άλλα της προκοπής σύντροφοί… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ειρήνη Γεωργη συμφωνώ απόλυτα!

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Aloutero νιώθω ότι το τράβηξες πάρα πολύ από τα μαλλιά.
Μίλησες για γκόμενους σε βάθρο, πατριαρχίες κλπ.
Καταλαβαίνω τί θέλεις να πεις παρά το έντονο ύφος σου, όμως για τους λόγους που έχω γράψει ήδη, διαφωνώ.
Απλή περίπτωση ενοχλημένης νεοφώτιστης που δεν της βγαίνει σωστά. Με ενοχλησε που δεν θέλει να δώσει αυτή τη μάχη και την ξεβολεύει που δεν μπήκε αυτόματα κι ο φίλος της στο παιχνίδι. Έτσι τον γνώρισε, αυτός είναι, αν δεν της αρέσει νομίζω ξέρει τί να κάνει. Γιατί έπρεπε να παρατήσει τους φίλους του επειδή το είπε η κοπέλα του;

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Maggie ήδη εξήγησα τους λόγους που με θυμώνουν στα λεγόμενα σας. Αυτός που το τραβάει από τα μαλλιά είσαι εσύ υποθέτοντας πράγματα που η κοπέλα δεν είπε και προθέσεις που δεν έδειξε. Πουθενά δεν ζήτησε η κοπελα να παρατήσει ο σύντροφος της τους φίλους του. Να μην υποκρίνεται ότι είναι σύμφωνος με τις σεξιστικές βλακειες των φίλων του ζήτησε. Ακεραιότητα και συνέπεια λέγεται. Και εσείς της απαντάτε σαν να είναι καμιά ανασφαλής που καπηλευεται το γυναικείο κίνημα για να νιώσει ανώτερη. Δεν είμαι απλώς θυμωμένη. Είμαι έξαλλη. Γιατί αυτές οι απαξιωτικές κουβέντες είναι ακριβώς το πρόβλημα. Και λυπάμαι βαθιά που… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Aloutero δυσκολεύομαι να κάνω διάλογο με έξαλλους -οπως δηλώνεις- ανθρώπους.
Επίσης, Θα πρότεινα να είσαι λίγο πιο προσεκτική με τις βιαστικές ταμπελίτσες που κολλάς. Μην τύχει να διαφωνήσουμε γυναίκα με γυναίκα κατευθείαν να μας βαπτισεις τους μέγα γυναικειους απαξιωτες του συμπαντος. Ελα τωρα.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Maggie δεν χρειάζεται να κάνεις διάλογο. Παρόλο που λέω ότι είμαι έξαλλη, παραθέτω επιχειρήματα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορείς να απαντήσεις σε αυτά. Εν πάση περιπτώσει όμως, εσύ είδες στα γραφόμενα της κοπέλας μια ημιμαθή ξερόλα με παράλογες απαιτήσεις από τους γύρω της και εγώ είδα ένα νέο κορίτσι που προσπαθεί για έναν καλύτερο εαυτό και δεν βρίσκει συμμάχους στους κοντινούς της ανθρώπους. “Εμένα μου την έσπασες λίγο. Μου φάνηκε ότι έχεις διαβάσει πέντε άρθρα και βιβλια και την έχεις δει πεφωτισμένη ότι τώρα εγώ ανέβηκα level και δεν εχω τί να πω με την πλέμπα”. Αυτή ακριβώς… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ή μάλλον άσε, μην απαντήσεις εφόσον δεν θέλεις να κάνεις διάλογο. Δεν χρειάζεται να μου πεις. Καταλαβαίνω μια χαρά που τα είδες όλα αυτά.

τοστογιεφσκι
Επισκέπτης
Συμμετέχων
τοστογιεφσκι

@ aloutero, σύμφωνω με την αναφορά σου στην πατριαρχία ως αστικός μύθος προηγουμένως, και, με τον κίνδυνο να ξεφύγω από το θέμα, θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει και ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός που ελλοχεύει σε κάθε μας βήμα. Έχει δε πολλά κεφάλια, ένα από αυτά και η απαξίωση α. ως προς το το πρόβλημα το ίδιο: ”πιφ, ποιον αφορά το θέμα αυτό πχια;” όσο και β. η απαξίωση ως προς τις άλλες γυναίκες: ”είστε πρόβατα/γίδια/παρώ, ελάτε σε μένα που είμαι προχώ/illuminata/γκουρού” να σας διαφωτίσω, κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση (σ.τ.μ. τονίζω ότι δεν αναφέρομαι στην κοπέλα της ερώτησης που έχει… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

