Αγαπητή «Α, μπα»: Θέλουν να μας βάλουν επιπλέον ώρες εργασίας χωρίς αύξηση μισθού

Είμαι υπερβολική;

Αγαπητή Α μπα, σε χαιρετώ κ ελπίζω να σε βρίσκω πολυ καλα! Το θέμα μου ειναι πως γενικότερα κυριαρχεί η άποψη οτι στη δουλειά δεν πρεπει να σχολανουμε στην ωρα μας. Ω ναι. Ισχύει τόσο στον δικό μ χώρο εργασίας όσο κ σε άλλους. Εχω κανει γκάλοπ σε αρκετούς φίλους οι οποίοι μ εχουν αναφέρει κ αλλα άτομα που εργάζονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα π ισχύει αυτο. Ειναι σαν άγραφος κανόνας, σαν κοινό μυστικό. Στον δικό μ χώρο εργασίας το ωράριο ειναι 9:00-17:30. Ηδη ειναι ενα lifeless ωράριο τόσο για άτομο με παιδί σαν εμένα όσο κ για άτομα π δεν εχουν παιδιά. (Το συζητάμε συνεχώς με τους συναδέλφους, ηδη ζητήσαμε αλλαγή ωραρίου κ δεν δέχονται) αυτο που με εξαγριώνει ειναι αυτο π ανέφερα κ πιο πανω, οτι εάν φύγω στην ωρα μου, δηλαδη στις 17:30 αρχίζω κ κλείνω (καποτε κ απο τις 17:25) νιωθω οτι δέχομαι σουβλερες ματιές απο την μανατζερ μου, που ενίοτε ρωτα, Α φεύγεις; *σοκ*. Έτυχε σε meetings να γίνει λογος επίσης πως, τα μισάωρα δεν λογαριάζονται σαν υπερωρία κ πως δεν δικαιούμαστε να το πιασουμε την επόμενη μέρα πχ να φύγουμε στις 17:00. Κ συχνά πυκνά μας ρίχνουν οτι, δεν πρεπει να είμαστε τυπολάτρες κ να έχουμε σαν πρώτο μας μέλημα το καλο του οργανισμού κ να μένουμε περισσότερο στο γραφείο εάν χρειαστει κτλ. Δε με πειράζει να μείνω αν με δικό μ φταίξιμο άργησα να φέρω εις πέρας μια εργασια. Ομως το να απαιτούν να μένω περισσότερο επειδή έτσι, ε όχι. Κ να προσθέσω οτι τωρα προσπαθούν να μας βάλουν επιπλέον ώρες τα Σαββατοκύριακα κ ζητούμε τουλάχιστον οι ώρες μας τα σ/κ να προσμετρούνται επι 1,5 ωρα κ δεν δέχονται! Το Σάββατο κ η Κυριακή δεν ειναι εργάσιμες μέρες για μας, αν μπει μεσα δουλειά κάποιος πχ για 2 ώρες θα γράψει 2 ώρες να εχει να παίρνει ενω εμεις λέμε να μπορουμε να παίρνουμε 3 πχ. Πληρωνόμαστε συγκεκριμένο μισθό για το συγκεκριμένο ωράριο, εάν υπερβαίνω κάθε τόσο τις ώρες μου αυτο σημαίνει οτι χάνεται η μισθολογική μ αξία έτσι; Ο προσωπικός χρόνος του καθενός ειναι πολύτιμος θεωρώ, εργαζόμαστε ηδη πολλές ωρες, δε θελω να αφιεωνω κ άλλες. Θελω να ξερω αν με βρίσκεις υπερβολική ή αν εχω δίκιο. Γενικά την άποψη σου επι τούτου. Σε ευχαριστώ πολυυυ!

Θυμωμένη υπάλληλος

Φυσικά και έχεις δίκιο. Φτάσαμε σε σημείο που είναι ζήτημα άποψης αν είναι σωστή η απλήρωτη εργασία;

