in

Αγαπητή «Α, μπα»: Θεωρώ πως η νομιμοποίηση τέτοιων πρακτικών είναι ανήθικη και υποβιβάζει τη γυναίκα

Δεν λύνει καν το πρόβλημα των γκέι

Κάποιες φορές βλέπω να αναφέρεται στον τύπο από σελέμπριτι γκέι ζευγάρια να αποκτούν παιδί με παρένθετη μητέρα. Από τη μια θεωρώ τον όρο καταχρηστικό αφού, όταν ένα παιδί είναι βιολογικά δικό σου και το γέννησες, είσαι η μητέρα του σκέτο, από την άλλη βρίσκω υποκριτικό να πρέπει να είμαστε σούπερ ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι προσποιούμενοι ότι το παιδί είναι πιο δικό τους από ένα υιοθετημένο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 Painting by Fabio La Fauci
Artwork: Fabio La Fauci

Καποιες φορές βλέπω να αναφέρεται στον τύπο απο σελέμπριτι γκέι ζευγάρια να αποκτούν παιδί με παρένθετη μητέρα.Απο τη μια θεωρώ τον όρο καταχρηστικό αφου ,όταν ενα παιδι ειναι βιολογικά δικό σου και το γέννησες ,είσαι η μητέρα του σκέτο,απο την άλλη βρισκω υποκριτικό να πρέπει να είμαστε σουπερ ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι προσποιούμενοι οτι το παιδί ειναι πιο δικό τους απο ένα υιοθετημένο (ναι οκ δικό τους ειναι ,το αγόρασαν)και μετά να προσποιούμαστε οτι ειναι κάτι που δεν απευθύνεται στους ούτως η αλλως ευνοημένους της ζωης.Μου φαίνεται σαν ένα σελέμπριτι τερτίπι όλο αυτό. Κανείς δεν ασχολείται με το οτι τοσα γκει ζευγάρια που οικονομικά δεν μπορουν να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία,δεν θα τα καταφέρουν ποτέ και ηρθε η ανοιξη που ο ελτον τζον εκανε παιδιά.Που ο ανθρωπος έχει τα γένια ,έχει και τα χτένια με τοσα λεφτά και δύναμη. Θεωρώ οτι η νομιμοποίηση τέτοιων πρακτικών ειναι αφ ενος ανηθικη και υποβιβάζει τη γυναικα απο μητέρα σε μήτρα ,αφ ετέρου φτιάχτηκε για τους λεφταδες,δεν λύνει καν το πρόβλημα πολλων γκει ζευγαριών που θέλουν παιδι και δεν έχουν πολλόυς πόρους.Ναι, το σκέφτηκα οτι όλα τα πράγματα στη ζωή φτιάχνονται για τους λεφτάδες και μετα αμα περισσέψει τίποτα θα ζήσει και το πόπολο,αλλά δεν μου φτανει μόνο αυτή η σκέψη.Εσυ πως το βλέπεις το θέμα?

φόρμα του κέικ

Πολλά πράγματα ήταν αρχικά για τους πλούσιους και μετά έγιναν καθημερινότητα για όλους, όπως τα αεροπορικά ταξίδια, τα κινητά, οι υπολογιστές, τα εμβόλια, η ζάχαρη, το τσάι, τα μαχαιροπήρουνα, δεν θέλεις κατάλογο φαντάζομαι, κοίτα γύρω σου: ό,τι έχεις, μα ό,τι έχεις, από το εσώρουχο που φοράς μέχρι το γάλα που θα βάλεις στον καφέ σου, κάποτε ήταν προνόμιο μόνο για πλούσιους. Αυτό που έκανε το αποκλειστικό προσβάσιμο στους πολλούς, είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Όσο περίπλοκο κι αν σου φαίνεται τώρα αυτό που γίνεται, αν προχωρήσει η τεχνολογία και εμφανιστεί ας πούμε η τεχνητή μήτρα – ήδη ερευνάται το θέμα – και παρακαμφθεί η ανάγκη να γεννηθεί ένα παιδί από μια γυναίκα, ποιος ξέρει, μπορεί να κάνουν παιδιά πραγματικά όσοι θέλουν, και όχι μόνο όσοι μπορούν.