τοστογιεφσκι συμφωνώ. Για αυτό με στεναχωρεί και πιο πολύ με θυμώνει αυτό το απαξιωτικο ξεπεταγμα…

τοστογιεφσκι
Επισκέπτης
Συμμετέχων
τοστογιεφσκι

its a long way to tiperrary, its a long way to go
stay mad whatever what they say

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Αυτό ετοιμαζόμουν να σχολιάσω κι εγώ αλλά με κάλυψες, Maggie.
Η κοπέλα βγάζει μια “ανωτερίλα” τύπου “εγώ είμαι ψαγμένη, διαβασμένη! Πώς μπορώ να συγχρωτίζομαι με πληβείους της διανόησης;”

αμπανίνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και εμένα με εκνεύρισε κάπως, ειδικά στο σημείο “Τόλμησα να ξεκινήσω συζήτηση στην πιο κοντινή μου φίλη με θέμα τον λόγο που αποφασίζουν οι άνθρωποι να κάνουν παιδιά και έκλεισε το θέμα γρήγορα-γρήγορα λέγοντας μου »δε χρειάζεται να τα ισοπεδώνουμε όλα».” Τη φαντάστηκα στο άκυρο, εκεί ας πουμε που πίνουν χαλαρά ένα ποτάκι, να αρχίζει να της κάνει κήρυγμα για αυτά που άκουσε στη τελευταία φεμινιστική ομιλία που πήγε. Λες και ένας είναι ο λόγος που κάνουν οι άνθρωποι παιδιά. Η αντίδραση της φίλης πολύ κουλ και ώριμη μου φάνηκε. Μου θυμίζει μια φίλη μου, που από όταν άρχισε ψυχοθεραπεία,… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Όπως το λες αμπανίνη. Τη φαντάστηκες.

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Όπως είπε και η Guardian πιο πάνω, το παράδειγμα σου είναι ο καλύτερος τρόπος να τραβήξεις τους άλλους. Το βίωσα και προσωπικά, καθώς δέχτηκα πόλεμο επί αρκετά χρόνια -από άλλες Ελληνίδες γυναίκες δυστυχώς- για το πώς επιλέγω να ζω τη ζωή μου (πραγματικά τίποτα φοβερό, ας πούμε πιο ”σκανδιναβικό” μοντέλο), ωστόσο με το να εφαρμόζω αυτά που πρεσβεύω, διαβάζοντας πάρα πολύ για τα πάντα και σε συνδυασμό με την κουβέντα τα τελευταία χρόνια περί φεμινισμού, σιγά σιγά όλες αυτές που με έκριναν με παραδέχτηκαν – γιατί η ίδια η ζωή τους έδειξε ότι και που τα έκαναν όλα ‘σωστά’, τι… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Συντάσσομαι με Neverlander. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που θεωρείσαι κάποια που μπορεί να προτείνει και να συμβουλεύσει, IRL as well 🙂

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

idril <3

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Υπέροχη απάντηση Neverlander

Moomin
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ζω στην αθάνατη ελληνική επαρχία και πρόσφατα φίλες με επέπληξαν γιατί δεν μαγειρεύω στον φίλο μου κάθε μέρα (δουλεύω τουλάχιστον δεκάωρο την ημέρα). Εννοείται ότι δεν με κατάλαβαν όταν εξέφρασα τη θέση μου, γιατί “ο έρωτας περνά από το στομάχι” όπως μου είπαν… Όταν γύρισα στο σπίτι μετέφερα, εν είδει αστείου, τη συζήτηση στον φίλο μου και αυτός φανερά ενοχλημένος είπε: “Τι μαλ…ίες είναι αυτές που σου λένε;”. Έννοιωσα τέτοια ανακούφιση με αυτή τη μία, απλή πρόταση που έβαλα τα κλάματα. Μακάρι να με καταλάβουν κι εμένα μια μέρα σαν κι εσένα! Μέχρι τότε, πάλι καλά, έχω τον σύντροφό μου… Διαβάστε περισσότερα »

