Αγαπητή «Α, μπα»: Θεωρείς ότι είναι ένα απλό εφηβικό πρόβλημα;

Δεν έχω καμία απήχηση στα αγόρια

Αγαπητή Α,μπα είναι η πρώτη φορά που σου στέλνω αν και σε διαβάζω εδώ και αρκετά χρόνια. Λοιπόν είμαι μαθήτρια Λυκείου στα 16-17 και μπορεί το πρόβλημα μου να ακούγεται χαζό και αρκετά ασήμαντο σε σχέση με αρκετά από αυτά που σου στέλνουν αλλα εμένα αυτό με απασχολεί αυτό το καιρό. Το πρόβλημα μου δεν είναι άλλο πέρα από το γεγονός ότι δεν έχω ΚΑΜΙΑ απήχηση στα αγόρια και φοβάμαι μήπως αυτό λέει κάτι για τον χαρακτήρα μου. Γενικά έχω αυτοπεποίθηση και μου αρέσει η εμφάνιση μου αν και είμαι αρκετά μικροκαμωμένη και χωρίς ιδιαίτερες καμπύλες κάτι για το οποίο δέχομαι ψιλό-ηλίθια σχόλια χωρίς να δίνω ιδιαίτερη σημασία. Μίλησα για αυτό λοιπόν μια μέρα με έναν καθηγητή μου (ακούγεται περίεργο αλλά είναι μικρός και μιλάμε όλοι μαζί του για αυτά τα θέματα) και μου είπε οτι θεωρεί οτι παρά είμαι δυναμική και μπαίνω με αρκετό τσαμπουκά με αποτέλεσμα να τους φοβίζω κατά κάποιο τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι πάντα μιλάω στην τάξη και διαφωνώ αρκετά συχνά με τους άλλους κυρίως σε οτι αφορά θέματα όπως ο φεμινισμός, το προσφυγικό, η lgbtq+ κοινότητα (τα οποία υποστηρίζω), αξιοσημείωτοι είναι και οι καβγάδες μου με τον καθηγητή θρησκευτικών μας, ενώ αρκετά συχνά οι φίλοι μου μου λένε οτι παρά είμαι απόλυτη κάτι που καταλαβαίνω και εγώ αλλα δεν μπορώ να χαλαρώσω ορισμένες φορές με αυτά που ακούω. Γενικά προσπαθώ να είμαι ψαγμένη διαβάζω βιβλία, πάω Θέατρο, οταν μιλάω μου αρέσει να χρησιμοποιώ και πιο ωραίες λέξεις όχι επιτηδευμένα όμως όπως μου βγαίνει, με αποτέλεσμα να εχω την ταμπέλα της “κουλτουριάρας” στην τάξη. Η οποία βέβαια δεν με χαλάει αλλά δεν δείχνει να βοηθάει ιδιαίτερα. Θεωρείς οτι είναι ένα απλό εφηβικό πρόβλημα που θα λυθεί όταν βγω απο τον μικρόκοσμο του σχολείου και έρθω σε επαφή με αγόρια που έχουν ίδιες ανησυχίες με εμένα και θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι ψιλό-είμαι μια κουλτουριάρα που της αρέσουν τα μουσεία το Θέατρο και λοιπά βαρετά η πρέπει να ηρεμήσω λίγο και να απολαύσω την εφηβεία μου χωρίς να σκέφτομαι λες και είμαι 30 χρονών και τα υπόλοιπα θα έρθουν;;

Αυτή η κοντούλα μωρέ

Το πρώτο που πρέπει να σου πω είναι να σταματήσεις ΤΩΡΑ να συζητάς τα γκομενικά ή τα υποτιθέμενα ή έστω θεωρητικά σου γκομενικά με καθηγητές σου. Δεν με ενδιαφέρει πόσο νέος είναι, ούτε αν τα συζητάτε όλοι μαζί του αυτά. Κακώς τα συζητάτε, και επειδή δεν μπορώ να το πω σε όλους σας, το λέω σε σένα. Μην το θεωρείς κουλ εκ μέρους του, δεν είναι.