Άλλωστε και η εξωσωματική σε ευκατάστατους απευθύνεται. Κι αυτό ανήθικο είναι; Κι αυτά τα παιδιά αγορασμένα είναι; Και για την υιοθεσία χρειάζονται πάρα πολλά λεφτά. Και αυτά τα παιδιά αγορασμένα είναι; Αν είναι, τότε είναι ανήθικο όλο το οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε – και μάλλον αυτή είναι άλλη κουβέντα, για άλλο ποστ, ή για άλλο σάιτ.

Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι η θέση της παρένθετης μητέρας. Για μένα χρειάζεται μια επεξηγηματική λέξη γιατί δεν αρκεί το σκέτο μητέρα. Με το «μητέρα» έχουμε όλοι κάτι στο μυαλό μας που είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που γίνεται. Δεν ξέρω αν η «παρένθετη» είναι η πιο κατάλληλη, προσωπικά μου φαίνεται αρκετά πετυχημένη. Κάνεις όμως το λάθος για το οποίο κατηγορείς τους άλλους. Κι εσύ υποβιβάζεις την γυναίκα αυτή σε μήτρα. Έχεις μιλήσει ποτέ με μια γυναίκα που έχει τέτοια εμπειρία; Νομίζεις ότι το κίνητρο τους είναι τα λεφτά; Λοιπόν, τα λεφτά δεν είναι αρκετά για να κάνεις κάτι τέτοιο. Έχουν κι αυτές δικούς τους λόγους, δικές τους σκέψεις, και δική τους φιλοσοφία για να πάρουν αυτή την απόφαση. Θα σου συνιστούσα να μπεις σε ένα φόρουμ με γυναίκες που είτε είναι είτε πρόκειται να γίνου παρένθετες μητέρες. Θα ανοίξει ένα παράθυρο στο μυαλό σου.

Λίγο πολύ νομίζω ότι αυτό που σε ενοχλεί είναι ότι σε πιάνει το ταξικό σου μίσος, και συγνώμη για την έκφραση, έχει φόρτιση, αλλά έτσι λέγεται. Βλέπεις τις γυαλιστερές φωτογραφίες των διάσημων και διαλέγεις να τα βάλεις με τα γκέι ζευγάρια που κάνουν παιδί με αυτό τον τρόπο, επειδή σου φαίνεται πιο εύκολος στόχος, γιατί είναι στον πάτο της ιεραρχίας των σελέμπριτι. Η τεκνοποίηση είναι έτσι κι αλλιώς αγιοποιημένη, οπότε νιώθεις διπλή δικαίωση για να αγανακτείς – για τον καλό των παιδιών, πάντα.

Παιδιά με παρένθετη μητέρα κάνουν και στρέιτ ζευγάρια, με ωάριο δότριας, της παρένθετης ή ακόμη και κάποιας άλλης. Αλλά εσύ επικεντρώνεσαι στους γκέι – εννοείται άντρες. Γιατί;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

48 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Tokyo
Tokyo
5 χρόνια πριν

Όντως, γιατί φίλη της ερώτησης επικεντρώνεσαι στα gay ζευγαρια;

Υ.Γ. Δεν το λες και ηθικό το οικονομικό σύστημα που ζούμε.

Clumsie
Clumsie
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tokyo

γιατι πατριαρχια. οι λεσβιες ειναι ακομα πιο κατω απο τους “μη-αντρες” γκει. αορατες.

mononoke
mononoke
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Clumsie

Υποθέτω αναφέρεται σε γκέι άνδρες γιατί οι γυναίκες μπορούν να κυοφορήσουν και μόνες τους βρίσκοντας κάποιον δότη σπέρματος. Επίσης το θέμα του αν είναι επιτρεπτή η τεκνοποίηση από γκέι άτομα επικεντρώνεται κυρίως στους άνδρες γιατί το κόνσεπτ δύο ανδρών να μεγαλώνουν παιδιά είναι ακόμα κάτι περίεργο στα μάτια του περισσότερου κόσμου.Γυναίκες μεγάλωναν παιδιά χωρίς άνδρες από πάντα,το αντίθετο συνέβαινε απο σπάνια έως καθόλου.

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Clumsie

Δεν είναι αυτό Clupmsie, οι λεσβίες μια χαρά μπορούν να κάνουν παιδί από μόνες τους δεν έχουν ανάγκη παρένθετης.