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Αυτό νομίζω είναι κλασική περίπτωση του “πώς τολμάς εσύ να χαλάς την πιάτσα!”. Τραγικό να το ακούς από συνομήλικες όμως. Τουλάχιστον εγώ το ακούω από τη μάνα μου, που το να μην έχει φαΐ το σπίτι είναι κάτι που δεν μπορεί να χωνέψει με τίποτα, καθώς το δικό της τραπέζι έχει δύο τρεις επιλογές ημερησίως!
Αλλά από νέες γυναίκες μάλλον σημαίνει ότι συνεχίζουν την οικογενειακή ζωή άκριτα, έτσι ακριβώς όπως την έμαθαν, γιατί είναι πιο εύκολο από το να δοκιμάσουν να συνεννοηθούν στο σπίτι τους και να δουν τις πιο δίκαιες και ρεαλιστικές επιλογές τους.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έχεις το πάθος του νεοφώτιστου και μάλλον κουράζεις το συνομιλητή σου. Στην περίπτωση της φίλης, ας πούμε, και της συζήτησης για τα παιδιά, προφανώς ήταν εντελώς αρνητική σε αυτά που έλεγες και γι αυτό προσχηματικά σε έκοψε για να μη την τραβήξετε τη συζήτηση και φτάσει σε ακραίο σημείο.
Πάντως, όπως εσύ έχεις τις απόψεις σου, έτσι έχουνε και οι άλλοι τις δικές τους και καλός είναι ο διάλογος αλλά αλίμονο αν γίνεται μονόλογος.

αμπανίνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι, τη φαντάστηκα στο πολύ συγκεκριμένο γεγονός, και επίσης δεν μας ανέφερε αν η φίλη είναι σεξίστρια ή γενικά κολλημένη ας πούμε. Οπότε μου φάνηκε άκυρο. Προφανώς και μπράβο στην κοπέλα που αποφάσισε να καλλιεργηθεί, να μορφωθει και να ξεφύγει από τον περίγυρό της. Συμφωνώ όμως με τους προγραφήσαντες ότι πρώτα πρέπει να ενστερνιστούμε εμείς οι ίδιοι την ιδεολογία μας και ο στόχος μας να είναι να βελτιώσουμε αρχικά τον εαυτό μας. Μέσα από τον τρόπο ζωής μας και τις πράξεις μας επικοινωνούμε καλύτερα και πιο παραγωγικά τις αξίες μας στους άλλους, και όχι μέσα από κηρύγματα. Οι πράξεις του… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Τα ίδια πιστεύετε. Οι πράξεις του αυτό δείχνουν. Τα λόγια είναι τζάμπα. Δεν θα αλλάξει κάτι αν φορέσει την κονκάρδα “φεμινιστής”. Είναι ήδη.

Το να μην αντιπαρατίθεται στην παρέα ίσως προέρχεται από άλλες αιτίες που αναλύθηκαν ήδη διεξοδικά από τις συνσχολιάστριες. Θυμήσου ότι ο φεμινισμός είναι αρνητικά φορτισμένη λέξη στο πόπολο (κι ας κάνουμε μια έξυπνη προσπάθεια να πάψει αυτό, κατά προτίμηση με πράξεις και εκπαίδευση κι όχι με κατήχηση.)

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αν τα λόγια δεν είχαν σημασία, δεν θα υπήρχαν οι οροι όπως “πλύση εγκεφαλου”, “λεκτική επίθεση”, “λεκτικος εκφοβισμος” κ.λπ. Δεν θα υπήρχαν τόσοι πληγωμένοι και καταπιεσμενοι άνθρωποι. Αν μπορείς εσύ να παραμένεις κουλ όταν κάποιος πει στην παρέα σου “κοίτα το πουτανακι πως είναι ντυμένο. Κι ύστερα λένε ότι φταίει ο βιαστής”, μπράβο σου. Εγώ δεν μπορώ και δεν θέλω να μπορώ. Αν ποτέ φτάσω στο σημείο να αντιδρώ σαν να μου έχουν κάνει λοβοτομη ή σαν να μην έχω αυτιά, παρακαλώ στείλτε με στο Δαφνί.

αμπανίνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

θέλω να πιστεύω ότι όταν λέει “τραγικά σεξιστικό” δεν εννοεί κάτι τόσο ακραίο αλλιώς φαντάζομαι θα αντιδρούσε και η ίδια και δε θα καθόταν να βράζει. Το μυαλό μου πήγε σε σεξιστικές ατάκες που είναι κάπως ντυμένες με “χιουμοράκι” οπότε αν αντιδράσεις όπως θα πρεπε μπορούν να σε πουν “υπερβολικη που αρπαζεται εύκολα”.

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Aloutero σήμερα έχεις θυμώσει για άλλους λόγους που προηγούνται του σχολίου μου και παρεξηγείς λίγο τι είπα. Να το εξηγήσω λοιπόν. Είπα ότι “τα λόγια είναι τζάμπα” σε συσχετισμό με το ότι οι πράξεις αποκαλύπτουν τις πραγματικές μας πεποιθήσεις. Δεν αναφερόμουν στην γενικότερη παρέα του φίλου της (που την έβαλα στην 2η παράγραφο ως κάτι διακριτά ξέχωρο), αλλά στον ίδιο της το φίλο και το πώς φέρεται. Δηλαδή εννοούσα ότι να το βράσεις αν έλεγε ότι είναι φεμινιστής (που δεν του κόστιζε τίποτα) αλλά στις πράξεις ζητούσε να είναι πασάς στα Γιάννενα και να’χει υπηρετικό προσωπικό την κοπέλα του. Αυτό.… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έχεις δίκιο Καραβάν! Έχω θυμώσει παρόλο που προσπάθησα να μην. Κατάλαβα τι εννοείς και διαφωνώ μόνο ως προς το ότι είναι φεμινιστης μέσα στο σπίτι και απ έξω όχι. Αν π.χ. οικογένεια αποδέχεται τον γκέι γιο της μέσα στο σπίτι αλλά μένει μουγγη όταν οι συγγενείς και οι φίλοι κοροϊδεύουν τους γκέι, επειδή “δεν θα τσακωθούν με τους ανθρώπους στα καλά του καθουμενου”, τότε να τη χεσω τέτοια στήριξη. Δεν ξέρω αν έγινα πιο κατανοητή.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Κατά την δική μου ταπεινή άποψη αυτά τα πράγματα δεν έχουν δύο σκάλες, είτε: 1.διώχνεις π.χ. τον trans γιο σου από το σπίτι, είτε 2. κάνεις “ακτιβισμό” προς όλες τις κατευθύνσεις. Και όχι δεν μπορώ, με τίποτα, να βάλω στο ίδιο σκαλί ανθρώπους που -εμμέσως πλην σαφώς- έχουν “διαγράψει” τα παιδιά τους, που δεν θέλουν να ακούσουν, που κατακλύζονται (από) και κατακλύζουν απόγνωση, αηδία, μίσος, ενοχή, με αυτούς που δέχονται, κατανοούν αλλά που δεν μπορούν (στο στάδιο που είναι τουλάχιστον) να κάνουν επαναστατική γυμναστική, προς πάσα κατεύθυνση. Πολλοί άνθρωποι, άλλωστε, το πάνε βήμα-βήμα και έχω την τιμή να γνωρίζω τέτοιους… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Βλαχακι διαφωνώ. Ή μη αποδοχή των γκέι (π.χ.) δεν είναι μια απλώς άποψη. Είναι κοινωνικό πρόβλημα που οδηγεί σε κατάθλιψη, αποκλεισμό, στέρηση των δικαιωμάτων, αυτοκτονία. Και η σιωπή είναι συνενοχή. Δεν είναι η άποψη μου. Είναι γεγονός. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι αυτονόητο ότι θα επαναστατουσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη αν κάποιοι κορόιδευαν έναν οποιονδήποτε διαφορετικό άνθρωπο όπως π.χ. Έναν κουτσό, έναν χοντρό αλλά όταν πρόκειται για έναν γκέι θεωρούμε δεν τρέχει και τίποτα αν το αφήσουμε να συμβαίνει.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Aloueto, φιλικά πάντοτε, ως λοατκι, αυτά που λες τα ξέρω πολύ καλά. Κατ’ αρχάς να πω πως δεν μιλώ για άκρα, γιατί οι περισσότερες κοινωνικές καταστάσεις δεν είναι, απαραίτητα, ακραίες. Δεν μιλώ, ας πούμε, για μη αντίδραση μπροστά σε μία πολύ συγκεκριμένη δυσάρεστη εικόνα που παρουσιάζεις, όπως είναι όντως π.χ. κάποιοι, συγγενείς ατόμου λοάτκι να χλευάζουν εξώφθαλμα και συστηματικά τα λοατκι άτομα και οι γονείς του ατόμου, να τα ακούν και να τα “καταπίνουν” όλα αμάσητα. Αυτό που λέω, όμως, [ως άτομο που (συνήθως) έχει μεγάλη διαφωνία με τις λογικές διπόλου, είτε αυτό αφορά το φύλο και τη σεξουαλικότητα, είτε… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν χρειάζεται να τα πάθεις όλα αυτά. Ούτε να τσακωθείς. Κανείς έναν διάλογο με τα επιχειρήματα σου. Αν δεις ότι δεν βγάζει πουθενά, ξουτ. Αν σου ζητήσουν εξηγήσεις, τους λες ότι δεν χωράνε στη ζωή σου άτομα με τέτοιες αντιλήψεις. Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα. Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν θέλουμε να έχουμε και την πίτα και τον σκύλο.
Αν όλοι μας το κάναμε αυτό, τότε οι μισογυνηδες, οι ομοφοβικοι, οι ρατσιστές, θα έμεναν μόνοι τους. Και ίσως, τότε ίσως να ξεκινούσαν να σκεφτούν τι κάνουν λάθος.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Δεν είναι όλες περιπτώσεις το ίδιο aloueto, όμως, και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τα ίδια “δικαιολογητικά” όταν η διαμόρφωσή τους, ως προσωπικότητες, τους οδηγεί στο να έχουν φοβικές απόψεις. Εγώ, προσωπικά, αυτό το λαμβάνω υπόψιν, άλλοι μπορεί όχι και είναι δικαίωμά τους, φυσικά. Άλλες “απαιτήσεις” έχω από ανθρώπους που είχαν κάποια προνόμια στην ζωή τους και διάφορες προσλαμβάνουσες (μόρφωση, ταξίδια, δουλειά με ερεθίσματα και προοπτικές, τύχη, ευτυχία και ολοκλήρωση στην ζωή τους κ.λπ.) και άλλες από ανθρώπους με πολύ λιγότερα προνόμια. Και όταν βλέπεις αυτά τα πράγματα από κοντά, όταν η προσωπικότητα που εκφράζει προβληματικά πράγματα δεν είναι ένας… Διαβάστε περισσότερα »

