in

Αγαπητή «Α, μπα»: Θεωρώ λάθος να αποφασίζουν οι γονείς τη θρησκεία του παιδιού

Θυμώνω με τις βαπτίσεις

Γεια σου Α,μπα!! Θέλω τη γνώμη σου για κάτι. Έχω θέμα με τις βαφτίσεις των παιδιών. Δεν μου αρέσουν καθόλου και έχω φτάσει σε σημείο να μη θέλω να πηγαίνω ούτε καλεσμένη. Το βρίσκω πάρα πολύ λάθος να αποφασίζουν οι γονείς τη θρησκεία του παιδιού τους επίσημα, χωρίς καν να μπορεί να εκφέρει γνώμη το ίδιο αφού είναι μικρο κ δεν ξέρει τι του γίνεται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

160208 r27659 1150x1200 1453936283

Γεια σου Α,μπα!! Θέλω τη γνώμη σου για κάτι. Έχω θέμα με τις βαφτίσεις των παιδιών. Δεν μου αρέσουν καθόλου κ έχω φτασει σε σημείο να μη θέλω να πηγαινω ουτε καλεσμενη. Το βρίσκω παρα πολύ λάθος να αποφασίζουν οι γονείς τη θρησκεία του παιδιού τους επίσημα, χωρίς καν να μπορεί να εκφέρει γνώμη το ίδιο αφού είναι μικρο κ δεν ξέρει τι του γίνεται. Το ίδιο έκαναν κ οι γονεις μου αλλά εγώ μεγάλωσα κ δεν πιστεύω πλεον σε θρησκείες. Θα προτιμουσα λοιπον να μη με εχουν βαφτισει. Νιώθω οτι αποφάσισαν για μένα(επίσημα, στα χαρτιά) κάτι τόσο σημαντικό όπως η θρησκεία και θυμώνω πραγματικά. Θα μπορούσαν όλοι αυτοί που πιστεύουν, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τον χριστιανισμό αλλά να μην τα βαφτιζουν μέχρι να μπορούν να επιλέγουν τα ίδια τι θέλουν. Με το ζόρι δηλαδή όλα; Ασε που έχω δει πολλους να βαφτιζουν τα παιδιά τους ενω δεν πιστεύουν καν οι ίδιοι. Τι βλακεία είναι αυτή; Για ποιο λογο; Για το τι θα πει ο κόσμος; Πάμε καλά; Υποτίθεται οτι είναι ενα πολύ σοβαρό μυστήριο και το έχουν κανει πανηγύρι. Στην τελευταία βάφτιση που πήγα κοίταζα το παιδάκι και έλεγα απο μέσα μου: “άλλος ένας χριστιανός χωρίς να τον ρωτήσει κανείς.” Αλήθεια στεναχωριεμαι λίγο. Για να μην πω και τις γκριμάτσες που τρώω όταν λέω οτι το παιδί μου δεν πρόκειται να το βάφτισω απλα θα κάνω ονοματοδοσία. Λες και τους είπα σιχαμερό ανέκδοτο! Απλα θέλω να μάθω αν υπαρχουν και άλλοι που νιώθουν το ίδιο, ειδικά για την δική τους βάφτιση. Ευχαριστώ.

 

Να μην πηγαίνεις σε βαφτίσεις αν δεν νιώθεις καλά και φυσικά να μην βαφτίσεις το δικό σου αν δεν θέλεις, και δεν χρειάζεται να το λες, ούτε τα ένα, ούτε το άλλο. Αν δεν πιστεύεις στο Θείο Πνεύμα που έρχεται και σε φωτίζει την ώρα του μυστηρίου (ή ό,τι συμβαίνει την ώρα της βάφτισης, συγχωρήστε μου την τυχαιότητα της μάλλον λανθασμένης υπόθεσης), τότε, πλέον, είτε βαφτιστείς, είτε όχι, θεωρείσαι χριστιανός ορθόδοξος λόγω υπάρξης και μόνο. Δε νομίζω ότι πραγματικά μπορεί να σε αναγκάσει κάποιος να γίνεις πιστός επειδή αποφάσισε να σε βαφτίσει.