Εκτός από ανατριχιαστικό ως γεγονός, που μεγάλος άντρας λέει σε μαθήτρια ΤΟΥ γιατί αυτή δεν τραβάει τα βλέμματα των αγοριών, είναι και λάθος αυτό που σου λέει, και σε βυθίζει ακόμη περισσότερο στην ανασφάλεια. Σου λέει ότι για να αρέσεις στους άντρες, πρέπει να μετριάσεις αυτό που είσαι, γιατί η σέξι γυναίκα είναι η γυναίκα που δεν μιλάει πολύ, είναι μπιμπελό. Πρώτον, με αυτό σου λέει ότι δεν είναι ωραίο ή σωστό αυτό που είσαι, και δεύτερον, συνεχίζει το σεξιστικό στερεότυπο ότι οι γυναίκες είναι στολίδια και οι άντρες είναι αυτοί που πρέπει να ηγούνται, αλλά είναι και εξαιρετικά ανασφαλείς ηγέτες, οπότε αν δουν γυναίκα που πάει να τους πάρει τα ηνία, κλατάρει το ηγετικό τους γονίδιο, και λειτουργεί το αντικούκου αντανακλαστικό. Σου λέει απαρχαιωμένες ιδέες που συντηρούν την ανισότητα της εξουσίας.

Ναι, σε γενικές γραμμές θα αλλάξει πολύ ο τρόπος που βλέπεις τον κόσμο όταν βγεις από τον μικρόκοσμο του σχολείου και συναντήσεις αγόρια αλλά και κορίτσια που βρίσκονται σε παρόμοιο μήκος κύματος, αλλά πιστεύω και κάτι άλλο.

Και οι απόλυτοι άνθρωποι, και οι ισχυρογνώμονες άνθρωποι, και οι ξερόλες μερικές φορές έχουν επιτυχία στο αντίθετο φύλο. Κάτι άλλο συμβαίνει, και θα κάνω εγώ μια υπόθεση, αν και δεν είμαι ο «κουλ καθηγητής που του τα λέτε όλα» (αναγούλα). Δεν αμφιβάλλω ότι ενδιαφέρεσαι για όλα όσα ενδιαφέρεσαι, αλλά πιστεύω ότι παίζεις έναν ρόλο. Έναν ρόλο που μέσα στο κεφάλι σου πρέπει να παίξεις για να ξεπεράσεις ό,τι δεν σου αρέσει πάνω σου («αυτή η κοντούλα, η χωρίς καμπύλες», θέλεις δεν θέλεις, σου ξεφεύγουν), για να καλύψεις την αγωνία σου ότι ακόμα δεν ξέρεις ποια είσαι και πού ανήκεις, και όλα αυτά τα κάνεις για να θωρακιστείς. Αφού δεν είσαι η θεά της πασαρέλας, τότε τουλάχιστον είσαι πολύ έξυπνη, αυτό προσπαθείς να πεις στον εαυτό σου.

Αν κάτι «φταίει», είναι ότι δεν είσαι ο εαυτός σου, ακόμα, ότι δεν ξέρεις να νιώθεις άνετα με το σώμα σου, ακόμα, ότι νιώθεις ότι πρέπει συνέχεια να αποδεικνύεις ποια είσαι, ακόμα, ότι κάνεις θόρυβο γιατί φοβάσαι ότι θα σε προσπεράσουν, και έτσι γίνεσαι κάτι ξένο, κάτι μη-αυθεντικό, ενώ νομίζεις ότι είσαι η πιο αυθεντική από όλους. Αυτό το μίγμα ανασφάλειας και αίσθησης ανωτερότητας είναι ταυτόσημο με την ηλικία σου, αλλά φαίνεται να το έχεις λίγο πιο έντονα, δεν ξέρω γιατί, αν και είναι βέβαιο ότι εξηγείται.

Μέχρι να γίνεις τριάντα, σου συνιστώ να μην εξετάζεις τα αγόρια υπό το πρίσμα «τους αρέσω/δεν τους αρέσω», αλλά να αποκτήσεις φίλους. Φίλους και φίλες, εννοείται, χωρίς να υπάρχει το άγχος της ερωτικής έλξης. Επικεντρώσου σε αυτό: βρες ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζεις. Βρες τον κύκλο σου, χωρίς να θεωρείς ότι ξέρεις περισσότερα από άλλους, γιατί όσα και να ξέρεις, ποτέ δεν είναι αρκετά. Περισσότερη περιέργεια, πιο ανοιχτό πνεύμα για το ποιος μπορεί να σου ταιριάζει, και προσπάθησε να μην προσπαθείς κάθε μέρα να κάνεις όλους να καταλάβουν ποια είσαι. Μερικοί, ας μην καταλάβουν. Μην προσπαθείς συνέχεια να εντυπωσιάσεις, περίμενε μερικές φορές μήπως σε εντυπωσιάσει κάποιος άλλος. Καλή τύχη και καλή επιτυχία σου εύχομαι.