in

Αξιολογήστε το άρθρο

53 points
Upvote Downvote

25
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
idrilTakisI_am_the_lawΥπαρξιακό ΕρώτημαTokyo Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Κατλέϊα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχει απόλυτο δίκιο η α μπα! ΣΟΚ αλλά η πρώτη μου σκέψη ήταν α μπράβο σας! Μισή ώρα ΜΟΝΟ κάθε μέρα παραπάνω και σας πληρώνουν και όταν έρχεστε το Σάββατο! Γιατί στη δική μου δουλειά το 9:00 με 19:00 είναι όπως γράφεις κοινό μυστικό! Μια φορά στις 6 πήρα την τσάντα μου να φύγω, μου λέει νεαρή για που το έβαλες; Μα τελειώσα τα πάντα απαντώ. Δηλαδή σε είχαμε λάσκα σήμερα μου κάνει, μου δίνει μια δουλειά και μου λέει τη θέλω σήμερα! Κάθισα μέχρι τις 11 το βράδυ…. Επίσης Σάββατα πάμε συχνά (πάντα την Παρασκευή μας βάζει πολλή δουλειά… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Εργασία κατά την έκτη ημέρα (π.χ. Σάββατο) αμείβεται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%. Εργασία σε αργία (π.χ. Κυριακή) με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 75&. Κατ’ εξαίρεση υπερωρία με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%. Υπερεργασία με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 25%. (π.χ. επί 5μερου, 8ωρου, η 9η ώρα κάθε μέρα είναι , από την 10η κι έπειτα είναι υπερωρία). Σε κάθε περίπτωση, μετά από όσα ορθά είπαν όλοι οι άλλοι για τις ανώνυμες καταγγελίες, κράτα αποδείξεις όπως μπορείς και στοιχεία για την παροχή υπερωριακής εργασίας. Π.χ. στείλε πριν φύγεις κάτι από το εταιρικό mail που δεν έχεις πρόσβαση παρά μόνο… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μπορείς να κάνεις ανώνυμη καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Έτσι κόβεται ο βήχας. Όλοι μάγκες το παίζουν στις πλάτες των εργαζομένων.

https://www.sepenet.gr/liferayportal/epikoinonia

Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) λειτουργεί η Τηλεφωνική γραμμή (15512) από τις 9πμ έως 9μμ στο πλαίσιο του Αυτοτελούς Γραφείου. Η ανωτέρω τηλεφωνική γραμμή την παρούσα περίοδο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την υποβολή καταγγελιών επώνυμων ή ανώνυμων σχετικά με παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και της αδήλωτης εργασίας.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Δεν ήξερα πως γίνεται και ανώνυμη καταγγελλια. Γιατι είχα φίλη στην πόλη μου που μετά από καταγγελία, επώνυμη όμως,τρόμαξε να βρει δουλειά. Οπότε με μεγάλη προσοχή γιατί αν είσαι σε μικρή κοινωνία η καθικίαση κρατάει καλά

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μπρίκια νομίζεις κολλάνε στην επιθεώρηση; Δεν ξέρουν ότι αν ο εργαζόμενος καταγγείλει επώνυμα θα το βρει μπροστά του; :))

Λευκός Σίφουνας
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να προσθέσω εγώ ότι είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να δηλώνει στην επιθεώρηση εργασίας το ωράριο του εκάστοτε εργαζομένου και σε περίπτωση ελέγχου, εάν ο εργαζόμενος βρίσκεται στο γραφείο (πχ) νωρίτερα ή αργότερα από το δηλωμένο ωράριο, παίζει πρόστιμο.
Από όσο γνωρίζω, έχουν σοβαρέψει ιδιαιτέρως τα πράγματα τον τελευταίο χρόνο και γίνονται έλεγχοι απροειδοποίητα (ειδικά σε μεγάλες εταιρείες) και μάλιστα έχουν πέσει και πρόστιμα. Οπότε η ανώνυμη καταγγελία ίσως είναι μια καλή λύση και να διορθωθούν τα πράγματα μετά από τυχόν έλεγχο.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Το ζήτημα είναι αν έχεις δίκιο, που έχεις 100%, ή αν θα το βρεις; Σ’ αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει να είστε μια ομάδα με τους υπόλοιπους, δηλαδή, αν δεν πάει ούτε ένας για δουλειά το σ/κ με τα ίδια λεφτά θα πρέπει να σας απολύσει όλους και να βρει καινούριους, που κανένας εργοδοτης δε θέλει να το κάνει γιατί είναι τεράστια σπατάλη πόρων. Αν κάποιος που φοβάται για τη δουλειά του πάει να δουλέψει τότε σας έχει πάρει όλους στο λαιμό του και σταδιακά θα σας αναγκάσουν ή θα απολύουν έναν έναν όποιον δεν πάει να δουλέψει. Δούλευα πολλά χρόνια… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Επειδή δύσκολα θα οργανωθείτε ολοι και θα μείνετε ενιαίο μέτωπο οταν πατε ΣΚ πολλοί ηπ ξερεις οτι θα πανε άλλοι φώναξε την επιθεώρηση εργασίας για έλεγχο. Μην το πεις σαν απειλή εκ των προτέρων και καρφωθείς. Απλα κανε το πράξη και θα δεις οτι θα στρώσουν. Βεβαια εχε υπόψην οτι θα σας φυγαδεύουν οταν τους δουν αλλα προσπάθησε να πας σιγά σιγά να σε δουν ηπ πήγαινε τουαλέτα οταν ακούσεις και βγες οταν ειναι εκει. Φρόντισε να αισθανθείς δεόντως άσχημα για το οτι σε έπιασαν στα πράσα ….με αγωνιστικούς χαιρετισμούς η όμοιο παθούσα που θυσιαζόμενος για καμία δεκαριά χρόνια ,χαΐρι… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Το 2013 , καθηγητής στο πανεπιστήμιο μας πρότεινε για να βρούμε δουλειά να πάμε σε μια εταιρεία και να προσφερθουμε να δουλέψουμε εθελοντικά για ένα χρονικό διάστημα, και μετα αν αυτοί θέλουν μπορεί να μας προσλάβουν! Βεβαια, ξέχασε να μας πει ότι για να δουλεύεις τζάμπα πρέπει να έχεις από πίσω δύο γονείς που να μπορούν να σε συντηρούν.