Μαριάννα Θ.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Θα γράψω απλώς ένα σχόλιο συμπαράστασης γιατί δεν ξέρω πώς να βοηθήσω τη γυναίκα της ερώτησης αφού εγώ η ίδια αισθάνομαι απελπισία για την κοινωνία που ζω και την υποβιβαστική θέση που μου δίνει επειδή είμαι γυναίκα. Όταν μάλιστα είναι κάποιος δικός σου που γελάει με ηλίθια σεξιστικά αστεία (ουσιαστικά γελάει με σένα), και μετά σε λέει και υπερβολική από πάνω, είναι σα να διαλύεται η εμπιστοσύνη που του είχες. Το ίδιο θα ίσχυε εάν π.χ. ήσουν έγχρωμη και ο φίλος σου γέλαγε με αστεία που υποβιβάζουν ως κατώτερη μια φυλή επειδή έτσι. Ή αν ήσουν άτομο με κινητικές δυσκολίες… Διαβάστε περισσότερα »

ΛιλούκοΝαυαρχούκο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με αγάπη το λέω, (δύσκολο στο γραπτό λόγο να φανεί το ύφος), αλλά δε χρειάζεται να φτάσουμε στην αποδοχή. Υπάρχει και η εναλλακτική του να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Κι ο θυμός βοηθάει να πάρουμε μπροστά. Μετά όμως χρειάζεται και ψυχραιμία και στρατηγική, ας μην απελπιζόμαστε, ας δρούμε! Κι όχι η καθεμία μόνη της. Συλλογικά, με άλλες γυναίκες και άντρες που θέλουν το ίδιο.
Είναι πάντως μια καλή αρχή να μας ενοχλούν τα σεξιστικά αστεία, και να μην το κρύβουμε.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