Μολαταύτα, καταλαβαίνω την αγανάκτηση σου για το υποχρεωτικό του πράγματος και για τους γονείς που το κάνουν από κεκτημένη ταχύτητα και το βλέπουν μόνο ως γιορτή. Φυσικά αισθάνονται κι άλλοι έτσι, φυσικά και δεν είσαι η μόνη. Αν νομίζεις ότι είσαι η μόνη τότε πρέπει να αναρωτηθείς αν βρίσκεσαι στον σωστό κοινωνικό κύκλο για σένα, γιατί η μισή αγανάκτηση προκύπτει από την αίσθηση σου ότι είσαι μειονότητα (που είσαι, αλλά όχι τόσο περιορισμένη όσο νομίζεις).

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

79 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
idril
idril
5 χρόνια πριν

Δεν είσαι η μόνη που αισθάνεσαι έτσι, αγαπητή. Και αν θες να γιορτάσεις το να δώσεις όνομα στο μωρό μπορείς να το κάνεις με την ουδέτερη θρησκευτικά ονοματοδοσία. Αλλά μπορείς και απλά να απαντήσεις ανάλαφρα “α, δεν θα το βαφτίσουμε”, και όποιος αδιάκριτος ρωτάει γιατί από εμένα παίρνει ένα “γιατί δεν θέλουμε”. Μου άρεσε και η προσέγγιση της αδελφής μου στο θέμα. Την έπρηξαν όλοι πότε θα βαφτίσει το μωρό, τα πήρε, έκατσε έβαλε δυο κουφέτα σ’ένα τούλι με μια κορδέλα κι ένα χαρτάκι που έλεγε Από σήμερα, με λένε Κλειώ* μην περιμένετε να βαφτιστώ! Και το μήνυμα πέρασε ξεκάθαρα,… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Α, και στη δική σου αδερφή πολλά φιλιά! Λατρεύω τους πρακτικούς και μη θορυβώδεις ανθρώπους.

idril
idril
5 χρόνια πριν

Πόντια <3

tomato soup
tomato soup
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

θεά

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Θεά η αδερφή! Όταν είπα κάποια στιγμή ότι δε θα τη βαφτίσω για να δω αντιδράσεις, κάπου ανάμεσα στα απανωτά εγκεφαλικά άκουσα σχόλια όπως “σαν τους μάρτυρες του Ιεχωβά!!!” και “σε διαγράφουμε απ’ τη ζωή μας, από δω και πέρα έχουμε δύο παιδιά, όχι τρία”. Δεν εντυπωσιάστηκα τόσο από τις αντιδράσεις απέναντι στο ενδεχόμενο της μη βάφτισης, όσο για το γεγονός ότι πολλοί της στενής οικογένειας συμπεριφέρονται σαν το παιδί να είναι δικό τους και νομίζουν ότι θα τους ρωτήσεις κιόλας.

Clocloudaki
Clocloudaki
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Αν θυμάμαι καλά, κάποτε είχα γνωστούς μάρτυρες του Ιεχωβά και μου είχαν πει ότι βαφτίζονται σε μεγάλη ηλικία ακριβώς για αυτό, να έχουν το δικαίωμα της επιλογής και να επιλέξουν μόνοι τους τη θρησκεία που θα ακολουθήσουν.

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Οι μάρτυρες του Ιεχωβά ναι μεν έχουν αυτή τη νοοτροπία αλλά όταν από 2 ετών τους διαβάζουν τη βίβλο σε μορφή παραμυθιού, στα 5 τα σηκώνουν στη συνάθροιση για να “βγάλουν λόγο” και καθημερινά μελετούν εδάφια της γραφής με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένη κατεύθυνση, τι περιμένεις; Να επιλέξουν άλλη θρησκεία; Αφού εκπαιδευονται γι αυτή. Η γνώμη μου είναι πως για να επιλέξει κάποιος θρησκεία πρέπει να μελετήσει σε βάθος ένα πλήθος θρησκειων, αλλιώς θα επιλέξει εκείνη τη μία που θα γνωρίζει καλύτερα γιατί αυτή ξέρει αυτή εμπιστεύεται.

Βλαξ Μάμπα
Βλαξ Μάμπα
5 χρόνια πριν

Οι γονείς δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποφασίζουν για το παιδί τους τη θρησκεία, κατά σε. Να φανταστώ ότι δεν θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα ούτε για το τι όνομα θα του δώσουν, ούτε τι φαί θα τρώει, ούτε πού θα μένει ούτε σε ποιο σχολείο θα πηγαίνει, ούτε να διαχειρίζονται τα περιουσιακά του μέχρι να μπορεί το ίδιο. Μήπως να ξεκαβαλήσουμε λίγο; Αν το πρόβλημα είναι οι βαφτίσεις, μιας και η διαδικασία στο ληξιαρχείο και η ονοματοδοσία έχουν αποδεσμευτεί πλήρως από τη βάφτιση, η βάφτιση είναι πλέον απλά ένα έθιμο, του οποίου η αξία καθορίζεται από τον καθένα… Διαβάστε περισσότερα »

Artful Dodger
Artful Dodger
5 χρόνια πριν

Έκανα λογαριασμό για να απαντήσω – είμαι πολύ χαρούμενη που κάποιος άνοιξε αυτό το θέμα! Βέβαια αν ήταν να ανοίξει κάπου αυτή η συζήτηση, αυτό το σάιτ θα ήταν από τα μέρη-φαβορί. Στο δια ταύτα, αρχή ΛΕΝΦΟΥ alert: Πριν ενάμιση χρόνο έμεινα έγκυος και σχεδόν ταυτόχρονα άρχισαν οι ερωτήσεις: “ποιος θα το βαφτίσει?” “πού θα γίνει η βάφτιση? Πότε?” κλπ. Κάτι κλωτσούσε μέσα μου όποτε τις άκουγα αλλά απλά ανέβαλα να δώσω απαντήσεις σε οποιονδήποτε, μέχρι να ξεκαθαρίσω με τον πατέρα του παιδιού τι νιώθουμε για αυτό το θέμα. Ε λοιπόν, και αυτός και εγώ είχαμε ακριβώς αυτές τις σκέψεις… Διαβάστε περισσότερα »

Diane Evans
Diane Evans
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Artful Dodger

Άσχετο, το ξέρω, αλλά η αρχή ΛΕΝΦΟΥ δε λέει πως το παράδειγμα που δίνεται είναι αντίθετο προς αυτό που συζητιέται; Σε μια συζήτηση δηλαδή που θα έλεγε “οι κακοποιητικοι άνθρωποι δεν αλλάζουν” θα πεταγοταν κάποιος να πει οτι ο μπατζανακης του θειου του περιπτερά απέναντι είχε μια ξαδέρφη που τις έτρωγε απ’ το σύζυγό της και μια μέρα αυτός έγινε αρνάκι ως επιβράβευση για την υπομονή της. Έχω καταλάβει κάτι λάθος; Ειλικρινής απορία…

Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Diane Evans

Έχεις δίκιο Diane, η Αρχή LENFOU λέει:
«Κάθε φορά που σε μια συζήτηση, πραγματική ή διαδικτυακή, κάποιος κάνει μια γενική παρατήρηση για την πορεία της Ελλάδας που οδήγησε στην κρίση, είτε οικονομικής είτε κοινωνικής φύσης, τουλάχιστον 1 στις 10 απαντήσεις είναι του Συνομιλητή με την Αδιάφορη Προσωπική Ιστορία. Ο Συνομιλητής αυτός πιστεύει ότι επειδή η Αδιάφορη Προσωπική του Ιστορία δεν ταιριάζει (ή πιστεύει ότι δεν ταιριάζει) με την γενική παρατήρηση, αυτό σημαίνει ότι η γενική παρατήρηση είναι λανθασμένη». Πηγή: http://www.lifo.gr/team/ampa/37681

τοστογιεφσκι
τοστογιεφσκι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Diane Evans

a.k.a ως anecdotal logical fallacy

https://yourlogicalfallacyis.com/anecdotal

Σανάνθη
Σανάνθη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Diane Evans

Πολύ ενδιαφέρον λινκ, τόστι! Είδα πως κάνει μια τυποποίηση των διαφόρων ειδών λογικής πλάνης, όπως “the texas sharpshooter logical fallacy” ή “the strawman logical fallacy”, κλπ. Το ξέρω, ξεφύγαμε από το θέμα,αλλά ενθουσιάστηκα με την παραπομπή σου.