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

ΜΠΟΡΕΙ να χρειαστούν παρένθετη μητέρα (πολύ πιο σπάνια) ενώ οι άντρες χωρίς παρένθετη δεν πάνε πουθενά.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Γιατί δεν είναι αρκετός λογος?

No bread, cake
No bread, cake
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Δεν καταλαβαίνω που διαφωνείτε. Καταρχήν συμφωνείτε όλες ότι όλα τα ζευγάρια μπορεί να χρειαστούν παρένθετη μητέρα. Μια μικρή διαφορά ομως, τα γκέι ζευγάρια αν θέλουν βιολογικά να κάνουν δικό τους παιδί, θα χρειαστούν 100% παρένθετη μητέρα. Δεν αρκεί να βρουν ωάριο από δοτρια πρέπει να βρεθεί και μήτρα να κυοφορήσει, και τα γκέι ζευγάρια δεν έχουν.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  No bread, cake

The majority of intended parents are heterosexual couples. Some are infertile due to biological abnormalities. Others face fertility challenges wrought by hysterectomies, car accidents, paralysis, or other medical problems. More and more are gay male couples (lesbian couples rarely hire surrogates, given the inexpensive, thoroughly-screened sperm on the market and the statistical improbability of two female partners both being infertile). Increasingly, there are more single women and single men who are consciously and openly choosing to become solo parents. CSP originally worked only with couples, but in 2009 the company changed its guidelines to welcome single parents. https://www.theatlantic.com/health/archive/2013/11/who-becomes-a-surrogate/281596/ + So… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Τι να κάνουμε οι λεσβίες μπορούν να κυοφορήσουν ενω οι άντρες όχι. Ποιον να κατηγορήσουμε γι αυτό;; Δε βλέπω σεξιστική διάθεση από την πλευρά του γράφοντα και μου φάνηκαν λίγο υπερβολικά τα σχόλια περί πατριαρχίας για το συγκεκριμένο θέμα.

No bread, cake
No bread, cake
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Clumsie

Αγαπητή Clumsie, εκτός από θέματα δικαιωμάτων, φεμινισμού και πατριαρχίας, υπάρχουν και βιολογικά θέματα. Από πότε μία λεσβία δεν μπορεί να γεννήσει το παιδί της; Μην πω ότι είναι αρκετά πιο εύκολο μιας και υπάρχουν δύο γυναίκες για την περίπτωση που η μία έχει ιστορικό ή άλλες επιπλοκές (σπέρμα από δότη-τράπεζα σπέρματος).

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Clumsie

Εντάξει βρε παιδιά 🙂 Δεν γίνεται @ clumsie να είναι τόοοοοοοοοοοοοσο άσχετ@ με το θέμα και να αγνοεί βασικά θέματα ανατομίας/ φυσιολογίας, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό υποθέτω πως κάτι άλλο εννοεί και αυτό που ίσως εννοεί -γιατί το έχω συναντήσει κατά κόρον όταν μιλώ για lgbtqi+ γενικώς (και όχι για παρένθετη μητρότητα, που αφορά δυνητικά πιο πολύ τους gay από τις λεσβίες, βέβαια υπάρχουν και οι π.χ single λεσβίες, που μπορεί να θέλουν να γίνουν μάνες και να έχουν πρόβλημα)- είναι ότι αρκετοί μιλούν και απαντούν λες και η όποια συζήτηση αφορά ΜΟΝΟ άρρενες cis gay. Στο μυαλό τους… Διαβάστε περισσότερα »

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μακαρονοτέρας, το αληθινό
5 χρόνια πριν

Το να μην υπαρχει αυτοδιάθεση υποβιβάζει τον άνθρωπο. Αν η επιλογη ειναι συνειδητή και χωρίς απειλή βίας, ειναι απλα μια επιλογη του ατόμου που δεν εκφραζει εσενα.