ΝΑΙ Λιλούκο. Και κάνει πολλή εντύπωση. Ενόχληση χωρίς καυγά ει δυνατόν, περιμένεις να καταλαγιάσει το γέλιο, κοιτάς κατάματα αυτόν/αυτή που το είπε και λες κάτι ήρεμα, “αυτό που είπες είναι άκυρο” ή “με αυτό που λες προσβάλλεις όλες τις γυναίκες τις παρέας” ή ακόμη “με θίγει προσωπικά το αστειάκι σου”.
Μέχρι τώρα, το γέλιο κομμένο, αλλάζει η συζήτηση πάραυτα και κανείς δεν έχει ζητήσει να εξηγήσω τι εννοώ. Ούτε καν με έχουν πει υπερβολική, που το περιμένω. Ξέρουν πολύ καλά. Απλά κανείς δεν βρέθηκε να αντιδράσει νωρίτερα.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έχουμε την τάση να κάνουμε παρέα με τους ανθρώπους που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα αλλά και κοινό σύστημα αξιών. Όταν τα ενδιαφέροντα και κυρίως οι αξίες μας, αρχίζουν να αλλάζουν, τότε αρχίζουμε και να ενοχλούμαστε και εν τέλει να απομακρυνόμαστε. Έχεις δει κάτι παρέες που ένας ξεκόβει σιγά – σιγά και οι υπόλοιποι συνήθως τον κράζουν ή ακόμα και του θυμώνουν; Συνήθως λένε ότι τον έφαγε η δουλειά, ότι η γκόμενα (ή ο γκόμενος) τον έχει βάλει στο βρακί της κ.λπ. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό συμβαίνει όταν αυτός ο άλλος αρχίζει να αναπτύσσεται ως άνθρωπος και οι άλλοι μένουν… Διαβάστε περισσότερα »

varaw_myges
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μπορεί να έχει ειπωθεί και στο παρελθον αλλά πιστεύω τώρα που έχει η αμπα νέο site θα είχε ενδιαφέρον να οργανώναμε events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να γνωριστούμε ! Θεωρώ ότι εδω μέσα ακουγοται αποψεις που ούτε εγω βλεπω στον δικό μου περιγυρο και θα ήθελα να γνωρισω τα πολυ αξιολογα ατομα της παρεας!

lcommalX
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Lena Pride!
Ή
Α,μπα; Pride!

varaw_myges
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ενταξει οχι σε φαση παρελασης αλλα ενα to know us better με καναπεδακια θα το εκανα καλυτερα εικονα

Μανδάμ Φρου Φρου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Αχ με βαζετε σε πειρασμό να αναλαβω διοργανωση, αλλα δεν ξερω αν θα προλάβω με τοσα που εχω να κανω οταν ερθω Αθήνα!

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

οργάνωσέ το λοιπόν! Γιατί όχι; Κάποιος όμως πρέπει να κάνει την αρχή!

Mrs Shelby
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Με καρτελάκια στο πέτο, παρακαλώ! Βασανίζομαι να σας φαντάζομαι όλους. (Ακούγεται κάπως αλλά είναι αλήθεια!)

varaw_myges
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

ΟΚ! Θα ενημερώσω το moderator να μας φτιάξει ένα post να τα πούμε εκεί για λεπτομέρειες! Προτείνω προς φθινόπωρο τύπου αρχές οκτώβρη για να πετυχομεν maximum participation!

Private
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Να προσθέσω κάτι σχετικά με τον σύντροφό σου που θεωρώ πιθανόν γιατί το έχω συναντήσει κι άλλες φορές. Ενδεχομένως δεν θέλει να διαφοροποιηθεί για να μην τον βάλουν στο περιθώριο οι άντρες της παρέας, ή να μην θεωρήσουν ότι τον έχεις καπελωσει (για να μην πω τη λαϊκή έκφραση που απεχθάνομαι). Αυτό που εννοώ είναι ότι ίσως οι άντρες καμιά φορά νιώθουν ότι απειλείται ο αντρισμος τους αν γίνουν πολύ φεμινιστες, άρα πρέπει να αποδείξουν κάτι στους υπόλοιπους μιλώντας ‘για γκόμενες’. Έτσι τουλάχιστον το έχω μεταφράσει εγώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις