Αγαπητή «Α, μπα»: Θέλω να τους προτείνω να γίνω παρένθετη μητέρα για το μωρό τους

Να τους το πω;

Α, μπα μου σοφή, καλή και αγαπημένη! Μπαίνω στο ψητό για να μην κουράζω. Είμαι 33 ετών παντρεμένη με 2 υπέροχα παιδιά, 8 και 3 ετών. Τα έπιασα με την πρώτη που λένε, είχα δυο πανεύκολες και ακούραστες εγκυμοσύνες και δυο εξίσου εύκολους φυσιολογικούς τοκετούς (έχουν σημασία αυτά για παρακάτω). Η κουνιάδα μου είναι 43, παντρεμένη εδώ και 5 χρόνια χωρίς παιδί. Έχω καταλάβει ότι προσπαθούν (εννοώ εξωσωματικές κλπ ) αλλά δεν συζητάνε ποτέ το θέμα, δικαίωμά τους, ούτε καν με τον άντρα μου – έχουμε άριστες σχέσεις απλά γενικά τα προσωπικά τους δεν τα μοιράζονται. Εδώ έρχεται αυτό που σκέφτομαι εδώ και 2 χρόνια και δεν έχω τολμήσει να ξεστομίσω. Θα ήθελα, αλλά δεν ξέρω πώς να το πω, να προτείνω να γίνω παρένθετη για το μωρό τους. Είμαι νέα, υγιέστατη και οι εγκυμοσύνες μου πήγαν άψογα. Επιπλέον δεν δουλεύω, συνθήκες ιδανικές από κάθε άποψη. Θα ήθελα να τους βοηθήσω χωρίς καμία υστεροβουλία, κανένα όφελος, απλά επειδή μπορώ! Θα μου πεις, πολύ πιθανό να μη θέλουν! Αυτό δεκτό και σεβαστό, αλλά κι αν θέλουν και δεν τολμούν να το ζητήσουν;; Το είπα στον άντρα μου πρόσφατα και μου είπε ότι δεν είμαι στα καλά μου. Γιατί όμως; Επειδή στην Ελλάδα αυτά είναι θέματα ταμπού; Αλλά πώς το λένε; Δεν θέλω να τους προσβάλω, δεν ξέρω καν πώς θα το πάρουν. Αν δεν συμφωνήσει ο άντρας μου δεν μπορώ να κάνω κάτι. Αλλά αν τον έπειθα ότι θέλω και μπορώ, παρακάτω πώς το λέω; Κι αν χαλάσουν οι σχέσεις μας; Να το ξεχάσω; – από αγάπη

Daisy

Είσαι πολύ ευγενική ψυχή και μπράβο σου που το σκέφτεσαι, αλλά δεν ξέρεις αν όντως προσπαθούν να κάνουν παιδί, και αν προσπαθούν, δεν ξέρεις αν το πρόβλημα είναι θέμα μήτρας για να λύνεται με παρένθετη μητέρα. Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα υπογονιμότητας με παρένθετη μητέρα.

Οπότε, δεν ξέρω αν το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να συμφωνήσει ο άντρας σου, αλλά αν όντως χρειάζονται παρένθετη μητέρα ή όχι. Από την άλλη, επειδή είναι η αδερφή του και για σένα είναι η κουνιάδα σου, ο άντρας σου είναι αυτός που θα είχε θεωρητικά την άνεση να συζητήσει το θέμα της υπογονιμότητας τους μαζί τους. Από την παράλλη, αν δεν θέλουν να το συζητάνε, τότε αυτό πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστό από τους δυο σας.

Κοίτα να δεις. Αν έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι ο μοναδικός τρόπος να γίνουν γονείς είναι η παρένθετη μητέρα, και αν έχουν καταλήξει ότι είναι κάτι που θέλουν να κάνουν, τότε, αν δεν σκεφτούν από μόνοι τους εσένα, δεν ξέρω αν έχει νόημα να προσφερθείς. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ταμπού στην Ελλάδα αυτά. Ταμπού είναι να τα συζητάς, αλλά είναι βέβαιο ότι συμβαίνουν. Άρα, μη νομίζεις ότι είσαι η μόνη που θα το σκεφτόταν, αν χρειαζόταν κάτι τέτοιο.

Την αντίδραση του άντρα σου πρέπει να τη συζητήσεις με τον άντρα σου πάντως.

Σχετικά βρήκα αυτό εδώ που είναι αρκετά ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

26 points
Upvote Downvote

31
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
15 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
20 Συντάκτες σχολίων
I need my medicineΛένα Φουτσιτζήno_rootsdescenderbrightbird Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Πάντως αυτό που όταν ένα ζευγάρι έχει πρόβλημα υπογονιμοτητας, αυτόματα υποθέτουν όλοι ότι το πρόβλημα είναι στη γυναίκα και δη στη μήτρα της, είναι πολύ ενοχλητικό πλέον.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ισχύει όμως γιατί πλέον με τις σύγχρονες τεχνικλες εξωσωματικής ικσι μίκσι κλπ, τα όποια προβλήματα στο σπέρμα του άντρα ξεπερνιούνται και μάλιστα με μεγάλη ευκολία. Το μόνο άλυτο στον άντρα είναι αν έχει κληρονομική ασθένεια που θέλει να αποκλείσει. Όχι άλυτο, δυσεπίλυτο. Κατά τα άλλα ότν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει ναι η γυναίκα έχει το θέμα. Όχι η μήτρα απαραίτητα, αλλά η γυναίκα δυστυχώς.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Και όμως γνωρίζω τουλάχιστον δύο άντρες με επιβεβαιωμένη ασπερμια,δλδ απουσία εντελώς σπερματοζωαρίων. Και λέω ότι γνωρίζω δύο, καθώς τυχαίνει να είναι στον στενό κοινωνικό μου κύκλο. Δεν είναι κατι που συζητιέται και ακούγεται, είναι όμως απόλυτα υπαρκτό πρόβλημα και χωρίς καμία λύση. Ακόμα και η βιοψία ορχεων για σπερματικό ιστό δεν μπορούσε να βοηθήσει.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Βρε παιδιά η πλήρης και μόνιμη ασπερμία είναι κάτι πολύ σπάνιο, διορθώνω αυτό που έγραψα για να είναι πιο ξεκάθαρο, ναι υπάρχουν θέματα αντρικής υπογονιμότητας βεβαίως, αλλά στις περισσότσρες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται και επομένως είναι συχνότερο και πιθανότερο να καθυστερεί η σύλληψη λόγω θεμάτων στη γυναίκα ή και συχνά και στο συνδυασμό γυναίκας-άντρα, τα οποία είναι ακόμα ανεξερεύνητα.
Όσο για το τι λένε οι γιτροί στα κέντρα ας μη μένουμε σε κουβέντες γιατί κι εγώ έχω φάει χρόνια εκεί και άκουγα άλλα, συγκεκριμένα ότι ξέχνα το σπέρμα, δεν είναι αυτό το πρόβλημά σου, αυτό λύνεται.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Έχεις δίκιο αυτό σου λένε, ξέχνα το σπέρμα, μόνο ένα χρειάζεται. Μόνο που αυτό το ένα είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο να το βρουν και το πάνε στην τύχη, γιατί απλά δεν έχουν βρει (ακόμα;) τον τρόπο να το βρουν στοχευμένα. Δεν ξέρω ποιό ήταν το δικό σου πρόβλημα, αλλά μπορώ με βεβαιότητα να σου πω ότι όσο αφορά στο dfi δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Λένε στα site ότι μπορούν να κάνουν, αλλά δεν μπορούν. Βλέπουν ότι ένα ποσοστό του σπέρματος έχει κατακερματισμένο (σπασμένο) dna, αλλά δεν μπορούν να διαλέξουν αυτό που δεν έχει. Γιατί ένα σπερματοζωάριο με κατακερματισμένο… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν λέω ότι η επιστήμη κάνει θαύματα αλλά ότι ένα υγιές σπερματοζωάριο φτάνει. Κάποιες φορές δεν υπάρχει ούτε αυτό το ένα, ή βρίσκεται μετα από καιρό προσπαθειών, γιατί και το σπέρμα είναι κάτι μεταβλητό. Το θέμα των ταμπού φυσικά και υπάρχει αλλά γιαυτό λέμε τα πράγματα έξω από τα δόντια, για να σπάσουμε αυτά τα ταμπού. Κι αν πούμε ότι στατιστικά είναι πιθανότερο να έχει το πρόβλημα η γυναίκα δεν πιστεύω ότι συντηρούμε τα ταμπού, τουλάχιστον εγώ δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

“Κατά τα άλλα ότν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει ναι η γυναίκα έχει το θέμα. Όχι η μήτρα απαραίτητα, αλλά η γυναίκα δυστυχώς”

Αυτό δεν λέγεται στατιστική, αυτό λέγεται βεβαιότητα. Για να ξέρουμε και τι λέμε δηλαδή.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Mia idea θα σου πω ένα που οι ικσι μικσι δεν λύνουν, αν και λένε ότι λύνουν. Ο κατακερματισμος του DNA του σπέρματος είναι κάτι που σου λένε στα site τους ότι μπορούν να λύσουν. Όταν πας εκεί και ζητάς ικσι μικσι γιατί έχεις αυτό το θέματακι σου λένε όχι δεν κατάλαβες, αυτό δεν μπορούμε να το δούμε από πριν. Το ξέρω από πρώτο χέρι.
Άρα όχι δεν ξεπερνιέται το αντρικό πρόβλημα και μάλιστα είναι και από τα πιο δύσκολα.

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Επιβεβαιώνω και εγώ. Όσοι γιατροί έχω δει για τα θέματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζω μου λένε σχεδόν με χαρά (!) ότι ευτυχώς δεν είναι το πρόβλημα στον σύζυγο γιατί εκεί δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα.

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Σε φιλικό μας ζευγάρι που σκεφτονταν να κανουν εξωσωματική, ειπαν οτι οι πιθανότητες ειναι μηδαμινές εκτός και αν συμφωνήσουν να γίνει “ενισχυση” σπερματος. Να εμπλουτιστει δηλ. με σπερμα δότη για να αυξηθουν οι πιθανότητες γονιμοποιησης (τελικά δεν δέχτηκαν).

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

“Είμαι νέα, υγιέστατη και οι εγκυμοσύνες μου πήγαν άψογα. Επιπλέον δεν δουλεύω, συνθήκες ιδανικές από κάθε άποψη. Θα ήθελα να τους βοηθήσω χωρίς καμία υστεροβουλία, κανένα όφελος, απλά επειδή μπορώ! Θα μου πεις, πολύ πιθανό να μη θέλουν! Αυτό δεκτό και σεβαστό, αλλά κι αν θέλουν και δεν τολμούν να το ζητήσουν;;” αν θελουν, ΘΑ το πουν χωρις να το ζητησουν. ουτε θα θιχτεις, ουτε θα εκτεθουν. κι αν ενδιαφερεσαι θα προσφερθεις η ιδια. δλδ θα πουν “παιδια σκεφτομαστε να βρουμε μια παρενθετη μητερα για να αποκτησουμε παιδι”. οποτε εκει, ληγει ο προβληματισμος σου. δεν εχει νοημα να πεις τπτ… Διαβάστε περισσότερα »

peanuts8965
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συγνώμη κιόλα που θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου και πραγματικά η πρόθεσή μου δεν είναι να ακουστώ ούτε περίεργη ούτε ηθικολόγος…αλλά με ποια λόγικη θες να προτείνεις κάτι τέτοιο σε ένα ζευγάρι που δε μοιράζεται τα προσωπικά του μαζί σου και δεν σου ζήτησε καν βοήθεια? Μήπως να σκεφτείς λίγο πιο ψύχραιμα και να προβληματιστείς λίγο εαν η διάθεσή σου για βοήθεια και αυτοθυσία θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προσπάθεια παρέμβασης απ την πλευρά τους? Δεν ξέρεις τι ιατρικής φύσης πρόβλημα έχουν-αν έχουν, δεν ξέρεις μεταξύ τους πώς το χειρίζονται, δεν ξέρεις καν τι επιλογές τους έχει δώσει ο… Διαβάστε περισσότερα »

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δεν θα το έλεγα αυθαίρετο το συμπέρασμα που παραθέτεις, τα πάντα μπορεί να συμβαίνουν…
Πιστεύεις όμως ότι ολες τις πραξεις μας τις σχεδιάζουμε και τις πραγματοποιούμε μόνον όταν έχουμε κάποιο όφελος οι ίδιοι;
Δεν πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι λιγότερο εγωκεντρικοι;
Εξάλλου ακόμη και η φιλανθρωπία που μπορεί να έχει και μια τετοια πλευρά, καθόλου δεν χάνει λόγω αυτού την αξια της!