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν

Επίσης με παρένθετη μητέρα κάνουν παιδιά και στρέιτ ζευγάρια με ολόδικό τους γενετικό υλικό, λόγω προβλημάτων στη μήτρα ή οτιδήποτε άλλο, και ναι το παιδί είναι δικό τους και είναι πιο δικό τους από το υιοθετημένο όχι γιατί το αγόρασαν, αλλά γιατί έχει το δικό τους γενετικό υλικό. Και όχι ούτε η παρένθετη, ούτε η εξωσωματική απευθύνεται μόνο σε “λεφτάδες”, ξέρω πολλούς που έχουν χρεωθεί (καλώς ή κακώς) για να αποκτήσουν ένα παιδί με οποιονδήποτε τρόπο και ευτυχώς που υπάρχουν αυτές οι επιλογές για εκείνους που δεν μπορούν να τα καταφέρουν αλλιώς, πολλές από τις οποίες καλύπτουν και τα ταμεία… Διαβάστε περισσότερα »

tom'smum
tom'smum
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Μπήκα να γράψω ακριβώς αυτό. Υπάρχουν γυναίκες εκεί έξω που δεν μπορούν να κυοφορήσουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Στον όροφο μου έχει ένα ζευγάρι, που το παιδάκι τους το κυοφόρησε και γέννησε η μαμά της κοπέλας

Magica De Spell
Magica De Spell
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Αυτό ακριβώς ήθελα να πω! Η παρένθετη μητέρα απλά κυοφορεί το έμβρυο, το από πού προέρχεται το γενετικό υλικό είναι εντελώς ανεξάρτητο θέμα!!! Δηλαδή, αν εγώ δώσω ένα ωάριο και ο σύντροφός μου ένα σπερματοζωάριο, το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι βιολογικό παιδί μας, η παρένθετη μητέρα δεν εμπλέκεται πέραν της κύησης με κάποιον τρόπο.

Tropique
Tropique
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Magica De Spell

Αυτό βέβαια αντικρούει στη θεωρία ότι αν κάνεις παιδί με εξωσωματική και ωάριο άλλης, και το κυοφορήσεις ακόμα κι αν δεν είναι γενετικά δικό σου το νιώθεις έτσι. Αν ισχύει αυτό, η παρένθετη θα νιώσει εξίσου μαμά.

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Tropique κι εγώ το έχω σκεφτεί αυτό με τα δανεικά ωάρια… Αν το δεις ψυχρά είσαι παρένθετη μητέρα για το παιδί του άντρα σου, αλλά οι γυναίκες που χρησιμοποιούν δανεικά δεν το βλέπουν καθόλου έτσι.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

No roots όταν ενα παιδι ειναι βιολογικά δικό σου και το γέννησες,τι εισαι?Αν δεν πρόκειται για περίπτωση υιοθεσίας, είσαι μητέρα ,οπως ειπε αλλη σχολιαστρια ,νομικά άν έχεις θεμα με το ωάριο σου και με τη μήτρα σου ,πας κανονικά για υιοθεσία .Ή περίπτωση τη εξωσωματικής και ή περίπτωση της παρένθετης ειναι όμοιες και δεν τίθεται νομικό θέμα για το ποιανου είναι το παιδί απο την πλευρά της μητέρας. Η ερώτηση αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμενα αντρες που δεν διαθέτουν ωάρια αλλά ούτε και μήτρα και πρέπει όλα αυτά να πληρώσουν για να τα αποκτήσουν .Στην Ελλάδα που δεν επιτρέπεται πληρωμή,αλλα και… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Μίλτο έχω ένα φίλο που λέει πως και όλο αυτό με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (εκτός από τη νόμιμη τεκνοθεσία) ένα εμπόριο είναι. Αν τα δεις όλα αυτά με ψυχρή ματιά, όντως είναι μια μεγάλη επιχείρηση που εμπορεύεται τον πόνο του άλλου που δεν μπορεί να κάνει παιδί από μόνος του. Και τον εμπορεύεται με μεγάλη επιτυχία, η οποία του αποφέρει και τεράστια κέρδη. Από την άλλη, εάν είσαι από τη μεριά εκείνου που λαχταρά όσο τίποτα ένα παιδί, όλες αυτές οι επιλογές είναι σωτήριες. Αν ρωτάς εμένα, όταν ξεκίνησα τις προσπάθειες είχα ξεκαθαρίσει μέσα μου πως αν κάνω παιδί θα… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν

Αν το ωάριο είναι της γυναίκας που κυοφορεί είναι λάθος ο όρος παρένθετη, είναι απλά η βιολογική μητέρα του παιδιού.

acantholimon
acantholimon
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Πολύ σωστή η επισήμανση και καθοριστική,γιατί αλλιώς μιλάμε σε λάθος βάση.Η παρένθετη μητέρα κυοφορεί το γενετικό υλικό δύο άλλων ανθρώπων.Η ερώτηση έχω την εντύπωση,ότι αναφέρεται σε περιπτώσεις,που ουσιαστικά κάποιος κάνει παιδί με μια γυναίκα και την πληρώνει,ώστε να παραιτηθεί από τα γονεϊκά της δικαιώματα και να το μεγαλώσει μόνος του ή στο πλαίσιο της οικογένειας,που θα αποφασίσει ο ίδιος.

acantholimon
acantholimon
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Πολύ σωστή η επισήμανση και καθοριστική,γιατί αλλιώς μιλάμε σε λάθος βάση.Η παρένθετη μητέρα κυοφορεί το γενετικό υλικό δυο άλλων ανθρώπων.΄Έχω την εντύπωση,ότι η ερώτηση αναφέρεται σε περιπτώσεις,που κάποιος κάνει ουσιαστικά ένα παιδί με μια γυναίκα και την πληρώνει,ώστε να παραιτηθεί από τα γονεϊκά της δικαιώματα και να το μεγαλώσει μόνος του ή στο πλαίσιο της οικογένειας που ο ίδιος επιθυμεί.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  acantholimon

Συμμετοχή στη συζήτηση…Ο όρος “παρένθετη μητρότητα” χρησιμοποιείται σε κάθε υποπερίπτωση από τις παρακάτω, και χωρίζεται σε 2 βασικές κατηγορίες. Traditional surrogacy (also known as partial, genetic, natural or straight surrogacy), λέγεται όταν χρησιμοποιείται: -ωάριο της κυοφορούσας και σπέρμα από τον πατέρα, -ωάριο της κυοφορούσας και σπέρμα από δότη. Gestational surrogacy (also known as host or full surrogacy), λέγεται όταν χρησιμοποιείται: -ωάριο της μητέρας και σπέρμα πατέρα, είτε -ωάριο δότριας (όχι της κυοφορούσας) και σπέρμα του πατέρα -ωάριο της μητέρας και σπέρμα δότη -donor embryo που εμφυτεύεται στην κυοφορούσα. και, ναι, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν πολύ σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα,… Διαβάστε περισσότερα »

No bread, cake
No bread, cake
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Σωστά! Για αυτό ποτέ, κυρίως για νομικούς λόγους, η παρένθετη μητέρα δεν χορηγεί και το γενετικό υλικό-ωάριο. Ένας καθηγητής μου είχε πει κάποτε πως αν το πρόβλημα του ζευγαριού εντοπίζεται (και στο ωάριο), τότε ή παίρνουν από αλλού, τράπεζα ή κάτι, ή πρέπει να το πάνε αναγκαστικά για υιοθεσία.

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Για να γίνει έρευνα και να εξελιχθεί η επιστήμη χρειάζονται λεφτά. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δουλέψαν χρόνια πχ για να υπάρξουν οι παρένθετες μητέρες. Οπως πολύ σωστά είπε και η Λένα η τεχνολογία εξελίσσεται και αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε υπηρεσίες που ακόμα και για την γενιά των γονιών μας ήταν ακριβά (αεροπορικές πτήσεις, υπολογιστές κλπ). Οσον αφορά τους γκέι και δη τους διάσημους δεν είναι αποκλειστικά αυτοί που χρησιμοποιούν παρένθετες μητέρες απλά επειδή είναι διάσημοι γίνεται γνωστό. Εξάλλου οι περισσότεροι διάσημοι όταν κάνουν παιδιά κάνουν φωτογραφήσεις στα περιοδικά, γιατί τα γκέι ζευγάρια να αποτελούν εξαίρεση. ΗΤζολί υιοθέτησε τόσα παιδιά… Διαβάστε περισσότερα »

Paper Cut
Paper Cut
5 χρόνια πριν

Η όλη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας σηκώνει πολύ κουβέντα γενικά. Δεν είναι το ίδιο με την εξωσωματική, ούτε και με την υιοθεσία – όχι την “ιδιωτική” που παίζει στην Ελλάδα, αλλά το να πάρεις ένα παιδί από ίδρυμα. Και το ζήτημα είναι κυρίως ηθικό, γι’ αυτό το λόγο και πολλές χώρες έχουν θέσει περιορισμούς. Μιλάμε φυσικά για την περίπτωση που ένα ζευγάρι δίνει χρήματα σε κάποια γυναίκα για να γίνει παρένθετη και όχι για την περίπτωση που κάποια προσφέρεται οικειοθελώς. Τι γίνεται ας πούμε στην περίπτωση που το ζευγάρι μετανιώνει και απαιτεί από την παρένθετη να υποβληθεί σε άμβλωση; Τέτοια… Διαβάστε περισσότερα »

Ικμάδα
Ικμάδα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Paper Cut

Το ζήτημα με την υιοθεσία από ίδρυμα, δεν ξέρω πόσο πιο «καθαρό» είναι σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές. Με κάνει καχύποπτη το γεγονός ότι περιμένουν άπειρα ζευγάρια για χρόνια, ενώ έχουν εγκριθεί.. Μπακαλίστικα και απλά, εφόσον έχουν εγκριθεί πχ ανά ίδρυμα 200+ ζευγάρια την τελευταία πενταετία δεν θα έπρεπε το κάθε ίδρυμα να μην έχει ούτε ένα παιδί;

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ικμάδα

μπακαλίστικά όχι. (…) “Περιμένοντας και 4 χρόνια Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4 χρόνια. Έτσι, η ερώτηση που έκανα στους φορείς ήταν «γιατί τόσος χρόνος». Η απάντηση ήταν άμεση: οι αιτήσεις είναι πολλές και τα παιδιά λίγα. Και σε αυτούς τους δύο παράγοντες προστίθεται και η έλλειψη προσωπικού. Όπως μου λέει η κ. Κωνσταντέλλια μόνο στους δύο φορείς που γίνονται αιτήσεις για μικρά παιδιά -την παραδοσιακού τύπου υιοθεσία δηλαδή- το Μητέρα και το αναρρωτήριο Πεντέλης, δέχονται περί τις 300 τελικές αιτήσεις τον χρόνο. Όμως τα παιδιά που είναι ετησίως διαθέσιμα για υιοθεσία είναι μόνο περί τα 60.… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Paper Cut

Paper cut εκτός αν η παρένθετη μητέρα είναι φίλη ή συγγενής του ζευγαριού και το κάνει για να τους βοηθήσει στις υπόλοιπες περιπτώσεις πληρώνεται. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω ακούσει για γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες για να δώσουν το μωρό σε ένα άγνωστο ζευγάρι χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. Και η γυναίκα που πληρώνεται εκούσια το κάνει και υπάρχει και συμβόλαιο ανάμεσα στα δύο μέρη (για να μην κρατήσει η παρένθετη μητέρα μετά το παιδί ή να μην ζητηθεί άμβλωση κλπ). Οι περιορισμοί λογικά θα υπάρχουν για τις παράνομες περιπτώσεις όπου εκμεταλλεύονται φτωχές ή ανήμπορες γυναίκες, όπως συμβαίνει και με την… Διαβάστε περισσότερα »

Paper Cut
Paper Cut
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Εγκυκλοπαιδικά και εντελώς κυνικά, η Ελλάδα είναι από νομοθετικής άποψης τρελός προορισμός για αυτές τις δουλειές. Με μια ματιά στις δικαστικές αιτήσεις για παρένθετη μητρότητα βλέπει κανείς παρά πολλούς αιτουντες κατοίκους εξωτερικού να δηλώνουν προσωρινά την Ελλάδα ως τόπο διαμονής και από την άλλη 9,9/10 μετανάστριες. Καλά τα ψέματα, η γυναίκα που θα το επιλέξει αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη τα χρήματα, ακόμη και αν τυπικά απαγορεύεται. Σε άλλες χώρες έχουν σημειωθεί περιστατικά που κατά τη διάρκεια της κύησης η γνώμη της παρένθετης για τη συνέχισή της ήταν αντίθετη από τη γνώμη του ζευγαριού, με όλα τα δραματικά παρελκόμενα.… Διαβάστε περισσότερα »

Paper Cut
Paper Cut
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Paper Cut