τοστογιεφσκι
τοστογιεφσκι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Diane Evans

im a fool for logical fallacies 😉 (και που να τις δεις και με τα λατινικά τους ονόματα, μούρλια είναι οι χρυσές μου, π.χ. η επίκληση στο συναίσθημα argumentum ad misericordiam κ.λπ.)

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Είναι ένα λεπτό θέμα γιατί οι γονείς αποφασίζουν για πολλά πράγματα τα πρώτα χρόνια του παιδιού και η θρησκεία είναι ένα από αυτά. Ομως η βάφτιση καθορίζει την θρησκεία σου μόνο στα χαρτιά, αν εσύ πάψεις να πιστεύεις δεν σε υποχρεώνει σε κάτι, δεν είναι ανάγκη ούτε να παντρευτείς με πολιτικό γάμο, ούτε να βαφτίσεις το παιδί σου ούτε όταν ταφείς να σε διαβάσει παππάς. Εννοείται οτι θα ήταν καλύτερα να ρωτηθεί το παιδί όμως η βάφτιση σε τόσο μικρή ηλικία προέρχεται από την πίστη οτι αν πέθαινες αβάφτιστος δεν πήγαινες στον παράδεισο και παλιά υπήρχε πιο υψηλή βρεφική θνησιμότητα.… Διαβάστε περισσότερα »

Tropique
Tropique
5 χρόνια πριν

Καλέ μην πηγαίνεις. Και μη βαφτίσεις. Αφού γίνεται και ονοματοδοσία η βάφτιση δεν είναι υποχρεωτική και όσοι δε θέλουν δεν κάνουν. Τώρα το αν δεν ρωτήσαν το παιδί αν θέλει να είναι χριστιανό, σόρρυ αλλά οι γονείς μέχρι κάποια ηλικία αποφασίζουν. Το παιδί όταν μεγαλώσει μπορεί να είναι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα αλλά οι γονείς του εμβόλια θα του κάνουν χωρίς να το ρωτήσουν. Το παιδί μπορεί να γίνει βέγκαν, οι γονείς δεν το ξέρουν εκ των προτέρων. Αν το παιδί γίνει άθεο μπορεί να γίνει κι όντας βαπτισμένο. Δεν τρέχει τίποτα.

AllesGoed
AllesGoed
5 χρόνια πριν

Νομίζω με το να επικεντωνομαστε στη βάφτιση, κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Το κάθε παιδί μεγαλώνει σε μια οικογένεια από την οποίο λαμβάνει πολλά ερεθίσματα (χωρίς να εννοώ ότι το παιδί γεννιέται tabula rasa). Η οικογένεια μεγαλώνει το παιδί με αρχές ανάλογες των συμφωνημενων μεταξύ των γονέων. Για παράδειγμα κάποιες οικογένειες μεγαλώνουν τα παιδιά τους με την αρχή να μη χτυπάνε πότε άλλες βάζουν μια εξαίρεση εκτός και αν σε χτυπήσουν κλπ. Μέσα σε όλο αυτό το τεράστιο πράγμα που λέγεται οικογενειακή ζωή, είναι και η θρησκεία. Κάποιοι γονείς πιστεύουν στην ύπαρξη της ψυχής και την μετά θάνατον… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Συμφωνώ και επαυξάνω. Ένα παιδί είναι ελεύθερο να διαφοροποιηθεί και να αλλάξει όσα δεν του ταιριάζουν όταν ενηλικιωθεί. Δεν ξέρω κατά πόσο συμβαίνει *παντού* αυτό, πάντως στην Ελλάδα συμβαίνει και δεν είναι πλέον τόσο εξωπραγματικό και δακτυλοδεικτούμενο. Κάποιος πάντως που θα συνειδητοποιήσει ότι τελικά είναι άθεος, ενώ έχει μεγαλώσει σε θρησκευόμενη οικογένεια, δε νομίζω ότι θα διαφοροποιείται από την οικογένεια του μόνο σ’αυτό, φαντάζομαι θα έχουν εντελώς διαφορετική θεώρηση της ζωής γενικά. Οπότε νομίζω πως έχει να κάνει με το πόσο αντικειμενικά ελεύθερος είναι κανείς να διαφοροποιείται και κατά πόσο είναι σε θέση να το αναγνωρίζει και να κάνει χρήση… Διαβάστε περισσότερα »