EDIT

Συμπληρώνω εδώ, για να μην απαντάω στον καθένα ξεχωριστά. Δεν είπα ότι όποιος καθηγητής μιλάει για ταμπού ή προσωπικά θέματα με τους μαθητές του κάνει λάθος. Άλλοι μπορούν και έχουν καλή πρόθεση, άλλοι πάλι ούτε μπορούν, ούτε έχουν καλή πρόθεση. Οι προσωπικές εμπειρίες του καθένα σχετικά με το θέμα δεν προσφέρουν, ούτε συμπληρώνουν – είναι προσωπικές εμπειρίες. Ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι σίγουρα ακατάλληλος για τέτοιες συζητήσεις, και σίγουρα υπερβαίνει όρια, και αυτό φαίνεται και από το θέμα συζήτησης “γιατί δεν αρέσω στα αγόρια”, αλλά κυρίως από την απάντηση που έδωσε.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

92 points
Upvote Downvote

43
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
23 Θέματα σχολίων
20 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
29 Συντάκτες σχολίων
SupergirlLady ChatterleyInnaTheFaceless Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Αααχχχ it gets better. Αυτό να σκεφτεσαι. Στο λέει ο παρίας του σχολείου. Η χοντρή με τα γυαλιά και τις άχαρες φούστες. Που πλακωνόταν στα θρησκευτικά, που δεν τα “εφτιαξε” με κανέναν μέχρι τα 19. Που έτρωγε bullying γιατί στην γυμναστική είχε “κίνηση και στους τέσσερις τροχούς” . Που ακόμα και η μητέρα της της έλεγε να “φτιαχτεί λίγο” γιατί “πότε θα γίνεις γυναίκα”. Το σχολείο θα τελειωσει και θα διαπιστώσεις πως αποτελει τόσο μικρό κομμάτι της ζωής σου που πραγματικά σε λίγα χρόνια θα απορείς γιατί ασχολήθηκες (και αυτό στο λέει ο παρίας). Θα γνωρίσεις άλλους ανθρώπους αντρες και… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Μέντορας

Origami lover ένιωσα απίστευτα κοντά σου με αυτό το σχόλιο. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς από μια ακόμα χοντρή με γυαλιά, το περιεργο φυτό μονίμως πίσω από ένα βιβλίο περσινά ρούχα και δανεικά παπούτσια. Ναι, η ζωή γίνεται πολυυυυυ καλύτερη μετά το σχολείο. Και ναι, θα απορεις γιατί ασχολήθηκες η και όχι, μετά από ένα σημείο καταλαβαινεις ότι όταν περνάς τόσο χρόνο με άτομα που σας συνδέει μόνο ότι μένετε στην ίδια γειτονιά είναι λογικό να μην βρίσκεις πολλούς που να έχετε πολλά κοινά… Και αν βρεις θα είναι από τύχη. Και να σε χαρώ μακριά απ’ το γλίτσα. Και τώρα και μετά,… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Καλησπέρα, 16χρονη εγώ, χαίρομαι που τα ξαναλέμε! Πέρα από πλάκα, η Λένα στα είπε τέλεια, διάβασε την απάντηση ξανά και ξανά. Και ένα μήνυμα από το μέλλον: Εμείς τα κοριτσάκια που δεν είχαμε απήχηση στα αγοράκια στο σχολείο και ξεκινήσαμε την “ενήλικη” ζωή μας με τόση δίψα για αγάπη και αποδοχή, τείνουμε να πέφτουμε με τα μούτρα στον πρώτο ΜΑΛΑΚΑ που θα μας δώσει 10 δευτερόλεπτα από τον πολύτιμο χρόνο του. Πρόσεξέ το αυτό, γιατί μόλις βγεις από τον μικρόκοσμο του σχολείου σου, προβλέπεται να γίνει το έλα να δεις. ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Αυτό με συμβούλευε πάντα η… Διαβάστε περισσότερα »

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

“Εμείς τα κοριτσάκια που δεν είχαμε απήχηση στα αγοράκια στο σχολείο και ξεκινήσαμε την “ενήλικη” ζωή μας με τόση δίψα για αγάπη και αποδοχή, τείνουμε να πέφτουμε με τα μούτρα στον πρώτο ΜΑΛΑΚΑ που θα μας δώσει 10 δευτερόλεπτα από τον πολύτιμο χρόνο του. ” ποσο αληθεια, και ποσο δεν το χα σκεφτει ποτε… 😳😳😳

Cocker Spaniel
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Φρίκαρα με το οτι συζητάει τα γκομενικά της με τον καθηγητή …

tsatsara
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Πω πω Λένα! Τι φοβερή απάντηση! Επιασες ακριβώς το νόημα όλων όσων συμβαίνουν.
Ελπίζω το κορίτσι που έστειλε την ερώτηση να βοηθηθεί πάρα πολύ από την απάντηση.