Επίσης πληροφοριακά το κόστος μιας διαδικασίας παρένθετης μητρότητας από την αρχή ως το τέλος ανέρχεται περίπου στις τριάντα χιλιάδες. Πάνω κάτω όσο και το κόστος μιας “ιδιωτικής” υιοθεσίας. Το ταργκετ γκρουπ των γυναικών που παραχωρουν τις μήτρες ή τα μωρά τους είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Οι κοινωνικές συνθήκες των καταστάσεων αυτών είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανείς για όποιον έχει την ατυχία να γνωρίζει κάποια δεδομένα. Όπως είπε και η Λένα, η τεχνολογία θα δώσει κάποτε λύση και σε αυτό, αλλά ως τότε οφείλουμε σαν κοινωνία να προστατέψουμε τα αδύναμα μέρη σε αυτές τις περιπτώσεις, που δεν είναι… Διαβάστε περισσότερα »

latro
latro
5 χρόνια πριν

Τέλεια απάντηση!

Sophie Doch
Sophie Doch
5 χρόνια πριν

Αυτό που αγγλιστί και εύστοχα ονομάζεται commercial surrogacy, είναι ωκεανός μπροστά στην σταγόνα του αγνού αλτρουισμού. Αν δεν είναι ταξικό ζήτημα να βρίθει η προσφορά και η ζήτηση στην mama India και σε χώρες του τρίτου κόσμου, τότε τί είναι ταξικό; http://theconversation.com/india-outlawed-commercial-surrogacy-clinics-are-finding-loopholes-81784 Η νομοθεσία της Σουηδίας, ακτιβιστικά φεμινιστική, απαγορεύει κάθε μορφή surrogacy (συγνώμη για το αγγλικό πάλι, αλλά ο όρος «παρένθετη μητέρα» είναι ελλιπής όπως σωστά αναφέρει η Εντελβάις στα σχόλια). https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/feb/25/surrogacy-sweden-ban. Πολύ σύνθετο θέμα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται παγκοσμίως. https://www.theatlantic.com/international/archive/2017/03/left-wing-feminists-conservative-catholics-unite/520968/ Ταπεινό Υ.Γ. Η λέξη μητέρα είναι πλέον πιο ευρεία και χωράει πολύ αγάπη από gay, straight ή όπως θέλει… Διαβάστε περισσότερα »

silverstuddedblue_butterfly
silverstuddedblue_butterfly
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sophie Doch

Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο για τη Σουηδία!

No bread, cake
No bread, cake
5 χρόνια πριν

Εγώ προβληματίζομαι με κάτι που βλέπω δεν αναφέρεται, με την οικονομική διάσταση του θέματος. Η ερώτηση μιλάει καθαρά για θέματα αγοραπωλησίας! Δεν ξέρω για την Αμερική όπου οι πλούσιοι πάνε και στον Άρη (πλέον λίαν συντόμως), αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η διενέργεια πράξεων σχετικά με την τεκνοποίηση – τράπεζα σπέρματος, εξωσωματικές, παρένθετη μητρότητα – με καταβολή χρηματικού αντιτίμου ως αμοιβή, είναι παράνομες ως ανήθικες. Βέβαια άλλο χρήματα ως αμοιβή κτλ. και άλλο ως λειτουργικά έξοδα, ιατρικά, νοσήλεια, παράβολα και εργασιακά για τις κλινικές και τους γιατρούς. Στην περίπτωση της παρένθετης μητέρας, για να… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα – από τη σύμβαση των ηνωμένων εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά και τη χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύ πρόχειρα: το παιδί έχει δικαίωμα να ανατρέφεται από τους φυσικούς γονείς του, εκτός αν αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του (κακοποίηση κλπ). Το παιδί έχει δικαίωμα να διατηρεί επαφή και με τους δύο γονείς του, εκτός αν αυτό είναι αντίθετο προς το συμφέρον του. Δεν γνωρίζω ειδικά για τις περιπτώσεις έλτον τζον κ άλλων διάσημων ομοφυλόφυλων εάν η παρένθετη μητέρα που χρησιμοποιήθηκε ήταν και η βιολογική μητέρα του παιδιού ή αν χρησιμοποιήθηκαν ωάρια… Διαβάστε περισσότερα »