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Είσαι πολύ γλυκός άνθρωπος, δεν ξέρω αν θα έμπαινα ποτέ σ’αυτη τη διαδικασία για άπειρους λόγους. Ωστόσο, οφείλεις να σεβαστείς τα όριά τους, εφόσον δε γνωρίζεις κιόλας γιατί πραγματικά δεν έχουν αποκτήσει παιδάκι μέχρι τώρα.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Δεν έχω να προτείνω κάτι αλλά ήθελα να πω πόσο ευγενική είναι η σκέψη σου.

sktpsx
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Εσυ στα 24 εκανες το πρωτο σου παιδι, ενω αυτη παλευει στα 43 της. Το χασμα μεταξυ σας ειναι μεγαλο. Και γι αυτο δεν σου λεει τα προσωπικα της.

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Η πρόθεσή σου είνα καλή και μπράβο σου γι αυτό! Πολλές δεν θα το έκαναν όσο εύκολη εγκυμοσύνη κι αν ειχαν. Ομως η κουνιάδα σου δεν σαν έχει αναφέρει κάτι για τις προσπάθειες που κάνει και ίσως έχει τους λόγους της (ίσως το πρόβλημα είναι στο σπέρμα του άντρα της ή στα ωάριά της). Γι αυτό, όσο καλή πρόθεση κι αν έχεις, αν δεν έχει ζητηθεί η βοήθειά σου καλό είναι να μην ανακατευτείς. Θα μπορούσες ίσως, πάνω στην συζήτηση να αναφέρεις κάτι που διάβασες για την παρένθετη μητρότητα και να πεις οτι είναι κάτι που εσύ θα έκανες, για… Διαβάστε περισσότερα »

Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ίσα ίσα που στα παιδιά της μπορει κάτι τέτοιο να δράσει πολύ θετικά! Εύκολα μιλάμε θεωρητικά για προσφορά και αγάπη, αλλά δύσκολα τελικά τα κάνουμε πράξη.
Ειδικά στα παιδιά μας οι πράξεις μας “γράφουν” πολύ περισσότερο από τα λόγια.

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Δεν είναι απαραίτητο ότι εσύ είσαι πιο ανοικτόμυαλη από τον άντρα σου. Υπάρχουν τόσοι κίνδυνοι, τι σημασία έχει εάν είχες δύο φυσιολογικές γέννες, η κάθε μία είναι ανεξάρτητη από την άλλη. Επίσης, έχεις και δύο μικρά παιδιά οπότε είναι λίγο πιο περίπλοκο από όσο το παρουσιάζεις όσο καλές και να είναι οι προθέσεις σου. Σε κάθε περίπτωση, μην κάνεις καμία κίνηση πριν σιγουρευτείς ότι η κουνιάδα σου θα ήταν γενικώς ανοικτή στην πιθανότητα παρένθετης και ότι το σκέφτεται σαν ενδεχόμενο.

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Βασικά εντυπωσιάστηκα από την ελαφρότητα…ξέρεις πόσο λίγες περιπτώσεις υπογονιμότητας λύνονται με παρένθετη? Εκτόε αν λες παρένθετη αλλά εννοείς να κάνεις ένα παιδί εσύ και να τους το χαρίσεις! Αλήθεια θα μπορούσες να κάνεις κάτι τέτοιο?

brightbird
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θα ένιωθα πολύ μεγάλη ντροπή αν μου το πρότεινες, και αμηχανία και ότι είμαι άχρηστη. Ακόμα χειρότερα αν το συζητούσε ο άντρας μου με τον αδερφό του. Χάλια! Και μετά θα το έπαιρνα και στραβά ότι μου μοστράρεις τις τέλειες εγκυμοσύνες ενώ εγώ δεν μπορώ ούτε με εξωσωματική! Είναι καλή η πρόθεση σου και καλά κάνεις και την εξωτερικεύεις αφού σε βασανίζει δυο χρόνια, αλλά εγώ δε θα το έκανα. Δηλαδή ακόμα και αυτή να μην είναι η αντίδραση της και να χαρεί μετά τι; Θα πεις στα παιδιά σου η μαμά περιμένει ανηψάκι; Και θα το γεννήσεις και θα… Διαβάστε περισσότερα »