Η μπλε ώρα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ ούσα σε παρόμοια θέση πλέον έχω δηλώσει ότι θα δουλεύω μόνο για όσο αμείβομαι κ αν θέλουν υπερωρίες να τις δηλώνουν. Αυτό το έκανα γιατί στο παρελθόν είχα ώρες που τελικά μετά από 6 μήνες πήρα αλλά όχι χρηματικά πάρα έφευγα μια ώρα νωρίτερα κάθε μέρα. Ευτυχώς σε μας φέτος που είναι κ αλυσίδα καταστημάτων οι υπερωρίες δηλώνονται λόγω ότι φοβούνται την επιθεώρηση εργασίας μετά από πρόστιμα που πλήρωσαν. Να διεκδικείς και να μην χαρίζεσαι σε κανένα.

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Για αυτό υπάρχουν τα σωματεία των εργαζομένων εδώ και κάτι αιώνες. Πάρτε τηλέφωνο το σωματείο στο οποίο ανήκετε (πχ αν είστε τηλεφωνήτριες ανήκετε στο σετηπ,αν είστε μηχανικοί στο ΣΜΤ,αν είστε υπάλληλοι γραφείου στο ιδιωτικών υπαλλήλων κτλ) να σας πουν τι μπορείτε να κάνετε και κυρίως να πάρετε σοβαρή εμπειρία για το τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Για ενα πράγμα που με ανακουφίζει το γεγονός ότι δουλεύω με κυκλικό ωράριο, παρά όλα τα αρνητικά που έχει το κυκλικό, είναι ότι στις βάρδιες πάντα σχολας στην ώρα σου. Είναι μεγάλο ζήτημα να ξέρεις τι ώρα θα σχολασεις.

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Ο καθένας με τον πόνο του αλλά γιατί κόβεις τα μου, και, δεν, που; Ολόκληρο σεντόνι και κάνεις οικονομία στα δόλια γραμματάκια. Γράψε τα ολόκληρα για να χορτάσει το μάτι μας.
Για τη δουλειά τι να πεις; Πάμε από το κακό στο χειρότερο. Η τελευταία φορά που πληρώθηκα για Σαββατοκύριακα ήταν το 2011 νομίζω.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

1. η εργασία το σάββατο/κυριακές/αργίες αποζημιώνονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Ενημερώσου είτε από το λογιστή σου είτε από την επιθεώρηση εργασίας. Μάθε τα δικαιώματά σου και απαίτησε συγκεκριμένα πράγματα εκεί. 2. αν φέρνεις εις πέρας αυτά που σου ανατίθενται μέσα σε ένα λογικό χρόνο, τα τελειώνεις χωρίς λάθη, είσαι σε γενικές γραμμές εντάξει με τις υποχρεώσεις σου προς τη δουλειά, δε νομίζω ότι έχεις να φοβάσαι κάτι από τη μάνατζερ. Αστη να κοιτάει. Στις περισσότερες εταιρείες κάθονται ως αργά γιατί αυτη είναι η κουλτούρα ή επειδή δε θέλουν να φύγουν πριν το αφεντικό. 3. Τελευταία, συζητούσα με τον άντρα μου… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

1. Το Σάββατο είναι +25% και η Κυριακή +75%.
2. Στη Ελλάδα υπάρχει αυτή η περίεργη νοοτροπία ότι όσο πιο αργά κάθεσαι στο γραφείο τόσο πιο πολύ δουλεύεις και άρα είσαι καλύτερος υπάλληλος. Στο εξωτερικό όμως (πχ Γερμανία) αν κάθεσαι παραπάνω από το 8ωρό σου θεωρείσαι αναποτελεσματικός.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

1. Εργασία κατά την έκτη ημέρα (π.χ. Σάββατο) αμείβεται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%. Εργασία σε αργία (π.χ. Κυριακή) με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 75&. Κατ’ εξαίρεση υπερωρία με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%. Υπερεργασία με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 25%. (π.χ. επί 5μερου, 8ωρου, η 9η ώρα κάθε μέρα είναι , από την 10η κι έπειτα είναι υπερωρία). Σε κάθε περίπτωση, μετά από όσα ορθά είπαν όλοι οι άλλοι για τις ανώνυμες καταγγελίες, κράτα αποδείξεις όπως μπορείς και στοιχεία για την παροχή υπερωριακής εργασίας. Π.χ. στείλε πριν φύγεις κάτι από το εταιρικό mail που δεν έχεις πρόσβαση παρά… Διαβάστε περισσότερα »