acantholimon
acantholimon
5 χρόνια πριν

Μπορεί να διαφοροποιηθεί μόνο στο κομμάτι της θρησκείας.Το ζω στη δική μου οικογένεια και νομίζω,ότι το ζούμε πολλοί.Όταν λέω οικογένεια εννοώ από τους παππούδες-γιαγιάδες μέχρι τα πρώτα μου ξαδέρφια.Μας ενώνουν πολλές κοινές αξίες,γιατί μας μεγάλωσαν οι ίδιοι άνθρωποι.Ακολουθούμε σε πολλά το παράδειγμα ζωής,που μας έδωσαν.Όμως ο καθένας από μας έχει διαφορετική σχέση με το θείο και τη θρησκεία.Βέβαια,ποτέ δεν υπήρξε καμιά πίεση σ’αυτό το θέμα ούτε κριτική.Μόνο να είμαστε καλοί άνθρωποι ήθελαν και να προσέχουμε.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν

Ασε μας βρε κοπέλα μου,αλλα παιδάκια τα βάζουν σε μια βάρκα για να τα σώσουν ,αλλα τους κοβουν κομμάτια απο το σωμα τους απο συνήθεια ,αλλα τα δερνουν γιατι ειναι ομοφυλόφιλοι και εσενα σε πειραξε το παρτυ ?
Απο τις αποφάσεις που θα πάρουν οι γονεις μας για μας ,ειναι απο τις πιο ηπιες.

Melia
Melia
5 χρόνια πριν

Κι εγώ θα ήθελα το παιδί μου να διαλέξει μόνο του αν θα πιστεύει ή όχι, αλλά καταλήγω στο ανάποδο συμπέρασμα. Εγώ είμαι άθεη. Αν δεν το βαφτίσω και προσπαθώ να το κρατήσω μακριά από θρησκευτικές επιρροές, θα είναι σα να του λέω ότι το θέλω άθεο. Κι αν όταν μεγαλώσει αισθανθεί την ανάγκη να πιστεύει σε Θεό, ίσως πέσει με τα μούτρα και καταλήξει φανατικό. Οπότε θα προτιμούσα να το βαφτίσω και να τηρώ κάποια έθιμα που θεωρώ μη βλαβερά. Να του μιλάω για το Χριστούλη όπως μιλάω για τη Σταχτοπούτα και την Αθήνα Παλλάδα. Ελπίζοντας ότι όταν μεγαλώσει… Διαβάστε περισσότερα »

acantholimon
acantholimon
5 χρόνια πριν

Μια παραδοσιακή γιορτή είναι,που ο καθένας μπορεί να της δώσει όση σοβαρότητα και θρησκευτικότητα επιθυμεί.Το παιδί μάλιστα δεν έχει καμιά συνείδηση σ’αυτή την ηλικία,οπότε δε δεσμεύεται για τίποτα.Εμένα απελευθερωτικό μου φαίνεται αυτό.Αν αποφασίσει μεγαλώνοντας,ότι δεν τον εκφράζει ο χριστιανισμός,ότι θέλει να έχει μια χαλαρή σχέση με τη θρησκεία ή και καθόλου,δεν υπάρχει ηθική σύγκρουση.Δεν το επέλεξε ποτέ,δεν το αποφάσισε κι άρα μπορεί να ακολουθήσει ό,τι δρόμο θέλει.Οι γονείς μας ανοίγουν απλά μια πόρτα,για να συμμετέχουμε στην κοινότητα της Εκκλησίας,στην οποία ανήκουν και οι ίδιοι.Νομίζω,ότι επειδή γίνονται έτσι τα πράγματα,μπορούμε να είμαστε και πιο χαλαροί.Πιθανότατα αν βαφτιζόμασταν μεγάλοι και συνειδητά,να υπήρχε… Διαβάστε περισσότερα »

ΛιλούκοΝαυαρχούκο
ΛιλούκοΝαυαρχούκο
5 χρόνια πριν

Εμένα πάντως δε με βάφτισαν προ τριακονταπενταετίας, ονοματοδοσία υπήρχε από τότε, κανένα θέμα δεν είχα με αποκλεισμό ή bullying, και ως άθεη αν κάνω παιδί δεν πρόκειται να το βαφτίσω. Θα του κάνω αν θέλω ένα ωραίο πάρτυ και τέλος.