Eleanor Oliphant
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Με ανατρίχιασε το σχόλιο για τον καθηγητή. Υποθέτω ότι σας παίζει και κιθάρα στις εκδρομές; Σοκ! Λένα τα κάλυψες όλα η απάντηση είναι φανταστική, πρέπει να κάνετε το σάιτ να ζητάει μέιλ όταν κάποιος στένει ερώτηση και μετά να στέλνει ειδοποίηση ότι απαντήθηκε γιατί το κορίτσι αυτό πρέπει να διαβάσει την απάντηση επειγόντως!

Matryoshka
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ σε όλα εκτός από τα σχόλια για τον καθηγητή. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα σχολείο που η πλειοψηφία των καθηγητών και καθηγητριων που είχαμε συζητούσαν μαζί μας και μας ενθάρρυναν να τους μιλάμε για ζητήματα σεξ και σχέσεων και είναι ΆΠΕΙΡΑ σημαντικό για ένα παιδί στην εφηβεία να νιώθει ότι μπορεί να βασιστεί σε κάποιον, να πάρει μια συμβουλή, να ακουστεί.

Δείχνει λίγο περιορισμένη αντίληψη η απάντηση της Λένας, αλλά δεν πειράζει, είμαστε εδώ για να ανοίξει το μυαλό μας.

Τώρα το ότι η απάντηση του καθηγητή ήταν μια παπάρα και μισή είναι άλλη συζήτηση.

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Πεστα ρε συ Ματριόσκα!!

Zonkey
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πιστεύω ότι ίσως αν ήταν αλλιώς η συζήτηση με τον καθηγητή θα είχε άλλη αντίδραση ή Λένα. Κι εγώ δε διαφωνώ απαραίτητα με τέτοιες συζητήσεις με καθηγητές αλλά όταν είδα την περιγραφή της κοπέλας φώναζε κάτι μέσα μου “όχι”

Eleni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μ’ άρεσε πάρα πολύ η απάντηση της Αμπα! Μακάρι να υπήρχε αυτή η σελίδα 20 χρόνια πριν! 😀

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Ήμουν κι εγώ σαν κι εσένα, δε μου έδινε ποτέ σημασία κανεις κάποτε. Αρχικά αυτό άλλαξε άρδην όταν μεγάλωσα λίγο και κατάλαβα ποια είμαι και τι κάνω. Έπεσα κι εγώ στην παγίδα που πέφτεις κι εσύ. Έβλεπα ατέλειες στον εαυτό μου και θεωρούσα ότι αφού δεν είμαι ωραία θα είμαι έξυπνη, θα είμαι αστεία, θα είμαι πνεύμα αντιλογίας, θα ειμαι δεν ξέρω κι εγώ τι. Όχι, δε βοήθησε, χειρότερα τα έκανε τα πράγματα . Όταν σταμάτησα να βλέπω λάθος τον εαυτό μου σταμάτησαν και οι άλλοι. Πάντως, ο,τι και να συμβαίνει τώρα να θυμάσαι πάντα ότι οι συμμαθητές σου δεν… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Απαπαπα μου θύμισες το γλίτσα τον γυμναστή στο γυμνάσιο που μας έδινε ανάλογες “συμβουλές” για το πώς να είμαστε καλά κορίτσια. Επί χρόνια προσπαθούσε να αποτρέψει τα κορίτσια από το να παίζουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ, γιατί μόνο το βόλεϊ “αναδεικνύει την ευλυγισία της γυναικείας σιλουέτας”. Μόνο αργότερα κατάλαβα γιατί ήταν πάντα παρών και εξαιρετικά πρόθυμος να δείξει στάσεις του σώματος όσο παίζαμε βόλεϊ, αφήνοντας τα αγόρια να παίζουν μόνα τους ποδόσφαιρο. Μακριά από τον επικίνδυνο καθηγητή, και πραγματικά δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να ανησυχείς αν έχεις απήχηση στα αγόρια. Έχεις αρχίσει πολύ δυναμικά το χτίσιμο της προσωπικότητάς σου, αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Ntolmadaki yalantzi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εντάξει ας μην είμαστε και τόσο απόλυτοι με τον καθηγητή…. Εννοώ αν γενικά είναι κουλ και οι μαθητές πηγαίνουν και του λένε μόνοι τους διάφορα δεν ξέρω τι διαφορετικό θα έκανα αν ήμουν στη θέση του. Επίσης της είπε αυτό που ΜΠΟΡΕΙ να σκέφτονται τα αγόρια της ηλικίας της. Όχι ότι αυτό θα έπρεπε να κάνει…. Δεν της είπε συμβουλή (τουλάχιστον έτσι όπως τα μεταφέρει η κοπέλα) αλλά ίσως ένα γενικευμένο γεγονός….